Кралски работи и клюки- юли 2021

• 91 237
  • 1 656
  •   1
Отговори
# 1 545
  • Враца
Преди малко даваха по един от истарическите канали филм за сестрите Ан Болейн и Мери Болейн.
Историята ми е добре позната, но това, което беше голяма изненада за мен, е че беше спомената родствената връзка на Кралица Елизабет с Мери Болейн.
Разтърсих се и открих инфо за тази линия.
Ето, на английски е /основно имена/, много интересно.
https://www.theanneboleynfiles.com/mary-boleyn-and-queen-elizabeth-ii/
И накрая е записано, че принц Уилям и принц Хенри са родственици на Мери Болейн не само по линия на баща си и баба си, но и по линия на майка си, т.к. лейди Даяна Спенсър също е потомка на Мери Болейн.

Автоматичен превод:

Скрит текст:
Мислех, че може да ви интересува как кралица Елизабет II произлиза от Мери Болейн, така че ето линията на спускане и се надявам да ви е интересно:

Мери Болейн (ум. 1543) м. Уилям Кери
    Катрин Кери (около 1524-1569) m. Сър Франсис Нолис
    Lettice Knollys (1543-1634) m. Уолтър Девере, 1-ви граф на Есекс
    Робърт Деверо, 2-ри граф на Есекс (1565-1601) m. Франсис Уолсингам
    Франсис Деверо (1599-1674) м. Уилям Сеймур, херцог на Съмърсет
    Джейн Сиймор (1637-1679) м. Чарлз Бойл, 3-ти виконт Дунгарван
    Чарлз Бойл, 2-ри граф на Бърлингтън († 1704) m. Джулиана Ноел
    Ричард Бойл, 3-ти граф на Бърлингтън (1695-1753) m. Дороти Савил
    Шарлот Елизабет Бойл (1731-1754) m. Уилям Кавендиш, 4-ти херцог на Девъншир
    Дороти Кавендиш (1750-1794) m. Уилям Кавендиш-Бентинк, 3-ти херцог на Портланд, министър-председател
    Подполковник лорд Чарлз Бентинк (1780-1826) m. Ан Уелсли (лейди Аби)
    Преподобни Чарлз Кавендиш-Бентинк (1817-1865) m. Каролина Луис Бърнаби
    Сесилия Нина Кавендиш-Бентинк (1862-1938) m. Клод Боус-Лион, 14-ти граф на Стратмор и Кингхорн
    Елизабет Боуз-Лион, кралица Елизабет кралицата майка (1900-2002) m. Крал Джордж VI
    Кралица Елизабет II (1926-) м. Принц Филип на Гърция и Дания, сега известен като принц Филип, херцог на Единбург.
Любопитни факти: Принцовете Уилям и Хари произхождат от Мери Болейн не само чрез принц Чарлз, но и от рода на Спенсър на майка им.

Управлението на Тюдорите много ме интригува. Били са интересни и смутни години, в които е имало много интриги, неспокойствие и огромни промени, а в основата на всичко това са били любовта и желанието за власт и сила.

# 1 546
  • София
Интересно! Каква е вероятността дъщерята на Мери Болейн да е и дъщеря на Хенри VIII, споменаха ли?

# 1 547
Да, доста сурови времена са били, още помня сериала Тюдорите.
В крайна сметка излиза, че и Даяна и Чарлс са били далечни роднини.

# 1 548
  • Някъде там
Трънче по коя телевизия го гледа, да си върна да гледам ?
Много харесвам историята на Тюдоритите.
Благодаря за интересната информация.

# 1 549
  • Майничка
Няма много любов при Тюдорите сякаш, при тях стремежът да наложат кралската власт е по-изявен. Виж, силните страсти са след Плантагенетите, при Йорки и Ланкастъри.

# 1 550
Силно препоръчвам "Другата Болейн" на Филипа Грегъри. Аз мисля, че вероятността дъщерята на Мери ,да е дъщеря на Хенри Осми е почти 100%.
Много харесвам Ан Болейн, образована, умна,интелигентна ,направила огромна грешка ,да се захване с Хенри.

# 1 551
Абе, грешка Simple Smile Кралица е станала...
И сигурно като всички жени във всички времена е вярвала, че с помощта на любовта си и женския си чар ще го промени Wink

# 1 552
  • Майничка
По-скоро е вярвала, че бързичко ще му роди 2-3 здрави синчета и ще си бетонира позицията. За съжаление, точно в тази част от стратегията е нямала късмет.

# 1 553
И е загубила главата си...Определено грешката е била фатална за нея.
Не знам дали съм го споменавала тук, но си спомням един игрален филм за Хенри \/||| където той след като е обезглавил поредната съпруга, отправя предложение на някаква девойка и тя му отговаря писмено че би приела само ако имала две глави🤣
Хенри доста си е падал по екзекуциите явно защото обезглавява също и един прароднина на Меган (да, същата), барон на Слийфърд, задето не успял да потуши някакъв бунт. И затова последният се лишава от главата, земите и богатството си. Добре, че не са й останали лоши чувства към адаша му от този случай🤣

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 13:58 от Анонимен

# 1 554
А дали истинската любов на Хенри Осми е била Джейн Сиймор или просто, защото го е дарила с така искания наследник. По спомени от книгата той е бил много привлечен от скромната Мери и въобще не е обръщал внимание на Ан,но тя просто му е била "пъхната" в покойте.

# 1 555
Аз пък четох някъде много интересна медицинска аргументация защо на Хенри не му се е получавало със синовете и жените му са имали толкова неуспешни бременности, става въпрос за генетично заболяване и несъвместимост на кръвните групи.

Беше на руски, но сега не мога да го намеря.

# 1 556
  • София
Е все пак е успявал да направи и момчета. На Катерина мисля няколко. Тя е доста подценявана, но всъщност много интересна жена. От известно време и симпатизирам много. На Ан също.

# 1 557
При толкова жени и един мъж и аз съм се чудила дали причината не е била точно в Хенри.
Някакво странно, поетично възмездие, пряката му наследствена линия да приключи с Елизабет, която отказва да се ожени.

# 1 558
Е все пак е успявал да направи и момчета. На Катерина мисля няколко. Тя е доста подценявана, но всъщност много интересна жена. От известно време и симпатизирам много. На Ан също.

Става въпрос за антиген, при който първата бременност на жената е успешна но не и следващите.

Намерих и на български по-популярно.

https://politika.bg/bg/a/view/bremeto-na-henri-viii

# 1 559
  • Майничка
Имал е официално 3 живородени момчета. Най-големият му син, Хенри Фицрой е от любовницата му, Елизабет Блаунт. Кралят го прави херцог, обучаван е като принц, преди брака с Джейн Сиймур шансът да го предпочете пред двете принцеси е съвсем реален (след присъдата над Ан и трите деца са със статут на незаконни), обаче младежът умира от туберкулоза.

Дамата без двете глави е Кристина Датска, дъщеря на Кристиан II.😉

Общи условия

Активация на акаунт