Историята ми е добре позната, но това, което беше голяма изненада за мен, е че беше спомената родствената връзка на Кралица Елизабет с Мери Болейн.
Разтърсих се и открих инфо за тази линия.
Ето, на английски е /основно имена/, много интересно.
https://www.theanneboleynfiles.com/mary-boleyn-and-queen-elizabeth-ii/
И накрая е записано, че принц Уилям и принц Хенри са родственици на Мери Болейн не само по линия на баща си и баба си, но и по линия на майка си, т.к. лейди Даяна Спенсър също е потомка на Мери Болейн.
Автоматичен превод:
Мери Болейн (ум. 1543) м. Уилям Кери
Катрин Кери (около 1524-1569) m. Сър Франсис Нолис
Lettice Knollys (1543-1634) m. Уолтър Девере, 1-ви граф на Есекс
Робърт Деверо, 2-ри граф на Есекс (1565-1601) m. Франсис Уолсингам
Франсис Деверо (1599-1674) м. Уилям Сеймур, херцог на Съмърсет
Джейн Сиймор (1637-1679) м. Чарлз Бойл, 3-ти виконт Дунгарван
Чарлз Бойл, 2-ри граф на Бърлингтън († 1704) m. Джулиана Ноел
Ричард Бойл, 3-ти граф на Бърлингтън (1695-1753) m. Дороти Савил
Шарлот Елизабет Бойл (1731-1754) m. Уилям Кавендиш, 4-ти херцог на Девъншир
Дороти Кавендиш (1750-1794) m. Уилям Кавендиш-Бентинк, 3-ти херцог на Портланд, министър-председател
Подполковник лорд Чарлз Бентинк (1780-1826) m. Ан Уелсли (лейди Аби)
Преподобни Чарлз Кавендиш-Бентинк (1817-1865) m. Каролина Луис Бърнаби
Сесилия Нина Кавендиш-Бентинк (1862-1938) m. Клод Боус-Лион, 14-ти граф на Стратмор и Кингхорн
Елизабет Боуз-Лион, кралица Елизабет кралицата майка (1900-2002) m. Крал Джордж VI
Кралица Елизабет II (1926-) м. Принц Филип на Гърция и Дания, сега известен като принц Филип, херцог на Единбург.
Любопитни факти: Принцовете Уилям и Хари произхождат от Мери Болейн не само чрез принц Чарлз, но и от рода на Спенсър на майка им.
Управлението на Тюдорите много ме интригува. Били са интересни и смутни години, в които е имало много интриги, неспокойствие и огромни промени, а в основата на всичко това са били любовта и желанието за власт и сила.
Кралица е станала...