Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 74

• 49 634
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Някой може ли да ми препоръча човек за слагане на контакти?

# 196
  • Велико Търново
Някой може ли да ми препоръча човек за слагане на контакти?
ММ Simple Smile

# 197
Skk 007 това е все едно моят гледам:grinning:
Но няма шанс да е един и същ човек.

# 198
  • Бургас
То оставаше и един и същ да е. 😄

# 199
Знае ли човек, то майстори- нито имат постоянно работно време, нито постоянно работно място.

# 200
Ама дай ми на лс телефона му..Wink

# 201
  • София
Можете ли да препоръчате интериорни врати? Не държа да са масив. Последно купувахме от Ролпласт, но вече не правят.

# 202
Можете ли да препоръчате интериорни врати? Не държа да са масив. Последно купувахме от Ролпласт, но вече не правят.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1065185.msg43220304#new

# 203
Момичета, за екстериорен дизайн, малко мнения? Да речем, искам да си направя ограда от растения. Искам да си оградя парцел с дебела зелена ограда. Какви растения се ползват най-лесно и бързо за целта?

# 204
Западна туя, ако искаш да е вечно зелена. Може и източна туя, по - рехави клонки, но по лесно се оформя в определена форма. Или Лигуструм, които са широколистни и есенно време повечето листенца опадват.

# 205
  • Пловдив
Момичета, за екстериорен дизайн, малко мнения? Да речем, искам да си направя ограда от растения. Искам да си оградя парцел с дебела зелена ограда. Какви растения се ползват най-лесно и бързо за целта?
Изброените от pep_si са си класическите варианти,но за читав плет отиват около 5 г.
 Аз много харесвам лавровишната,защото не я хващат болестите,които буквално унищожават туите като ги изсушава ,и листата и  не окапват зимата като  на лигуструма.

# 206
Skk 007, Моите контакти са с двойно дъно,  просто съм взела плитки.
Ако искаш ще ти снимам на лично.
Мога ли и аз да помоля за снимка?  Благодаря.

# 207
Аз пак да внеса нотка прагматизъм в обсъжданията на красивото Smirk
Имам двор с жив плет (класически), лавровишня и туи тук-там. Лавровишнята и туите (не знам дали са източни или западни) ми харесват повече от класическия жив плет.
Но... практическата страна е, че трябва така или иначе да си имаш примерно телена ограда, а растенията да са от твоята страна на двора. Доколкото знам, има и някакви разпоредби в този смисъл в ЗУТ, примерно. Другото е, че трябва да бъдат на разстояние от оградата (границите на парцела), защото се разрастват достатъчно много на ширина и като навлязат в съседния двор най-малкото няма да можеш да ги кастриш и оформяш от другата страна (зависиш от благоволението на съседите). И откъм твоята страна дори да са прекрасно оформени, от другата страна на оградата като прорастнат и не можеш да ги оформиш, ще стърчат отгоре. Като станат достатъчно високи няма начин дори на стълба да се качиш и да достигнеш (да се пресегнеш) достатъчно така, че да ги окастриш. Бих казала да смяташ ширина поне от метър, ако са боднати на 50 см. от оградата. Не те разубеждавам, само казвам какво е в реалността, за да си прецениш. Туите се зазимяват, т.е. овързват се с въжета, мисля, че докато са и по-млади, и найлони им се слагат, за да не им се скършат клоните от снега.
За това колко пари ще са ти необходими, за да опашеш парцела или части от него, вече е ясно. Вече споменаха, че се изисква и време - няколко години, за да станат достатъчно високи. За да бъдат гъсти, се кастри, което отнема част от височината ежегодно. Та и време си трябва.

Допълвам се с предложение - можеш да го видиш в нета, ще се сетиш, че си го виждала и на живо - дива лоза. Тя е пълзящо растение, но  доста агресивно, т.е. бързо растящо. Листата падат през есента, но преди да паднат са много красиви - в различни оттенъци на жълто, оранж и огнено червено. Трябва здрава ограда, че натежават и телените огради могат да провиснат.

Може и бръшлян, той също е бързо растящ и агресивен, но аз лично не го харесвам. Свързвам го с гробища. Освен това е много агресивен и прораства не само по оградата, но и наоколо, завладява всичко наоколо.

# 208
Аааа, веднага мога да апострофирам за бръшляна. При нас е само 1 стъбло, което е обхванало само металната ограда, но не циментовия бордюр под нея. Редовно се подрязва, оформя и насочва да расте в правилната посока. Всъшност не съм го виждала по гробища. Там преди много време преобладаваше чимшира.

# 209
При нас не знам колко стъбла бръшлян са, но освен оградата, се е покатерил по едно дърво и на 1-2 метра от двете страни на оградата по земята. Периодично скубя от земята безмислостно, но пак изпълзява. Но покрай оградата е само почва, няма цимент/бетон/плочки.
За другото - споделих усещане, което определено е субективно, просто моето е такова.

Общи условия

Активация на акаунт