Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - тема 74

• 49 601
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Може падналият да се стовари на пътя на отваряне на вратата и ако, не дай боже, загуби съзнание или не може да мръдне, няма как да се влезе.

# 541
Това важи за всички врати, а вътрешните към стаиге се отварят все навътре.
Мисля че няма стандарт за врата на баня...според възможностите се слага единия или другия вариант.

# 542
Ако вратата се отваря навън, няма как да я избиеш (като по филмите). Това винаги е била моята непрофесионална логика.

# 543
Всъщност стандарта е да се отварят навътре вратите. Вероятността някой да загуби съзнание в банята все пак ми се струва е значително по - малка, отколкото да пребиеш някой преминаващ пред банята, докато си отваряш вратата да излезеш.
Освен това значително по - лесно се разбива заключена врата, която се отваря навътре, отколкото навън, а обикновено човек си заключва вратата докато се къпе.
Отварянето навън се прави само за много малки помещения, в които няма как да влезеш при стандартно отваряне. Като естетически недостатък при отваряне навътре се явава луфта, който се вижда от коридора, защото обикновено банята е на по - високо ниво от коридора, освен, ако сградата не е проектирана с понижения в плочите.

# 544
  • пустинята Гоби
Няма стандарт за врата за баня, но очевидно щом има място повечето се отварят навътре. Съвременните ключалки позволяват да се отключи бравата, без да се налага да се разбира врата. Децата ми редовно се заключват и ги спасяваме безпроблемно.

Мъжът ми се беше заключил в старата ни баня, с ужасна ключалка, да го пита човек, защо се е заключил като е сам вкъщи. Вратата се отваряше навътре. Беше полудял, докато я разбие, ама някак беше успял. Ето това е реален проблем, но така или иначе нямаше начин вратата да се отваря навън, защото коридора не позволяваше. Да не говорим, че в съседство имаше друга врата - на спалнята.

# 545
Във всички жилища, в които сме правили ремонт, съм слагала вратите на баните да се отварят навън - не само с цел безопасност, а и за по-рационално използване на пространството, особено в кутийченцата, които напоследък архитектите наричат "бани".

+1
Това е най-важното. В нашите бани по 3-4 квадрата секторът, който описва вратата при затваряне и отваряне, и който не може да се използва, не просто е неприемливо голям процент от общата площ, а и често прецаква площта извън него.

# 546
Няма стандарт за врата за баня, но очевидно щом има място повечето се отварят навътре. .
Напротив, има, противопожарни. На всяко помещение вратата се отваря към помещението. Това важи и за баните.

# 547
  • пустинята Гоби
Може би трябваше да поясня, че в България няма такива. Само за входните врати има и то точно обратното, ако се не лъжа - отваря се навън, към изхода на дома. Това са условията за противопожарна безопасност.

# 548
Може би трябваше да поясня, че в България няма такива. Само за входните врати има и то точно обратното, ако се не лъжа - отваря се навън, към изхода на дома. Това са условията за противопожарна безопасност.
Айде пак. Отваря се точно наобратно.
Не само че има, ами са задължителни при проектиране на сгради с площ над 200 кв.м.

# 549
Много странен спор се завъди, ама много лесно се разрешава, освен ако някой от пишещите не живее на яхта Sweat Smile В старите апартаменти вратите на баните се отваряха навътре, но в панелките бяха с отваряне навън,  подът беше малко вдигнат, явно стандарт няма. Външни врати да се отварят навън обаче има само когато собствениците си слагат втора блиндирана врата, да му мислят пожарникарите, ама явно и това си е законно  ¯\_(ツ)_/¯

# 550
За законно - не е законно, ама никой не се интересува. Ако входна врата навън отваряща се трябва да се отвори отвън, трябва вероятно да се режат пантите с флекс. Което забавя, в случай на спешност. Вместо шут като по криминалните филми. За апартамент говоря, за публични помещения с много посетители май изискванията за авариен изход са други.

# 551
Да, мине се не мине и се зачекват вратите. А на мен веднага ми излиза реклама 😆

# 552
На тази баня накъде бихте сложили да се отваря вратата . Навътре ми е по-удобно - няма да се засича с гардероба и освен това сме свикнали с малка тоалетна и отваряща се навътре врата. Основно за сигурност (и донякъде за да не се вижда прагът) ми се иска да се отваря навън, ако се окаже невъзможно да е плъзгаща се.
Скрит текст:

# 553
  • пустинята Гоби
Логиката за пожарна безопасност не е колко лесно ще ти се разбие вратата, а как най-лесно ще излезеш навън, като се избегне струпване на хора.

# 554
Логиката за пожарна безопасност не е колко лесно ще ти се разбие вратата, а как най-лесно ще излезеш навън, като се избегне струпване на хора.

Точно. За обществени сгради вратите трябва да се отварят навън, защото ако се отварят навътре и паникьосана тълпа хукне да излиза ще затиснат вратата и там ще си останат. За апартаменти не знам как.Външните врат се отварят основно навътре за да не заемат общи части и да не създават конфликт със съседи, а и да не излизаш боса или по чехли в коридора за да хванеш дръжката. Но много хора ги обръщат, ако обстановката позволява (например вратата е в ъгъл до стена и се отваря към нея).  За стаите май е все навътре за удобство, но за баните е според ситуацията. Не знам дали има закон - А16 се взема и изобщо без врати, а след това кой както иска.

Общи условия

Активация на акаунт