Ваканцията след ОСМИ клас - 2020/2021!

• 30 919
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
  • о`майна лунна нощ е
Аманда, и по различен начин избиват тия гени  Wink
Вкъщи позволяваме Самърсби/Крадеца. Винаги пита преди да вземе.
Но да предложа на чуждо дете, ми е абсурдно.

# 526
  • София
И аз не знам, Аманда.
Напоследък се питам колко от лично взетите ни решения и уж обмислени действия, съставящи неповторимия облик на собствената ни същност, биха могли да се окажат просто случаен резултат от някакви специфични и същевременно тривиални химични процеси в телата ни например.

# 527
  • София
Честит да бъде рожденика! 😊

Подкрепям мнението на Ред, същевременно чета доста категорични мнения....дано да е така всичко, което пишете, мислите и вярвате. Обаче аз не вярвам - тази година по Великден едва откриха момчето си наши близки приятели, напило се, не може да намерят локацията, той уж спял... На 15 г. е. Въобще познавам групата от бебета буквално... Да не очаква човек, но фактите говорят друго. Та хубаво си мислите пред вас какво не близвали, ама зад вас?

# 528
Та хубаво си мислите пред вас какво не близвали, ама зад вас?
Зад нас са видяли как дядо им го отнесе инсулта и 12-годишен му носи кръста на погребението... Мисля, че от това по-голям "опит" здарве му кажи...
Та всичко си е строго индивидуално и по никакъв начин не би могло да се предполага кой, как, къде, защо. За това всеки се стреми да е по-близко до детето си, та да няма ненужни изцепки. Hands V

# 529
  • София
Аз не съм от щраусите, дори винаги съм прекалено мнителна. Просто си познавам детето и знам засега какво прави. Не виждам никакво геройство в това от тази възраст да опитват разни неща. Още повече, че той няма интерес. Виждала съм деца на по 10г да пушат наргиле, на плаж, пред родителите си. Негови съученички носят и пушат електронни цигари. Родителите тук къде са? За тези неща съм крайна, да. Човек може да върши щуротии и без да се трови, принципно.

# 530
  • Между гори и планини
У дома има в кухнята вино, бира, ликьори, водка, ракия... Моя може да глътне и няма и да разбера. До детето си е. Има светлият "пример" на моя баща алкохолик, който е с множество инсулти и в момента плащам хоспис, за да го гледат - едвам върви и почти не може да говори. Вижда и мен и баща си - всяка вечер с вечерята пием чаша вино или бира, но не изпадаме в безпомощно състояние.

# 531
  • София
Аз съвършено не разбирам с какво един родител може да си гарантира, че като е артикулирал в думи някакво количество правила и/ или ценности, детето му задължително и на мига ще започне да ги спазва, като на всичкото отгоре се намира в подрастваща фаза, за която е силно характерно бунтарството. То е малко като периода, в който човек още няма деца, гледа някакви двегодишни, които се търкалят и пищят по тротоара, сбръчва възмутено нос и си казва, че това на него никога не би му се случило и какви са тия изпуснати и невъзпитани деца, амаха! И после като се сдобие със собствено отроче нещата често се оказват мааалко по-различни.
Доня, какво безпомощно състояние от алкохол, сакън! Аз лично съм озадачена колко убедени са някои хора как детето им не иска и няма да близне дори бира докато не навърши 18. Просто звучи малко невероятно.

Последна редакция: пт, 09 юли 2021, 23:33 от Red

# 532
Ред, според мен, може би не можеш да приемеш, че има и деца, които не са бунтари.
Една такава съм аз. Абсолютно никога не съм създала никакви проблеми на родителите си, не ми е било интересно да ходя по купони и да правя щуротии. Никога. В компанията ми имаше момичета, които пушеха и все ми предлагаха, казах, че такова нещо на мен никога няма да ми се случи, а те ми викаха "Да, да, мисли си..." И до ден днешен една цигара не съм запалила и намирам пушенето за изключително излишен и вреден навик. Просто си има хора и хора. Всеки с различни интереси, нагласи, светоглед и най-важното - необходимости. Никога не съм изпитвала необходимост да се доказвам или заявявам под някаква форма на бунтарство. Слушах си музиката, която си ме кефеше и ми даваше всичко необходимо да се изграждам като личност, четях си книгите и толкоз.

# 533
  • София
Кой бе, Шмърци, ти ли не си бунтар? Дето сега си вечно наопаки? 😆
Най-добронамерено го казвам, де.
Иначе естествено, че има и такива деца, но продължавам да питам - кое ви дава категорична вътрешна убеденост, че вашето дете е точно такова?

# 534
  • София
Дааа, то и това дете от моя пример не е бунтар, ама.... едвам го намериха.... Никой не е алкохолик. Просто има и такива моменти понякога. А също така и от един път, алкохолик не се става.

# 535
Кой бе, Шмърци, ти ли не си бунтар? Дето сега си вечно наопаки? 😆
Заблудила си се, Ред! Това ми е от зодията. Joy

Иначе за вътрешната убеденост: Никой не може да ти гарантира нищо. Правиш каквото трябва и вярваш, че си правилно разбран и съответно както винаги съм се опитвала да им обясня - доверие се гради много трудно, а се губи за секунди!

# 536
  • София
Мисля, че на тази възраст за тях е много яко да опитат алкохол, цигари, наргиле. Към 18-19 малко улягат, забавляват се и без тези неща, замислят се за учене и кандидатстване. Но сега забраненото им е най-сладко и се опитват да заобиколят забраните. И моята се бори за мохито и Самърсби. Нека пробва, но и мен най- ме е страх от зависимостите. Засега споделя тези желания и опити и поне не живея с идеята, че “моето дете не прави такива неща”.

# 537
  • София
Е айде сега - зодии. Това е несериозно просто.

# 538
  • София
Нали тук си споделяме мненията просто. Никой не може да гарантира какво ще стане след време. Както и хубавото училище не предполага хубав живот, успешна кариера и тн, да речем, но всички искат децата им да са в подходяща среда. В случая ролята на родителя е да инвестира това като думи, пък кой какво ще чуе.. Нито съм супер строг родител, заради когото биха се впуснали нарочно в някакви приключения. Просто си говорим и споделяме. Има приятели спортисти, забавляват се и без да пият, някой път не съвсем безопасно. Зорлем ли да го уча на това примерно? За да имат опит? Не го намирам за нужно. Аз също не съм била бунтар. Правила съм щуротии на доста по-зряла възраст и на трезвен мозък, без да се гордея с тях.
На детето си вярвам, засега. Споделял ми е някои неща, но не искам да го излагам, защото съвсем за задръстен ще мине. Или поне за портаджия, защото и на учителите казва, когато види нещо нередно.

# 539
  • София
Иначе естествено, че има и такива деца, но продължавам да питам - кое ви дава категорична вътрешна убеденост, че вашето дете е точно такова?

какво значи "такова" и "онакова"?
едва ли не има само черно и бяло - или си бунтар, отворен, готин или си задръстен, монах, средновековен и "онакъв". и разграничението е употребяваш ли алкохол преди 18 или не. 

и защо изобщо трябва да ги запознаваме преждевременно с алкохола, който дказано не е полезен никому и прекрасно знаем защо го употребяват възрастните? с каква точно цел и каква е ползата? да опитат и от други стимуланти тогава, защо не? по същата логика.

дори и законът се е произнесъл във всички цивилизовани страни по този въпрос, сигурно са стъпили на някаква обосновка.

Общи условия

Активация на акаунт