Ваканцията след ОСМИ клас - 2020/2021!

• 30 913
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
Ами с нищо не може да си гарантира. Нали затова постоянно сме във въздуха, говорим, наблюдаваме, сверяваме си часовниците с други майки и се надяваме, че децата ще чуят поне 10% от това, за което ги предупреждаваш. За съжаление човек учи и доста неща по "метода на шамарите" или "горещата печка" или както там се казва.
За мен е много важно да не ни лъжат и да знаят, че във всеки момент, когато имат нужда могат да разчитат на нас.
Когато правят бели никога не крещим, не бием, наказания е имало когато са били много малки и то за много кратко време и някак с говорене и вероятно с пример успяваме засега.
Само надеждата ме крепи, Ред 😊

# 541
  • София
Е точно, да. Надеждата и най-вече доверието.
Jam, въобще не става дума нито да запознаваме децата си зорлем с лошото, нито за "отворени" и "задръстени" деца, съвсем за друго  говорим. Но то е някакъв принципен светоглед. Някои хора вечно се съмняваме, други винаги са истина от последна инстанция.

# 542
  • София
А за какво става дума,Red? Grinning

# 543
  • София
Моята категорично не харесва кафе и алкохолни напитки за момента. Това напълно ме устройва естествено. Не бих я карала да ги пие. Да даваш на развиващ се мозък да пие алкохол, ми е малко странно. Не бих седяла спокойно с тинейджърката ми на масата и тя да пие вино. на тази възраст.
Но с възрастта се променят вкусовите усещания. Аз пропих тези напитки след 18. Както ми бяха горчиви, после ги харесах. И пропуших тогава. Едвам ги отказах.

Последна редакция: сб, 10 юли 2021, 00:31 от bazel

# 544
  • София
Мисля, че всички се притесняваме. Просто някои сме по-категорични явно, че не бихме искали да опитат скоро. Което не значи, че ще ни слушат. Както се казва - "да не става това, което майка ти мисли". Сценарии рисувам всякакви в главата си, от реални до абсурдни. Затова ме устройва за този момент, че не проявява интерес. Голяма роля изигра според мен и спортът, защото треньорът им постоянно говори. Какво ще стане занапред, никой не знае. И друг път съм разсъждавала много по темата, как примерно един баща-алкохолик може да послужи за пример и да отврати детето от това, а на друго да подейства като оправдание за подобно поведение. Може би тук идва силата на духа и самият характер. Имах близък човек, който се спаси от друга напаст в комуна в Испания. И по тази тема съм мислила, как някои хора просто се закачат и (почти) няма измъкване.

# 545
Не мога да приема поведението на тази майка! Как ще молиш чуждо, непълнолетно дете с бира? А и трябва да се прибира с колело по пътя! Без думи...
Може да му е предложила безалкохолна бира жената. Поне аз така бих предположила и не бих задълбавала повече в случката.
И аз мисля като Ред ❤ Строго забраненият плод е най-сладък и децата развиват двойнствено поведение. Примерното за пред мама, буйното пред приятелите. На 15 всеки има и собствени пари, и джобни и може да си купи всичко забранено. Номерът не е да държим в кафез, а да възпитаме устои.
Затова и предпочитам да не и забранявам, а да държим връзка и да знае, че може да опита и да е наясно какви ще са последствията при злоупотреби. От кафетата, енергийните и алкохолите, които е опитвала нищо май не и хареса. Но дали щеше да е така ако всичко това беше строго забранено? 
От личните ми наблюдения: децата, на които забраняваха шоколад като по-малки, сега ужасно злоупотребяват със захарта. Така че и забраните - с мярка. След 2- 3 години вече съвсем няма да мога да я контролирам и не искам да имам едно безпомощно хлапе.
Разсъждавам си тук, че не ми се спи, дано не съм досадна и аз.

# 546
  • София
Дете на близки познати тренира художествена гимнастика в голям клуб. Тренира от 6-годишна, сега е на 12. Забранено й е/беше всякаква захар/сладкиши, банани, каквото и да било тесто и т.н. Забранено от родителите, които много държат на спорта, на формата и здравословното хранене на детето. Същото дете разказва на родителите си възмутено, за всички тайни сладки прегрешения на останалите момичета в залата. Прави забележки на майка си, че пие кафето си със захар...
А сега, представете си изненадата им, когато есента решиха да направят ремонт на стаята й и при подместването на юношеската секция с двукрилен гардероб, откриха опаковки като за един варел, прилежно тъпкани с години, от всички буклучави неща, които са й били забранени... И към които тя е демонстрирала явна неприязън. Може би, за да притъпи вниманието им.
И аз съм от съмняващите се, защото и аз съм била на тези години. И защото сега, като възрастен, чувам и виждам случаи като този.

# 547
  • Пловдив
На близко познато дете, не спортно, също му е забранено сладко, шоколад... 2 клас е. Ами бая пухкаво е и им се чудя на лудия акъл, за какво забраняват, като детето явно компенсира по друг начин. За храната, съм против създаването на такива хранителни проблеми в децата, просто абсурд. Моите деца ядат всичко, че и джънк, говори им се, че не е полезно, може рядко обаче, и нямат проблеми с храната. И двете не са лакоми изобщо. Набора е лаком, обаче, ама сега момичета, туй онуй, се опитва малко от малко да внимава какво яде.
Благодаря ви, момичета, за пожеланията! Предадени са, но признавам, че ми се казва - тези хора не ги познавам, какво се занимават да ми честитят 😅!
По темата за алкохола, ние не пием, не пушим, сина обича бира (безалкохолна уж) и аз си мислих, че извън нас не му идва на акъла да си купи. Да ама онзи ден стана въпрос, явно като обикалят с момчетата и си решават да купят бира в жегата, безалкохолна повечето случаи, но каза, че и веднъж е пил нормална. 1 кутия. Даже и веднъж опитал наргиле, аз щях да припадна, той е много против цигарите, но явно наргилетата са го излъгали, че е по готино. Не му харесало и нямало да повтори. Ама знам ли. Обяснявам, че е по-вредно, но кой ти вярва. А бирата ми стана странно, че успяват да я купят, уж е забранено. Иначе се оплака, че в Билла не му дали безалкохолна бира, щото все пак бира.
Иска да ходи на рожден ден на негов приятел след 2 седмици с преспиване, на село, баща му щял да ги закара и да ги върне. На момчето майката е учителка и е много кротко дете, ама аз се притесних. С това новонастъпило за 1 нощ усещане за мъж и самостоятелност, не знам... Освен, да, да се надяваме да не стават сакатлъци. Днес ще го оставяме сам вкъщи и за 1 път ме е страх. Добре, че имаме куче-пазач, а. К. А. лелята на мъж ми, дето живее в съседния двор и непрекъснато дебне, та няма начин да остане незабелязано идването на който и да е купонджия дОма.
И не беше близвал енергийни напитки, години наред се чудеше децата що ги пият, че са вредни, но доживях, преди 2 дни трябваше да става в 3 да гледа някакъв баскетболен мач на НБА и си беше купил и пил половината. След 2 дни ще става за финала на Копа Америка, и пак сигурно ще изпие другата половина. Е, как да се бори човек. Но, точно за 1 нощ преди 2 месеца се събуди друго дете, това е истината.
Да са ни живи и здрави и Господ да ги пази 😅

# 548
Аз също съм от задръстените, които не пият, не пушат и не съм се чувствала уау по дискотеки или купони в студентски град и съответно ходех в доста редки случаи. До ден днешен не обичам и избягвам всякакви предложения за нощни заведения. Нищо не ми е било забранявано. Опитвала съм алкохол, естествено, изобщо не е моето.
Ния ми е изключително близка. Говорим много. За мен алкохолът е вреден и не разбирам какво би дал на дете (а и на възрастен). Задръстеността ми явно се изразява и в 1000000% доверие, което й имам, но го имам. Нищо никога не съм забранявала. Веднъж поиска да ми опита от кафето, не й хареса. И веднъж опита глътка малиново вино (може би защото много интересно беше дошло като подарък в кутия с куп други неща). Също не й хареса. Знае, че захар не е ок да яде и аз много искам да не я яде, опитва се, но си прави прегрешенията, като се случва да се обади да пита какво мисля по въпроса за цяло парче торта примерно.
Няма и ограничение за седене пред компютър. Да, прекалява примерно с рисуването пред компютъра, но не виждам как това ще й навреди (очите са ни зле, факт, но моите са така и преди да имам компютър). Нямам и ограничения кога да ляга. Нощес я усетих, че легна след 1:30 и също нямам драма с това. Виждам какво е правила и много й се радвам, когато прави неща със сърцето си и с мерак и кога го прави не ми е никакъв проблем.
Моето също е от излизащите деца. Няма ограничение за час, помолила съм я и го прави - прибира се по светло. Познавам приятелите й, всичките са разкошни деца, нямам притеснения, че правят тъпотии, просто интересите им са различни. Та явно на задръстените майки се падат задръстени деца и всички са доволни.

# 549
Хората са много различни. Не е задължително в група сред много да направят тъпотии.Аз също не харесвах купоните в Студентски град, от малка обичам да си лягам рано и да ставам рано и за мене това си беше физическо изпитание. Силна музика, струпване на народ, липса на индивидуално местенце за отдих, никога не съм харесвала. Но затова пък в определени години бях много любопитна към хора, които имат нужда от някакъв вид спасяване. Мрачни, чувствителни, с ранима емоционалност. Индивидуалисти. Радвам се,че към момента всички са/ сме живи и здрави.
Имам и изцепки с автостоп,морета от около месец на палатки. При бури и наводнения. Но това го броя за приключение. Имало е и наистина опасни и неразумни неща.
П.П Редактирам. Давам си сметка, че на зряла възраст / след раждането на децата) почнах да харесвам повече класическите купони, на които танцуваш, хапваш, пийваш и се веселиш. Но преди това ме натоварваха. Предпочитах да съм сред малки групи от хора.

Последна редакция: сб, 10 юли 2021, 08:32 от Amanda.D

# 550
  • Велико Търново
Много е индивидуално... И колкото повече време минава и дъщеря ми расте, виждам, че няма точна формула от типа,, каквито родителите, такова и детето,, или,, щом спортува, няма вредни навици,, или,, родителите като не пият и не пушат, и детето няма да прави така,,. Ежедневно виждам вкъщи, а и по приятелски деца опровержения 🙂 На всеки спортен лагер, на който е ходила дъщеря ми, винаги имаше подпили /напили се деца/над 15-16 годишни /, не че родителите са пияндета, или че треньорите им позволяват...тайно го правят, при това трениращи от 7-8 години, медалисти..
Аз не съм авантюрист по природа, дори съм страхлива, но пък по мое време се ходеше на дискотека в 9-10клас /до 20.30 ч😉, и си пиехме малък вермут или пина колада, момчетата и твърд алкохол. Никой не е пропаднал или заболял, всичко беше с мярка... Е, имаше и без 😉 но после им идваше акъла в главата. Пушенето в гимназията пък беше масово. Та, не че одобрявам, но не виждам нещо, което да не се е случвало и в миналия век 🙂
Аз говоря вкъщи, обяснявам кое как и защо, но винаги имам съмнение, че е на 100 % откровена с мен, някои неща сигурно премълчава, защото знае моята реакция, но аз нямам драма с това, не мога да кажа, че съм си изпявала пред моята майка всичко. Важното е, основното да остане в главата, да знам за важните неща и какво мисли по дадени въпроси

# 551
По отношение на контрол и забрани постъпвам горе-долу по начина, по който се е отнасяла майка ми с мен. Никога не съм имала категорични забрани. Само няколко прости правила, които трябваше да се спазват и това беше всичко. Много либерално се отнасяше с мен, но и аз не съм създавала никакви проблеми.
Сега говоря, обяснявам, не забранявам категорично. Наборът си е опак. Ако му забраня нещо, ще отиде и ще го направи напук. Знае, че енергийните напитки са вредни, но ей на, като е навън си купува по някой Hell чат-пат. Нищо не мога да направя, освен да му дудна, че това е боклук. Сам е навън, има пари, ще си купи каквото иска. Единствено се успокоявам, че принципно рогата си ги показва вкъщи, пред мен. Когато е някъде с други хора, екскурзии, състезания, винаги съм получавала положителни коментари след това. Ама колко бил възпитан, ма разумен и прочие бля-бля. Викам си, да бе, да. После се успокоявам, че поне пред хора не си показва магариите и бунтарщината.
Надявам се, че е един ден ще се превърне в спокоен и разумен мъж.

# 552
В почти всички случаи абсолютната и строга забрана на нещо води до неимоверно усилване на желанието за опитване и консумация. Ето колко примери прочетохме за сладки изделия, които са били забранявани. Моите още не проявяват интерес, опитвали са бира или вино от чашата ми, но това е вкусово усещане, не са усетили влиянието на алкохола. Само веднъж тя си поръча сайдер, защото другите момичета на нейната възраст си поръчаха, но не беше очарована. В един момент е ок да познават вкуса на тези неща, най-малкото да ги разпознават, въпреки че непрекъснато инструктирам чаша да не се оставя без надзор. Все още не ги харесват изобщо, за което се радвам, защото са малки и нямат изградена мярка кое колко и как и представа за действието им. И да си останат въздържатели е супер,  и да консумират малко и с мярка като пораснат е ОК. Много ми хареса израза "устои, а не забрани". Това се изгражда постепеннно.
Аз лично за първи път опитах бадемов аперитив в 9 клас, след това сме били боле, ликьори и т.н в 10 клас и нагоре. Не съм от задръстените, макар че, всъщност вече съм Wink Но никога не съм пила твърд алкохол - само бира, вино, коктейли. Мен и приятелките ни ни ограничаваха да не излизаме и да се прибираме рано (по светло). Затова първия семестър като студентки почти не се прибирахме в квартирата. Това е и моето ограничение спрямо децата сега, както и да не ходят сами на пусти места дори през деня.

Последна редакция: сб, 10 юли 2021, 09:07 от Cygnus

# 553
Ако имаше универсални рецепти за предпазване от всичкото зло на света, убедена съм, че всички родители щяха да ги прилагат.
За храната- това също е опасна зависимост, но има и други фактори.В повечето случаи наднорменото тегло не е само резултат от яденето на боклуци, а е наследствено и зависи доколко имаш толерантност към въглехидратите. Ако за повечето хора не е проблем да хапнат една баница и половин шоколад дневно, има една малка група, за която и пъпеш и банан са проблем.

Последна редакция: сб, 10 юли 2021, 09:17 от Amanda.D

# 554
  • Между гори и планини
Аз не забранявам, мъжът ми също. Обясняваме. Обясняваме вреди. В същото време детето от малко ходи с нас по изби за дегустация. Вижда, че правим вечер на хубави сирена и бутилка лимитизирано вино . Ние сме ценители, а не пияндета. Обясняваме кое как се пие, по колко, за наслада на небцето. На нова година купуваме шампанско Moet, а не Искра. Сипваме му по пръст, да пробва. Не сме отказали. Но е рядко, контролирано и наистина обяснено. Пак казвам, неприятно впечатление ми направи, че майката без да се замисли му е предложила бира, аз не бих се сетила да го направя нито на моето, още повече на чуждо дете. И големият ми син сме възпитавали така, на почивки мъжът ми му е сипвал чаша вино на вечеря от 15 годишен. Пробва, не му харесва. Сега е на 20, не пие и не пуши. За цигари , наргилета и пази боже наркотици съм безкрайно крайна. Мъжът ми спря да пуши като забременях, аз пуша само на двора. Разказвала съм му за сестрата на най-добрата ми приятелка от ученическите години, която тръгна по дискотеки на 13, в зората на демокрацията. В дискотека ѝ сипаха нещо в чашата и са я водили при филипинци на корабите, тя няма спомен. После беше отвлечена с братовчедка си и ги издирва Интерпол. 10 години беше на хероин, на 23 изглеждаше на мъртвец, само пращането в Испания я спаси.
Казала съм, че тръгне ли по купони ( не ходи, скучно му е), никога да не си оставя чашата, никога.
На 18г имам едно зверско напиване, държи ни влага 30г 🙄🤭🤭🤭

Общи условия

Активация на акаунт