Ваканцията след ОСМИ клас - 2020/2021!

• 30 917
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Гореща дискусия се е водила тук.Поздрави от мен за един хубав ,слънчев и позитивен уикенд
Изгревът тази сутрин беше уникален...Ще ми липсва в София....
Сега си пия кафето на плажа След малко ще дойде наборката и ще се присъедини към моята компания с фрапе Simple Smile

# 556
Доня, ужасно е това със сестрата на приятелката ти. А колко още такива опасности има, затова се опитвам да държа на къс повод все още.
За предлагането на бира на чуждо, а и дори свое дете съм против. Мога да откажа, ако поиска, или да му позволя да опита, ако преценя (за моите). По принцип за под 18 е забранено сервирането на алкохол, но хора всякакви - толкова й е акъла. Той трябва да знае.

# 557
  • София
Интересна тема сте захванали. И аз съм на мнение, че не трябва да забраняваме нищо, а с говорене се опитвам да обясня кое как. Засега категорично отказва какъвто и да е алкохол. Не му харесвало.
На брат му също му е предлагано след навършване на 14 г. Пие по купони, но определено с мярка, не е имал каквито и да е напивания.
Аз самата не пия алкохол,  никога не съм обичала, както и не пуша.  Страшно ме дразнят пушачите Sad Това пък не ми е пречело да се забавлявам - от 9ти клас сме ходили всеки уикенд на дискотека, имахме час за прибиране в полунощ.  Няма да казвам колко го спазвахме. Доста щуротии съм вършила, но с разум Simple Smile Големият е същия.  Дано и набора тръгне по същия път.
На мен нашите никога не са ми забранявали каквото и да е, и аз съм същата.  Считам, че забраните не вършат работа. А за храната - там имам доста различни от модерните разбирания. Давам им да ядат сладко, но са научени, че по-добре да хапнат нещо домашно приготвено,  с контролирани продукти, от колкото пакетирани боклуци. Виждам, че малко по малко свикват с това и почват сами да си търсят домашното.

# 558
  • Между гори и планини
Ужасно е да, майка ѝ предпочиташе да се друса в тях, поне да знае къде е. Пред мен също го е правила. Иначе изпадаше в агресивни кризи, чупене, блъскане, бой, кражби. Закована дограма да не бяга от 3 етаж, закован телевизор , за да не го изнесе... Дилари които звънят по телефона със заплахи, заработване чрез секс на пиацата за дрога, баща който седи в кухнята и реве... Ужас, ужас... Семейството мина всички кръгове на ада.

# 559
Аз не знам защо наличието на дадени правила се отъждествява непременно  със забрана?
Редно е да бъде изяснено защо има необходимост от дадени правила и това да бъде разбрано и осъзнато, а не наложено авторитарно.
Благодарна съм, че до този момент сме постигнали успех по отношение на разбиране и осъзнатост. Не веднъж сме си говорили, че човек трябва да бъде отговорен на първо място към себе си и съответно да помага и на приятелите си ако изпаднат в заблуждение.
В шести клас с един негов съученик се разхождали из близките квартали и стигнали до сграда, която се руши и е опасна, имала поставена предупредителна табела да не се влиза. Неговият съученик го подканил да влезнат. Синът ми категорично отказал и му казал, че няма да допусне и той да влезне. Пък приятелят му овен ♈ - поспорили, поспорили и нашият го убедил, че ще е глупаво да го затрупа сградата ако влезне вътре и си тръгнали. Като се прибра разказа какво е станало и разходи баща си и сестра си до там за да видят сградата.

# 560
Абсолютно всеки ще си направи своите грешки. Няма как - човек се учи от грешките на другите в доста по-зряла възраст.
И аз не забранявам, но това не пречи да обсъждаме. Надявам се да не се крие - друго не ми остава. Иначе не ме боли, че /ще/ пуши цигари или пие бира - ... други са ми страховете...

# 561
  • София
И аз мисля, че има разлика между това да забраниш нещо и да обясниш вредата от него. Строгостта води до липса на доверие в последствие. На мен също не са ми забранявали, просто не съм имала такава необходимост. Може би разумните хора са скучни.

# 562
Не познавам хора, които са били на тежки наркотици, но съм убедена, че дори и редовното злоупотребяваме с марихуана и алкохол вреди много.С амфетамини също.
Не знам какво имате предвид под липса на доверие и строгост. Моите родители никога нищо не са ни забранявали,. казвали са в  какво са рисковете от пушене, преяждане и т.н Но през всичко това преминах. Сестра ми споделяше абсолютно всичко, дори и какъв сандвич с кого е яла. А аз почти нищо.
На този етап съм много близка с тях, а за мене компанията на мама е най- зареждащата и жизнерадостна компания на света, но въпреки всичко си имам неща, които не знае.
Отдавна съм разбрала, че ако двама, в един и същи момент, са поставени в една и съща ситуация, те я виждат по различен начин. Един вижда в цветето хоби, красота, друг- бурен, трети мисли това цвете как ще прецъфти,през какви бури ще премине, колко е трайно и смъртно. И всичко това предопределя дали ще видиш смисъл да споделиш преживяването с този до теб. Понякога искаш да имаш неговите очи, но не се получава. Най- хубавото е,че накрая повечето са на страната на красотата.
Ние преминаваме през този живот по различен начин, понякога готовите рецепти на другите не ни вършат работа. Слушаш ги, записваш ги в тефтера, но реално не ги ползваш. Сам трябва да стигнеш до верните грамажи.

Последна редакция: сб, 10 юли 2021, 10:38 от Amanda.D

# 563
И аз съм от задръстените. Започнах да излизам след 17, тогава опитах и алкохол. Никога не съм пушила. Не обичам нощни заведения, като тинейджър съм ходила с гаджето, който сега е ММ. Сега започнах да живея повече. Последните години имам нови приятели от танците и с тях сме по-буйни. Ходим обаче на места, на които се играят народни танци. Пием, но умерено, главно вино. Вкъщи съм предлагала алкохол да опитват, но и двамата нямаха интерес. Навън обаче, по купони, искат да пият. Така беше с големия, така се получава и с наборката, за съжаление. Вкъщи съм предлагала на дъщеря ми да опита уиски, не пожела. На първия купон обаче веднага се съгласила... Не си мислете, че не съм говорила. Вкъщи не пушим, но младежът пропуши още в 8 клас. Не пуши пред мен, но никога не го е крил. Говорила съм, говоря и ще говоря. Дано поне малка част стига до тях! В един момент човек се замисля, че дано поне с това си останат - алкохол и цигари, че другото е страшно. Въобще не съм ок, ама няма и какво да направя. Не можем да ги затворим вкъщи. Изобщо не приличат на мен, дето бях толкова задръстена.

# 564
  • София
Аз не знам защо наличието на дадени правила се отъждествява непременно  със забрана?
Редно е да бъде изяснено защо има необходимост от дадени правила и това да бъде разбрано и осъзнато, а не наложено авторитарно.

точно това мислех да напиша и аз. дискусията така потръгна, като че ли който е против децата му да консумират алкохол преди 18 години, значи го налага със сила и забрани, а те се крият и тайно злоупотребяват или поне това ги очаква със сигурност. не и не....
говорим, аргументираме се, разясняваме. и най-вече - не предлагаме. опитвано е, помирисвано е, не е харесано. не предлагаме, "за да знае", "за да не се напие на първия купон" и тн.

# 565
  • София
Не съм чела, ще се връщам по-късно, но само пускам за Люба книгите на френски. Съжалявам, но от телефона не мога в скрит текст

# 566
За разхлаждане на дискусията

# 567
Няма противоречие. Никой не е ОК децата му да "консумират" алкохол преди 18. Поне не и в тази тема. Въпрос на въвеждане на правилно отношение и комуникация.

# 568
  • София
ssani, мерси за прекрасните снимки. Изгревите на морето наистина са уникални. Пусни някоя снимка и на морето през деня. Тази година май ще го гледам само през монитора.

За дискусията, която сте подхванали и аз като Ред си мисля, че нямам никаква гаранция, че децата ми са същите, каквито са и пред мен. В сравнение с мен на тяхната възраст, те спокойно могат да бъдат сложени в групата на "задръстените" деца. Не забранявам, но и не предлагам алкохол или други вредности. Мъжът ми е на мнение, че е по-добре да опитат контролирано, отколкото да го направят от желание да се харесат на приятели и няколко пъти сме влизали в сериозни конфликти с него, заради това. Едно е да предложиш на 16-17 годишно да изпие една бира (аз не бих предложила и това дори), друго е да му предложиш да изпуши цигара марихуана или наргиле. Слава Богу не проявяват интерес нито към едното, нито към другото. Като ги слушам, оставам с впечатлението, че подобни неща не се считат за "cool" сред младежите. Не сме имали проблем нито с алкохол, нито с цигари, нито с нещо друго. Редовно благодаря на съдбата, че са ми се паднали разумни деца, но имам и едно на ум, че е възможно да не са съвсем откровени с мен. Затова наблягам на разговорите и манипулациите и се надявам, че все нещо влиза в главите им.

П.П. Ох, Светкавица, точно това имах предвид за снимка на морето. Благодаря.

# 569
Много красиви морски снимки качвате:heart:
Аз мисля,че се получи  недоразумение.  Според мен някои защитаваме тезата, че никога не можем да бъдем сигурни, че нашите деца са добрички, а другите лоши. Това не означава, че ги подкрепяме и стимулиране в посока пороци. Извън случаите, в които самите ние имаме пороци. И те ни виждат всеки ден.
П.п lilfi е писала същото..

Общи условия

Активация на акаунт