Платформи за споделяне на умения - някой ползва ли?

• 1 057
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте!
Постоянно ми излизат реклами на
MasterClass и Skillshare. Чудех се дали някой в България ги ползва - тези или други подобни (и кои), обогатил ли се е по някакъв начин, научил ли е нещо полезно... Като цяло стават ли, или просто си плащаш едни пари месечно да ти обясняват как се препичат филийки, пишат се сложни съставни изречения и се реже с ножица?

# 1
Аз съм пробвала Skillshare за малко. Не мога да дам кой знае какъв отзив откъм полезност, защото в дадения момент тъкмо бях започнала нова работа и нямах енергията истински да се фокусирам в още неща. Започвах да гледам различни курсове, но не ми достигаха нерви да ги догледам.

Иначе има всякакви теми - от плетене и градинарство, през фотошоп и програмиране, че до това как да излъчваш самочувствие или да развиеш креативността си. Най-често са разделени на кратки клипчета, но сумарно могат да варират от 15-20 минути до 1-2 часа (в редки случаи - 5-10-15 часа, за по-технически теми). Съответно - качеството и форматът на курсовете варират. На мен ми беше трудно да си подбера неща без препоръка. Има някаква рейтинг система, която евентуално би могла да ориентира.

За мен е по-скоро като образователен youtube, не точно като сериозна академия за каквото и да е. Но, отново, може би е каквото човек си го направи.

Единствено бих могла да посъветвам да последваш affiliate link от някой youtuber и да тестваш безплатно за месец, за да прецениш дали е твоето. Ако ти трябва такъв, мисля, че в момента мога да споделя един. Не помня дали трябваше да се попълват данни за платежно средство, но аз си имам виртуална карта за тези цели, плюс си слагам събития в календара да отказвам услуги, преди да започнат да ме таксуват (ако съм решила да прекратя абонамента).

# 2
Мастерклас е по-скоро за феновете на съответната личност, действително се казват мъдри неща, но ако си навътре в темата и не си съвсем новак няма да чуеш нищо ново. По-скоро ще чуеш познати неща казани по интересен начин. Ако си абсолютен новак в темата няма да станеш спец само с тези видеа, защото са твърде общи. Вместо Скилшаре в ютюб има абсолютно всякакви демонстрации на каквото се сетиш умение, безплатно ¯\_(ツ)_/¯

# 3
Аз правя курсове според това какви са ми интересите за продължаване на кариерното развитие. Според този аспект избирам дадена тема и търся компания, предлагаща платени курсове, която да има self paced (сам да си учиш) обучение и тест. След това получаваш сертификат. Аз лично си правя скрийншотове на всеки курс и си преглеждам материалите един път на няколко месеца за да освежа знанията си.

Не съм ползвала тези специално, но има много сайтове, които са доста популярни и не скъпи. Според мен зависи какво търсите точно. Споделете и може да ви дадем линкове към някои, които са подобни на интересите ви.

# 4
За момента нямам някакви конкретни желания, просто постоянно ми излизат реклами или разни инфлуенсъри ги споменават в клиповете си. Беше ми интересно дали в България са популярни, защото не са нещо супер скъпо и може спокойно да минат в графа хоби. Но, както и Ефи писа, ако инфото е съвсем общо, май общо-взето се четкаш, че си бил на курс на Натали Портман и нищо повече.

Иначе може да пишете тук какво сте използвали вече и къде.

Общи условия

Активация на акаунт