Студенти в Нидерландия - 10

• 62 883
  • 788
  •   1
Отговори
# 330
През есента е ключовото в копирания цитат.
Значи нищо такова засега

# 331
Нека видим какво ще публикуват на правителствения сайт като мерки. Най-добрият вариант е да се осведомява човек директно от него, а не според наши прогнози. Не виждам никаква информация публикувана за затягане на входния режим, но ще проследя своевременно. Има и холандски сайтове - всяка информация се публикува своевременно и на тях.

# 332
А има ли хомеопати? Някой лекува ли се с хомеопатия и Шуслврпви соли там? Може ли да се открият по аптеките им?

# 333
Момичета , аз имам едно по-различно питане ,към по-знаещите мами тук,отностно здравната застраховка и даначната декларация. Синът ми е с осн. здравна застраховка ,голяма част от която му се връща,работи от около 3 месеца и има минимални доходи като студент с почасова работа,трябва ли да оведомяваме Застрахователната фирма за промяна  в обстоятелствата , след като вече работи, или всичко става автоматично от фирмата която го е наела ?И  задължени ли сме да пускаме данъчна декларация 2022 г за тези доходи...?Благодаря ви предварително!

# 334
Pali78,
Не разбирам питането и не разбирам какво искате да уведомявате.

Всички в Нидерландия сами си избират здравния застраховател и премията към застрахователя ( платима от нас) не зависи от това дали работим или не.

( изключвам факта , че на студенти им е разрешено да пребивават в Нидерландия с чужда застраховка , докато не започнат работа. Но това е принципно правило и не зависи от застрахователя).

Връщането на суми по здравни/ наеми и т.н , мисля ги връщат данъчните ( със сигурност не е самият застраховател)

Всяка година се подава данъчна декларация. Получавате добавки за здравните, значи ви водят данъчно регистриран/ задължен в Нидерландия.

# 335
Във връзка с годишните данъчните декларации, които децата подават, има ли някакво значение от каква и чия банкова сметка се нареждат плащанията за наем? Чудя се дали да продължавам да плащам наема му от моя/българска сметка или да превеждам в неговата холандска, от която той да си нарежда превода?

# 336
  • София
Здравейте! И моята дъщеря лети с приятеля си в понеделник за Айндховен. Сега прочете, че за пристигащите от БГ искат pcr или антигенен тест. За да е валиден май ще трябва в събота да търсим лаборатория да го правим. Иначе видях, че на Терминал 2 има лаборатория, но нямам представа трябва ли час, колко се чака и т.н. Така се надявах да не тичаме за нещо в последния момент, но явно няма да стане.

# 337
  • No Line On The Horizon
Направете антигенен тест 24 часа преди полета.

# 338
  • В офиса
България влиза в "оранжева" зона до понеделник.
"From 8 August, new rules will apply to travelers entering the Netherlands from a yellow country. They need a corona certificate."
България е в зелена зона.
Tzvetche, къде прочете за влизане с тест? Към момента не намирам нужда от такъв.
"Return trip to the Netherlands
You do not need to show corona proof (Digital Corona Certificate - DCC).
You don't have to quarantine.
Do a self-test when you get home just to be sure, even if you have been vaccinated."
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/bulgarije/reizen/reisadvies

# 339
Ние летим днес следобед  и моя мъж чете вчера - нищо не искат от зелена зона. И аз питам къде четохте за тестове? Холандците си имат своя класификация и България за тях е зелена зона.

# 340
# 341
  • София
България е в зелената зона, но в текста, който second сподели, пише до 8-ми. И аз се чудя какво става на 9-ти, когато летят.

# 342
  • No Line On The Horizon
След 8-ми PCR или антигенен, ако не си ваксиниран.

# 343
Хм, днес на същото място вече не го пише това..

# 344
Pali78,
Не разбирам питането и не разбирам какво искате да уведомявате.

Всички в Нидерландия сами си избират здравния застраховател и премията към застрахователя ( платима от нас) не зависи от това дали работим или не.

( изключвам факта , че на студенти им е разрешено да пребивават в Нидерландия с чужда застраховка , докато не започнат работа. Но това е принципно правило и не зависи от застрахователя).

Връщането на суми по здравни/ наеми и т.н , мисля ги връщат данъчните ( със сигурност не е самият застраховател)

Всяка година се подава данъчна декларация. Получавате добавки за здравните, значи ви водят данъчно регистриран/ задължен в Нидерландия.
Благодаря за бързия ви отговор !Извинете аз сигурно нещо не обяснявам правилно ,но ми е ново всичко ,а там незнанието е равно на солена глоба!!!!Когато направихме здравната ,той още не работеше, щяха да го вземат на работа и едно от изискванията беше да я направи, но уви не започна .Той веднага помоли ,мисля данъчното да му бъде връщана ,част от сумата за здр. застраховки и трябваше да попълва декларация мисля с доходите си/приходи+разходи/и това , че е студент. Тогава те бяха пълна 0, .А питането ми е сега когато вече работи трябва ли да променя  и праща на ново нещо или всички промени в  доходите отиват автоматично като информация и има ли още право на това връщане на част от здравните? Стаховете са ми ,да не сме пропуснали нещо ,както например при смяна на адрес се променя уж автоматично навсякъде,но не е точно така.В банката трябва да подадеш допълнително уведомление иначе има глоба,  има глоба и от агенцията на старата квартира ,ако не ги уведомиш 1 месец, че имаш смяна на адреса тоест-/освобождаваш техния и вече се местиш в същата община на друг / ,..а уж било автоматично навсякъде!!!А отностно , данъчната декларация питането ми е кога се пуска в края на декември ли?А как ще я попълваме ще питам нататък.

Общи условия

Активация на акаунт