Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 4

• 83 132
  • 788
  •   1
Отговори
# 555
Това е малко като гроздето е кисело . Първа Английска гимназия ще си остане елитна много дълго време, сигурно ще бъде такава и за моите внуци. Тя си е училище с традиции още от “онова време”и се носи на гребена на вълната. Като кажеш елитно училище за София и в главите на няколко поколения софиянци изниква веднага 91НЕГ, ПАГ, СМГ. 
Аз съм много щастлива, че излизат и други толкова добри училища като 32СУ, 31 СУ( аз го знаех като Бастилията ) . Ще стават все повече добрите училища

# 556
  • European Union
Езиковите гимназии също са профилирани. За смисъла на професионалните - въпрос на виждане. Ако идеята е да не се продължава образованието след гимназия, вероятно имат смисъл.
Интересно мнение. Аз пък познавам десетки деца продължили във ВУЗове след проф.гимназия. И дори не се различават от връстниците си.

# 557
  • София
Познаваш деца по старата програма. По новата програма, децата в професионалните гимназии няма да изучават науки във втори гимназиален етап и съответно няма да имат в дипломите си оценки и хорариум по тези предмети. Засега не се очаква това да е проблем за България /в близките 2-3 години/, но за чужбина най-вероятно ще е. Все пак новата програма е заимстван модел от западна Европа, където идеята на професионалните гимназии е точно това - получаване на професия и непродължаване към висше образование /нямат право на такова/. Ние вървим към унифициране.

# 558
  • European Union
В изречението "Ако идеята е да не се продължава образованието след гимназия, вероятно имат смисъл." къде точно се говори за чужбина?
Честно не разбирам защо на хората търсещи мнения за "неелитни" училища в София, ще им е важно продължаването на образованието в чужбина. Или още от раждането на децата ни всичките ни усилия са насочени в посока да се махнат от България? Тъжно...

# 559
Това е малко като гроздето е кисело . Първа Английска гимназия ще си остане елитна много дълго време, сигурно ще бъде такава и за моите внуци. Тя си е училище с традиции още от “онова време”и се носи на гребена на вълната. Като кажеш елитно училище за София и в главите на няколко поколения софиянци изниква веднага 91НЕГ, ПАГ, СМГ. 
Аз съм много щастлива, че излизат и други толкова добри училища като 32СУ, 31 СУ( аз го знаех като Бастилията ) . Ще стават все повече добрите училища
Кое му е киселото? Има ли дете, което не изучава английски? До седми клас децата с висок бал на НВО- то  със сигурност имат и сериозни познания по английски плюс съответните нива от сертифицирани школи. Има смисъл в случай, че детето има афинитет към лингвистика и английска литературата. Завършила съм френската- английският език е детска песничка. Или пък болните амбиции на родители за математическата на умни и учещи деца, които обаче не ги влече математика, за да каже на родата и обществото- учи в елитна гимназия. Със сигурност в математическата обръщат внимание на талантите- /огромен респект за всички спечелени състезания на децата/, обаче не всички влезли там са такива. А за подготвителните курсове към елитната математическа гимназия- СМГ учители тактично ще замълча- пълна подигравка.

# 560
Някой дали изобщо си спомня каква всъщност е темата на темата?

# 561
  • София
В изречението "Ако идеята е да не се продължава образованието след гимназия, вероятно имат смисъл." къде точно се говори за чужбина?
Честно не разбирам защо на хората търсещи мнения за "неелитни" училища в София, ще им е важно продължаването на образованието в чужбина. Или още от раждането на децата ни всичките ни усилия са насочени в посока да се махнат от България? Тъжно...
А защо трябва да го има в изречението? Отговарях на конкретен пост, а вторият ми пост  е отговор на твоя.
Съвсем не е необходимо да се учи в чужбина, лично аз съм по-скоро привърженик на ученето в България, но за много хора може да е важно. Не виждам защо на участниците в тази тема да не им е.

# 562
  • София

T.e. децата от тази тема са друга категория, която няма шанс, за какво ли се надяват, да учат в университет и то в чужбина?! Само елитните деца могат да имат желания за "елитни" университети. Тъжно е, да.

# 563
Честно не разбирам защо на хората търсещи мнения за "неелитни" училища в София, ще им е важно продължаването на образованието в чужбина.
Не разбираш, защото изобщо не знаеш какъв е замисълът на темата и какво се има предвид под “неелитни”.

# 564
  • София
Много елит, много нещо.
Голям зор за елита, а после с Аудито на мама и три вида дрога летим по столичните булеварди. Елитарно е, да.

# 565
  • у дома...
Аз също видях ДО в 30-то. Учителите си преподаваха съвсем сериозно. И нито един не се смени през годината. Дори и сега са съвсем малко обявените свободни места за учители там. Басейнът е чист - дъщеря ми плува там. Не е пропускала час по плуване.
Сега, ако детето ви не иска да учи и се скатава, е съвсем друг въпроса.
Ако нещо не ви харесва в програмата, приета от МОН - изпратете им мотивирано предложение. Вярвам ще ви обърнат внимание.

# 566
  • София
Само ще кажа, че един от най-добрите преводачи от френски език в България не е завършил ФЕГ, не е ходил на курсове, не е имал учител. Научил го е сам, в тоалетната, със самоучител.
Така че, дами, всичко е въпрос на желание и амбиция. Не ФЕГ, не НЕГ, не СМГ, в Оксфорд  и Кеймбридж да го пратите отрочето, ако то няма желание да учи и да се развива, голям праз за елитарността. Разбира се, не казвам, че е чудесно да учиш в "Ботушев", но нека не бъдем толкова елитни. Интелигенцията на тази държава все пак е била избита преди 100 години един път и преди 80 години втори път. Малко по-скромно го давайте.

# 567
Точно така е - желание за учене да имат само. Имам роднина, който пратиха в Оксфорд, ама човекът не издържа и се върна да си доучва тук Joy

# 568
  • Някъде на край света
Аз искам английски, някой друг френски, трети - немски... Не мисля, че някой трябва да ми се бърка къде да учи детето ми.
И не, аз не съм го насилвала да учи там, не съм редила желания, не съм се бъркала в избора.
Ако иска без притеснение да се справя с английския без да се налага да си губи времето с курсове - нямам нищо против! Ако ще с чувства спокойна там, въпреки че ще учи  някъде език, който всеки знае, ще я подкрепя.
Много знаещи хора има в тази държава и затова сме толкова добре!
Немски, френски, испански и всякакви други езици също може да научиш с курс, счетоводство също се усвоява за няколко в различни школи... Единственото, което има значение е да имаш желание да го направиш и да си дадеш зор. Всичко е постижимо с желание и мотивация.

# 569
Аз също видях ДО в 30-то. Учителите си преподаваха съвсем сериозно. И нито един не се смени през годината. Дори и сега са съвсем малко обявените свободни места за учители там. Басейнът е чист - дъщеря ми плува там. Не е пропускала час по плуване.
Сега, ако детето ви не иска да учи и се скатава, е съвсем друг въпроса.
Ако нещо не ви харесва в програмата, приета от МОН - изпратете им мотивирано предложение. Вярвам ще ви обърнат внимание.
30-то е рай за скатавки, натегачи, подмазвачи и прочие. Между другото директорката се отнася напълно сериозно и отговорно към родителските вопли, което е прекрасно от една страна, но от друга страна благодарение на "будни" родители изгониха малцината възрожденци, които преподаваха и изискваха. Но пък на НВО- то лъсна всичко. Испански имат задължителен до седми клас- не им се преподава, както видяхме и от дистанционното обучение, но за сметка на това пък правят тестове върху непреподадения материал. N.B. Нали темата е за "неелитните" училища.

Общи условия

Активация на акаунт