Както бях прочела в литературата по въпроса, казах на детето си, че мама го е носила в сърцето си.
И той: А как съм изязъл там?
Слава Богу у нас съвсем скоро идва една бременна колежка и му беше обяснено всичко за бебето в корема на леля Меги, откъде идва , как излиза и защо е там, защо не иска вече да излезе..... Та това ми помогна, като му припомних за леля Меги, да му кажа че тя преди да има детенце е искала да има и е носила това желание в сърцето си. А когато вече има детенце, тя носи обичта си към детето в сърцето си. Всяка майка носи своето детенце в сърцето си винаги, защото мисли за него и го обича. То никога не излиза оттам.
Приблизително такъв дълъг и обстоен отговор дадох. Радвам се, че детенцето ми ме слуша- /все още/, когато му говоря и пита, пита , пита. С тези свои въпроси той ме насочва и ми помага.
Малкия-5г. единствено ме пита ти ли си ми майка,ти нали ме обичаш.А големия -близо 7г.- го потупва по гърби и му казва -"Ние те взехме,но много те обичаме" аз онемях направо.И когато се съвзех им казах,че това се е случило и с двамата и наистина много ги обичаме и това ,че сме ги взели ги прави специални и още по-обичани за нас.Големия ми отговаря знам,а малкия вече е на друга вълна и изобщо не проявява интерес.По някога си мисля,че им досаждам с непрестанното ми напомняне и дългите(за тях) обяснения.Сещам се за една колежка която си осинови детенце на 2.5годинки и му е пяла всяка вечер почти песничка от рода как тя е била сама и той е бил сам и как се срещнали едн ден и се познали и се събрали и от сега нататък никога няма да са сами ще са едно семейство......по време на растежа му е отговаряла на въпросите искрено и беше спокойна,че детето и е съвсем наясно и нищо не може да го притесни.Но на около 8 годишна възраст един ден се прибира и я пита-мамо,кой е моя татко(тя е сама неомъжена) и тя му казва,че не знае но когато порасне ще му помогне да го открие.А той застава с ръцете на кръста и казва "Искаш да кажеш,че незнаеш от кого си забременяла?" 
Не стана така! Стана съвсем случайно. С един прост въпрос. И с единственият прост отговор, който детето можеше да получи. Дадох го не аз, а моят баща. Аз потвърдих.
Но те не могат. Затова колкото и да им обяснявате, не винаги обяснението стига до съзнанието им. Не правят разликата. За да е подготвено детето и да не задава въпроси, да може да направи разликата между осиновяване и раждане, обяснението трябва да по-кратичко и по-ясно. С прости думички, като за дете. Може и с пример да се подсили.
Всеки може да прецени детето си и по реакциите му да подреди и собственото си поведение. Но децата трябва да разберат наистина преди да са тръгнали на училище. Някой са готови на пет, други на седем. При всеки е различно.