161 нови Американки празнуват 4ти юли - Добре дошла, Лъки!

• 56 050
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
Аз не съм изпращала или поръчвала подаръци от изброените - уреди, дрехи и т.н. За поводи винаги им пращам пари и ги оставям да си купят каквото си изберат.
Обаче често пращам дреболии, които или са със сантиментална стойност, или са купувани за тях по време на наши пътувания, например - сладко от кактус, магнити, които сестра ми колекционира, и разни интересни сувенири. Покрай Ковид им изпратих пакет с цинк, витамини, черен бъз и някакви други добавки. Не че ги няма в България, знам, обаче единствено като ги пратя и съм сигурна, че ги имат и ще ги взимат. В процес на разговори стане и дума за други дребни неща, които там не са и чували - пращам. Майка ми от около година има и заболяване и започнах да й пращам добавки и кремове, които тук са три пъти по-евтини отколкото в България (а и там същите ги няма в магазини и аптеки) и просто бях спокойна, че ги ползва непрекъснато. Пенсията й е някъде под 300 и може да си представите какво е за нея да даде 50 лева за крем, който свършва до седмица-две. Да й пращам пари, пак ще й е тежко и ще го премисля, а така с колет сякаш не осъзнава стойността, а и в интерес на истината бях доволна, защото в една кутия събирах доста и накрая излизаше сравнително приемливо.
Погледнах иначе немския амазон, ще ми струва двойно, отколкото досега, обаче каквото такова 🤷🏼♀
Спомних си времето преди месинджър, оттук да се обадиш по телефона до България беше нечувано скъпо, а родители ми имаха хиляди безплатни минути с техните оператори. Та предимно те ми звъняха, какъв парадокс само 😂
И сега и с тия пакети, оттам насам нищо страшно - майка от своя страна пуска с обикновените пощи неща, които са ми добре дошли, като домашни подправки: чубрица, джоджен, сушена коприва и лапад, семе за домати и жълт фасул, мартеници, малки подаръчета за рождени дни и прочие радост доставя жената:) Толкова е приятно като дойде кутията, пакетирана и надписана от тях, сигурно и те така се чувстват като получат…21ви век е да му се невиди Sad
Преди две седмици питах приятелка кубинка как са там вече нещата, и тя каза, че е по-спокойно, и че целият шум е станал, защото правителството им се е опитало да стопира пратките от САЩ (но накрая са отстъпили).
А родината ни направи същото (всъщност не знам дали не е някакъв пореден европейски регламент) и тихомълком  ограничава хората от най-елементарни неща, като например да получават картинки рисувани от внуците си.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 04:34 от Aerin

# 256
  • Sunshine state
Моят колега каза, че е заради това, че няма и лекарства по болниците, нито техника и хората буквално мрат по улиците. Някакъв ужас..В окаяно състояние е Куба и им съчувствам.

# 257
За добавки и витамини  https://www.iherb.com/ имат доставка до Бг и цени в лева.

# 258
От друга тема:
Цитат
Ето какво казват от Агенция “Митници” за реда на облагане:

Безвъзмездни пратки от физическо до физическо лице (така наречени подаръци) с обявена стойност до 45 евро няма да бъдат облагани. За “подаръци” със стойност над 45 евро се прилага следващата процедура.
Получаване на пратки, които са от търговец до физическо лице (например онлайн търговия), важат следните лимити:
Пратки под 30 лева не се дължи мито или ДДС, получателят следва да ги получи съгласно правилата на работа на доставчика (куриерска компания или поща). От 1 юли обаче вероятно ще се дължи ДДС и за пратки под 30 лв.
пратки от 30 лева до 150 евро се облагат с ДДС 20%, но са освободени от мито
пратки над 150 евро се облагат и с мито съгласно действащата митническа тарифа (виж в карето за нулевото мито). Важно с покупката да върви документ, който ясно да показва стойността и произхода ѝ. Ако е възможно, е добре да има и информация, че стоката е освободена от мито. Клиентът трябва да пази освен фактура и платежните си бележки/информация. Причината – митническият служител може да се усъмни във всичко, а стойността на стоките, съдържащи се в пратката, се доказва от получателя ѝ. При някои китайски търговци имаше практика да се занижава стойността на покупката, за да се платят по-малко мито и данък. Ако стоките бъдат загубени някъде по трасето обаче, това ще доведе и до по-ниска сума, която да се поиска за възстановяване.

https://logi-sped.eu/en/2021/03/23/ще-плащам-ли-мита-и-ддс-от-англия/

# 259
Господи мили! Кой ги пише тези документи!?!
"обаче вероятно ще се дължи"
"може да се усъмни във всичко"
"по-малко мито и данък"

# 260
  • The QC to be!!!
Господи мили! Кой ги пише тези документи!?!
"обаче вероятно ще се дължи"
"може да се усъмни във всичко"
"по-малко мито и данък"
тотално корумприрани, некомпетентни лица, назначени по семейна, партиина или подобна линия!

Може да документирате, че пращате подарък до $30, но ако от митниците преценят, че стойността е по висока, ще ви начислят мито, ддс, и т.н.!

# 261
  • Чикаго / София
О-хо, нова тема. Не, че е много нова - от Юли е, ама аз сега я забелязах Animal See No EvilAnimal See No Evil

Добре дошла на Лъки и успех на новата земя!

Ще прочета темата от началото утре, че късно стана.

Дано сме по-активни тук, а не я влачим 4 години като старата.

# 262
Малко ъпдейт от мен.

Взехме кола преди седмица някъде.
Намерих дей кеър за детето. Оправихме и вакаинационния документ. Забележете, безплатно, без иншурънс.
За жилището най сетне ни одобриха от НОА.
Ще обзаввждам тия дни.

С работата имах малко неволи, но и това се изглади, имам предложение, което вчера приех.
Дано ми тръгне.

Тук специални благодарности на Пупитка, че от другия край на щата ми е такава опора, вечно ще съм и благодарна за помощта.

# 263
Поздравления, Лъки! С какъв размах сте разрешили всички неволи. Успехи и занапред!

# 264
Браво, Лъки! Отлично сте се справили за толкова кратко време.

# 265
  • Miami

Честит празник!🇧🇬

Браво, Лъки, само така!  Много успехи за напред!

# 266
  • Чикаго / София
ianajar видях, че си питала за таксите по-назад в темата. При нас имаше голямо забавяне. Чак в края на Юли ни ги преведоха. Обаждахме се два пъти, все бяха в процес.

So Lucky* браво, нареждат се нещата. И то доста бързо. Всичко ще си тръгне по реда си, трябва малко време. Сега като дойде хубавото време във Флорида, ще забравите всички неволи Simple Smile

Видях, че и за дрехи за тийнове/притийнове сте писали. Честно аз от Мейсис май никога нищо не съм купувала за толкова години тук. Повечето са от Маршалс, Росс, Олд Нейви Чилдрънс Плейс, Джамбуре. Сега вече ходят по МОЛовете и си пазаруват сами. Обаче, това са впечатления от преди 5-6 години, когато все още аз им избирах и купивах дрехи. Наскоро минах през Олд Нейви и ми се стори, че качеството доста се е развалило. Сега с бебето отново ще трябва да ъпдейтна информацията за магазини за детски дрехи. Все още карам на дрехи дадени ми от познати и имам за следващите 3-4 години поне. После ще му мисля.

# 267
Мерси, Ирка, вчера най-после си получихме данъците обратно. Явно все пак не съм изчислила нещо като хората, защото ни пратиха повече, отколкото трябваше по мои сметки. Чакам да дойде писмото и да видя какво съм объркала.

# 268
И при нас вчера бяха таксите готови.
Малко ъпдейт и от мен: адаптирам се лека по лека, тази жега само не мога и не мога да понасям. Иначе затварят склада в който работя другата седмица, предложиха ми да се преместя ама на прекалено дълга нощна смяна и отказах. Сега се оглеждам за нова работа, надявам се да намеря нещо прилично. Не ме притеснява физическия труд, просто не искам да е скучно, защото времето просто спира. Grinning
Ще ми липсва работното място, най- накрая си намерих другарчета и имах с кой да си говоря да минава времето.
П.П. Пожелайте ми късмет, ще записвам курсове за личен треньор, и ще пада яко учене. Flushed

# 269
Успех, Glossycherry! Леко да върви обучението и дано ти хареса.

Общи условия

Активация на акаунт