Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 856
  • 1 032
  •   1
Отговори
# 765
След като архитектът е готов да внася в общината, значи всички проектанти са приключили работа. Ако искате мнение за проекта, поне според мен, трябва да качите също така разпределенията и да кажете как е ориентирана къщата и къде е транспортния и пешеходен достъп към имота.

# 766
София,тежкотоварни машини минават през 5 м разстояние,вече зависи какви маневри ше трябва да правят.През двойната ни врата,която е 4м. влиза бетоновоз.
юлияна,снимките не са видими.Ако са от телефона или компютъра,натиснете само иконката за снимка(планина и слънце) ,изберете снимка и я качете,без нищо друго.
Нели, на мен архитекта е заковал 3м от дясно! Да разбирам ли, че няма да могат да строят? Просто иска да е по-голям двора от другата страна. 😖

# 767
Тази е южната част.
Да и нас ни притеснява,че е с много прозорци и тераси и ще има проблем с толпоизолирането и за горещините през лятото,но моят мъж има голямо желание да е светла и слънчева къща и много държи от всяка стая да има излаз към тераса.

# 768
[quote author=drago_2008
Да и ние мислим да уеднаквим прозорците.А многото тераси са защото,моят мъж много държи от всяка стая да има излаз към тераса.Поздрави и благодаря за ценната информация😊

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 12:32 от Юлияна Скечелиева

# 769
Къщата ви е отворена на юг и на запад, а изтокът е пренебрегнат. Това се прави ако имотът е ъглов и/или на запад има страхотна гледка и/или на изток има близко разположена сграда /нещо некрасиво за гледане. Ако е така - значи всичко принципно е наред. За мен западът винаги е проблемен. Лично аз бих се лишила от западните прозорци на спалнята, която има южни такива. Вярно, ще се разбие симетрията, но архитектът ще измисли нещо да балансира фасадата. И все пак - отворите са подробности, които могат да се пипнат по време на строителството и да се внесат като екзекутив при завършване на строителството. В повечето случаи се прави - рядко проектът се спазва на 100%. Фокусирайте се над важните неща, които няма да могат да се променят - подходи, функционална схема, височини на помещенията...

# 770
Това е направено така,защото сме на края на града и имаме уникална гледка към Родопите от юг и запад,а на изток и на север имаме големи построени къщи.И ние мислим,че за сега е важно как да позиционираме къщата ,а в бъдеще вътре винаги може да се правят някакви промени по сградата.Благодаря за информацията😊Поздрави!

# 771
  • Пловдив
Ех,хората сме много различни!
Ние държахме да няма тераси,защото ще са неизползваеми и само ще ги чистя.Ако искам да чета книга или пия кафе,вино или коктейл,винаги го правя на верандата.Свекърва ми,много си държи на терасите и ги ползва единствено,за да си реше косата и да си проверява завивката.
Обаче,ето,  има хора,които искат да излизат на терасата.
Един голям прозорец от юг  е повече от достатъчен,за да е много светло.Ако има такъв и от запад,освен че лятото ще е много тежко се замислите какви мебели може да поместите в стаята с две неизползваеми стени.
Имаме приятел в Беломорски и така както бе крайна къща,а срещу него бе предвидено за парк,се оказа,че сега ще построят комплекс от къщи и единствената му гледка към планината ще е от покривната тераса на 3ти етаж.
кате,аз нещо се обърках и не разбрах.Питането бе дали през 5м.може да мине машина и отговора ми бе "да".Не мога да асимилирам това с 3те метра.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 13:43 от nelina_london

# 772
  • Бургас
Ние ползваме само терасата пред хола, но това е защото има денивелация и от хола не се излиза на терена, а пък и гледката е от там. На втория етаж само ги чистя и почти не се ползват.

# 773
  • Велико Търново
Много ми харесва проекта!
Идват ми малко повече терасите и входа за коли не ми харесва като позиция, но явно няма много опции, предвид гледката и позицията на парцела

# 774
  • София
На мен ми изглежда практичен подходът за коли. Или не виждам както трябва, или ще е супер удобно за товарене и разтоварване на покупки/багаж Simple Smile Не знам само ние ли сме такива, че си държим (или забравяме) доста неща в колите, но на мен ми се струва удобство да ти е паркирана под носа Simple Smile Макар че лично аз бих предпочела да тази част да е затворен гараж с топла връзка към вътрешността на къщата; струва ми се нелогично да се затваря впоследствие или да остане така, при положение, че колоните и плочите така или иначе ще ги има.

# 775
  • Пловдив
Това с гаража съм го пропуснала.Реших ,че е точно след колата,въпреки че не се вижда врата.Като се сетя как убеждавам ММ да си направим само навес за колата,а той държеше на гараж в едно с мъжка работилница.Сега ке радвам,че ме убеди.
От това,което виждам от визуализацията, му трябват едни две стени и гаражна врата,тоест няма да е безбожно скъпо,но ако няма топла връзка е безмислено.

# 776
При нас входа към къщата е от юг. Мъжът ми много искаше от входа директно да влизаме в гаража, но аз бях против, защото исках юг-а да се използва максимално за жилищна площ.
Много ми се искаше входа към имота да е от север и така щеше да е по-лесно за гаражите. За съжаление или не това не се случи и сега гаражите някой ден ще ги построим зад къщата и паркирането в тях няма да е най-удобното.

# 777
Здравейте,
Имам няколко въпроса:
1. Имате ли прозорче в баните? Не е ли супер студено зимата така? Това ли е начинът на проветрение или трябва да се предвиди и отдушник? В къщата на родителите ми ходенето в банята зимата е ужасно заради прозорчето и студа. Как да го избегна при нас?
2. Нашият ‘гараж’ (силно казано) ще е открит на първо време - само място за паркиране зад къщата - около 3 метра. По-натам ще мислим за навес. Какви настилки бихте препоръчали? Едни малки павета бях мернала, но дали няма да се разместят под напора на колата.
3. Аз отзад напред мисля и все за градината умувам - препоръчайте озеленител🙂нямам търпение за цветята и бъдещото езерце.

# 778
Цитат
кате,аз нещо се обърках и не разбрах.Питането бе дали през 5м.може да мине машина и отговора ми бе "да".Не мога да асимилирам това с 3те метра.
Нели, ще се опитам да обясня пак. 😊
Видях, че говориш за 5м.. и се замислих, че при мен са 3м от едната страна...и от гаража и от къщата..защото е северната част на двора..северозападна по точно и архитекта искаше максимално да изтеглим натам къщата. Та се притесних, че машините няма да могат да влизат ако трябват 5м 🙈, защото ще имам 3м. Гледам в момента на Цар Борис наливаха бетон по траймвайните релси, нали правят ремонт и е с някакви високи снадки.. сипват го отгоре..не мога да го обясня..дълги като тунели..🤦‍♀️ представях си, че така ще наливат бетон и се замислих, трябва ли задължително да влизат машини там, където са 3м разстояние до съседа?

Аз също не исках тераси. В апартамента имах две, изобщо не ги ползвах! 😖 В къща пък съвсем няма, наистина само ще ги чистя.. Ей къде е верандата, до кухнята. 🤷‍♀️
Но аз реших гаража да остане равен отгоре и ще може да се ползва като голяма тераса, защото е до стълбището. 😇 Отделно покрива ще е плосък и бих могла в някакъв бъдещ момент да се мисли за вариант като тераса да се ползва. Обаче не ми се вярва, защото при наличие та двор, не виждам причина да излизам на тераса. Може би за да се простират дрехи, но аз ползвам сушилня, мразя да простирам..не пуша.. Наистина всеки има различни предпочитания какво обича или не. 🤷‍♀️😊
За гаража, аз държах да имам топла връзка и складно помещение в него, за достъп от технически лица, без да ми влизат вкъщи и цапат. 🙈 Антрето е до гаража и има врати в антрето на всяка стена 🤣, едната е входната..другата от гаража..третата за тоалетна (ако има гости на двора и помолят да ползват тоалетната, през антрето в тази тоалетна 😁, да си влизат с обувки)  и четвъртата за дневната. За мен беше важно гаража да е с топла връзка, когато съм с торби и е лошо времето сняг, дъжд..с две деца близнаци..помня отлично какво не ми е харесвало досега. Имах подземно паркомясто и е голямо удобство, когато сутрин тръгваш зимата да не риеш сняг или лед, да влезеш с децата в топла кола.. и незаменимо, когато се прибираш натоварен като магаре с покупки да не не минавам през сняг и дъжд, а да паркирам и разтоварвам на сухо. 🙈 Бях готова да се откажа от стая, но не и от гараж в този му вид. Не влязох в квадратурата която исках, защото дневната е голяма доста, но се доверих на архитекта че няма да мисля така, когато я построят. Ще видим. 🤷‍♀️

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 15:35 от katia_13

# 779
  • Пловдив
Кате,сега те разбрах.Изобщо не ти трябват машини да ти влизат зад къщата,освен ако дворът ти не е огромен и трябва да строиш подпорна стена в другия му край зад къщата.Бетона си идва с бетон помпа с дълго рамо и може да налива бетон от доста далече.
Единствено трябва да ти влезе багер,за да ти изкопае основите.Дори и с разтоварване на тухлите по етажите няма проблем.

Относно павираната настилка ,нищо няма да и стане.И да хлътне някое паве,много лесно се вади,малко пясък под него и пак се поставя.

Аз държах на прозорци в баните,но не за проветрение,а за светлина.У свекърва ми е точно описаната ледена ситуация.Мисля,че с хубав вентилатор би трябвало да се избегне.Аз дори отварям вратите на  баните след къпане към стаите,защото ме е  страх централната вентилация да не пресуши прекомерно въздуха.

Общи условия

Активация на акаунт