Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

 • 33 151
 • 1 034
 •   1
Отговори
# 1 020
 • София
 • Мнения: 2 806
Rocket, направо търсете и още една, ако имате възможност. Според мен, де Simple Smile
Ако е на точка, то при нас излиза да е било 50 лв за брой преди 4 години, при парцел 820 м2 с неправилна форма. Ако тези 3 декара са с правилна форма, вероятно цената няма да е особено непоносима. Ако обаче някой опитва да таксува на м2 за геодезия, аз не бих му ползвала услугите.

# 1 021
 • Пловдив
 • Мнения: 1 376
Да и нашият геодезист поиска ориентировъчно размери преди офертата.
 
Момичета имам казус.
Нашата и съседната къща са с един и същ номер и ще трябва да ги разграничи,като очаквам някоя институция да ни даде буква-например "А".
Кажете,моля,в общината ли да си търся буквата,тъй като дойде време за нанасяне на сградата  в кадастър ,както и да  регистрам в данъчното и нежелая после да променям адреса и там.

# 1 022
 • Варна
 • Мнения: 528
Нелина  имате ли издаден административен адрес? Издава се от кметството  ( общината ). Някаква малка такса се плащаше.

# 1 023
 • Пловдив
 • Мнения: 1 376
Ами,имаме си улица и номер.Проблемът е,че парцелът е бил много голям с излаз на две  успоредни улици.При деленето на парцела на 3 части(промяна на ПУП),нашата част от парцела се пада между съществуващи номера-6 и 8.И незнам,кой и как е записал номера 6.С него го купихме,но съответно бе празен.
Освен да отида в кметството да попитам.Дано да стане при тях.

# 1 024
 • София/Варна
 • Мнения: 737
Геодезистите предлагат следните услуги така да се каже
-комбинирана скица, ако има кадастър в района
-заснемане на имота -  колко стръмен ти е имота, къде има дръвчета и т.н. Това му трябва на архитекта за да позиционира къщата съобразно терена. Т.е. да определи кота нула. Трябва и на конструктора за да определи кота на фундиране на къщата.
-проекти - трасировъчен и вертикална
-трасиране на място на имотни граници, на къщата, физически оптеделяне на кота нула на място

Заснемането на имота си зависи до някъде от размера на имота, но не много съществено. Мен ми взеха малко повече , защото не било окосено от разни бодливи храсталаци и се поизмъчиха момчетата, но ако бях платила да окосят щеше да е далеч по-скъпо. Заснемат имота и нанасят хоризонтали на подложка с имота и околните имоти.

Трасирането на място е на Х пари до У на брой точки(боцнати в земята колчета), като дойдат и две точки да трасират си искат парите, до максималния брой,който са си измислили. Над този брой точки искат допътлнително.

nelina_london там където са ти одобрявали проект могат да ти определят административен адрес. В смисъл ние сме на село, адреса се определя от града-там се подава заявление, те звънят на селското кметство и нагласят нещата, така че да не се дублират.

# 1 025
 • Мнения: 1 225
Gerundiq го е обяснила добре - заснемането на имота не е определяне/трасиране на границите и по тази причина не зависи от това колко е правилна формата. Геодезистите заснемат терена като наклони, шкарпи, подпорни стени, огради, подходи, прилежащи терени пред имота, дръвчета, ел.стълбове, шахти, кладенци/сондажи, разни съществуващи сгради /ако има такива/, а понякога се налага да влизат и в съседните имоти и да заснемат и там. Обикновено геодезистите говорят с архитектите преди да отидат на място, за да знаят какво ще трябва за проектирането и да не се налага да се връщат повторно.

# 1 026
 • Мнения: 3 795
Сега ни звъннаха и ни казаха 600лв общо за заснемане и вертикална планировка, което пак се пада по 300лв за едното.
Явно такав е цената, независимо от размера, защото така и не ни дадоха каква е цената на квадрат.

Gerundiq, мерси за разясняването!
Ние трасирането на границите на имота вече го имаме, поне това успяхме да го свършим още в началото.
Вече знаем къде има и вода на 30м., та и това са добри новини, защото очаквахме да е на 50-60м, както при съседите. Grinning

# 1 027
 • Мнения: 115
Мъжът ми сега пак говори с геодезистите и пак му казаха, че цената зависела от размерите!
Дадохме им номер на поземлен имот, за да си проверят те нещата и чакаме да ни върнат обаждане с точната сума.
Ще споделя и тук какво са ни дали като оферт като имам информация. Simple Smile
Имам някакъв бегъл спомен, че и мен ме питаха квадратура, форма на парцела.. 🤔
Моя е правоъгълен и малък. Обаче гледам, че цените са почти еднакви. Сигурно зависи и от нас.място.  И това ме питаха - къде е.

# 1 028
 • Бургас
 • Мнения: 1 236
Скоро в къщи и ние коментирахме геодезиста и изчислихме, че от покупката на парцела до акт 16, около 2000 лв сме му дали. Защото после определя къде да се копае, като се излезе на кота 0, като се завърши и разни етапи. Аз не съм много наясно, ама не е само викане за 1 път. Ние и УПИ правихме, че границите в кадастъра и плана в общината имаше разминавания. Както се майтапехме в къщи още малко може да докара и до хонорара на архитекта.

Скрит текст:
 Аз в скрит текст да ви се оплача. Не мога да се преборя с осите.
Нямам видими гнезда. Опитват да правят пити отстрани на прозорците. Там където се обръща около дограмата /като ориентир/. Пръскам със специален препарат и падат тези миниатюри-пити.
Другата им страст е да запълват дупките по дограмата на неотваряемите прозорци, които са предназначени за оттичане на конденз. Там с водна струя ги разрушавам, за да се промие и профила отвътре.  
Стоя на верандата пия кафе и пак ще се намери някоя да кръжи. Сутринта беше 3 градуса. Нямам цветя, защото все още сме строителна площадка, заради пътеките. С кой ли не говорих и всички казват да намеря гнездото.
Днес вече изнамерих в Германия един препарат, който е профилактичен да се пръска да не припарват. Иначе сме пръскали с Айкън, който е за кърлежи, мухи, комари. За оси не важи.


Скрит текст:

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 13:13 от Bar B Q

# 1 029
 • София/Варна
 • Мнения: 737
О да, строиш ли си абонат на геодезистите. И след всяко здрасти, поне в нашия район си олекнал с 300лв.

Bar B Q ние церим осите така - най-смрадливата консерва с риба(копърка,скумрия) в собствен сос. Слагаш отрова за мишки и Би58 (това май вече не го продават, ама питаш в агро аптеката кое му е аналог). Би 58 или другата трябва да е много малко, трябва бъркоча да не смърди много на химия, а преобладаващо на риба. Притваряш капачката за да не изсъхне бързо нещото. Те са хищници и си хранят малките и май и мама с това. До 3-4 дни при нас падна кошера на билната столица на старата къща, който беше станал с размер на дребен пъпеш,докато открием тая технология.

# 1 030
 • Мнения: 63
А някой ползвал ли е услугите на геолог заради съмнения за високи подпочвени води? Какво всъщност извършва геологът в случая и каква беше цената на това негово проучване? При нас се реши, че е препоръчително да се направи при самото проектиране, но още нямам оферта. Струва ли си?

# 1 031
 • Мнения: 115
А някой ползвал ли е услугите на геолог заради съмнения за високи подпочвени води? Какво всъщност извършва геологът в случая и каква беше цената на това негово проучване? При нас се реши, че е препоръчително да се направи при самото проектиране, но още нямам оферта. Струва ли си?
И мен ме интересува, защото съм от ниската страна на улицата и с наклоните на самите терени около нея..сигурно всичко ще се събира в моя и парцелите зад моя, и единия от страни 😖.
Лятото беше като мочурище заради някакъв теч.. 😖
Дано Ви отговорят!

# 1 032
 • София
 • Мнения: 504
А някой ползвал ли е услугите на геолог заради съмнения за високи подпочвени води?
При нас със сигурност има високи подпочвени води. Но архитектката каза, че се проектирана на база архивни данни и ако не се намерят такива, ще  го обсъди с конструктора и ще се обади.
Днес ми съобщи, че комплекта документи е готов и ще го изпрати, не сме обсъждали нищо допълнително. Като пристигне, ще видя дали ще разчета на каква дълбочина е фундирането.
Някой беше писал, че при започване на строежа се е наложило геология и увеличаване на дълбочината. Това май е по-неприятният вариант.

# 1 033
 • Мнения: 916
Toni, ще пуснеш ли нова тема?

# 1 034
 • София
 • Мнения: 2 806
Готово, ето НОВА ТЕМА

Общи условия

Активация на акаунт