Камъни в жлъчката - тема 8

• 36 597
  • 759
  •   1
Отговори
# 300
И аз повърнах след операцията, аз и след трите упойки повръщах (2 секцио и жлъчка), но ми сложиха лекарство против гадене и трите пъти. Всъщност след второто секцио не повръщах, защото ми сложиха лекарството предварително, беше ми само лошо за малко докато подейства. Анестезиоложката ме пита имала ли съм проблем с излизането от упойката предните пъти и се беше подготвила. Да си поиска обезболяващо за болките. Спомням си, че няколко часа след операцията ми позволиха да пия вода и не помня колко, но със сигурност бяха по малко от 6ч.

# 301
Напълно нормално е да боли повече първото денонощие. Мен също ме наболяваше, не беше нещо страшно и непоносимо, но особено с дрена си беше умерена болка първите 24 часа. То хубаво лапароскопска ("безкръвна") операция, но все пак се режат кожа и мускули, не е като да те боцнат с тънка игла... Да си поиска лекарства. Скоро всичко ще е в миналото.

# 302
Здравейте. Присъединявам се към темата. От над 20 години понякога като не внимавам какво ям, жлъчката ми прави проблеми. Ако внимавам и карам без тежки мазни кашкавали, сирена, торти и пр. може 6-7-8 месеца да не се обади. Но общо гледано в последните 5-6 години кризите ми зачестиха, защото и яденето ми стана безобразно.

Прочетох тук за някакъв доц. Белев в Пловдив в болнижа Еврохоспитал. И таази сутрин (след поредна криза през нощта) си записах час за преглед. Искам да я махна тази жлъчка. Не знам имам ли камъни. Последно съм я преглеждала преди 10 години. Тогава нямаше. Казаха ми само, че е прегъната. Но за 10 години сигурно вече имам и камъни.

Искам да попитам една глупост ама... какви са видовете операция? Едното е класическата с рязане, а другото какво е?

И другото... толкова не е страх да не би пък нещо черния дроб да ме боли, не жлъчката.

# 303
Другата е лапароскопска операция.

# 304
Т.е. не с разрез, а през някакви дупчици? Кое е за предпочитане от гледна точка на сигурност?

# 305
Т.е. не с разрез, а през някакви дупчици? Кое е за предпочитане от гледна точка на сигурност?
Лапароскопската е за предпочитане винаги ако няма
усложнения.Защо да Ви режат , после шевове, възстановяване.

# 306
Лапароскопската винаги е за предпочитане. От нея възстановяването е за няколко дни до седмица, от отворената операция - месец, с уговорката, че все пак всичко е индивидуално, може и повече.

# 307
Здравейте. Присъединявам се към темата. От над 20 години понякога като не внимавам какво ям, жлъчката ми прави проблеми. Ако внимавам и карам без тежки мазни кашкавали, сирена, торти и пр. може 6-7-8 месеца да не се обади. Но общо гледано в последните 5-6 години кризите ми зачестиха, защото и яденето ми стана безобразно.

Прочетох тук за някакъв доц. Белев в Пловдив в болнижа Еврохоспитал. И таази сутрин (след поредна криза през нощта) си записах час за преглед. Искам да я махна тази жлъчка. Не знам имам ли камъни. Последно съм я преглеждала преди 10 години. Тогава нямаше. Казаха ми само, че е прегъната. Но за 10 години сигурно вече имам и камъни.

Искам да попитам една глупост ама... какви са видовете операция? Едното е класическата с рязане, а другото какво е?

И другото... толкова не е страх да не би пък нещо черния дроб да ме боли, не жлъчката.
Аз писах за доц.Белев, той ме оперира и съм много доволна.
И моята жлъчка беше прегъната, после образува камъни, та сигурно и при теб са така нещата, щом вече си започнала с кризите.
Почти никой не прави вече с разрез, освен ако не е усложнен случая. Правят ги лапароскопски. Аз имах 3 дупчици по 1 см.Всичко мина гладко при мен, Белев работи с много добър анестезиолог. Плаща се за екип 900лв и ако има някакви дребни неща, достига до 1200лв операцията. Иначе ще ти поиска талон от личната, защото е по каса.
Черен дроб не боли, така ми е казал лекар. Боли жлъчката. Пожелавам ти успех, дано да те приеме, че май заради ковид спряха плановите операции.

# 308
Момичета, моля, ако някой не спи, за спешен съвет. Притеснена съм за майка ми. Оперираха я преди няколко часа, чух я, но каза, че много я боли - първо частта на жлъчката, после каза че почнал да я боли стомаха много. Обезболяващите не действат, не може и да спи от болката. Лепи й устата, казва, че не знае как ще издържи до утре. Повърнала е нещо мътно - нормално ли е това?!  Много се притесних, тя е на години, в болницата не пускат, не казват нищо, чак утре сутрин ще видя лекар... Дали не прави инфекция или е нормално след упойката?  Много ме е страх като знам отношението в родните болници...
Как е майка ти днес?Сложили ли са и допълнително обезболяващи?Може вечер да си поиска нещо слабо за сън.Какви и бяха симптомите,за да стигне до операция

# 309
  • В страната на бурите
Привет, много благодаря отново за мненията и за загрижеността! Майка ми е вече по-добре, поуспокоихме се. Боли я на мястото, на което е била жлъчката, снощи си е поискала болкоуспокояващо, за да може да заспи. Каза, че е по-леко от криза, но си е болезнено. Нормално е. Започнали са да й дават пюрирана храна в деня след операцията, пие вода, става вече. Още е в болницата. Но първата вечер след операцията я е боляло наисина много и е повръщала. Според лекаря, някои хора понасят по-зле упойката - с повръщане, замайване и от нея е било това. Сложили са й няколко инжекции за болката и 1 за повръщането. Ще видим оттук нататък - надявам се на бързо възстановяване.
Иначе при нея преди месец, от нищото сякаш, започнаха кризи - болки, студена пот, повръщане. След седмица пак, а при 3-тата  се наложи да ходим до Пирогов една неделя вечер по спешност. Лекарите казаха удебелен жлъчън мехур и камъчета. 2-ма хирурзи казаха, че почнат ли кризите веднъж, няма връщане. Много се чудихме за операцията, надявам се, че това е правилното решение.
Иначе момичета, майка ми е над 70-те, с придружаващи заболявания, затова се притесних. По-младият организъм е по-силен, ако ви предстои операция. Успех!

# 310
Бързо възстановяване! Най-трудното е минало. Почнат ли кризите става само по-зле, оправяне няма без операция.

# 311
............................................
Много се чудихме за операцията, надявам се, че това е правилното решение.
Иначе момичета, майка ми е над 70-те, с придружаващи заболявания, затова се притесних. По-младият организъм е по-силен, ако ви предстои операция. Успех!

Правилно решение сте взели. Това не е здравословен проблем, който има друго решение, а с напредване на възрастта рисковете се увеличават. Хирургът, който ме оперира, каза, че дългото отлагане и хроничното възпаление, което идва от отлагането често може да доведе до карцином на жлъчния мехур или спукване на мехура. Отделно страда черния дроб, а и целия организъм.
Сега ще се възстанови лека полека, след десетина дни ще е много, много по-добре.

# 312
Да попитам  тези,които  са оперирани по-отдавна.Има ли сте сутрин изхождане като на коте,а следобед втори път кашави изхождане?
Питам ,защото имам и СРДЧ.Преди месец бях на контрола и уж всичко беше наред,само амилазата ми беше 115 при норма 100.Не ми се случва всеки ден,но в седмицата по 1 път.Тази седмица два поредни дни.

# 313
Да аз. Често ми се случва, понякога ходя и по три пъти на ден. Поне веднъж седмично пия имодиум.
Амилаза не съм изследвала, трябва да пусна.

# 314
Да аз. Често ми се случва, понякога ходя и по три пъти на ден. Поне веднъж седмично пия имодиум.
Амилаза не съм изследвала, трябва да пусна.

Това ,че нямаме жлъчка се получава или на СРДЧ е?

Общи условия

Активация на акаунт