Диета на Пиер Дюкан - рецепти

  • 918 380
  • 1 237
  •   1
Отговори
# 810
  • Мнения: 44
Пиле яхния с цукини и джоджен (ПЗ)

Първо ми се иска да вметна, че не претендирам за някакви особени кулинарни умения и тази рецепта може да срещне известни критики от страна на опитните готвачки, но...реших да я споделя с всички, които искат малко разнообразие и тези, които си мислят, че не могат да готвят Simple Smile. Давам напълно автентичния вариант без подобрения и корекции.

Продукти:
400-500гр. пилешки кълки (бутчета; пилешко месо)
2 средно големи глави лук
1 голяма зелена чушка
2 цукини (зукини; тъмно зелени тиквички; обикновени такива)
около 300мл. консервирани домати(без захар!)
сол
черен пипер
червен пипер
джоджен

Махнах кожата на кълките и ги сложих да се варят в около 2л. подсолена вода. Малко след това добавих нарязаните на ситно лук и чушка и оставих да врят на средно силен огън. След около 20мин. добавих нарязаните на полумесеци цукини и подправих с всички изброени подправки(без солта). Оставих за още 30мин. или докато пилето се свари почти напълно и прибавих доматите. След още 15мин. яхнийката беше готова.
Допълнително си поръсих порцията с чили.
Разбира се всякакви вариации са възможни, примерно да се пропусне чушката, да се добавят гъби или да се подправи с други мерудии.

На мен ми беше много вкусна, особено в това студено време.
Да Ви е сладко!   chef

# 811
  • Мнения: 172
Пиле със зеле

•   1/2 зелка (около кило)
•   2 хубаво узрели домата
•   пилешко обезкостено бутче
•   1 с. л. червен пипер
•   черен пипер
•   девесил
•   риган
•   магданоз
•   сол
Зелето се нарязва на ситно и се намачква с малко сол, залива се с 1 чаша гореща вода и се слага на загрят  котлон да се задушава под капак за 10 мин. След като се задуши зелето, се добавят първо червеният, черният пипер, девесила и ригана, после пюрираните домати и магданозът и месото. Оставя се малко да поври в този си вид и после се залива с 500 мл. гореща вода. Яхнията трябва за поври около 1 час Сервира се поръсено със свеж магданоз. Става страхотно вкусно!

Последна редакция: вт, 25 ное 2008, 15:28 от ЗлаВещица

# 812
  • Мнения: 6
Крем мока
Продукти:2 кофички кисело мляко, 3-4 супени лъжици подсладител, 2 чаени лъжички нескафе, 1 чаена лъжичка канела на прах, 1 желатин, 1 белтък.
Приготвяне: Киселото мляко се смесва с кафето,с подсладителя. Желатинът се накисва с 2 супени лъжици студена вода и когато набъбне, се разтваря в 2 супени лъжици гореща вода, след което се поставя в киселото мляко, като към тази смес се прибавя и белтъкът, разбит на сняг. Кремът се разпределя в купички и се оставя в хладилник, за да се втвърди.
Торта Мока:Кремът може да се използва и в торта мока-блат – 6 с.л. трици, 2 яйца ,1 ч.л. какао,2 ч.л. канела, 2 с.л.течен подсладител разтворен в киселото мляко, след разбиването му с бакпулвера,1 бакпулвер,4 с.л кисело мляко, 1 ч.л. нес кафе.Смесвам всичко и го изсипявам в кръгла форма за печене със свалящ се борд.Пека в загрята фурна на 200 градуса, става блат около 1 см,който може да се консумира и отделно, дъщеря ми веднага каза „мирише на меденки”.Блата се оставя да изстине,обръща се(долната част я слагам отгоре), сиропираме леко с 3-4 с.л. силно подслдено еспресо, изсипва се отгоре  крема мока.После украсявам като с канела правя ленти успоредни една на друга,и прекарвам с вилица леко по крема перпендикулярно на ивиците-получават се шахматни квадрати..Слага се в хладилник както е с формата, за да може крема да стегне, на следващия ден се сваля борда и е готова за хапване,сочна е, а ако бързате до 2ч.крема е стегнал.
Торта мока с бърз крем:Понякога приготвям тортата и с крем от:1 кутийка ескуиза 0,2%,3 с.л. подсладител на прах, разбити с 2 жълтъка- става приятено жълт крем,който намазвам при изстинал блат, тогава украсявам като поръсвам с малко нес кафе и канела

За любителките на снимки-


Последна редакция: вт, 25 ное 2008, 20:58 от feelgood

# 813
  • Мнения: 6
Торта от месо
Продути:Телешки шницели 6 бр,1 малка кисела краставичка нарязана на ивички,1 сварено яйце,пилешко филе 300гр, 500гр пилешки дробчета, 1/2 сварен телешки език,1 тиквичка,1 патладжан,1 домат,кутийка ескуиза 0,2%, 1 връзка копър,4 скилидки чесън, 100 мл прясно мляко 0,1%, 4 желатина, , 1 с.л. Маги пиле ,цветчета магданоз-за украса,2 с.л. нарязан на дребно магданоз,1 чл.л хрян,.1 ч.л. розмарин ,1 ч.л. естрагон,1 ч.л. горчица,1 ч.л. смлян черен пипер.
Приготвяне:Телешките шницели се начукват,леко се осоляват и се запичат на нагорещен тефлононов тиган по 5 мин от страна като често се обръщат,долива им се смес от 100 мл прясно мляко,горчицата,естрагона и се оставят да се задушат,свалят се от котлона и се прибират в тенджерка от йенско стъкло под капак,а соса от печенето им се отделя.Пилешкото филе се нарязва на филии, запича се на тефлонова скара,и се прибира при телешките шницели.На тефлонова скара запичам нарязаните на филийки тиквички,патладжан(предваритено леко осолен и отцеден) и домата.Дробчетата запичам в тава с повечко вода,да ги покрива наполовина-хем да се варят,хем да се пекат, като добавям 1/2 ч.л. Маги пиле и розмарина.Когато са готови,намачквам с преса за картофи и ги смесвам с 2 с.л. ескуиза и черния пипер.Течността отделена от задушаването на телешките шницели смесвам с 2 ч.ч топла вода, 1/2 с.л. Маги пиле,пасирания чесън,хряна и нарязания на дребно копър-това е за поливка.Езика е предварително (най-добре от предния ден) добре сварен,обелен,нарязан на филийки и само леко осолен.Във форма за торти със свалящ се борд нареждам телешките шницели,патладжан и тиквичките, перпендикулярно на ръба, така че леко да се застъпват и да висят навън от ръба ,редуващи се ивици-телешки шницел,патладжан и тиквичка.Намазвам ги с есуиза навсякъде отвътре,а  на дъното нареждам ред пилешко филе,над него филийките домати,върху тях разтилам  пастета от пилешки дробчета разбъркан с2-те с.л. нарязан на дребно магданоз ,после филийки патладжан,отгоре нареждам  кръгчета от езика,пак пилешко филе,върху тях тиквички.Обръщам върху последния ред,висящите краища на телешкото филе и тиквички. Най отгоре нареждам листенца магданоз,кръгчета от свареното яйце и ивиците кисели краставички. Приготвяне на желиращата смес: В 3 кафени чашки хладка вода се разтварят 4 желатина. Добре набъбналият желатин се слага на слаб огън (може на водна баня) и се бърка докато стане на прозрачен сироп,като се внимава ,не трябва да завира.След всеки ред,докато нареждам тортата, поливам по малко от желиращата смес,смесена с поливката,накрая пак заливам с нея.Слагам в хладилник да се желира.На следващия ден изваждам от хладилника, махам борда.Украсявам с домат и розички ескуиза.



Последна редакция: вт, 25 ное 2008, 21:09 от feelgood

# 814
  • Мнения: 11
Още една рецепта за торта от месо (телешка кайма), изобразена в картинки:)
http://daf.hit.bg/torta.htm

# 815
  • Мнения: 2 425
Мусака от зелен фасул

Продукти:
1 кг. зелен фасул
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
200 грама извара
сол

Приготовление:
Свареният зелен фасул разстелете в тавичка. Залейте го с разбитите в прясното мляко 2 яйца, сол, поръсете с изварата и запечете. Мусаката поднесете с кисело мляко.

# 816
  • Мнения: 2 425
Салата от праз

Нарежете на тънко бялото стъбло на праза. Потопете го в тенджера с вряла вода за 6 секунди, като разбърквате. Изстудете бързо под чешмата. Пасирайте с пасатора, добовете лимонов сок, сол, черен пипер. Прибавете 1-2 твърдо сварени яйца, нарязани на ситно и смесете добре всичко.

# 817
  • Мнения: 2 425
Крем с извара

Продукти:
6 жълтъка
подсладител, равняващ се на 1 кафяна чашка захар
1 ванилия
1 с.л. царевично нишесте
10 гр. желатин
500гр. прясно мляко 0.01 %
500 гр. безсолна и обезмаслена извара

Приготовление:
Разбиват се жълтъците с подсладителя и нишестето. Прибавят се врялото мляко с ванилията. Желатинът се разтваря в малко топла вода. Разбърквате всичко и слагате на среден огън да се вари до сгъстяване. Изсипвате в чаши. Оставяте да престои няколко часа в хладилника.

# 818
  • София
  • Мнения: 628
Здравейте и аз съм на диета вече от месец и малко.В началото свалях по бързо сега малко имаше задържане ,но от вчера килцата тръгнаха на долу.
Искам да ви предложа  една рецепта за ПЗ дните .
Киселец на фурна
Едно бурканче  киселец(стерилизирам си го лятото)0.500 извара (или обезмаслено сирене със сирене е по вкусно)около 1 л. прясно мляко и 6 яйца(може и по малко в зависимост от тавичката).
киселеца и изварата се запържват в тефлонов тиган след това се прибавя млякото .Бърка се до постигане на сравнително хомогенна смес.След това се изсипва в тавичка  яйцата се чукват та каче да се образуват порции .Пече се в умерена  фурна докато се сгъсти

Приятен апетит  chef

# 819
  • Мнения: 6
Специално за master333 Hug:
Дюканския ми лесен шаран:
Продукти:1 бр. шаран около 2 кг,1 кофичка кисело мляко 0,1%,8 яйца,сол,4 с.л.ескуиза,магданоз,3 скилидки пасиран чесън.
Приготвяне: Шаранът се почиства от люспите, изкормва се и се измива отвътре и отвън.Отстраняват се главата, малко зад хрилете и опашката.Останалата част се разрязва на две парчета откъм гърба, покрай гръбнака.Получените две плоски парчета шаран се осоляват,вътрешната и външната  им част се намазват с ескуизата и с кожата нагоре се слагат в тавичка с 2 чаши вода.Пекат се в добре загрята фурна ,първо 15 мин под фолио,после -до готовност след сваляне на фолиото.През това време се разбиват яйцата с киселото мляко и малко сол,пасирания чесън.Когато шаранът е готов се изважда , залива се с тази смес и се връща обратно във фурната.Запича се докато поливката добие приятно червеникав загар.Изважда се от фурната и се поръсва със ситно нарязан  магданоз.
color]
      

И нещо с бяла риба:Рибно филе с млечно-лимонов сос – Продукти:500 гр. филе от бяла риба,1 глава чесън,1/2 кисело мляко,2 с.л. царевично нишесте,3 с.л.ескуиза,2 с.л.бяло вино,2 дафинови листа,сол,няколко зърна черен пипер,2 кисели краставички,1/2 връзка копър,щипка подсладител на прах,сока на 1 лимон,1 жълтък.
Приготвяне: Филето се измива и се нарязва на порции.В 2 ч.чаши вода се кипва нарязания на филии чесън, зърната черен пипер, дафиновите листи и сол на вкус.Варим рибата във водата около 10 минути, след което изсипваме и виното за 2 минути.Изваждаме рибата и я отцеждаме.
За да приготвим соса вземаме останалия от варенето бульон,загряваме, сгъстяваме с 2 с.л. царевично нишесте,добавяме смес от – ескуизата, киселото мляко,жълтък,сок от 1 лимон.Оставяме на огъня, като бъркаме непрекъснато, до сгъстяване на соса,сваляме от котлона и добавяме щипката подсладител.Краставичките нарязваме на ситно и объркваме с накълцания копър. Сервираме рибата, поръсена с краставичките,копъра и полята със сос.


И ако имаме повечко време:
Дюкански пълнен шаран

Продукти:1 шаран-около 1,5кг,2 домата, 1 лимон,1 ч.л.черен пипер,сол
за плънката:200гр печурки,4 с.л. ескуиза,3 скилидки чесън,1 глава лук,100гр шунка 3% мазнини,1 яйце,5 с.л. извара,1/2 връзка магданоз,щипка сол, 1 ч.л. черен пипер,2 с.л. вино.
Приготвяне:Лукът и шунката нарязваме на дребно,гъбите на филийки и запичаме леко на тефлонов тиган,долива се виното,1 к.ч.вода,ескуизата,разбърква се до изпаряване на течността,като оттеглим от котлона, добавяме нарязаните на дребно скилидки чесън,яйцето и изварата,подправяме се с черния пипер и нарязания на дребно магданоз.Оставяме да се охлади.Шарана се почиства,добре се измива и леко се осолява,В коремчето също посоляваме , слагаме черен пипер и пълним с плънката.Поливаме шарана със сока от лимона,оставяме 20 мин да поеме сока,върху шарана нареждаме кръгчета от единия домат и настъргваме другия,печем 30-тина мин на 200*С.

И накрая-нещо като - бързо,лесно вкусно Wink
Пастет със скумрия:
Продукти:6 филета от скумрия,2 ч.ч вода,1 дафинов лист,1 ч.л. черен пипер,сок от 1 лимон,1 ч.л. сушена мащерка,1 ч.л. сол(марината)1/2 стрък праз лук,6 с.л.кисело мляко,6 с.л. есуиза,3 с.л. извара,2 сварени жълтъка, 1 червена пиперка,нарязана на дребно,малко сол и черен пипер.
Приготвяне:Филетата от скумрията пускаме във вряща марината от водата,дафиновия лист,солта,сока от лимон,мащерка и оставяме да се сварят-за около 15-20мин.През това време приготвяме смес от:смесваме киселото мляко,изварата,ескуизата,пиперката,нарязания на дребно праз,намачканите жълтъци,малко сол и черен пипер.Вадим рибните филета , отцежам от маринатата,нарязвам филетата надребно и омесвам със сместа.
      

Последна редакция: пт, 05 дек 2008, 19:18 от feelgood

# 820
  • Мнения: 307
Рибна салата по Дюкански:
Пушена риба 1 парче около 100 грама, 5-6 рулца от раци, 3 кисели краставички /домашно приготвени и да са без захар/, 200 гр. извара, чесън, магданоз, къри.
Всички продукти се нарязват на дребно, прибавят се подправките и изварата. Може да се сервира с варено яйце.
Добър Апетит Hug

# 821
  • София
  • Мнения: 2 523
Тава
(взаимствана от турския ресторант на магистралата и преправена по Дюкански)

Количествата са на око:
Телешка кайма, направена пред очите от чисто телешко месо
яйце
чесън
лук
тиквичка
диетична сол LOSALT
малко вегета
лют пипер
босилек
люта чушка
домат

тиквичките се обелват и се нареждат на дъното на тавата, сипва им се малко вода и се пекат/полу варят докато омекнат

каймата се смесва с яйцето, нарязания на ситно чесън и на не чак толкова ситно лук, слагат се босилек, вегета, сол, лют пипер

след като тиквичките са омекнали, тавата се вади от фурната и върху тях се разстила каймата. Върху нея се слата нарязания на шайби домат, лук, една-две скилидки чесън и една-две люти чушки и се пече, докато е готово.

Почти толкова е вкусно, колкото и в Турския ресторант, обаче не е мазно! Става и с патладжан, вместо тиквичка)

# 822
# 823
  • Мнения: 45
Дюкаски пенкейк

2 суп.лъжици овесени трици
1 суп.лъжица пшенични трици
2 яйца
1 - 2 суп.лъжица кисело мляко
3/4 или 1  ч.чаша извара
1 ч.лъжица бакпулвер
1 ванилия
няколко капки подсладител/ ако искате не слагайте/


Сместа трябва да е гъста.
Сипвайте  по 2 суплъжици в нагорещен тефлонов тиган, когато отгоре започнат да се образуват мехурчета обръщаме.
Тези ги направих солени с много подправки и ги хапнах като между тех сложих шумка.




Последна редакция: пн, 29 юни 2009, 15:39 от ЗлаВещица

# 824
  • Мнения: 6
Телешки вайсбрат(външната част от бута) с гъби
Продукти:-1 бурканче сушени гъби(печурки , манатарки),парче телешко-около 600 гр,200 мл прясно мляко 0,1%,1/2 с.л. Маги-вкусно,1/2 ч.л. смлян черен пипер,щипка сол.
Приготвяне:Нарязваме телешкото филе на филии около 2 см и в загрят тефлонов тиган го запичаме,като обръщаме-да се запечата от всички страни-да побелее , без да се изпича.Гъбките накисваме в студена вода за 30 мин, измиваме после под течаща вода и отцеждаме.Слагаме запеченото филе в йенска тенджерка с млякото, подправката Маги,солта и печем на 220градуса,под капак в загрята фурна 1 час,вадим, добавяме гъбките,черния пипер и печем още около 40 мин.Сваляме капака и леко запичаме.Вкусно и сочно!


Последна редакция: пн, 08 дек 2008, 22:41 от feelgood

Общи условия

Активация на акаунт