Машина за хляб - 67 тема

• 49 200
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря за споделеното. До сега съм се водила от грамажа, посочен на пакетчето (без ХП). Явно съвсем икономично ще се получи с насипната мая  Simple Smile

# 151
Замесена в дюс-семпъл Мулинекс.

# 152
Благодаря за споделеното. До сега съм се водила от грамажа, посочен на пакетчето (без ХП). Явно съвсем икономично ще се получи с насипната мая  Simple Smile
Отначало и аз си мислех че или има грешка в превода, или са превеждани рецепти с някакъв друг вид суха мая, това като видях количествата в книжката Grinning
Но реших да направя най-базовата рецепта веднага след като купих моята хлебопекарна. Ей така, колкото да видя как трябва да изглежда тестото при замесване. То си ми беше ясно че нататък ще са експерименти но тази стъпка не исках да я пропускам. Контролиран експеримент, един вид. Направих там най-простия бял хляб от книжката, ако и да не съм фен на бял хляб. И се изненадах. Брех, то значи ставало и с толкова мая, а не с колкото пише на пакетчето. В хлебопекарната си поддържа достатъчно топло, затворено е - втасва по-бързо и лесно и няма нужда от повече мая от това.
Но сухата мая трае, аз имах в хладилника и след изтичане на срока на годност и пак си вършеше работата.

# 153
Някой има ли хлебопекарната на Сана с неръждаемо казанче. Как се справя, залепва ли? Може ли да се приготвя хляб с квас на нея?

# 154
  • Sofia
Някой ползва ли хлебопекарна на Делимано? Аз исках Тефал или Горение, но ще се наложи да ползвам такава на Делимано (за съжаление не е мой избора). Та бихте ли споделили какво да очаквам. Не съм с добро мнение за техни уреди, но все пак ако някой има такава моля да сподели.

Имате ли вече мнение за хлебопекарната на Делимано?

Да, работи си добре, с една бъркалка, но се справя много добре. Въпреки опасенията за момента съм доволна.

# 155
Тези за експресна или бърза там както я водят, са с твърде много мая, че да втаса за това време. И стават замо за такава програма. Обратното - рецепти за стандартно дълги програми няма да втасат добре на бързата.
Е при мене стават, дори напоследък пускам всичко на програмата за бриош, защото е най-кратка и бухва идеално.

# 156
  • София
Здравейте!
Отскоро имам хлебопекарна SilverCrest, от Лидл.
Моля, дайте съвети за правилно първо ползване и правене за първи път на хляб. Какво мяко използвате за приготвяне на хляб - кисело или прясно? Маслото за приготвяне на хляба  предполагам трябва да бъде разтопено?!
Благодаря! Simple Smile

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 12:51 от Amiamo

# 157
  • Добрич
Здравейте!
Отскоро имам хлебопекарна SilverCrest, от Лидл.
Моля, дайте съвети за правилно първо ползване и правене за първи път на хляб. Какво мяко използвате за приготвяне на хляб - кисело или прясно? Маслото за приготвяне на хляба  предполагам трябва да бъде разтопено?!
Благодаря! Simple Smile

Независимо от хлебопекарната, пробвайте първо основна рецепта за бял хляб. Млякото въобще не е задължително, може са бъде прясно, кисело , айрян или  вода без мляко. Маслото е добре да бъде меко, но може да е олио  мас или др. мазнина.
С времето  и пробата ще си изберете рецептите, които харесвате най-много.

# 158
Преди първото ползване измивате с топла вода казанчето и бъркалките.
Аз ползвам сухо мляко. Ще споделя моята рецепта, която доосъвършенствах с времето.
350 мл. хладка вода, около 20 гр. масло, нарязано на много тънки филийки, 1 равна голяма мерителна лъжичка (м.л.) сол, 1 и 3/4 голяма м.л. захар, 525 гр. брашно (слагам 100 гр. пълнозърнесто брашно от лимец + 425 гр. бяло пшенично брашно), 1 голяма м.л. сухо мляко, 1 малка м.л. суха мая (д-р Йоткер). Продуктите се слагат в този ред в казанчето, наглася се на базовата програма за печене на 1200 гр. хляб и степен на изпичане на коричката, според вкуса. Вадя го веднага, след като изпищи машината, че хлябът е готов. Покривам с месал (в моя случай е кърпа за бърсане на чинии). Слагам в найлонов плик, когато вече е изстинал.

# 159
  • София
Вела, Clo, благодаря ви, че ми отговорихте. Flowers Hibiscus
 Измих казанчето и  лопатките. Simple Smile То това е задължително!
Clo, благодаря за рецептата. Simple Smile Утре ще пробвам тази рецепта или от рецептурната книжка за пухкав хляб.

Весело посрещане на Новата 2022 година! Бъдете здрави и щастливи!

Последна редакция: чт, 30 дек 2021, 20:51 от Amiamo

# 160
  • Буркина Фасо
пусни празна машината на програма печене  за 20-на мин. -  казанчето да е извън машината.
следи си консистенцията на тестото.

# 161
  • София
пусни празна машината на програма печене  за 20-на мин. -  казанчето да е извън машината.
следи си консистенцията на тестото.

Благодаря! Ще пиша как съм се справила.

# 162
Аз също ползвам хлебопекарна от ЛИДЛ. Имам я от около 2 месеца. В книжката - упътване е описано за първото пускане - измиване, подсушаване и пускане с празно казанче за 15мин мисля, че беше. Първата рецепта, която пробвах беше първата и в книжката с рецепти. Използвам прясно мляко, каквото имам и масло, което 15-20мин предварително съм извадила от хладилника. Ако ще слагам яйца предварително ги разбивам. Препоръчвам да използвате точни количества, добре е да използвате кухненска везна.

# 163
  • София
За много години!
С моят първи хляб бих казала, че се справих много добре. Ползвах програма 2 за пухкав хляб. Оказа се, че при пазаруването в Кауфланд сме купили доста видове брашно, но сме забравили бяло. Та  правих с ръжено брашно. Спазих изискванията за работа и последователността на слагане на продуктите и разбира се вашите насоки за работа. Ето и снимки:

Скрит текст:

Беше много вкусен!  От купешки ръжен хляб получавам киселини, но от този нямах.

Последна редакция: ср, 05 яну 2022, 14:02 от Amiamo

# 164
  • София
За много години! Имам въпросче😊  Казанчето на моята 15-годишна Fif-ка започва да сдава багажа. Започват да се вадят бъркалките. Идея от къде мога да купя ново, съвместно с модела?

Общи условия

Активация на акаунт