Машина за хляб - 67 тема

• 49 751
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • Буркина Фасо
нали това писах и аз - да напише рецептата.
дано още някой не предложи това Smiley

# 451
  • София
Maшината тръгва със зададени заводски настройки. Обикновено за най-голям грамаж и средна коричка. Едва ли това е причината за получената тухла. Покрай всички забравени работи да не е забравена и маята?

# 452
  • София
Напиши рецептата, по която си го направила, грамажа на продуктите и количеството вода. И на каква програма е пуснат за печене, с описанието ѝ. Ако можем ще помогнем.
Използвах от книжката  :  350 мл.вода, олио  2 лъжици, сол 1 лъжичка, захар 2 лъжици, брашно 3 и 3/4 чаши мерителни мая прясна 9 гр.
Програма 1 основен хляб

# 453
Това брашно 3 и 3/4  не ми харесва. За това количество вода ти е нужно точно 520 или 525 гр. брашно. Покупката на хлебопекарна върви ръка за ръка с домакинска везна, която е с точност 1 гр. Аз бих сложила 3.5 грама суха мая, което е една малка мерителна лъжица. Избираш програма 1, големина на хляба 900 гр. и съответно каква коричка искаш.

Когато ползваш жива мая, трябва да я активираш. Единственият ми опит не беше особено сполучлив и се отказах от нея, още в началото на употребата на уреда.

# 454
Не е задължително да се активира живата мая. Машината го меси и го втасва два часа, ще си се активира маята сто пъти. Ако разбира се е спазена рецептата.

# 455
  • София
Причина за несполучлив хляб може да бъде маята или брашното при спазена рецепта. Откакто се "опарих" и от суха, и от жива мая, ползвам само суха и то само френската. Дори да има друг вид хубава мая, не променям. Брашното ми е винаги на София Мел. Баща ми беше купил десет килограма брашно от мелница. Е миии, не ще и не ще да стане хлябът, не се надига. Използвах това брашно 1:1 с хубаво брашно.

# 456
  • София
Напиши рецептата, по която си го направила, грамажа на продуктите и количеството вода. И на каква програма е пуснат за печене, с описанието ѝ. Ако можем ще помогнем.
Използвах от книжката  :  350 мл.вода, олио  2 лъжици, сол 1 лъжичка, захар 2 лъжици, брашно 3 и 3/4 чаши мерителни мая прясна 9 гр.
Програма 1 основен хляб
Използвах мерителните лъжички и чашката към хелбопекарната. Брашно София мел.
Ужаса ми е като разрязах хляба  една шепа топка от брашно и сол изобщо не са смесили към тестото. Течната съставка от вода и олио изобще не се е смесила с тестото. Просто топка сухо брашно.
Перките бяха сложени
Спазих поредността на продуктите при поставяне в машината.
Вчера като първа проба пуснах машината на програма тесто и спазих рецепта за козунак. Тестото беше превъзходно, бухнало с мехурчета , оплетох го, изчаках да втаса и го изпекох във фурната. Получи се превъзходен козунак.
Днес дърво , а имам гости. Добре, че във фризера имам замразени багети .
Не може вчера да замеси тесто за козунак, а днес тестото за хляба да е с наполовина усвоено брашно. Има проблем. По ме мнение едната перка нещо не си е свършила работата, неусвоеното брашно е в единия край.

Последна редакция: вт, 06 сеп 2022, 22:07 от krater

# 457
А на коя програма беше хлебопекарната? Да не би да сте забравили перките? Спазихте ли това, на дъното водата, солта и захарта в нея, мазнината, след това брашното и отгоре маята? Няма как солта да е на топка с брашно, ако сте спазили това.

Веднъж извадих тухла четворка, перките ме чакаха на плота.

# 458
  • Буркина Фасо
Спазихте ли това, на дъното водата, солта и захарта в нея, мазнината, след това брашното и отгоре маята?
това не е задължително.

# 459
  • София
Щом продуктите не са се смесили, може да има проблем с машината.
Krater, зареди внимателно машината и поглеждай, дали меси.

# 460
  • София
нали това писах и аз - да напише рецептата.
дано още някой не предложи това Smiley

Написах я

# 461
  • Буркина Фасо
пусни машината на програмата с която имаш проблем без казанчето в нея.
виж дали започва да върти и след това дали се включва реотана.

# 462
  • до най-прекрасния мъж
Ако разбирам правилно, машината е нова, тоест не би трябвало да е технически проблем. Но все пак, следи си винаги как се замесва тестото. Аз правя вече 6та година хляб в 2 различни машини и винаги поглеждам. Между другото така разбрах, че имам проблем с първата машина. Заради проблем с механизма не се завъртяха перките и предотвратих изгаряне на мотора.

# 463
  • София
Сегашните нови машини не са застраховани от повреди "по рождение" Simple Smile Обикновено по-измислените марки са по-податливи на повреди.  Някои фирми прекратиха производството на хлебопекарни, независимо, че техните модели бяха удачни. Например Мидеа вече не прави хлебопекарни а бяха по-добри и от някои модели на Мулинекс. Панасоник пък спряха производството на мултикукъри Simple Smile

П.П. А от брашното на София Мел съм получавал най-много издънки, но независимо от това и аз все още ползвам предимно него, но вече купувам само от 5 килограмовите пакети с брашно "Добруджа". С един такъв пакет плюс един пълнозърнест от Арчар караме по две седмици.

Последна редакция: ср, 07 сеп 2022, 09:20 от Mунчо

# 464
Здравейте,

коя хлебопекарна е по-добре - на Лидл(току що видях че от днес е пусната) или Rohnson 2098/2099?

Общи условия

Активация на акаунт