Машина за хляб - 67 тема

• 49 751
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
  • Буркина Фасо
по-евтината и с по-голяма гаранция.

# 466
  • София
по-евтината и с по-голяма гаранция.

Ообаче в случая, по-скъпата е с по-голяма гаранция Joy

Абстрахирайки се от шегите, лидълската има предимствата на по-големия грамаж и 8-те програми с възможност за собствени настройки. Това е удобно например при правене на козунаци. Иначе най-добрата машинка е тази, за която винаги може да се намерят консумативи - казанчета и бъркалки, както и адекватен сервиз ако е по-скъпа и не върви направо да се изхвърли при повреда.

# 467
  • sofiq
Аз съм с тази от Лидл,купих я преди няколко месеца за 125 лева абсолютно същата.После пупих за подарък още две  и две ми поръчаха да купя.Ползвам я всека седмица,2-3 пъти правя хляб.Покрай великден направих десетки кузунаци в машината и станаха превъзходни(не вадя тестото да  пека във фурна,само вадя тестото ,добавям ядки или каквото искам ,сплитам и връщам...машината си върши всичко.Освен за хляб и козунаци за друго не съм я ползвала,но за  мен рърши перфектна  работа.

# 468
Моля да ни помогнете със съвет, защото се измъчихме и изхарчихме толкова продукти, а не направихме хляб като хората. Във връзка с необходимост детето вкъщи да яде хляб с конкретни продукти искаме да сътворим рецепта, която реално да може да изпече и направи хляб. Машината за хляб е на Тефал Pain done. В рецептата не трябва да има глутен, краве мляко или животинско, ядки, олио, зехтин също. Опитахме се да направим хляб, но винаги става твърдо като камък цялото или вътре е сурово. Ползвали сме програми 1 и 6 и сме се съобразили с продукти и количества на продуктите. Може дори и рецептата да е за обикновена фурна , но заради специфичните продукти резултатите пак са такива. Моля да ни дадете съвет да опитаме

# 469
Много трудно ще направите хляб само с брашно, при това безглутеново, вода и мая. С какво брашно опитвате?
С готова смес от този вид пробвали ли сте?
https://www.bezgluten-bg.com/smes-za-hlyab-bez-gluten-royal-balviten-350g

По принцип, иначе срокът на годност на конкретния продукт в линка е изтекъл

Последна редакция: сб, 24 сеп 2022, 19:07 от 🧡 Clo 🧡

# 470
  • София
Моля да ни помогнете със съвет, защото се измъчихме и изхарчихме толкова продукти, а не направихме хляб като хората. Във връзка с необходимост детето вкъщи да яде хляб с конкретни продукти искаме да сътворим рецепта, която реално да може да изпече и направи хляб. Машината за хляб е на Тефал Pain done. В рецептата не трябва да има глутен, краве мляко или животинско, ядки, олио, зехтин също. Опитахме се да направим хляб, но винаги става твърдо като камък цялото или вътре е сурово. Ползвали сме програми 1 и 6 и сме се съобразили с продукти и количества на продуктите. Може дори и рецептата да е за обикновена фурна , но заради специфичните продукти резултатите пак са такива. Моля да ни дадете съвет да опитаме

Напишете рецептата, която сте пробвали, за да може да се види къде бъркате. Обикновено се слагат разни екзотични добавки, за да се получи бухнал хляб от безглутеново брашно.

# 471
  • Добрич

А яйца, ксантанова гума и кокосово масло допустими ли са в рецептата? Ако са разрешени, ще Ви напиша рецепта.
Не съм фен на ксантановата гума, но четох доста и мисля, че е по-малкото зло от състава на готовите безглутенови смеси.

# 472
Без глутен няма как на програми за нормален хляб да стане нещо, такова тесто просто не втасва по същия начин и няма същата структура. Ксантанова гума съм виждала като съвет да се добавя, има и рецепти с псилиум хуск че уж като се добави ставала подобна структура, но си признавам че не съм пробвала - то ясно че няма как да стане същото, реших направо да спра хляба вместо да му търся алтернативи.
Като идея мога да дам да видите по групи и форуми за нисковъглехидратно хранене също - там правят някакви подобия на хляб и хлебчета, като по разбираеми причини в тях няма никаква пшеница. Доста яйца и ядкови брашна използват те пък, не знам дали това ви устройва. В групите които правят автоимунни протоколи също избягват глутена, може и в такива да се види за идеи, все нещо ядат и тия хора там.
Иначе разни брашна от сорта на оризово и знам ли, но търсете да е със сода/бакпулвер, а не с мая. За маята трябва глутен за да бухне и да остане бухнало. Царевично евентуално сигурно също става, има и разни рецепти и с картофи добавени - това ако трябва да е хлебно/нишестяно, но не пшенично. Но отново го казвам - не на програма за нормален хляб, тя няма да ви свърши работа. Такава за кекс или ако има за соден хляб или просто във фурната опечено.

# 473
Шеста програма, на която потребителят е правил опити, за неговата хлебопекарна е за Безглутенов хляб.

# 474
В упътването на хлебопекарната май си пише да се ползват само готови смески, защото са с добавките дето разбухват хляба. Ако действително имате много непоносимости към разни продукти, особено животински като яйца, просто няма да стане в хлебопекарна. Търсете си рецепти за хлебни изделия по специализирани форуми и разнообразете с други видове хляб, не само със стандартния самун, и най-вече, правете го по традиционните методи, ръчно и във фурна.

# 475
Шеста програма, на която потребителят е правил опити, за неговата хлебопекарна е за Безглутенов хляб.
Ами евентуално рецепта за тая програма ако има, да адаптират спрямо нея тогава, знам ли. То както пише шеста програма, на повечето хора нищо не им говори, освен ако не се търсеха отговори само от хора със същата пекарна.
Ама понеже нормален хляб и мен не ме устройва от години, отначало съм търсила варианти и резултатът беше че спрях да търся такива и подарих хлебопекарната накрая.
С някакви готови смески сигурно ще стане, ако им имат вяра че всичко в тях ще се понася добре. Имах по едно време позната която печеше в хлебопекарна за внучето си с някаква готова смес брашно, но доколкото знам родителите на детенцето купуваха сместа от някъде си а не тя, споменавала е само че е много скъпо това "брашно".

# 476
Не съм запозната с безглутенови не продукти, но от опита ми с ХП бих ползвала програма за безглутенови хляб (ако има такава) или по отделно програма тесто и след като втаса достатъчно да ползвам програма печене.

# 477
Много благодаря за всички съвети. Точно от това имахме нужда, защото за първи път се сблъскваме с подобна нужда. Детето ( на 13г. е) има много силно обострена алергия и я тествахме. Даде максимум на пшеница и много други като лактоза и много други неща. Трябва да яде безглутенов хляб. Много пъти се пробваме да омесим безглутенов хляб на обикновена фурна. Слагаме брашно безглутеново, безглутеново мая, малко сол, 1 с.л. захар и яйце и специално пречистено масло. Измесваме го, оставяме да втаса два пъти и печем на 180 градуса. Обаче става много твърдо като камък и не става за ядене. Опитахме с машината през първата програма като заместихме необходимите продукти с био брашно, био мая, оризово мляко и тн. Като добавихме и едно яйце. Пече се три часа и крайния резултат беше едно голямо недопечено нищо. Опитахме с полуготова смес за някакъв такъв хляб за шестата програма. Забъркахме я на ръка, изчакахме да втаса и я изсипахме в машината на шеста програма. Пече се час и половина доби някаква форма, но уви от вътре сурово. Допекохме го на нормална фурна, но пак стана едно нищо и само харчим скъпи продукти и ме стигаме да никакъв успешен резултат. Някъде бъркаме и помислих, че е възможно да има някъде някаква готова смес, която да може да подкараме на шеста програма в машината и да стане някакъв хляб, който евентуално да става за ядене.

# 478
Погледни дали това би помогнало

# 479
Забъркахме я на ръка, изчакахме да втаса и я изсипахме в машината на шеста програма.
Ама или ползвайте машината за цялата програма или не я ползвайте. Шеста програма доколкото знам е за безглутенов хляб, слагат се продуктите и в машината меси и втасва. Ако вие сте сложили втасал хляб в машината и тя после пак е почнала да меси и втасва естествено че няма да се получи нищо. Освен това има смески специално за машина, желателно е да ползвате от тях, особено при такъв специфичен продукт. За машината има значение абсолютно всичко, дори това в какъв ред се слагат продуктите. На програма за обикновен хляб едва ли ще стане безглутенов, особено ако правите по-нататъшни модификации на целия процес.

Общи условия

Активация на акаунт