Машина за хляб - 67 тема

• 49 655
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Имам един въпрос, продиктуван отчасти от горното питане.
Хлебопекарната ми е тази:
https://www.tehnomix.bg/hlebopekarna-tefal-pf610138
Откакто съм я купила правя само “Бърз хляб”, който е готов за 1:33 ч. Нямам забележки към хляба, вкусен е, но все се чудя, дали ако същите съставки ги сложа, но избера например програма за бял хляб, която е 3 часа, какво ще се получи. Искам да постигна повече месене/втасване.
Рецептата на бързия хляб ме привлича с наличието на зехтин и мляко (по рецепта е сухо, но аз слагам кисело), а при белия хляб ги няма тези продукти.

Когато не бързам, винаги гледам да пускам хляба на максимално дълга програма. Разликата е в количеството мая, предпочитам да правя хляб с максималко малко мая, в моя случай, хляба който най-много ми допада е бял и пухкав с  200гр. вода, 480гр. брашно и 1гр. мая, дългата ми програма е 2,40мин.
Не съм сигурна, че всяка мая работи с количество 1гр.(половин чаена лъжица), с тази винаги става.
https://www.ebag.bg/maia-doves-farm-zhiva/532858

# 616
  • София
Здравейте! Имах Мулинекс на 10-15год., който спря да пече. Купих си набързо един Тефал, защото не мога без машина, но изборът беше малък и предпочетох просто тази с прозорче-така съм си свикнала. програмите са 22/!/, вкл. за безглутенови хлябове, но няма за обикновен. Има френски над 3 часа. Той ми звучи най-близо до истината. До сега хляб съм правила за около 2ч.20м. на две машини като си преправях леко програмата. Сега не ми се получава преправянето, а не ми се чака толкова дълго. Тефалът е този:  TEFAL PAIN ET TRESORS PF2501.
Дайте идея или споделете ако някой я ползва коя програма е по-бърза и добра.
Още един въпрос: задапаратното устройство е блокирало и не може да включи ръчен режим. Според книжката има такава опция, но не мога да вляза в подменютата.
Здравейте,аз съм със същия модел. Аз правя пълнозърнест и бял хляб винаги на програма 5,може и на 4 -по къса е малко от 5. За ръчния режим -не съм го ползвала-прочетете в книжката-може би с "+" и "-" да се нагласява времето.

Djordja ,рецептата на бързия хляб е с повече мая,за да стане по-бързо. Можете да ползвате същата рецепта за стандартна програма,но намалете маята-вижте във книжката с рецепти какво количество са написали за грамажа ,който Вие правите,но за програма която искате да ползвате

Последна редакция: пн, 21 ное 2022, 16:02 от Veselina04

# 617
У нас правя хляб по стандартна рецепта и със стандартно количество мая, но на програмата за бриош, която е 1:30ч и загрява повече, бухва най-добре и става най-въздушен.

# 618
Снощи и аз експериментирах, правих хляб на програма за френски хляб, със същите ми продукти  като за другия хляб. На тази програма времето беше 3:33 Мин хляба е с по - тънка коричка и въздушен, друга разлика не усещам. Важното е ,че не развалих хляба Simple Smile

# 619
  • Русе
Аз си поръчах една бройка Хайнер от черния петък Simple Smile Сигурно, или поне се надявам да е така, заради измислената цветова комбинация беше със супернамаление. Когато дойде ще я тествам и ако ми хареса резултата ще пратя големия Мулинекс да чака Великден Simple Smile))))))))))))))))
Ползвам такава от две години и ми върши чудесна работа. Когато я купувах търсех черна и компактна хлебопекарна и я взех на късмет, а тя излезе супер. Чета какви проблеми по ваденето на хляба или изпичането имат някои потребители със скъпи машини, а при мен всичко е безпроблемно.
Дано хареса и на теб! Ползвай със здраве!

# 620
Трудностите при ваденето на хляба идва според мен от малкото мазнина, която се влага в тестото.

# 621
Здравейте, от скоро имаме Хлебопекарна Moulinex Home Bread OW110E31, имаме и ръководство към нея но времето не отговаря на програмата, та може ли да ми предложите или обясните коя програма за какво е. Благодаря предварително!!!

# 622
Здравейте, от скоро имаме Хлебопекарна Moulinex Home Bread OW110E31, имаме и ръководство към нея но времето не отговаря на програмата
В какъв смисъл времето не отговаря на програмата? Щом е в ръководството значи отговаря Thinking

# 623
  • Марс
Отворих ръководството в интернет за този модел, съвсем нормално са описани рецептите за хляб и на коя програма да се сложат. Ако машината не работи след като следвате рецептите от ръководството, върнете я по гаранция щом е от скоро.

# 624
Здравейте, от скоро имаме Хлебопекарна Moulinex Home Bread OW110E31, имаме и ръководство към нея но времето не отговаря на програмата
В какъв смисъл времето не отговаря на програмата? Щом е в ръководството значи отговаря Thinking

Ми примерно:
на програма 5 (супер бърз Хляб) по таблицата ми пише 1:20 в графа 3(време) а на машината показва 2:55.
На програма 9 (тесто за пица) по таблицата е 1:30 а на машината показва 1:20 и затопля а не трябва (пробвах я на програма 8 и съвпада времето и само замести без да подгрява). Та ръководството ми е на БГ и е като повечето които са в Интернет, ако може някой който ползва същата машина да пусне описание на програмите за да сравня и запаметя. Благодаря Ви!!!

# 625
Пусни ги една по една и си ги запиши. Не разбрах пак какъв е проблема.

Явно има някакъв дефект. Супербърз хляб трябва да бъде под 2 часа.

Последна редакция: чт, 24 ное 2022, 05:30 от 🧡 Clo 🧡

# 626
При смяна на различните грамажи на хляба също се променя времето, опитахте ли за всички грамажи на машината да извъртите

# 627
Имам един въпрос, продиктуван отчасти от горното питане.
Хлебопекарната ми е тази:
https://www.tehnomix.bg/hlebopekarna-tefal-pf610138
Откакто съм я купила правя само “Бърз хляб”, който е готов за 1:33 ч. Нямам забележки към хляба, вкусен е, но все се чудя, дали ако същите съставки ги сложа, но избера например програма за бял хляб, която е 3 часа, какво ще се получи. Искам да постигна повече месене/втасване.
Рецептата на бързия хляб ме привлича с наличието на зехтин и мляко (по рецепта е сухо, но аз слагам кисело), а при белия хляб ги няма тези продукти.
Аз се самоцитирам, за да не обяснявам наново ситуацията.

Та по съвет от темата си използвах рецептата за Бърз хляб, намалих количеството мая (ползвам суха) от 4 к.л. на 1 и 3/4 и пуснах на програма за Бял хляб, която при мен е 3:06 ч.
Резултатът е по-добре втасал и по-вкусен хляб и в готово състояние е с повече шупли. Но това, което не ми допада, е по-дебела (като че ли и по-жилава) кора.
Ще споделя рецептите и настройките и на двата хляба и ще помоля за съвет как да получа хляб с по-тънка коричка.
Настройки:
И при двете рецепти приготвям 1 кг хляб и задавам “средна коричка”.

Бърз хляб - 1000 г, 1:33 ч

вода - 400 мл
зехтин - 2 с.л.
сол - 2 к.л.
захар - 1 1/2 с.л.
мляко на прах - 2 1/2 с.л., аз слагам кисело мляко - 2 с.л.
брашно - 640 г
суха мая - 4 к.л.

Бял хляб - 1000 г, 3:06 ч

вода - 420 мл
сол - 2 к.л.
захар - 1 с.л.
брашно - 700 г
суха мая - 1 1/2 к.л.

# 628
  • София
Та по съвет от темата си използвах рецептата за Бърз хляб, намалих количеството мая (ползвам суха) от 4 к.л. на 1 и 3/4 и пуснах на програма за Бял хляб, която при мен е 3:06 ч.
Резултатът е по-добре втасал и по-вкусен хляб и в готово състояние е с повече шупли. Но това, което не ми допада, е по-дебела (като че ли и по-жилава) кора.
Ще споделя рецептите и настройките и на двата хляба и ще помоля за съвет как да получа хляб с по-тънка коричка.
Настройки:
И при двете рецепти приготвям 1 кг хляб и задавам “средна коричка”.

Ще го напиша отново - такава кора е характерна за машините на Мулинекс/Тефал по начало, особено при средна и висока степен на изпичане. Опитайте най-светла коричка и увеличете малко мазнината. По тази причина у нас се смениха няколко марки и модели машини, които обикновено правят по-тънки и приятни за ядене кори, но пък си страдат от някои други слабости, дължащи се обикновено на доста по-ниската им цена. Например смяна на казанче и бъркалки по 2 пъти в годината, по-слабо изпичане на горната кора и др. Естествено всичко може да се сведе до приемливи граници, но решението идва след неколкократни проби-грешки. Пак заради корите, отново си поръчах измислена хлебопекарна покрай черния петък, но все още не е дошла. Когато разбера каква клечка съм изтеглил, ще напиша за впечатленията от нея.

П.П. В момента и аз ползвам същата машина като тази от линка - Мулинекс с багети. Имам я от повече от 8 години и все още продължава да прави дебели и жилави кори Joy Joy Joy

# 629
Пусни ги една по една и си ги запиши. Не разбрах пак какъв е проблема.

Явно има някакъв дефект. Супербърз хляб трябва да бъде под 2 часа.

Ето направих таблица с ръководството което имам и данните от моята машина. Явно това ръководство не е за този модел понеже при мен грама и те са 700/900 а тук са 750/1000. Ако някой има ръководство моля да го сподели или да каже от къде да си го сваля. Благодаря!!!

Общи условия

Активация на акаунт