Машина за хляб - 67 тема

  • 49 635
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 424
Благодаря!
За момента ползвам основната и бързата програма за бял хляб. Прави ми впечатление, че бъркалката не излиза заедно с готовия хляб и си трябват малко усилия, за да го извадя. Предполагам, че с течение на времето и това ще се промени.
Относно рецептите - количествата захар ми идват малко повече, но предполагам, че до известна степен са съобразени според страните, в които се продава машината.

# 661
  • Мнения: 810
Вадя хляба 15-20 минути след приключване.

Бъркалката почти никога не ми излиза заедно с хляба. Като изстине казанчето го пълня с малко вода, колкото да покрие бъркалката, и след час-два изваждам бъркалката от оста и измивам казанчето и бъркалката.

Захарта в моята рецепта е повече, доколкото съм чела е заради по-късата програма и захарта подпомага втасването да става по-бързо.

# 662
  • Мнения: 24 729
Тя и маята е много за това количество брашно, заради кратката програма. На нормална програма се слага по-малко и пак резултатът често е по-добър.
Захарта в доста от рецептите в книжките е много за нашия вкус. Те са само преведени, в някои държави е нормално хлябът да е по-сладък, та не е толкова за по-бързо втасване.

# 663
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 738
Тази сутрин по радио Варна имаше разговор за тестото с квас. Стана ми интересно и потърсих в сайта им предаването с Анатоли Колев. Ако някой прояви интерес, ето линк към предаването, звуковите файлове са по-интересни, другото е малко реклама ...
https://bnr.bg/varna/post/101617439/shef-anatoli-kolev-za-hlaba

# 664
  • Мнения: 2 346
От много години имам хлебопекарна. Поредната Мулинекс сдаде багажа.Трябва ми по-малка за 500гр брашно най-много.Видях една на Горение,някой има ли опит с тях?

# 665
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 130
просто слагаш по-малко количество продукти.
месене, втасване и печене е като големите хлебопекарни.
Мулинекса може да го възстановиш

# 666
  • Марс
  • Мнения: 687
Имам голямо Горение от година и нямам оплаквания. В сравнение с Тефала прави по-тънка кора.

# 667
  • Мнения: 14 407
Старата ми хлебопекарна беше Горение, сега майка ми я ползва. Аз я харесвам повече, от колкото сегашната, Лидлска. Но говоря за голяма. Нямам опит с малките.

# 668
  • 1st floor
  • Мнения: 9 832
За много години! Моята стара лидл-ска машина остаря и реших да взема нова, докато е на промоция. Пуснах първия хляб, но превтаса, а го правих по същия начин, както до сега, машината е същия модел. Като завъртяха перките, отворих да добавя още малко баршно (не спазвам никога рецепти) и съвсем осезаемо усетих, че вътре е доста по-топло от старата. Днес ни няма у нас, но утре ще пробвам с по-малко от едно пакетче мая, да видим...Колко да сложа - половината или 2/3? Ползвам сухата мая на Лидл.

# 669
  • София
  • Мнения: 848
На 600 г брашно слагам непълна малка мерителна лъжичка суха мая. Наскоро купих от lidl-ската мая, много е хубава.

# 670
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 130
За много години! Моята стара лидл-ска машина остаря и реших да взема нова, докато е на промоция. Пуснах първия хляб, но превтаса, а го правих по същия начин, както до сега, машината е същия модел. Като завъртяха перките, отворих да добавя още малко баршно (не спазвам никога рецепти) и съвсем осезаемо усетих, че вътре е доста по-топло от старата. Днес ни няма у нас, но утре ще пробвам с по-малко от едно пакетче мая, да видим...Колко да сложа - половината или 2/3? Ползвам сухата мая на Лидл.
на 100 гр брашно -  3 гр жива или 1 гр суха мая.
2/3  не знам на колко отговарят защото пакетчетата са с различен грамаж. Smiley

# 671
  • Мнения: 2 705
Аз установих, че най-добре ми се получава хлябът, при който брашното е 640 гр, а сухата мая (Саф инстант) е 1 1/2 ч.л. Използвам мерителната лъжичка от комплекта.

# 672
  • София
  • Мнения: 848
За много години! Моята стара лидл-ска машина остаря и реших да взема нова, докато е на промоция. Пуснах първия хляб, но превтаса, а го правих по същия начин, както до сега, машината е същия модел. Като завъртяха перките, отворих да добавя още малко баршно (не спазвам никога рецепти) и съвсем осезаемо усетих, че вътре е доста по-топло от старата. Днес ни няма у нас, но утре ще пробвам с по-малко от едно пакетче мая, да видим...Колко да сложа - половината или 2/3? Ползвам сухата мая на Лидл.
на 100 гр брашно -  3 гр жива или 1 гр суха мая.
2/3  не знам на колко отговарят защото пакетчетата са с различен грамаж. Smiley

Това, ако месиш и втасваш без машина.
На 600 г брашно слагам 6 г жива или 2 г суха мая. Иначе превтасва. Ползвам Панасоник. Но, разбира се, всеки може опитно да прецени.

# 673
  • Мнения: 24 729
Аз установих, че най-добре ми се получава хлябът, при който брашното е 640 гр, а сухата мая (Саф инстант) е 1 1/2 ч.л. Използвам мерителната лъжичка от комплекта.
Толкова някъде бих сложила и аз, даже това ми беше съотношението за хляб в който повечето брашно е пълнозърнесто. За бял може дори с още мъничко да се намали и пак ще стане добре.
Тия неща дето ги пишат на пакетчето че цялото е примерно за 500 грама... това е ужасно много мая, изобщо не е нужна толкова.
НеПоКоРнА, питаш колко мая да сложиш, но не казваш за какво количество брашно говорим. Нито за какво пакетче мая.

# 674
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
За 1000 гр хляб 1/2 пакетче мая на Йоткер. Винаги става перфектен хляб. Не така стоят нещата с маята на Лидл. От някои партиди трябва да сложа 1 пакет на 600 гр брашно, от други 1/2. Отказах се да я купувам. От Саф Инстант слагам по 1/3 пакетче, но тя е 11 гр.

Общи условия

Активация на акаунт