Машина за хляб - 67 тема

  • 49 157
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 757
За 1000 гр хляб 1/2 пакетче мая на Йоткер. Винаги става перфектен хляб. Не така стоят нещата с маята на Лидл. От някои партиди трябва да сложа 1 пакет на 600 гр брашно, от други 1/2. Отказах се да я купувам. От Саф Инстант слагам по 1/3 пакетче, но тя е 11 гр.
първо правиш хляба, а след това слагаш маята ли ?

# 676
  • Мнения: 2 670
1000 g хляб, но по-важното е колко g е брашното.
Аз правя 1 кг хляб с 640 г брашно, така че е необходимо да доуточниш.

# 677
  • Мнения: 2 610
В Лидълската машина на 685 гр брашно слагам пакетче Йоткер или Лидълска мая. Никога не ми е превтасвал, а правя всеки ден хляб. Може би зависи от рецептата, използваната програма също.

# 678
  • Мнения: 24 531
Сухата мая от марката на Лидл имах спомени че е прилична и не съм имала издънки с нея, но... в момента майка ми се ядосва с нея много. Накупила си количество, съхранява го правилно, в срок на годност си е. Положението с втасването - тука има, тука нЕма.
От една и съща производствена партида са всичките, даже в едно и също стекче пак на тото. За месене на ръка може да се активира първо и да види човек какво става, но в машината не смее вече да слага от тази мая...
Имайте си едно на ум, ако стане при някого издънка и е ползвал такава, да провери първо маята.

# 679
  • Мнения: 4 071
И при мен е също положението с маята на Лидъл, преди беше идеално втасването ,но вече не и я смених със Саф от Метро големите опаковки,по ваш съвет и е идеална ,благодаря

# 680
  • Мнения: 24 531
И майка ми това посъветвах, не че тя има Метро наблизо но ще го измислим някак или онлайн ще им поръчам един голям пакет. С нея не съм имала проблеми дори да ми се е задържала след срока на годност на опаковката, а тези пакетчета са си в срок...

# 681
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
За 1000 гр хляб 1/2 пакетче мая на Йоткер. Винаги става перфектен хляб. Не така стоят нещата с маята на Лидл. От някои партиди трябва да сложа 1 пакет на 600 гр брашно, от други 1/2. Отказах се да я купувам. От Саф Инстант слагам по 1/3 пакетче, но тя е 11 гр.
Самоцитирам се. Мисля, че съм уточнила на колко брашно колко мая слагам и какъв грамаж хляб излиза. Справка - болднатия текст от предишния ми пост.
Един път хлябът ми става като паве, на следващия път опира капака. Ползвам едно и също брашно от месеци. Отворя ли пакетче мая на Лидл трябва да гадая паве ли ще произведа, нормален хляб ли или ще стане превтасала гъба.

# 682
  • 1st floor
  • Мнения: 9 767
Лидл-ската мая мислех, че всеки я е ползвал  - 7 грама е. За брашното - писах, че не меря и не спазвам нищо никога и винаги се получава. Просто гледам, когато започне да бърка и слагам съответно малко брашно или вода, или нищо, ако е ок. Но като гледам колко остава в пакета - да речем, че слагам 650-700гр брашно. Чуденката ми е защо преди се получаваше, а сега не стана. Разликата е машината и това, че нагрява повече (във времето за подгряване в началото, после не знам - по-скоро не, защото не беше по-изпечена кората). Та въпросът ми е, ще коригирам ли грешката при затоплянето, ако намаля маята? Или просто не случих с новата машина? Другото, което ми идва на ум е да слагам студени течности. До сега млякото/яйцето беше от хладилника, слагах леко топла вода, за да компенсира.

# 683
  • София
  • Мнения: 3 034
Не компенсирай, машината го прави вместо теб. По тази причина първо подгрява 15-тина минути и после почва да меси.

# 684
  • Пловдив
  • Мнения: 15 960
Имам лидл-ска машина, мога ли да ползвам някоя програма за направата на козунак? Масово казват само тестото в нея и после прехвърлям във фурната.

# 685
  • Мнения: 2 610
Аз правя рецептата на Морена, на програма 4, сладък хляб, когато ме мързи да вадя и да сплитам. Повечето пъти и на конци става. Но, все пак, изпечен във фурната е по-хубав, има разлика.

# 686
  • Мнения: 24 531
Някоя за сладък хляб или подобна ако има... но пак съм скептична, понеже козуначеното тесто по-трудно се предвижда времето му за втасване и не е гаранция че това в програмата ще е оптимално. Тежко и сладко тесто си е, няма как.
Иначе не че нищо няма да стане, ще стане разбира се. Има много рецепти, напиши в Гугъл "козунак в хлебопекарна" и ще ти излязат купища. Пробвала съм с програма за сладък хляб, домързя ме да го сплета че даже не очаквах да стане нещо свястно. Стана що-годе, даже конци имаше, той като си е измесен добре. Иначе самунче просто. Пробвала съм и омесване на програмата за тесто, оставяне след като свърши тя, да си втаса колкото му е нужно, после сплетох и пак в казанчето само печене. По-добре беше, много по-добре. На готовите програми печенето е в повечето пъти към час, което за козунак е много и става по-сух.
Цялата тая маневра не си струва ако искаш да направиш количество де, при мен беше за почти детско козуначе, към 300 грама брашно (в малка машина с една бъркалка успява да го замеси, голяма няма да може) и не ми се цапаха още съдове и да загрявам фурната отделно и прочие. За повече и аз бих ползвала машината само за месенето и втасването.

# 687
  • Пловдив
  • Мнения: 15 960
А ако се ползва програма за самато тесто и отделно програмата за печене към хлебопекарната? Не съм сръчна да плета и т.н., и затова ми се иска всичко да става в машината.

# 688
  • Мнения: 24 531
Става, разбира се, формата си зависи от теб. И на самун да го опечеш, ако е добре измесен пак ще има конци. Те се виждат при разчупване де, ако режеш филии не личат толкова.
Щях да ти сложа линк към блога на Джема, но гледам че нещо снимките не се виждат повечето в публикацията там в момента.
Рецепти бол, съобрази си с количеството продукти за твоята машина... като гледаш да е по-скоро на долната граница на капацитета, максималният грамаж за нея няма да можеш да го изпечеш хубаво в нея пак. Не и за козунак.

# 689
  • Мнения: 388

Някой има ли опит с тази мая?

Общи условия

Активация на акаунт