НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 140

• 55 371
  • 759
  •   1
Отговори
# 615
Ох, баща ми е с подагра и това с пикочната киселина ми звучи болезнено познато! Картофи, ориз, определени плодове, никаква карантия, месо - рядко. И го питам: "Добре, бе, толкова време като спазваш този режим, като си толкова стриктен, какво стана, оправи ли се подаграта". Ами не се ... И му е тежко, защото и на разни празници не може да се наслади като типичен българин с мръвка и бира. Освен това е слаб, а корема му е като на много бременна жена. Ядосва се на баба ми, че само на лекарства разчита и не предприема нищо, за да се пооправи (тя има много възпаления, които вече дават отражение в ставите),  а е същият. Показвам му моите изследвания. Аз всяка година поне 2 пъти изследвам горе-долу всичко основно - липиден профил, креатинин, уреа, пикочна киселина, черен дроб. Цъка с език как имам такива резултати, като ям толкова месо, ама пак си продължава неговото.

Иначе мръвките ги минах в чопъра с яйца, лук и магданоз. Ще ги пека на хартия във фурната и ще им направя чеснов сос.

# 616
Хахах направо срама нямаш, как може да ядеш толкова месо и да имаш такива резултати Joy

# 617
Пикочната киселина действа и като антиоксидент, а след кризи при подагра дори слиза в рамките на нормалното (малко опростено обяснение). Май и за нея не е много ясно кога, как и защо. Само наблюдения и изводи от тях.
Древните богати римляни са страдали, но дали е само от месото или от богатите многочасови трапези с всичко.
Повишаване на пикочната киселина се наблюдава и при продължително гладуване. Май от там е тръгнала легендата колко е опасно да прескочиш едно-две хранения. За някои това е продължително гладуване.
Казват, че бирата е най-големия причинител на висока пикочна киселина /подагра. Да, а ма не. Много хора и най-вече жени имат без никога през живота си да са пили бира.
А други (моят мъж) си пие биричка и корем няма, а резултатите са му за завиждане.
Храни се ВМНВХ, но бирата не я брои. И с нея си оправи показателите, а спорта му е да си върти стъпалата лежейки и гледайки ме как размахвам гири и подскача,клякам и т.н.
Не, бе. Преувеличавам малко, само малко. Много ходи, качва стълби и работи.
Май не трябва да се взираме прекалено.
Мда
Подаграта е също метаболитно заболяване
http://paskaleva6.blogspot.com/2014/07/normal-0-false-false-fals … a-x-none.html?m=1
Да подсетя, че Иванка Паскалева е лекар.

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 18:25 от tania6

# 618
Е, дамата от примера ми чак кризи прави, с болежки и прочие. Та затова се вторачва в пикочната киселина. Ама "мерките" които взема са неадекватни, ако и да са спрямо общите съвети дето се дават масово.
Срещала съм и аз твърдения че може и подаграта да се счита за болест на богатите от ония времена, обаче не зареди месото... а защото само богаташите са ядяли редовно сладки неща, скромните хорица такова нещо не са можели да си позволят. И че висока пикочна се свързва и с продължително висок инсулин също.

# 619
Според последната ендокриноложка, която посетих, висока пикочна киселина може да се получи и от нисковъглехидратен режим и не е проблем.

# 620
Майка ми е диабетичка и с подагра. Не помня кое се появи първо. Но храненето й цял живот е било високовъглехидратно и с много месо. Сега като попрекали с месо, не че го обича толкова, получава кризи. Лятото като съм с нея й купувам биричка, щото обича горката Simple Smile А майка й, цял живот живяла в планината, с много оскъдно хранене, нямаше нищо. Е, накрая Алцхаймер де.
Та да, и аз така съм чела, подаграта е болест на "богатите".

# 621
Ми прочетете статията, която съм посочила.
Има обяснение за всички случаи, а вие си преценявате кой е евентуално вашия случай.
Точно пише, че ОТНАЧАЛО се е смятало болест на богатите и е било изненада, че по някое време е "ударило" всички (това в Англия) и пише с какво го свързват.
Както и за НВХ, гладуване и т.н.
Кратко и не съвсем точно/пълно и по спомени и аз съм обяснила, но всеки по специалността си и Кам е лекар.
Да. И с висок инсулин се свързва.
Rayy да, но е временно.
Може и при рязко отслабване,  при обезводняване, системно недохранване (в смисъл при липса на достатъчно протеин в храната и ако почне разграждане на мускули). Протеина е много важен за хора на възраст, а точно тогава те  по една или друга причина  избягват месо и яйца, а наблягат на извара и кисело мляко, които са и силно инсулиногенни. С други думи е нормално майки, баби, бащи и дядовци да са с метаболитни проблеми , за съжаление. Като се добавят и някои неадекватни съвети като 1 яйце на седмица, маргарина е полезен, повече плодове яжте и т.н. се получават тези проблеми.

Последна редакция: пт, 10 дек 2021, 23:27 от tania6

# 622
Аз съм доволна. Стриктна съм в храненето, правя си тренировките, имам  всекидневни минуси  в килограмите.
До НГ бях заложила цел 65 кг днес съм 65.7. усещам и по дрехите, че се "прибира" тялото.

# 623
Днес пак супа (онази същата, малко месо и праз), с магданоз, чесън и ябълков оцет. Подкрепих я с няколко парчета препечен бекон.
Закуската беше малко тиква с шепа ядки.
Билков чай за вечеря.
Мрачно, мокро, студено. Спорт в къщи. И в канапето с книжка.
На който му се играе ето нещо лесно, представително , подходящо за бъдни вечер и палео. Ся, вие си избирате ядки и количество мед и вид шоколад. Във видеото е с фъстъци, но и те са най-евтини (като е за много хора има значение). Ние си знаем, че количеството е важно.
https://youtu.be/er-LPEaESgs
А това тук е сериозно и ще го правя, но ми е  само едно джоланчето, а фурната голяма. Ще го пека с още нещо.
https://youtu.be/EnwF-PVlXG4

# 624
  • Sofia
Ох,големи вкусотии 😋
Ще ги направя 👍

# 625
Няколко съвета за празниците от моята палео група:
- нищо специално не правете, възползвайте се.
- не слушайте телевизионни и други "експерти по храненето"
- няколко хранения ( от многото през останалото време) няма как да се отразят нито на тегло, нито на добро здраве и това е доказано научно
- да пиете много вода и да прескочите едно-две хранения е добре, но това е в сила за цялата година, не е нещо изключително.
Мисля, че добре го е обобщил Wilfried от bmoove.
https://www.bmoove.com/
Аз закусих от моите (имах замразени) тиганици яйце-тахан, с конфитюр без захар и крема сирене т.е. не спазих част "без печива и млечни" от предизвикателството, но неделя е.
На обяд пак супа и месо със зеленчуци (стандартния за мен зеленчуК).
....
Нали имам едно джоланче...
https://youtu.be/pMOf6obUtHk
Или
https://youtu.be/cjSkbrPWFZw
Накрая май направо.....ще го варя.

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 14:50 от tania6

# 626
  • на острова на мечтите
Хм, вчера рожден ден и малко сгазих лука ... За негов късмет, кантара не се изказа много критично относно прегрешението....
Днес ми се доядоха на Таня сармите... Да де, ама забравих да си взема дистанционно за портата от колата на ММ и завиването на сарми се отложи, поради липса на време... И опростих рецептата... Две хубави свински пържоли, пекнати добре от двете страни, после покрих със зелеви листа, захлупих с капака, добавих малко бяло вино(20мл), вода и voilа... 
Днес се опитах да направя гофрети със сусамов тахан, но не намерих рецептата и правих на око... Така се залепиха, че се наложи да ги изчегъртам  от гофретника ...
Другият път на палачинки ще заложа. Сигурна работа.

# 627
Аз пък съм от 2 дни на дуфастон и утрогестан и съм подута ужасно. И вода задържам, и корема (червата) ме болят. Чувствам се тромава, подута, доста зле. Нооо каквото, такова.

# 628
Хихи
Аз, гофретника не съм стъргала, мажа го обилно с кокосово, но съм събирала "тесто" край него и от външната му страна съм чистила. А моите сарми са половин пържола в зелев лист. Онези, дребните станимишки се навиват половин ден и се изяждат за половин час, само за Нова Година се правят.
Открих, че "тестото" за гофретите трябва да е по-гъсто , като кексово и да не се слага много.
Мен, вчера глад ме гони и вечерях. Обяда не беше засищащ. Така или иначе държа да има постоянно някаква промяна в храненето и беше всичко както трябва.
Направих си извод и сготвих за днес повече месо и по-малко зеленчук. И сварих една тенжера яйца за дояждане. Те едни мънички направо ми беше жал за парите. Единствено яйцата са ми био или фермерски и пилета фермерски.
Лек и приятен ден.
Ще издържиш stonefaced,  стискам палци да стане бързо и да ни зарадваш.

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 10:56 от tania6

# 629
Танче,предложената рецепта за фъстъчения сладкиш е страхотна.Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт