Нашите цветя - обща тема 10

• 33 783
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
бубабуба, и двата вида ухаят невероятно. сутрин и вечер - по обяд някак се изхитрят да не се усещат изобщо. Simple Smile

# 151
И при мен петуниите и карамфилът са така, сутрин и вечер. Особено вечерите с лек ветрец вкарват аромат и в хола Heart Eyes
Една позната ми каза, че е гледала лилиуми в саксии. Догодина ще взема да опитам. Само че, цветята от семена и луковици изобщо не ми се получават толкова красиви като разсадите Confused. Най-вероятно нещо не правя правилно, но нямам идея какво е

# 152
за саксии има други сортове - нискостеблени. пак ухаят, пак са много красиви. Simple Smile

# 153
Леле, че ми хареса тази sollya!!!! Видях в нета и сини. Дали се продава и у нас?
Видях в Замъка предлагат семена, но няма в момента. Те за много неща така, пускат, за да ги лови нета, но всъщност не предлагат.
http://gradina.zamakabg.com/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B5 … bell_creeper/0429

Ефи, как се гледа, капризна ли е?

Преди години пробвах лилиуми в дълбоки саксии, но не успях. Леля ми каза 15 см над и под луковицата.
Може сега да има по-подходящи сортове.

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 17:27 от Diorela

# 154
имала съм средните два. след прецъфтяването ги засадих в гарадинката и ... знаете как е. на мъжете цветята им пречат. Sad

# 155
  • Мадрид / София
Ефи, на фикусите се подрязват клонките до желаната дължина, но да останат поне 2 листа ако искаш да тръгнат клонки от това място. Премахват се изцяло клонки, които растат право нагоре и такива, които идват кръстосано с другите.  Всяко листо е потенциално ново клонче когато падне. Обаче обърни внимание - фикусите засъхват клонки и може едно желано клонче да изсъхне. Добре, че имат доста клонки. Никога не го оставяй без листа. Някои го практикуват, но е рисковано особено когато е младо растение. Подрязвай клонките веднъж в годината (пролет или есен). Лятото е силния му период когато е активно и вади листенца и клонки. Подрязването е за поддържане на формата и височината. Може да са само връхчетата, а може и повече, но както казах да се оставят поне 2 листенца ( тези, които са близо до стъблото). И всеки фикус си е сам за себе си. Силни са и се поддават на манипулации. Аз имам 4 броя. Този, който си видяла май е женшеновия. Него ми го подари сватята като се премести в друго жилище миналата година. В началото вървеше малко хилаво, но сега го виждам стабилен.

За камъчетата - да, продават и в други магазини, но по 20 кг и повече, а за 3-5 саксийки не са ми нужни толкова кила, че и място нямам къде да ги държа. Идеята беше за малко количество с нужния размер. Затова се сетих за аквариумните.

# 156
Angela61, този начин на подрязване, е приложим в някои случаи при т.н. фикуси 'жен шен",   но не и за истински бонсай, вкл. и фикус. При "жен шен" корените от бутилковото дърво имитират дебели корени на стар бонсай.  При бонсая се ползват други техники за удебеляване на корените и клоните. Оставят определени клони да дебелеят, да са носещи, а другите постепенно са все по-малки - както при големите дървета. За да надебелее определен клон, той се оставя дълъг и се реже едва когато надебелее.
Такова плитко подрязване, за което ти говориш, се прилага само при най-фините разклонявания.

# 157
Бубааа, без думи съм от тези цветни водопади (ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧

Анджела, много мерси Hands Plus1
Моят е такъв на женшеново стъбло, нямам доверие на присадени неща, подарък ми е, но започна да ми харесва където седи, заформя картинката идеално.  Няколко клончета изсъхнаха, но май вече закрепи.

Солята я взех това лято, търсих си пасифлора и все нямаше, това ми хвана окото и си го взех за утешение, вече месец цъфти. Беше малко тъжно в началото и си беше паднало от клечката дето го подпира, но е жилаво. Иска поливане само. Зимата ще го омотам в тензух пък ще видим, не обичам саксии навън, а да разнасям навън-навътре още по-малко, та ще минава курс по оцеляване.

# 158
  • Мадрид / София
Говорим за короната и по-специално за увеличаване на листната маса и фините клонки, не за надебеляване на стъблото. За жен шеновите фикуси корените са специално третирани за да добият този аспект и там само се действа на короната.
Вече за другите фикуси, които искаш да им надебелиш стъблото се пресаждат в  цедка/гевгир с акадама- кируизума (май така се казваше) 70/30 и се оставя един клон от аписа (върха на короната) да расте свободно на дължина докато надебелее достатъчно стъблото и клоните съответно. Това е техника, която за кратко време се постига оптическо състаряване на дадения бонсай. После този клон със свободен растеж се отрязва.
Ефи, ако искаш отрежи големите крайни листа до 1/3. Така ще израстнат по-малки листенца. Големите листа взимат силата на клоните и не позволяват да растат други листа.

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 19:59 от Angela61

# 159
  • Стара Загора
Буба,наистина големи красоти и колко цвят само Heart Eyes . Как ги гледаш тези мушката на задната линия ,за да цъфтят така. Моля те сподели някоя хитринка Hug
Днес моята пиперомия се сдоби с нова саксия и бързам да ви я покажа. Скоро на 15 август ще навърши една година ,откакто дойде вкъщи.  Споделяла съм ,че беше 4-5 листенца тогава,съвсем мини ,ето я сега

А на тази снимка питах що за растение е Laughing
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 21:08 от Mendeleevka

# 160
  • Мадрид / София
В някои случаи ако корените позволяват на женшеновия фикус може да се закрепи на “скалА”

Нещо такова:

И подрязването, за което писах е валидно за всички широколистни бонсаи. Няма разлика. Единствено трябва да се съобрази вида дърво. Някои видове, като клена, подрязват се до две листа само силните клонки, а на останалите се оставят повече листа, а на най-слабите им се къцва само връхчето. При дъбовете само ако на клона има повече от 6-7 листа се подрязва до 2-3. Иначе не се реже. Та всеки вид си има особености, но винаги се подрязват в даден момент за да се поддържа формата и големината на бонсая.
 Вече боровите/ иглолистните при тях е друго.

# 161
Ефи, Менделеевка, благодаря, момичета Blush. Нищо особено не правя на сакъзите, стандартното на две седмици тор и в големите жеги пулвелизирам сутрин и вечер всички цветя (без петунии и бегонии)

# 162
  • на острова на мечтите
Снимах малко палми. Дано мога да ги кача!
Скрит текст:

Анджела, много интересна информация за бонсай. Благодаря!
Днес обясних на новият цветобавач как да се грижи за моите китки! Сега ми остава само да се моля! Не ми се види много читав, ама няма друг. Може да подновят всички китки, или да изоставя съвсем градинарството.
Многоооо красоти показвате. А и толкова познания имате, че се чувствам голям профан.

# 163
Angela61, корените "жен шен" фикусите се правят от няколко бутилкови дръвчета ( не помня от кой точно вид бяха), които правят каудекс, както и адениумът. Слага се нещо между тях, за да се разширят корените, обелва им се кората отгоре, където се допират, за да сраснат.  Като надебелеят достатъчно и придобият искания вид, се прерязват и се пресажда фикус микрокарпа (обикновено). Това е специалната техника.

Цитат
и се оставя един клон от аписа (върха на короната) да расте свободно на дължина докато надебелее достатъчно стъблото и клоните съответно. Това е техника, която за кратко време се постига оптическо състаряване на дадения бонсай. После този клон със свободен растеж се отрязва.
Нали точно това казах, че се оставя дълъг клон, за да дебелее. Това важи както за върха, така и за носещите клони, оформящи короната. Но краткото време е доста години, за да се постигне наистина вид на старо дърво, което е целта при бонсая.  Чак след това се започва с техники за фините клони.
Трябва да се работи и по кореновата шийка.
Твоят се получава доста добре.
Не виждам къде е разминаването в мненията ни.

Но това нещо - бонсая, отнема адски много години. Често дръвчетата умират. Доста съм уморила, един от последните уморени беше една хубава зелкова, която оформях около 20 години и беше станала доста добра. За 4 дни я изтървах от засушаване. Сега тормозя от няколко години 2 фикусчета, вкоренени от малки клонки, плачат за пресаждане, но нямам сили да се занимавам и само ги поливам. Едното от 3 години дава плодове, миналото лято беше отрупано със смокинки, но му изсъхнаха клоните, които плододаваха и в момента още няма.

Затова и напускаха тези имитации - жен шен. Те стават много красиви и с кръгли плътни корони. Най-добре е да се избере още при купуването с подходяща форма, по която да се продължи да се работи.

Ефи, на твоя ми се струва, че младите клонки са малко издължени между листата. Да не му е малко светлината? На твое място не бих рязала нищо по него засега. Още е доста хилав, трябва първо да се засили. Има време за рязане. Увеличи му светлината, без пряко слънце, но да е до прозорец без щори и го върти от време на време, да расте във всичките посоки.

Солята се оказа трудна за намиране. У нас няма. Не зная какви са зимните температури при теб, но не е издържлива на студ, поне от това , което прочетох насам натам.

# 164
  • Мадрид / София
Diorela, на няколко места четох, че корените са от фикус, но им се прилага някаква техника за да надебелеят. Не съм се интересувала специално, защото по принцип женшеновите не са моето. Този ми е подарък от сватята, че трябваше да напусне жилището и за да не го хвърли го взех при мен. Имах още един с много хубава корона, обаче в един момент корена му загни и замина за един ден. Имам  вече нормални бонсаи, един от клонка и върви много добре. Друг от купен фикус бенжамин дето от 3 стръка само един беше оцелял в магазина и с хубава форма, него го взех и също добре върви. И един вече оформен ма много ми хареса и го взех. Пробвах различни видове дървета, които ми харесват, но не всичко издържа на 30•С и суша при мен. Други пък не са мой тип (като иглолистните например). Та каквото стане.
Най-малко оцеляват вече оформени бонсаи, които се продават. Не ми оцеляха китайски бряст (zelkova parvifolia) дето уж е силно и издръжливо, уморих една смокиня, маслиновите не ми издържаха и така. Затова минах на млади фиданки и такива, дето са добре вкоренени дръвчета, но не са подрязвани за бонсаи. По-имат шанс да оцелеят.

На Ефи ако не му клъцне поне връхчетата с последното листо, ще расте още на дължина и ще си остане хилаво. Затова бих резнала върховете на дългите клонки заедно с 1-2 листа, за да се разклони и увеличи листната маса. А иначе трябва да е на светло и да се полива умерено. Също и да се тори от време на време, като N да е по-голямо число за да образува листна маса.

Последна редакция: пн, 19 юли 2021, 00:49 от Angela61

Общи условия

Активация на акаунт