Нашите цветя - обща тема 10

• 33 738
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
Магни, какви прекрасни неща красят Малта... идвам ти на гости!
Сините фунийки са грамофонче - Convolvulus major, също ипомея . Има едни небесно сини, по-едри - Морнинг стар.
Можеш да си събереш семе и да си гледаш в сандъчета и саксии, правят хубава ограда, жалко, че предимно сутрин са разцъфнали. При мен се самозасяват от години в саксиите, колкото и да ги чистя.

Angela61, прекрасни са. Огненото дърво така ли го купи, или е от семе?  Дали ще цъфти в саксия?

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 15:41 от Diorela

# 136
Магни, какви прекрасни неща красят Малта... идвам ти на гости!
Когато поискаш! Heart
Грамофончетата трябва да огледам добре как и кога точно правят семена. Мога да опитам. Винките поникват много и лесно. Но не стават кичести като закупените и повече няма да сея от тях.
Анджела, има камъчета, аз си взех едно чувалче. А още по-лесно ми е да събирам от градините - камъни да искаш при мен. Тя торфената смес се отцежда даже прекалено лесно. Като започна да поливам и реки текат навсякъде Joy  Поливам в чинийките, ако е много сухо наливам и отгоре. На мен ми харесва зеленото при теб. Аз искам да е зелено, не държа всичко да е цъфтящо. Simple Smile

# 137
Грамофончетата задържат ли се зелени и през зимата в Малта?
Семенните кутийки са кръгли, на небесно синята - с удължен край,  стават бежови, когато са узрели и се пукат много лесно.

# 138
  • Мадрид / София
Angela61, прекрасни са. Огненото дърво така ли го купи, или е от семе?  Дали ще цъфти в саксия?  
Огненото е (клен) Асер Fireglow с червени листа в повечето от времето и издържа на по-високи температури (като при мен). Купих го през април тази година. Би трябвало да цъфти след някоя и друга година, но цветовете на Клена не са интересни. Този вид е братовчед на Acer Atropupureum, също вид с червени листа. Разликата е в жилките на листата. На огненото са червени, а на атропирпурум са зелени.

Грамофончетата не издържат зимата. Всяка година наново се засаждат. Семената се събират края на лятото, началото на есента.

# 139
Аз помислих, че е онова до адениума. Не знаех, че и на някои кленове казват огнено дърво.
Огнено дърво - Delonix regia. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0% … D1%80%D0%B2%D0%BE

Грамофончетата у нас не издържат, но в Малта нали е доста по-топло зимата, та не зная как е там. А ти нали беше в Испания, или греша? Еднакъв ли е климата с Малта?
Сега се подсетих и за другото име - ипомея. Май с него е по-познато грамофончето.
ПС и бататът е ипомея.

Магни, я потърси семена в магазините. И сега можеш да сложиш, те покълват много бързо. Щом искаш зеленина.
Тук има налични от едрата небесно синя в някои магазини.
https://praktiker.bg/bg/Semena/SEMENA-IPOMEYa-SINYa-VILMORIN/p/467086

https://semenata.shop/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B … D0%BC%D0%B5%D1%8F - няколко вида

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 15:52 от Diorela

# 140
  • Мадрид / София
Аз му казвам огнено заради името Fireglow, че ми е по-лесно и кратко. Това до Адениума е Клен с нарязани листа (Acer Dissectum). Той е дето по-нежен излезе и ми се иска да се съвземе.

# 141
Огромни храсти са грамофончетата в градините тук. Не се засаждат всяка година със сигурност. Може да губят листна маса, но са добре целогодишно. Зимата рядко има температури под 15 градуса.

# 142
  • на острова на мечтите

Малко хладничко и при нас... Да си отдъхнат моите цветенца,а и аз покрай тях...
Чак сега ви открих в новата тема... Добре че ви потърсих.

# 143
Данилу, прекрасна ти е бугенвилията! Я сподели лятото губи ли листа? Моята лилава всеки ден ръси по едно, две. А точно ѝ се зарадвах че се възстанови и нарастна на нови клонки.

# 144
Да, при 15 градуса грамофончето трябва да си е ок.
Магни, ако няма там, да ти пращаме семена от тук? Ще ти озелени много бързо.

Данилу, чудна бугенвилея!

# 145
  • на острова на мечтите
Данилу, прекрасна ти е бугенвилията! Я сподели лятото губи ли листа? Моята лилава всеки ден ръси по едно, две. А точно ѝ се зарадвах че се възстанови и нарастна на нови клонки.
Да. Губи си листата. И дори бяха изсъхнали. Ама си се съвземат. Само дето страдат от Листопад повече през зимата. Ние ги подрязваме тогава.
Трябва да снимам и розовата буганвилея. Само дето все трябва да преработвам снимките,за да ги кача тук.
Благодаря ви!

# 146
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
потърсих името на лилиума - колебая се между Lilium 'African Queen' - Trumpet Hybrid и Lilium 'Copper Crown"

клоня към второто, защото цветовете са разположени като корона и защото цъфтят всички заедно, няма втори и трети "ред" цветове.

магни, Simple Smile радвам се на градинката ти. Simple Smile

# 147
Диорела, ще си набавя семенца от съседските градини. Но ти благодаря за предложението! ❤
Добри, знаеш че ви дължа много за търпението и полезната информация!
Данилу, снимай! Но щом и при вас губят листа, няма да ѝ треперя излишно. И пак са по-светли новите. Торя я на две седмици.

# 148
Ex, палми, езкотика Hug  И буганвилиите са ви много красиви цветове Heartbeat

Анджела, всичките ти цветя са така добре гледани, но видях че в ъгъла има едно фикусче-бонзайче и много гъстичка му е станала короната, да питам има ли специално време за подрязване или някакъв чалъм? Понеже и аз имам такова и тръгнаха да му растат дълги клончета с по-големи листа, просто да кръцна връхчетата ли? Thinking По едно време бяха тръгнали да му падат листата, но после се освести и изведнъж избуя, но го искам гъсто, а не разпростряно.

За саксиени камъчета
Скрит текст:
обаче мисля че ако са от аквариумните излиза по-скъпо. По градински центрове или там където се продава декоративен чакъл може да се потърси и специален градинарски чакъл който е 2-3мм, има и по-едър и по-смлян.

Сините грамофончета  пробвах няколко пъти от семенца, едва стигат до коляно и не щат да растата така буйно, уж поне метър трябва да стигнат. И цветчетата им бяха само по едно-две наведнъж и много нетрайни Hands Thumbsdown Не знам сухо ли им е, капризни ли са по принцип, ама не ми се получи на няколко различни места. Може да ги пробвам в саксия, не ми беше хрумнало. Много ми харесват на цвят, ще са идеални покрай латинките, май ще пробвам още веднъж догодина дали пък там ще им хареса.

Глоксиния в саксийка чакам да цъфне и не ще и не ще, листа-гора, но никакъв признак за цветонос Rolling Eyes

Обаче цъфна една продълговата бегонийка, по принцип бегонията не е моето цвете, но с тази форма ми се видяха  интересни и взех да пробвам

И едни австралийски камбанки sollya, взех да пробвам, но са много сладки и доста време цъфти, зимата ще го увивам да не мръзне, досега не съм се занимавала с увиване на растения, но гледах едни съседи големи пашкули правят, ще пробвам и аз.

Лилиумите у нас продължават да бъдат гризани, вече започвам да събирам бръмбарите и ще ги давам на кокошкозавърите Smiling Imp

Екзотичните варияции най-много ги кльопат, от тези имах две, едното вече е само стъбло останало и тук-там огризки Scream

# 149
Добри, страхотен е жълтият лилиум Heart Eyes. Ухае ли?
Нат, честита дихондра. И моята е на слънце, по съвет на Натуся (безкрайно благодаря Heart), идеално и е. За месец и малко стана ей такава

В тия горещини само винките се чувстват идеално, въпреки че ги сложих доста късно

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 17:09 от Bubabuba666

Общи условия

Активация на акаунт