Нашите цветя - обща тема 10

• 33 735
  • 744
  •   1
Отговори
# 120
Диорела, общо взето това правя. Уча се в движение и на принципа проба-грешка. Новак съм все още - втора година откак имам цветя тук - у дома се справях повече от прилично. Но само в домашни условия - градина собствена не съм имала никога. И разликата ме изпълва със задоволство. Simple Smile

Скрит текст:

# 121
  • Стара Загора
Magni, справяш се супер. А черното "цветенце " е най - хубавото Heart

# 122
Чудесна тераса!
Сега се подсетих, какво стана с опитите за бонсай?

# 123

Това е Малта, нали?

# 124
Диорела, портулакарията си расте на воля, необременена от тел и ножици. Даже цъфтя наскоро. Ти изчезна от темата, а аз сама така и не се навих да опитвам. Simple Smile
Да, Софт, това е Малта Heart

# 125
Да, Софт, това е Малта Heart

На сън ще позная малтийска тераса. ❤ Там има специфични видове, които растат като луди. От друга страна въобще няма изобилие от градински центрове, откъдето да си купиш цветя. подходяща пръст и каквото ти душа иска. Но в Малта и без мушкато и петуния на терасата е супер яко, а такива тераси никъде няма. 😍

# 126
Но в Малта и без мушкато и петуния на терасата е супер яко, а такива тераси никъде няма. 😍
Абсолютно е така! И само ако си го видял можеш да го оцениш. Утре ако не забравя ще снимам палмата вашнгтонка срещу прозореца ми, от чиито семена се опитвам да си завъдя свои. А ти ако някой ден решиш да наминеш за да поплуваш в Синята Лагуна, се обади да пием по питие на моя покрив. Ще си повече от добре дошла!

# 127
А поне чрез прищипване на връхчетата не пробва ли да й намалиш и регулираш растежа?

# 128
st. Dobri, как му се вика на нелатински на този жълтия лилиум, страхотен е!!! Всъщност какъв лилиум е? Освен че е мноооого красив, и на цвят и на форма! Smiley Такава форма цвят съм виждала на друго лилиумобразно растение, ама то е с  дълги прави листа Thinking

Mendeleevka, това е най-кичестото каланхое което съм виждала! Уау Open Mouth

Еnchantress, на прима виста се сещам за теменужки, утре може да се сетя и други. Май скоро някой друг пита за цветя за плитък съд. А, и луковични разни, оксалисче може би.

От мен вечерната иглика в цялата й вечерна прелест

# 129
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нямам представа как се казва. Simple Smile имаше си табелка когато го посадих преди четири години, но замина.

# 130
А поне чрез прищипване на връхчетата не пробва ли да й намалиш и регулираш растежа?
Не съм прищипвала връхчета. Ако реша винаги мога да вкореня друго клонче. Поне се хваща лесно. Simple Smile
От разходката тази сутрин:
Палми

Фикус дърво

Плумериите започват да цъфтят

Олеандър

На това не му знам името, но е във всеки двор

И първи цветчета на моите карамфилчета

# 131
Много красиво Магни.
Напомни ми за първото и единствено пътуване до Испания преди няколко години и палмите с папагалите!

В плосък съд имам комбинация от бегонии и теменужки и петунии

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 10:12 от MarietaYo

# 132
Магни, страхотни са, а ти живееш на екзотично място и се любуваш на прекрасни цветя Simple Smile! Аз много харесвам палми ама нямам място за тях . За първи път гледам дихондра

добре се чувства на южната тераса и пек по цял ден.

# 133
Истината е, че палмите се мъчат в саксии, но аз много искам да си отгледам поне една, две. Ако черният разбойник не ги опасе всичките, засега се развиват добре. Simple Smile За мен отдавна мястото не е екзотично, но си ми харесва. Simple Smile

# 134
  • Мадрид / София
Магни, ако субстрата ти е предимно торф, трудно изсъхва. Ако намериш от някъде пръст и речен ( сладководен) пясък, или перлит, да ги омесваш.
Магни, потърси в магазините, които продават аквариуми и принадлежности към тях. Продават и речни камъчета или пясък с различни размери. Аз така си купих  за да смесвам в субстрата за тези растения, които искат отцедливост на субстрата.
Последно купих две алвеоли (не знам на български как се казва) на платАн. Мъча вече две години от семе да го захвана, но миналата година не оцеля (поради куп грешки на аматьора), тази година се поправих доста и все още имам 5-6 бебета, да видим дали ще оцелеят). Алвеолите обаче са дълги и хилави, а уж ги взех за големина бонсай. Ще видим какво ще излезе на края. Любимо дърво ми е все пак, въпреки че ми създават алергични проблеми големите дървета за около 2 седмици докато се успокои прашеца.
От арсетата едното с много нарязаните листа не му понася жегата при мен. Надявам се да се аклиматизира. Другите вървят добре, а огненото е най-издръжливо ( то и затова го купих), но пък не е толкова кичесто от към клонки и листа. С по-дълги пространства е между листа и листа.
Открих, че в ъгъла на “г” образната етажерка каквото и да сложа растение заболява. И сега там е празно.
Подрязах клонките на Адениума, че станаха дълги и се позагуби кичестата му форма. Сега му растат нови клонки с листа. Ми това е при мен. Повече зелени листа, от колкото цветове.
Малко снимки за онагледяване:

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 12:49 от Angela61

Общи условия

Активация на акаунт