Нашите цветя - обща тема 10

• 33 759
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
  • на острова на мечтите
Подариха ми орхидея,пресадих я в саксия за орхидея със специалната почва за нея.Напръсках я с душа и я сложих на светло.Друга особеност в отглеждането й има ли?Моля не ме пращайте в тема за Орхидеи…
Не, не отивай в орхидеената тема... Аз избягах на вихрушка оттам... Анджела, нищо лично, но има доста груби съфорумки точно там.
Нищо сложно няма в отглеждането на орхидеи. Топи я на всеки две седмици във вода( предполагам че имаш фаленопсис) за около половин час; остави я после да се отцеди и слагай в кашпата. Прозрачна.
Успех!
 Моите орхидеи малко пострадаха след двеседмичното ми отсъствие. Надявам се да се съвземат. Останалите китки са ок. Странно, но напоителната система, която създадох, не се е активирала за тях!?

# 631
Аз съм много доволна от самополиващите се саксии. Единия ми сингониум, откато е в такава, спря да жълтее най-старите листа. Първото зареждане на контейнера, изпи водата за броени дни. Сега второто, пие значително по-бавно. Хем преди го поливах доста по-редовно от другите цветя. За съжаление има ограничение в размера и за 15 сантиметровите ми саксии не намирам самополиваща се на прилична цена.

# 632
  • Стара Загора
Моята Глоксиния от тази сутрин

# 633
Каква красота!!!!

# 634
  • Варна
Скрит текст:
Подариха ми орхидея,пресадих я в саксия за орхидея със специалната почва за нея.Напръсках я с душа и я сложих на светло.Друга особеност в отглеждането й има ли?Моля не ме пращайте в тема за Орхидеи…
Не, не отивай в орхидеената тема... Аз избягах на вихрушка оттам... Анджела, нищо лично, но има доста груби съфорумки точно там.
Нищо сложно няма в отглеждането на орхидеи. Топи я на всеки две седмици във вода( предполагам че имаш фаленопсис) за около половин час; остави я после да се отцеди и слагай в кашпата. Прозрачна.
Успех!
 Моите орхидеи малко пострадаха след двеседмичното ми отсъствие. Надявам се да се съвземат. Останалите китки са ок. Странно, но напоителната система, която създадох, не се е активирала за тях!?

Как само се създават митове. Аз грубо отношение в орхидеената тема не срещам. Simple Smile

Потребителката е пресадила орхидеята си в прозрачна саксия фи 15 или 17, тези саксии са с лоши отвори за оттичане на излишната вода, а това ще доведе до загниване на корените. + че трудно им се правят допълнителни отвори за вентилиране на корените. Ако сложи и в кашпа тази огромна саксия, то вероятно ще се наложи да накисва веднъж месечно. Най- добре да се сложи бамбуково шишче и по неговото просъхване да преценява дали е време за поливане. Гледала съм орхидеи в тези огромни саксии, но много надупчени с поялник и с много рехав субстрат. Поливах ( накисвах) веднъж седмично лятото, а зимата на около 3 седмици. Всъщност няма определен срок на поливане, защото условията във всяко домакинство са различни. Следи се цвета на корените да са сиви, но ако има конденз по саксията или все още е мокър субстрата се забавя поливането. Това ако пишем за фаленопсис, защото е огромно орхидееното разнообразие. Simple Smile
В орхидеената тема има доста информация на първа страница за отглеждане на фаленопсис.Simple Smile

И за да не съм спам : 2 орхидеи пафиопедиум. Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 авг 2021, 20:04 от floren

# 635
Прилича на направена от фондан Hushed Много е красива.

# 636
  • Стара Загора
Прилича на направена от фондан Hushed Много е красива.
Благодаря!  И аз бях впечатлена много.

# 637
  • In transit
Менделеевка, прекрасна е! Heart Eyes

Добри, теменужките ми:

Намерих и една от началото на юни, тъкмо ги бях разсадила тогава:

# 638
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
супер изглеждат. сега като захлади ще станат още по-добри. Simple Smile

# 639
  • на острова на мечтите
Floren, за теб митове, за мен много грубо и грозни нападение от страна на две съфорумки. И то защото попитах два пъти как да си спася една орхидея. Хем ме "навика" дамата с двеста орхидеи, хем админката по темата ме взе за мезе за правописна грешка от Гугъл коректорът.  Минала история.
П.С. комплименти за твоите орхидеи.
Тук все още е много горещо и цветята ми оцеляват геройски, но не са за снимки Heart Eyes

# 640
  • In transit
Добри, благодаря ти. Аз мислех, че са много опърпани. Ама пък си цъфтят. Simple Smile

# 641
  • Стара Загора
Аз съм много доволна от самополиващите се саксии. Единия ми сингониум, откато е в такава, спря да жълтее най-старите листа. Първото зареждане на контейнера, изпи водата за броени дни. Сега второто, пие значително по-бавно. Хем преди го поливах доста по-редовно от другите цветя. За съжаление има ограничение в размера и за 15 сантиметровите ми саксии не намирам самополиваща се на прилична цена.
Може ли информация от къде е закупена ? И моят Сингониум губи по някое листо,което изсъхва. Уж поливам и пръскам,но ...
А дали ще се намери и за по-голяма саксия ?

# 642
Аз от Амазон ги взимам, но вероятно има и по цветарските магазини. Марката е Lechuza, но има и други.

Има и вариант направи си сам. Общо взето ти трябва външна декоративна саксия и вътрешна, която да е със същия или малко по-голям диаметър, но да е по-плитка, в която е почвата с цветето. Промушваш през дупките на вътрешната саксия наелоново въже, така че краищата да стигат дъното на външната саксия и готово. Има и вариант за инсталиране и на поплавък, за индикация на нивото на водата в резервоара - пластмасова тръбичка и парче сириопор, който да се движи свободно в тръбичката, на който е набучена по-тънка пръчица. Тръбичката също минава през дупките на вътрешната саксия и стъпва на дъното на външната. Трябва малко нагласяне на минималното и максималното ниво. Още не съм се навила на направи си сам, но за по-големите цветя май така ще направя, защото цените на тези самополивни не са хич ниски и вървят нагоре с размера на саксиите.

# 643
Леле, Менделеевка, прекрасна глоксиния Two Hearts! И как намери кашпичка в същият страхотен цвят ?
Оплаквам се че цветята ми освен, че тази година хич не изглеждат добре, ами са нападнати и от гъсеници Worried.

# 644
Много хубави цветя, и орхидеите, и глоксинията!

Mikkey, аз бих резнала на няколко прешлена белите теменужки. Те са цветя на хладния ден и тепърва ще се зсилват. Дори се вижда, че вече започват да избиват млади и силни разклонения. Едно подрязване ще стимулира да избият нови в долната част. Ако имат и узрели семена, събери и слагай част от тях сега.
А синьо-жълтите не са ли няколко в 1 саксия? Ако е така, разсади ги , като захладнее.

Общи условия

Активация на акаунт