Седмокласници 2020/2021 - Първо класиране - (12.07 - 18.07)

• 94 695
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Уф, това е втория проблем - обърнах й внимание за тази математика, като редеше желанията, но явно не си даде сметка. Освен пак да наблегна на това, благодаря за подсещането!
Минимум 5 часа седмично. Тук можеш да видиш учебната програма https://www.mon.bg/bg/100598 Не че е лошо, но за хуманитарно настроено дете е брррр.

# 856
  • София
Ще се ходи на 2 класиране очевидно. Благодаря, Дидева и Санака!

# 857
  • Варна
Лулу, никаква черна овца не е твоето момче! Сигурна съм, че е прекрасен млад човек, с многостранни интереси и широки възможности! Ще си намери пътя и ще бъде щастлив, защото виждам, че го подкрепяте, а това е най-важното.
Варненската МГ агитка, утре ще се записваме и може да пием по кафе (хем се зарекох да не се правя на организатор, ама пусто пак не изтраях Joy )
Dive, ние ще се записваме на 15-ти. Синът се е паднал със своя приятел в една паралелка, заедно с още две съученички. Други 9 са в други 3 паралелки в МГ. Голяма агитка 11 човека от класа са в МГ и ще се записват.Между другото двама от съучениците и негови много добри приятели ще се запишат в паралелката на твоята мома.Blush
Кафето с теб пак се отлага за друг ден.
Пиши утре какво са ви искали. Предполагам лични карти твоя и на дъщерята или ученическа карта или паспорт на щерката, свидетелството, сл. бележка. Не зная акт за раждане дали ще трябва. Ще видя в сайта на МГ дали пише нещо.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 01:41 от ysap

# 858
  • София
Дъщеря ми е приета в 73-то с НЕ и ФЕ, 3-то желание. Всъщност тя това си искаше като първо желание и сега сме в чуденка да се записва или не. Ние с мъжа ми се притесняваме да не и дойдат много два съвсем чужди езика…
2-ро желание е 73-то с НЕ и АЕ което според мен е напълно възможно да постигне на второ класиране, а 91НЕГ на първо.
Хем искам да не и се мешам, хем се притеснявам да не изпуши от учене.
Как мислите?

# 859
  • Варна
Дъщеря ми е приета в 73-то с НЕ и ФЕ, 3-то желание. Всъщност тя това си искаше като първо желание и сега сме в чуденка да се записва или не. Ние с мъжа ми се притесняваме да не и дойдат много два съвсем чужди езика…
2-ро желание е 73-то с НЕ и АЕ което според мен е напълно възможно да постигне на второ класиране, а 91НЕГ на първо.
Хем искам да не и се мешам, хем се притеснявам да не изпуши от учене.
Как мислите?
Здравей, смятам, че няма да са й проблем двата чужди езика. В осми клас ще учи само 1, а от 9-ти и втория, но по-малко часове. Синът ми учи НЕ от първи клас, а от втори и АЕ и не му стана боза в главата. Никой вкъщи не му помага по езиците.
Щерката в първи учеше АЕ, а ог втори руски. Като влезе в МГ първи АЕ, втори ФЕ също нямаше никакви проблеми с езиците. По-скоро й беше проблемна комуникациятя с учителката по ФЕ, но мисля, че вече не работи тази госпожа там за щастие.

# 860
  • София

Не стартират двата езика едновременно. И щом тя има желание да знае повече езици... предполагам, че й се отдава. Преди много години предположих, че 2 езика към българския ще са прекалено много за едно бебе. И не му пусках неща на руски... голяма грешка. Владее сега английски горе-долу на нивото на българския, заедно си вървяха, но с руския, въведен - уж - на много по-късна възраст тотално удари на камък. Баща ми до края на живота си съжаляваше, че баба му и дядо му не са го учили на испански в детството. Така че... ако наистина го иска после може наистина да съжалява, че не го е учила в училище.

Трябва ли детето да присъства при подаване на заявлението за второ класиране? И аз ли да го нося принтирано?

Аз го водих, но "заради епидемичната обстановка" тази година не е задължително. Някъде по-назад Дидева беше цитирала конкретната заповед, но едва ли ще мога да я намеря. Заявления и там имат (поне в НПМГ имаха, но предполагам, че и другаде ще имат) и можеш на място да попълниш, но на мен ми се струва по-лесно да си го носиш готово попълнено.

иланг-иланг
, стискам палци и на ръцете и на краката, голям фен съм му на твоя младеж още от 1-ви клас, танците и гаджетата...

st. Dobri
, МОЛЯ ТЕ не ни напускай!!

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 03:52 от katiABV

# 861
Здравейте отново !
Много писане, уви за съжаление нямам толкова свободно време да прочета всичко.
Отново имам нужда от вашите съвети.
Направо на въпроса: Приеха ни по едно от желаните места  3та ПМГ Варна с немски език, Биология и Химия. На по предна позиция ни е 5та ЕГ с френски и английски.
Има реален шанс да ни приемат там на второ класиране.
При положение, че за в бъдеще мислим за Медицински университет, незнам как да постъпя?
Да подавам ли документите в 3та или да се пробваме за 5та ?

# 862
  • София
Хора, някой ще ми обясни ли следната тенденция : за трети и на`йсти ешелон - тоест, квартални и нискобалови училища диапазона на минимален и максимален бал е твърде голям - 100 и повече точки.
Рибата ми изтЕпА Бузема с паралелка "Каменоделство" - минимален 55, максимален 403. Това просто няма как да е "похабен" бал , явно кандидатът с 403 е писал целенасочено.
За паралелката на сина ми, в която е приет, максималният бал е 407 при утрояване на БЕЛ, но пак е висок за квартално училище.

Според вас на какво се дължи това, ей така от любов за спорта питам?

Иначе за разлика от други списващи не мисля да напускам темата. Много някак си ми е грозно - благодаря, че ме съветвахте, че треперихте с мен, детето е прието и съм доволна и хайде чао! Ако има осмокласна тема, ще се местя и в нея (ако ме приемете, защото детето ми не е в училище от топ 10).

Св. Добри май отива в Чужбинско за някакво време.
А аз с нетърпение чакам лежерната ваканционна тема...

Няма нищо странно в разликите на мин. и макс. бал - някои деца изцяло самостоятелно взимат решения къде и какво да учат , голяма част от тях са много целеустремени  и не се водят от това “ да не похабят бала”.
Други са в приятелски компании и искат да останат заедно.
Хора различни, на 14г. не са малки да взимат решения за това какво искат да учат

Много самостоятелно и целеустремено вземат решение след постигане на 440 т. да "учат" "педикюр"!?
Не случайно на 14 стават непълнолетни, а не "пълнолетни".

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 04:22 от katiABV

# 863
Айде пак за похабения бал. Аз нали съм от другата страна и днес пак ми се наложи да обяснявам защо ще похабим бал 452.5/454.75 за музикалното 😅😅😅 И там минималния сигурно е малко над 100 (добре, че не се обявява).
Не виждам нищо лошо дете, което иска да готви професионално да се запише в готварско училище. Понеже имам познати от такива училища - ами на доста неща по готварството ги учат за 5 години.Ще трябва бая курсове да изкара, ако се запише в друго училище. А езика ще го научи това дете с бал 400+ (ако вече не е на достатъчно за готвач добро ниво)... Всичко зависи от целеустремеността и положените усилия - във всяка професия. И ако мечтата на живота ти е да готвиш гурме или да свириш на цигулка, не е нужно да задълбаваш повече от обща култура в тригонометрията, примерно Wink А владеенето на технология за фламбиране или дълбоки познания по хармония (музика) са не по-малко ценни от познаването на комплексни числа - всичко зависи от целта, интересите, мечтите.
Така де, професионалните училища не са толкова черни и средата варира, както и в елитните... и не може всички да искат да са програмисти Wink
Рали , много си права. Във вашия случай е грехота да не похабите бала за НМУ. За това на някои конкурси има разграничаване на групите не само по възраст, но и по НМУ и ДМШ (последния китарен фестивал беше именно такъв) - нивото на преподаване е различно. Моят бяга от НМУ заради солфежа.
По въпроса с готварството - случайно покрай едно мое хоби се запознах с учителка по български от ТОХ-а в София. Изключително ерудиран човек, като понеже я питах за училището ми каза, че всяка година най-отличените ученици ходят по практики в чужбина, сега били в Италия. Държало се и на общообразователните предмети и чужд език.
Има един младеж , ученик на учителя на моя син по китара - той завърши ТОХ-а, свири феноменално на електрическа китара и е републикански шампион, а от тази година е студент право в СУ. Интелигентно, умно и културно момче. Само като го погледнеш и разбираш, че домашното възпитание е било отлично.
За похабения бал за педикюр - специално в Германия се признава дипломата. Имам позната , която работи с такава диплома като педикюристка в Германия и ей така, от любов за спорта я питах какви пари взима - обикновен педикюр 50 евро, медицински започва от 100 нагоре и варира, има и договор с някакъв хайм (старчески дом), който посещава периодично. Доста добре си живее при това легално и законно, плащайки данъци в Германия.
Мой познат има фирма за металообработка на детайли за промишлеността - със завидни доходи. И двете му деца учат в частно училище. За голямото преди две години търси металообработваща паралелка в София, но такава не се сформира и човекът беше много разочарован. Детето си остана в частното училище и сега е на "стаж" при баща си във фирмата за да се учи и да я поеме някой ден.
Предполагам , че и този кандидат с каменоделството го чака разработен бизнес.

Днес наборът навършва 14 години, така че черпя виртуално с :

# 864
  • София
Музикалното училище е съвсем друга история, там са музиканти, които са почти професионалисти, дори бих казала, че докато се дипломират вече ще са професионалисти. Там не важи метафората за похабения бал.
Но като цяло си е похабяване на бала неучастването на второ класиране, освен ако детето вече категорично не иска по-горното желание.
Има големи шансове да се мрънде напред с класирането, защото има доста деца, които отиват в училища с отделен прием като музикалното, НГДЕК, АК и т.н. Ще има размествания с толкова места, колкото се освободят от записани в горните пластове в други училища.

# 865
  • София
storm76, да ви е жив и здрав рожденикът! Нека плановете му се нареждат така, както ги вижда в мечтите си! Нека гребе с пълни шепи от живота, нека винаги ви цени, обича и уважава Kissing Heart

# 866
След вчерашната снимка, с приемът в 10 различни РУО, се замислих колко ли още подобни изпълнения "за спорта" съществуват и колко първи желания се държат изкуствено заети, налагащи зорлем участие във второ класиране на доста деца. Неприемливо ми е по всички направления. Да, законообосновано, но морално-етично и чисто човешко поведение - уви, не.

# 867
Storm, да ти е честит рожденика, много здрав и с късмет.
Реши девойката, че ще участва на второ класиране, в борбата между Втора АЕГ и Първа АЕГ.
По прогнози и съобразно минали години 3 точки разлика дават ли шанс на второ?

# 868
  • София
Изникна ми един въпрос с тези профили - ако детето влезе в ЕГ, хайде да вземем например 2 АЕГ с един профил, може ли до 10 или в 10 клас да го промени /доколкото разбирам, сегашните 10-класници са избирали тази година профила си за 11 и 12 клас/, или сега по тази нова система това е решено твърдо още когато кандидатстваш и няма промяна? Например може ли сега да влезеш профила с история и география, а после да си смениш мнението и да се преместиш в химия и биология /измислям си профилите, не помня дали точно такива бяха, но мисля, че стана ясна идеята/?
Сега ясно, че ние в 133 с АЕ/РЕ и мат профил няма как да се прехвърлим в паралелките с ФЕ или РЕ, но понеже виждам, че във 2 АЕГ, където бихме участвали за 2 класиране, най-нискобаловата и съответно най-възможна за прием на 2 к-не е паралелката с АЕ/РЕ/мат/ИТ и то малко ще стане от трън, та на глог - ще избяга от мат, за да отиде пак на мат /гарнирана с малко ИТ/, та се чудя има ли смисъл - отделно от този, че може и в по-горна паралелка да влезе.

# 869
  • Пловдив
Освобождаваме място в СМГ НЕ, 493.25 бал.

Общи условия

Активация на акаунт