Седмокласници 2020/2021 - Първо класиране - (12.07 - 18.07)

• 94 716
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 900
  • София
Собствените амбиции подлежат на формиране и оформяне и са невероятно податливи на външни влияния като среда и възможности. Една амбиция без подходящите условия си остава само амбиция. По-добрите условия правят така, че амбицията да се материализира доста по-лесно, а по-посредствените или направо по-лошите условия правят така, че амбицията се потиска и направо може да изчезне. Затова всеки иска по-добра среда за детето си, а приказки всякакви съм чувала, затова гледам какви са действията, а не приказките.  Ако беше само амбиция, хората нямаше да гледат да създават и да търсят добри условия за децата си, а щяха да карат на каквото дойде. Обаче не чакат. Останалото са страхове, социалножелателни приказки и желание човек да изглежда скромен и добър, за да го харесват.

# 901
  • Beyond the Frontiers
Записан в Туес - компютърни, оказа се че с бал 458,75 е трети в тази специалност, т.е. имаше не малък шанс за другата на второ. Въпреки ранния час имаше е няколко заявления за второ класиране.
Успех на всички!

# 902
И ние се колебаем. Приет е компютърна анимация. Нова паралелка, много обещаваща. Но нивото на училището след 8 клас не е кой знае какво. Има някакъв шанс да опитаме на 2 класиране за езикова паралелка с немски (което изведнъж стана топ желанието му в последния месец). И сега не знае накъде да поеме, дали да опита за езиковата, ама там се учи доста, да не съжалява после... Пълнят му главата как в тази езикова било гадно. Другото пък звучи много интересно, 100% ще му харесат специалните предмети.
Ще мислим днес.
Уточнявам първо, че пиша собствено мнение... В кое училище е езиковата паралелка? Предполагам че тази компютърна графика е в Найден Геров...и ако езиковата е в друго училище, аз бих се борила за второ класиране със сигурност. Така и никога не разбрах възхваляването на Найдена...на който и да е етап.

# 903
Здравейте Simple Smile
Сторм, честит празник!

Надявам се, че за всички днес ще е един по-спокоен ден Simple Smile

Да ви питам нещо. Колко мислите, че ще падне балът в 31 СУЧЕМ?
Че моят мързел иска там. То и аз искам, но не смятам, че ще ни огрее.

И ние ще чакаме за 31-во , и се чудя дали тази година ще падне бала. Миналата година е паднал с 10т , но тази не се знае.

# 904
Здравейте,
Приети сме в 18 СУ, София, с немски и английски. Моля за мнения, ако някой има впечатления. Имаме колебания да се записваме ли или да подадем заявление за второ класиране, където почти няма шанс, но не се знае, може да се придвижи във 2-ра английска с английски и испански, история и цвилизации, и география и икономика. Въпреки че в началото предпочиташе английския, каза че няма да учи испански и иска да го запиша в 18-то с немски и английски, и съм объркана .....

# 905
Storm, да ви е жив и здрав рожденика 🎉
При нас ново 20. Вчера след като видях, че девойката има реален шанс за СМГ на второ класиране (4 точки не й стигнаха на първо) бях изключително радостна, защото да учи в тази гимназия й е мечта от 4 клас. Когато обаче се прибрах вкъщи намерих едно страшно объркано дете. Притеснява се, че ако бъде приета на второ класиране в СМГ, щяла да бъде с най - ниския бал, там всички деца били гений (имаме 3 познати деца, които са си съвсем обикновени и тя много добре го знае), щяло да е бъде срам да казва, че учи там, защото ще я смятат за зубър и т.н. Обясних й, че всички тези причини са смешни и, че ако са само те е несериозно да ги взимаме предвид и ще е добре да участва на второ класиране.
Тъй като не искам да я притискам за СМГ и казах, че ако желае може да отидат днес да се запише в 1 НЕГ и терзанията да приключат. Тя обаче и на този вариант не е съгласна, защото първо не е сигурна че това е нейното училище и второ, ако директно се запише, после може и да съжалява, че не се е пробвала на второ.
Ако някой ми беше казал на 12.07, че днес ще сме в това положение, нямаше да повярвам. Винаги е била убедена, че СМГ е нейното училище и, че тя там ще учи. Какво се случи вчерашния ден не знам.
За първи път я виждам толкова объркана и може би за първи път не е сигурна какво точно иска.
Снощи до късно чете темите за двете гимназии и да се надяваме, че днес вече ще е по на ясно къде иска да прекара следващите 5 години.
Извинявам, че толкова дълго стана, но имах нужда да споделя.

Оставете детенцето да си реши. Очевидно има нещо, което да я притеснява, а то не бива да се неглижира. Имате време, обмислете добре и поговорете отново. Успех! Flowers Hibiscus

# 906
  • София
Storm, да ви е жив и здрав рожденика 🎉
При нас ново 20. Вчера след като видях, че девойката има реален шанс за СМГ на второ класиране (4 точки не й стигнаха на първо) бях изключително радостна, защото да учи в тази гимназия й е мечта от 4 клас. Когато обаче се прибрах вкъщи намерих едно страшно объркано дете. Притеснява се, че ако бъде приета на второ класиране в СМГ, щяла да бъде с най - ниския бал, там всички деца били гений (имаме 3 познати деца, които са си съвсем обикновени и тя много добре го знае), щяло да е бъде срам да казва, че учи там, защото ще я смятат за зубър и т.н. Обясних й, че всички тези причини са смешни и, че ако са само те е несериозно да ги взимаме предвид и ще е добре да участва на второ класиране.
Тъй като не искам да я притискам за СМГ и казах, че ако желае може да отидат днес да се запише в 1 НЕГ и терзанията да приключат. Тя обаче и на този вариант не е съгласна, защото първо не е сигурна че това е нейното училище и второ, ако директно се запише, после може и да съжалява, че не се е пробвала на второ.
Ако някой ми беше казал на 12.07, че днес ще сме в това положение, нямаше да повярвам. Винаги е била убедена, че СМГ е нейното училище и, че тя там ще учи. Какво се случи вчерашния ден не знам.
За първи път я виждам толкова объркана и може би за първи път не е сигурна какво точно иска.
Снощи до късно чете темите за двете гимназии и да се надяваме, че днес вече ще е по на ясно къде иска да прекара следващите 5 години.
Извинявам, че толкова дълго стана, но имах нужда да споделя.

Оставете детенцето да си реши. Очевидно има нещо, което да я притеснява, а то не бива да се неглижира. Имате време, обмислете добре и поговорете отново. Успех! Flowers Hibiscus
Абсолютно! Детето трябва да реши. Миналата година бяхме пред подобна дилема, тогава избра СМГ с немски пред АК, досега не е съжалила. Това си е нейният избор и си го носи.

# 907
  • София
От дете до дете има разлика. Да, балът е важен и човек се изкушава да не го похаби. Но триумфът от високия бал трае седмица-две, после се забравя. А ученето в гимназията е 5 години. Важно е детето да се чувства на мястото си. Не че разбирам някой с бал 430 да се запише в БУЗЕМА, но не знаем какъв е случаят и защо го е направил.

Мен, например, ме втрещи тази първа по успех паралелка в СМГ, в която балът е между 490 и 500. Наистина не бих искала да запиша детето си там, защото ми се струва, че средата ще е прекалено конкурентна. А аз искам да има детство. И да изпитва удоволствие от живота. Впрочем тази е единствената паралелка, за която нямаше да й стигне балът. И понеже наистина обсъдихме перспективите сериозно, и понеже наистина искам животът й да е лек и без особено напрежение, и понеже дълбоко вярвам, че РЕ е перспективен и ще й послужи, записваме я на първо класиране, на първо желание в 133-то с РЕ и АЕ. Пък не ми пречи, че балът й 486 е в таблицата със статистиката като максимален в паралелката, а вероятно и в цялото училище.

Аз съм завършила елитна паралелка в елитна гимназия, в която конкуренцията беше убийствена, подклаждана от учителите тогава. Завършила съм я с пълно 6 във времената, когато това означаваше нещо. Нямам останали училищни приятелства.

# 908
Сторм, честит празник! 💐🍀❤️
Марти, подкрепи я за СМГ. Доста деца се объркват в желанията си, затова са деца. А ние затова сме родители - да ги напътстваме, съветваме и подкрепяме. И моят беше категоричен, че иска математика, но вчера, като го приеха в английската, започна да се колебае за второто класиране. Той има същите притеснения за СМГ, трябвало да има време за тенис, no lifer нямало да става...е такива ми ги говори. След като му представих всички предимства, се успокои и каза, че отиваме на второ. Едно време майка ми ме остави да уча език в гимназия, който не съм ползвала никога след това, освен по екскурзии. Още й се чудя на акъла защо го е направила. Отговорът й е: ти беше разумна и знаеше какво искаш. Сигурно е било така, но едно дете не може да прецени много фактори в перспектива, така както може да го направи възрастния човек с опит.
Отивам да подавам заявление 🍀

# 909
Подкрепям Клер. Имам и база за наблюдение пред мен. Едното ми дете държи на такава конкуренция, даже води в нея, но на нея това и харесва, някак я стимулира. Другото не би издържало, не защото е глупаво, просто не е максималист и е далеч по-спокоен човек. Ако мога да избирам, бих искала да съм, като нея, но бях, като максималистката. Така че познавайте си децата и ги слушайте. Еуфорията и хвалбата е точно три дни. Остават пет години.
Подадохме заявление за второ класиране все пак, вероятно ще се класираме за първото ни желание, защото е на точка и половина от там. Но много мислихме, претегляхме плюсове и минуси дали да продължи, тъй като голяма разлика няма между двете училища от все пак челната десетка.

# 910
Клер , абсолютно те подкрепям !
Синът ми миналата година избра и влезе в паралелка биология и химия в русенското МГ ,въпреки че с баща му бяхме против .Тая година се справи чудесно ,но аз не я броя и материала е лек и почти цялата я изкара дистанционно .Ако сега му стане тегаво и му идва нанагорно без дилема ще търся варианти за преместване .95% от хората на които споделям това смятат ,че не бива да го правя .

# 911
  • Варна
MollyBy, съвсем точно. Езиковата е пета, ако въобще падне балът. Там ще е от последните приети по бал, а в Геров е с най-висок бал. Това ми е най-голямата драма.

# 912
  • София
Това за твърде високия бал и за детството са оправдания. Ако човек смята, че за неговото дете напрежението ще е твърде голямо и ще му е трудно да съответства е едно, но приказки за детство рационализация. Навремето като говорихме именно за СМГ с децата говорихме и за това какво очакват, ако се запишат там и се оказа, че не искат да са "външните" в училище, в което повечето деца от пети клас учат там и после пак се записват там. Искаха да са нови като всички останали, да имат равен старт в това отношение и да градят от едно и също ниво, а не да се вписват във вече установени познанства, както е в СМГ. Също и не се виждаха като постоянно ходещи по състезания, нито на школи, нито да се борят за място в отбора на училището (а защо човек да ходи в СМГ, ако няма да иска да бъде от най-добрите?). Избраха езикова, защото решиха, че ще им свърши и повече работа като краен резултат и ще са в по-спокойна среда. Мисълта ми е, че е добре всеки от участниците - родители и деца - да формулират с думи какво точно очакват и какво могат да получат и къде очакванията няма да отговарят или ще отговарят и така да решават, ако искат да включват рационалното. Иначе емоционално са страхове, желания, несигурност.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 11:16 от Andariel

# 913
  • Варна
MollyBy, съвсем точно. Езиковата е пета, ако въобще падне балът. Там ще е от последните приети по бал, а в Геров е с най-висок бал. Това ми е най-голямата драма.

Определено Пета е по-добро място. Никой не се интересува кой с какъв бал е. Важното е после какво ще покажат децата.

# 914
  • София
Подкрепям горното мнение на Andariel за СМГ. Децата са големи вече, може да имат притеснения, но не и от естество, че няма да има детство.

Моичкият днес тръгна с отбора по програмиране на лагер. Учителката го пита в коя паралелка в СМГ е записам немски или английски и той ми аз няма да вляза. Та тъпичко се е получило.

За тези които ги интересува от 30 деца от неговият клас - едно ще се запише в друго училище по желание, две (в това число моето момче) - няма да им стигне бала и 4-5, които са на кантар, с реален шанс на второ класиране. С други думи почти целия клас ще продължи.

Общи условия

Активация на акаунт