Седмокласници 2020/2021 - Първо класиране - (12.07 - 18.07)

• 94 693
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 1 185
  • София
Марти, миналата година имаше 11 свободни места в СМГ НЕ. За тази зная, че със сигурност едно място ще се освободи - племенничката се е пробвала и е приета в немска паралека / 491 бал/, но ще учи в Перник. Успех!

# 1 186

Като стана дума за лична карта, някой знае ли дали сме длъжни да я извадим веднага след навършване на 14г.? Рожденият му ден е в началото на август и ако има начин да си спести разкарване до София, и да я извади месец по-късно, ще е добре.

До един месец след рождения ден трябва да отидете за лична карта, след това дължите глоба.
Да, разбрах го още от по-предните отговори. Мерси!

# 1 187
Здравейте! Чета ви от известно време и сте ми много полезни. Моята дъщеря е приета на първо класиране Застрахователно и осигурително дело, бал 410. Но...сега възникна едно питане. По - назад в темите го имаше, но явно не сме му обърнали много внимание! Тя иска да учи Право, но със немски. Та питането ми е /дано не звучи много глупаво/, след като завърши НТБГ, дали ще може да кандидатства право, заради профилираните предмети питам. Иначе подадено заявление за второ класиране. Благодаря ви от сърце предварително!
Преди години в тази специалност се учеше и Основи на правото като предмет. Според мен би трябвало да може да кандидатства.

# 1 188
И прясно-прясно от РУО - София-град.
В случай, че ви поискат удостоверение за преместване или ви накарат да носите разни бележки в старото училище, че ученикът е записан...
Скрит текст:
ДО
ДИРЕКТОРИТЕ НА УЧИЛИЩАТА,
КОИТО ОСЪЩЕСТВЯВАТ ПРИЕМ В VIII КЛАС
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,
Във връзка с реализиране на дейностите по прием на ученици в VIII клас отново напомням, че съгласно чл. 72 от Наредба № 10/ 01.09.2016 г. на министъра на образованието и науката за организация на дейностите в училищното образование, класираните ученици се записват в VIII клас в съответното училище, като подават следните документи:
заявление до директора;
оригинал на свидетелство за основно образование;
оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища, както и за профил „Спорт“.
Съгласно чл. 72а от същата наредба след реализиране на държавния план-прием по чл. 142, ал. 3 от ЗПУО директорът на училището до 20 септември уведомява писмено директорите на училищата, в които са се обучавали записаните ученици.
Обръщам внимание, че удостоверение за преместване не се издава при приемане, а при преместване на ученик. Съгласно чл. 40а, ал. 2, т. 2 от горецитираната наредба приемане на ученик е всеки случай на записване преди началото на съответната учебна година в V, в VIII или в XI клас на места, определени с държавния или допълнителния държавен план-прием, или на места над утвърдения държавен план-прием – в изрично посочените в нормативен акт случаи.

# 1 189
  • Sofiq
Ilang ilang, съученик на сина ми е приет в МГ Пловдив, но и в София и май ще продължат в София, т.е.ще освободят место. Успех!

# 1 190
Ние също ще ходим на 2ро класиране.
Имам 2 въпроса към тези, които имат опит от минали години.
Дават ли входящ номер на заявлението про подаването му в училището?
В системата вижда ли се, че детето се е записал за 2ро класиране?
В системата излиза надпис, че детето е подало заявление за 2ро класиране.

Приета девойка -първо желание, 3 СУ Графичен дизайн, бал - 337,50 .

От вчера следобяд към 16 ч подадох заявление за второ класиране ,а в системата още стои като"незаписал се"
Да взема да звънна или направо да отида до училището

# 1 191
  • София
Няма нужда.
Утре ще го отразят. Хората си знаят работата: събират всички заявления и ги качват веднъж или два пъти на ден.
Все пак всяка година приемат ученици, не е като да го правят за пръв път.

# 1 192
  • София
Именно, затова попитах дали ще е щастливо със съученици, които едва си пишат името.

Чак пък такива крайности е малко вероятно да се случат.
Аз съм последният човек, който ще отрече доброто образование, най-малкото защото съм получила такова съобразно мястото и времето, както и детето ми.
Абсолютизирането на училището след 7 клас е това, което не одобрявам. И съвсем отговорно смятам, че това не определя бъдеще ти. Не разбирам как това се превръща в драма на живот и смърт. Следя темата защото имам близко дете, на което помагам. Има бал 342, доста посредствен според теб, аз обаче не мисля, че животът му е приключил. Нека сме малко по-смирени.

За какво да сме смирени? И, да, петте години гимназия определят бъдещето, защото с какъвто се събереш - такъв ставаш. Попиваш култура, начин на мислене, навици, мечти дори. Не знам защо така крайно го определяш като драма на живот и смърт, защото аз такова нещо не съм писала. Винаги може да стане издънка  на изпитите и за дете, което е отличник, примерно, знае какво може, но по някаква причина точките са незадоволителни, наистина може да е драма, защото няма да съответства на средата. Няма какво да се правим на идеалисти как нямало значение в каква гимназия е, иначе нямаше да е цялото учене и желание за класиране по-напред. Затова се правят различни схеми с училища с отделен прием, също и потенциални възможности за частни училища, ако стане проблем на изпита.

# 1 193
Няма нужда.
Утре ще го отразят. Хората си знаят работата: събират всички заявления и ги качват веднъж или два пъти на ден.

26-27 часа са минали …. Ако утре не се промени ….
Опасявам се да не са го затрили някъде заявлението,защото не ми дадоха никакъв насрещен документ

# 1 194
  • София

За какво да сме смирени? И, да, петте години гимназия определят бъдещето, защото с какъвто се събереш - такъв ставаш. Попиваш култура, начин на мислене, навици, мечти дори. Не знам защо така крайно го определяш като драма на живот и смърт, защото аз такова нещо не съм писала. Винаги може да стане издънка  на изпитите и за дете, което е отличник, примерно, знае какво може, но по някаква причина точките са незадоволителни, наистина може да е драма, защото няма да съответства на средата. Няма какво да се правим на идеалисти как нямало значение в каква гимназия е, иначе нямаше да е цялото учене и желание за класиране по-напред. Затова се правят различни схеми с училища с отделен прием, също и потенциални възможности за частни училища, ако стане проблем на изпита.

Андариел, никой не отрича доброто образование... Но някои деца, макар и малко на фона на масата, са много добре ориентирани какво искат. И си отстояват желанието.  И ако с високия си бал не искат в  дежурните СМГ или  ЕГ, какво правим, похабяват си бала.. Синът на дамата, към която се обръщаш в поста си, е съученик на голямата ми дъщеря от ОУ (от същия клас даже), имаше бал за навсякъде след 7 клас, ама избра паралелка, няма да задълбавам каква и къде, в която по онова време (сега вече въобще не е така)  имаше деца с бал сигурно със стотина, ако не и с повече (тук карам на око) точки (превърнати в съответните оценки) по-нисък..Ама после  години наред срещах името му в протоколите  от съответните олимпиади и състезания  (не от общински кръгове) Wink Та тези с ниския бал видно не са го възпрепятствали да напредва..

# 1 195
  • София
Това е тяхно право, в крайна сметка всеки прави в живота си това, което иска. Единствената ми забележка към такива разкази е, че са по-скоро изключения. И е доста рисковано, защото днес искат едно, утре съвсем друго и с един и същи плам могат да го защитават. Затова до голяма степен отговорността е на възрастния каква линия на поведение ще възприеме.

# 1 196
Няма нужда.

26-27 часа са минали …. Ако утре не се промени ….
Опасявам се да не са го затрили някъде заявлението,защото не ми дадоха никакъв насрещен документ
И аз подадох заявление днес сутринта , все още не е отразено в системата ?   Confused

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 20:38 от rady_plovdiv

# 1 197
  • София
Относно отразяването на статуса, може би зависи от това дали училището подава за всеки ученик поотделно или чакат да се съберат определен брой заявления или пък от вчера ги подават днес всички заедно.
Днес при нас статуса се промени в рамките на около два часа. Може би е трябвало да попитате каква е процедурата, за да не се притеснявате сега.

# 1 198
Andariel,  дете с бал 342 в какво училище ще попадне? Според мен с деца като него. И те си имат любящи родители.....
Точно за това на живот и смърт говорих - план Б, частни училища и т.н. не са някакви пропадняци.
Не, гимназията не определя бъдещия ти живот.

Русалка 😀, моят син все пак завърши една от "топ" гимназиите, според класациите на Андариел. Липсва ми ставането в 5 сутрин, за да го изпратя на състезание.

Аз говорех за всички тези деца, които по една или друга причина нямат 480-500 точки, а 300 примерно. Определено не смятам, че животът им е провален, та те са на 13-14 години и всичко е пред тях.......

# 1 199
  • София

Русалка 😀, моят син все пак завърши една от "топ" гимназиите, според класациите на Андариел. Липсва ми ставането в 5 сутрин, за да го изпратя на състезание.

Така де, ама мисълта ми беше, че точно тази паралелка  в топ гимназията се считаше тогава  на база баловете на децата в нея за мнооооого шарена като състав, масово за нея се използваше изразът  "ножицата е много широко отворена" -тоест в нея имаше от деца с мнооого високи балове до такива с по-посредствени резултати. 

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 20:59 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт