Седмокласници 2020/2021 - Първо класиране - (12.07 - 18.07)

• 94 726
  • 1 593
  •   1
Отговори
# 1 200
Ееее, пак ли почнахме да класифицираме децата. Андариел има големи деца, не знам защо пише в тази тема, тя си знае. Грозно е това, кой какво бъдеще ще има ние не можем да кажем.

# 1 201
  • София
Някое от вашите осмокласничета дали е прочело "Антигона". Моля попитайте наистина ли цялата книга е за труп, който останал непогребан. Моето час и половина след като му я връчих каза, че е прочетена, но като го попитах за какво се разказва, каза че не е разбрал нищо друго освен, че имало труп. Не знам дали да вярвам, че я е прочел, защото не мога да си представя че в учебния материал за 8 клас т. е. на 14г деца може да има произведение с подобно съдържание. А не ми се чете хич такова нещо.
Щерката я прочете, също толкова бързо, коментара беше: “интересна е”.
“Илиада “ чете от христоматията.
\

Горките деца! Истината е, че произведенията за 8 клас са изключително безинтересни и няма как да възпитат интерес и любов към литературата.

И кое е им горкото ?!
Вие не сте ли ги при тези произведения?! (горе долу на същата възраст)
Преди около 1ч. баткото на наборката каза:, "Литературата от 8 клас беше страхотна!" ... и то извън обсъждането на Декамерон и му бях напомнила как преди 3 г. попита: "Ти сигурна ли си че трябва да я пета тази книга?"

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 21:37 от Desem

# 1 202
  • София
При равни други условия бъдещето е горе-долу предвидимо. Няма нищо грозно в обичайните сценирии.  И точно заради това като родители внимаваме в картинката накъде ще поемат децата ни в гимназия. Иначе щяхме да останами всичко на случайността и накъдето задуха вятърът, натам да отвее и изборите на децата. Но ние не ги оставяме изцяло да вземат решения, освен ако техните желания съвпадат с нашите. Може да не си го признаваме на глас, но си го знаем.

# 1 203
Aila, вашият случай доказва, че човек се  ражда с някакъв лимит на възможностите и колкото да натискаш едно дете то не може да надскочи себе си .Особено видимо при вашите деца- близначки. На моят син се отдава математиката, но ниво училище - сигурна съм , че ако беше приет в СМГ в 5 клас нямаше да се чувства на място. Вече в 7 клас, още преди да се яви на НВО, категорично отсече - никакви математически гимназии Simple Smile

Според мен по-важно от лимита е вътрешното ти убеждение, нагласата и колко силно желаеш нещо за себе си. Моят син е набеден /от преподавателите/ за "роден математик", "креативен математик" и не знам какъв математЕк. Винаги е предпочитал да бъде великият математик извън конурентната среда на МГ. Не кандидатства в МГ след 4-ти клас, избра математическа паралелка в друго училище. Сам се насочи натам, сам се подготви. След 7 клас пак не избра никоя паралелка в МГ, макар балът да стига за всяка една. Оставих го да избере езикова гимназия - сам реши коя и за матурите се подготви. Интересното е, че се сравнява с тях, състезава се с тях по състезания и турнири, има успехи...Но явно математиката и особено информатиката не е онова, което го вдъхновява.

# 1 204
Русалка, аз те разбрах 😀
Идеята ми беше, че и да има едно дете по-малко точки на НВО и да не го приемат в "топ" гимназия, пак не е краят на света. Не приемам тази обреченост. Има живот и извън топ гимназиите.
Близките деца около мен всички са обгрижени, но с различни резултати.... Състезатели, с 4 пълни шестици от ДЗИ в 12 клас и такива с 300 точки от НВО.  Все в една среда ги гледаме като възпитание, ценности и т.н. но те имат различен капацитет за оценки. Такива са ни са се паднали.

# 1 205
  • София
Кой говори нещо за края на света? Поне аз не говоря за никакъв край на света.

# 1 206
Андариел, точно за края на света говориш, ако едно дете не го приемат в "топ" гимназия по твоите критерии..... 5 години, сродни души и т.н. все едно в другите по-прости училища са измет и ако попадне там край с бъдещето му.

# 1 207
  • София
Голяма удивителна заслужава постът на Dincho!
Как да ви кажа, ако човек чете темите тук и всички докладват за близо 2х100, а неговото дете съвсем не е с такива грандиозни точки, може да му стане някак тъжно. Най-малкото това, дори и да е прозрял, че всъщност не идва краят на света...

# 1 208
  • София
Динчо, така работят нещата в човешкия род - ставаме такива, с каквито се съберем, защото искаме да съответстваме, да се впишем и да мислим като другите, подражаваме в действия, мисли, очаквания, отрицания и одобрения. Няма как да ритаме срещу човешката природа. Отделно е системата, която е така конструирана, че колкото по-голяма е стойността на ве-нулево, толкова по лесно се получават нещата. Да, не звучи добре, но съвсем житейски си го знаем.

# 1 209
  • София
Анди (по лично мнение, съставени покрай дриги теми) е привърженик на баловете;) и “непохабяването” им, предвид средата… което до някъде е разбираемо, ако съдим по всеобщото мнение, че повечето избираме “среда”… И както и да си говорим, не бих толерирала желанието на детето си с бал 400+ да отиде в Бузема или Фризьорското, па макар и това да е мечтата му (не ме бийте;)

# 1 210
  • София
Аз съм завършила кварталното училище. Не ми определи бъдещето и не останах съвсем необразована. Joy

# 1 211
  • София
Но твоето дете, Санака, не отиде в кварталното, за да затвърди идеята ти, че училището няма да му повлияе. Отиде в друго училище, в което влизането е трудно, а излизането с почести за отличен успех и откриване на червения килим към университета. Хайде, недей да се правиш и ти! Моята позиция може да не се харесва на мнозина, но поне отговаря на действията ми, а не едно да говоря, а друго да правя.

# 1 212
И защо им е детето като то никъде не се подписва.По закон родителя е настойник и дете няма как да направи пълномощно.Имаме си и адвокат тук.Но това едва ли има родител който не го знае.Тази  Кастрева е ....

Навършилите 14 години деца ПРАВЯТ пълномощни, включително за завеждане на дела в съда от тяхно име. Те действат като непълнолетни със съгласието на родителя. Подписът на последния винаги стои до този на детето, но не го замества.

# 1 213
Не, Андариел, за щастие не работи така просто - 6 в училище, безоблачно бъдеще.
Ще се повторя - в моя близък приятелски кръг, сходни хора сме, има различни деца. От дете с 4 пълни шестици на ДЗИ в 12 клас, през състезатели, до такива с 300 точки на НВО в 7 клас. След 20 години се надявам всички да сме добре и ще ти докладвам какво е станало с тях в живота.....

И позицията ти е изключително груба, при това се хвалиш с чужди успехи. Не са твои, ако и да са на децата ти.

# 1 214
  • София
Санака, и аз съм завършила техникум с чудни хора около мен, но ако трябва да сме честни, “кварталното” в Лозенец, леко се различава откъм среда в Люлин… И, лекинко образованието, отпреди 10+ години, няма нищо общо с настоящето

Общи условия

Активация на акаунт