За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 36 125
  • 760
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 2 638
i_peych , благодаря за насоките и търпението Simple Smile снощи довършихме туршийката, правих още малко саламура, че не ми стигна, излязоха повече бурканчета.
 Остава да стане студено и да я опитаме Simple Smile

# 631
  • Мнения: 746
Кой сорт тиква не е особено сладък? Трябва ми за солена гарнитура.

# 632
  • Мнения: 11 099
Доколкото ми е известно - кръглата тиква. Цигулката (продълговатата) е сладка.

# 633
  • Sofia
  • Мнения: 22 568
Аз не знам сортовете (освен цигулката, "микадо"и на някоя май "кестенка" казват), но и сред кръглите има сладък сорт.

# 634
  • In transit
  • Мнения: 14 197
Миналата зима основно от кръглите имахме и си бяха сладки, но не колкото цигулката.

# 635
  • Мнения: 11 099
Да, може би има и от кръглите сладък сорт. Иначе по принцип тя тиквата си сладни, малко или много. На мен и сладка тиква ми харесва в солени комбинации..

# 636
  • Мнения: 216
Цитат

Mia_Sophie
пт, 24 сеп 2021, 09:20
Кой сорт тиква не е особено сладък? Трябва ми за солена гарнитура.

Този сорт не е сладък. Като се сготви напомня вкус на месо.

# 637
  • Мнения: 746
Благодаря за отговорите!

ralica101, как се казва този сорт?

# 638
  • Мнения: 216
Цитат
ralica101, как се казва този сорт?
Кабоча скуош или японска тиква.
Но на български не знам дали така й казват.

# 639
  • Мнения: 5 561
Здравейте, някой има ли оргинална рецепта за тирамису и с какво да заместя виното марсала, ако го нямам.

Последна редакция: нд, 26 сеп 2021, 13:51 от dani-ela-80

# 640
  • Мнения: 43 427
Аз заменям с уиски.

# 641
  • In transit
  • Мнения: 14 197
Здравейте, някой има ли оргинална рецепта за тирамису и с какво да заместя виното мурсала, ако го нямам.
Дани, ето ти оригиналната рецепта от Тревизо.
Марсалата има специфичен вкус, но пробвай да го замениш с ром. Няма да е същото, но ще стане ароматно.

# 642
  • Русе
  • Мнения: 6 144
Скрит текст:
Здравейте, някой има ли оргинална рецепта за тирамису и с какво да заместя виното марсала, ако го нямам.

Не притендирам за оригинална рецепта, но става много вкусно.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_7374.html

# 643
  • Мнения: 5 184
Здравейте, някой има ли оргинална рецепта за тирамису и с какво да заместя виното мурсала, ако го нямам.
Дани, ето ти оригиналната рецепта от Тревизо.
Марсалата има специфичен вкус, но пробвай да го замениш с ром. Няма да е същото, но ще стане ароматно.
Уау, тази рецепта ме изненада много. За първи път чувам, че в оригинал е с марсала вино, както и без белтъци.

Мен една французойка ми я показа и все по нейната я правя - разбиват се белтъци на сняг, жълтъци със захар, сместват се, маскарпоне; после бишкоти в кафе с ром (е, тя сложи някакъв друг алкохол, знам, че беше прозрачен, може би водка, но не съм сигурна), и се реди.

# 644
  • In transit
  • Мнения: 14 197
Витаминче, повечето италианци не слагат белтъци в тирамису. А доста от известните им сладкари я правят с пастьоризирани жълтъци. Разбира се, може да се направи и със сурови, но рядко слагат и белтъците в крема.

Общи условия

Активация на акаунт