Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 317
  • 804
  •   1
Отговори
# 90
Права е Аиша. Трябва да се проверява всичко.
Имам и аз лош опит с предоверяване и последващо прецакване - изгоряха ми 6 месеца от платената борса, но вече си знам урока.
Миналата година точно затова не се регистрирах на борсата. Знаех, че ще е за кратко, имах обезщетение от работодателя, т.е. бях подсигурена финансово. И не си струваше за минимално обезщетение да си прецаквам тригодишния срок за пълна борса.
Сега и да се случи нещо, имам право. А колежка, която не ги знае тези неща, пак е съкратена, но вече на нищо няма право. Защото си има условия за борсата.

# 91
  • оттам, откъдето започва България
А ако след 2-3 години ти предстои пенсиониране, но отново ти се наложи да излезеш на борса (да не дава Господ), картинката е още по-прекрасна.
Пак казвам, системата не е за тези, които работят цял живот и спазват законите.

# 92
Защо?
Можеш след 3 години да излезеш пак и  да си изкараш една година на борсата. Смята ти се за осигурителен стаж за пенсия.
Няма как да си всяка година на пълна борса, в никоя държава не може.

# 93
Зравейте. Да питам. Времето, в което се изплаща обезщетение за безработица счита ли се за осигурителен или трудов стаж? Благодаря. Май знаех, че се счита, а ми го няма в извадката на НОИ. Или бъркам.

# 94
В предния пост написах, че се счита за пенсиониране.
Хич не четете.

# 95
Прочетох, но не разбирам как да го тълкувам. Не би ли трябвало да излиза в осигурителния стаж? На мен не ми излиза. Затова питам.

# 96
Не знам къде гледаш, на мен ми излиза.
Може да не са актуализирани данните на НОИ.
За осигурителен само се смята, не за трудов.

# 97
Ако сега не се регистрираш е по.изгодно за тебе.
Ако новата работа е сигурна не си струва регистрация за 1 месец.
След като те освободят от нея/по време на изпитателен срок или след завръщане та титуляра/ ще може да се регистрираш в БТ.
Тогава ще вземаш 60% от заплатата за по-дълъг срок, според тр. стаж.
Ако сега се регистрираш в БТ и след месец започнеш ще вземаш 4 месеца х 12 лв. След като от следващата работа те освободят ще остане да получаваш минималното обезщетение до края на 4тия месец. А след това 3 год. нямаш право на обезщетение.
Прецени си сама.
А като ще имам прекъсване, това проблем ли ще е?

# 98
Съкратена съм по чл.325, ал.1, т.4.
След регистрация в БТ, след колко време се ходи до НОИ?
Чака се писмо от НОИ и тогава или има някакъв срок?

# 99
  • София
Цвете,  какъв проблем да е?
Може за 1 месец да си пуснеш Декларация № 7 в НАП и да платиш 26 лв здравни.
Осигуритения стаж от БТ/ако е след 2000 г./  излиза при събиране на вс. видове стаж при пенсиониране. Поне така беше при моята близка. Някои сигурно помни, че писах  как се правих на нея и ходех да я подписвам в БГ. Сега вече я пенсионирах, но се яви сама в НОИ.

# 100
  • там, където ми харесва
Здравейте, ползвах борса , която свърши и започнах работа точно преди Пандемията. На тази работа изкарах 1г. и 6м. и след няколко дни 4 или пет (не е в мен трудовата книжка, за да кажа с точност) , започнах нова работа на изпитателен срок вече съм във третия месец там и има вероятност да ме съкратят. Ако се прекъсне ТД на изпитателен срок от страна на работодателя плюс трудовия стаж от предходната работа каква борса мога да взема?

# 101
Ако не са минали 3 години от предното придобиване на право на обезщетение, е все тая как ще ти се прекрати сегашният договор - все е минималното обезщетение за минимален срок. Не става съвсем ясно от написаното дали са станали 3 години.
Съкращение и прекъсване на ТД в изпитателен срок не е едно и също, между другото. Но мисля че и при двете си е "пълно" обезщетение, базирано на това което си изкарвала през последните 2 години.

# 102
Дори и за 12 месеца да е била предната борса, пак не се събират три години, така че няма как да се вземе пълно обезщетение.

# 103
  • там, където ми харесва
Предната борса беше 6м взета на 3 пъти по 2м.започнала е през 2018 и е приключена февруари 2020г.

# 104
От 2018 досега са минали 3 години. Освен, ако регистрацията не е съвсем в края на годината.

Общи условия

Активация на акаунт