Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 71

• 39 010
  • 725
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Ама Савова ти си имала автоложно кръвопреливане. И лекарите са те планирали за него.

# 451
А хемоглобинът с колко се очаква да спадне след раждане, било то секцио или естествено? Или при вас какви са били стойностите последните месеци/ директно след раждане?

# 452
Ама Савова ти си имала автоложно кръвопреливане. И лекарите са те планирали за него.
Преляха ми моя кръв, която загубих по време на операцията, тъй като имах 1л кръвозагуба. Когато правят автоложно преливане не ти преливат същото количество, а по- малко. След пречистването на кръвта се получава по- малко количество. Планирана бях защото бях с плацента превия и множество миоми и знаеха, че ще кървя много.
В начална бременост бях с 135 хемоглобин. По средата вече бях на 90. 2 седмици преди секциото ми преляха желязо и в деня на секциото беше 108.
Мисля, че прекалено много се концентрирате над неща, които не са вала работа. Нали ви следят и ако има проблеми стс стойностите и ще направят нещо.

# 453
  • София
А хемоглобинът с колко се очаква да спадне след раждане, било то секцио или естествено? Или при вас какви са били стойностите последните месеци/ директно след раждане?
Ако се влиза с хемоглобин 120 обикновено пада след раждане до 85-90 ако няма усложнения от кръвозагуба. Затова АГ лекарите опитват да го доближат до 125-130 ако могат предварително.

# 454
Аз започнах с хемоглобин 125, бързо падна на 106 и още от 16-17г.с. започнах да приемам желязо на таблетки и така до раждането. Влязох в родилна зала с хемоглобин 131, след раждането беше паднал на 110. Феритинът ми беше на долна граница през цялата бременност. По време на спешното секцио имам кръвозагуба 400мл.
Освен това съм с неизяснена форма на тромбоцитопения и тромбоцитите ми са под долна граница (около 110), изписаха ме с тромбоцити 90 след терапията с Фраксипарин.

# 455
  • София
Моят АГ ми каза че нямало нужда толкова често да се пускат изследвания през бременността. 1-2 пъти били достатъчни. И затова че нямало нужда изпусна хемоглобина да го хване навреме и да се започне с желязото. Е сега съм в процес на смяна както на АГ така и на клиниката !

# 456
Много полеэни мнения, благодаря ви эа отговорите. На мен също ми е паднал хемоглобина на 113 от 124, феритинът ми е ок, но б12 ми е паднал. Примам и желяэо, и б12  (и други неща) в момента. Моят личен лекар се эанимава с витамините, АГ не го интересува и него много-много.

Онэи ден се чудех дали пък не може да се предотврати косопадът след раждане с добри нива на витамини и хемоглобин или поне да се редуцира максимално. Эащото нали уж косата пада като хемоглобинът падне под нормата, също и като има дефицити на желяэо, б12, б6. Не намерих инфо по темата, но ще ми е интересно да си следя моите нива. Също ако човек успее да иэлеэе от раждането беэ (големи) дефицити, предполагам ще се чувства и по-жиэнен, ще предотврати фиэиологически причини на депресия, липса на е енергия и т.н.

# 457
  • София
Моя приятелка беше стигнала до Сорбифер плюс ампули Тотема за желязото.

# 458
  • sofia
Здравейте, бременна в първи триместър съм.
Ранният скрийнинг (11-13 седмица) всъщност само кръвното изследване ли включва (БХС) или има и ехография към него? Защото от мц Сигридов ми казаха, че не се водело фетална морфология, но пропуснах да питам дали освен кръвното правят и ехография?

# 459
Задължително и преглед с ехограф трябва.

# 460
Да в 11-13 г.с. се прави БХС, но е добре да се мине в същия ден на ехографски прегледа. Аз го направих миналата седмица и веднага след прегледа ми взеха кръв за БХС.
Относно желязото е хубаво да се следи, особено послвдните месеци, тъй като при доста бременни се случва да пада. С предната бременност бях така. Пиех няколко месеца ферофолгама,  ама не ми помогна и тъкмо две седмици преди да родя минах на ампулите Тотема, които ми повлияха. Преди да ги почна бях към 99, за две седмици го качих на 126-130 някъде. Та това ми помогна , а след раждането бях пак доста ниско към 85-90. Отново пиех Тотема и оправих нивата бързо.

# 461
Здравейте, на някоя мама да и се е случвало:
Болки в крака малко над глезена, предполагам че не са крампи, защото ме боля докато не си легнах и не го вдигнах на високо. Все едно кокала ме боли.

# 462
Защото от мц Сигридов ми казаха, че не се водело фетална морфология, но пропуснах да питам дали освен кръвното правят и ехография?

правят

# 463
Въпрос на преценка на полза срещу риск е. Бременните са с повишен риск от неприятни последици при разболяване от ковид. Ако смятате, че може да успеете да не се заразите - идеално. Имайте предвид, че голяма част от заразяванията в България стават в болнична обстановка/лекарски кабинети/лаборатории и други подобни. Замислете се доколко може да ги избягвате. Подразбира се изолация от всякакви хора, тълпи, ходене по магазини, заведения, задължително носене на маски с висока степен на защита, честа дезинфекция и да се надяваме да няма сериозно количество нови случаи по време на предстоящата 4-та вълна.

# 464
Здравейте.
Бих искала да ви попитам,днес ми правиха вагинален преглед с цел измерване на шийката,в 25та седмица съм. Въпроса ми е подобен тип преглед опасен ли е в напреднала бременност,защото съм чувала че се прави вагинален до 3ти месец? Благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт