COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 977 847
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 13 155
Валенцето, искат кабинетна система, защото им е по-лесно така на колегите. Ние имахме период, в който стояха в една стая. Нямаме междучасия, като в България освен едно от 20 минути и едно от 30. Беше определено много гадно, но го правихме без да викаме.

Brumm, знаеш ли колко е лесно да се коментира от държава, където не плащаш за лекарства, примерно, и се взеха някакви мерки, за да е отворено всичко? Изключително лесно.
А ти знаеш ли колко е труден достъпа до лекарства в тази държава, както и до лекар? Изпитано лично.

Ако си с Бг нагласа къде и как да те приемат да, сигурно е трудно. Факт е, че западните държави имат големи успехи в третирането на сериозни заболявания и понякога правят чудеса, което е отписан случай в нашата държава.
Аз съм чувала същите отзиви за недостъпно здравеопазване в Нидерландия,но за сметка на това огромна здр.осигуровка.За прословутият парацетамол от болки в корема до куршум в главата.През 2012г.в чужбинският подфорум съм чела ужасии точно за там,затова го и запомних.Раждането вкъщи беше черешката на тортата.Не търся конфронтация,но 98% от мненията за здравеопазването на хора от различни националности са много негативни.В нашите новини споменаха отпадналите мерки в Нидерландия и казаха,че ваксинираните са 65%.Да,през лятото успяха много бързо да наваксат.Факт.Сигурно ще дръпнат и още.

Живи да ги ожалиш клетниците дето си мрът без здравеопазване само с голия парацетамол.......

Аз пък не мога да се оплача от здравеопазването в Англия и преди, и по време на "короната".
Абсолютно адекватни прегледи, изследвания, операции и лечения. Изпитано лично.

# 13 156
И аз не мога да се оплача от немското здравеопазване, даже съвсем напротив. Има некадърници, но предполагам навсякъде ги има. За час никога не съм чакала дълго. Имам предвид при специалист и повече от две-три седмици, което даже е много. Мъжът ми го оперираха в четвъртък след първи преглед в понеделник, а ние не мислехме, че е спешно. Перфектно беше всичко.

# 13 157
Ваксинация Нидерландия : https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bijna-82-procent-va … Fwww.google.nl%2F

ОФФ топик, ама раждане в домовете няма от вече 20 години, колкото съм тук. А дали е било ок или не, оставям на специалистите. Факт е, че при проблем за минути даже хеликоптери летяха от островите, и мноооого деца са се раждали, което не е пречело на жените тук да го намират за нормално нещо. Сега, че нашите идеи са други е друго нещо..

И аз познавам българи оплакващи се от тукашното здравеопазване, че не им дават веднага антибиотик, не ги приемат на минутата или не удовлетворяват желания, като мерене на антитела. По какви ли не причини съм имала досег със специалисти и знам, че на следващия ден бях с махната киста на гърдата, половинката с какви ли не неща също веднага...Мразя ходене по лекари и го правя, когато се налага. Ненужни лекарства не пия. Не ми ги й предписват. Слава Богу!

Живея в Холандия повече от 10 години, имам доста богат опит с холандската здравна система и моите впечатления са различни. Здравните застрахователи, които покриват разходите по лекарства, лечение и т.н. са в частния сектор и съответно водещото винаги е cost savings.
Системата е такава, че като опре ножа до кокъла и си на умирачка определено се задействат и грижата за пациента е на много високо ниво, спор няма. Но в нормална ситуация нещата стоят по различен начин, колкото по-малко, по-добре - превенция нулева, парацетамол до дупка, "ела пак след x седмици" и после каквото сабя покаже. Моя кръг е основно от експати от различни страни и всички са в потрес от начина, по който се случват нещата тук.

А относно раждането вкъщи - в момента съм бременна и знам със сигурност, че това е все още доста често срещано явление, което направо ме втрещи.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 03:18 от Arizona75

# 13 158
Нашите първолаци (училището на малкото) бяха едно върху друго, родителите също. Ми поне между класовете да имаше място, а родителите да са извън двора. Ама не. Що да си дават зор.
Някои съвсем превъртяха на тема коронавирус. Как ще разделиш първокласник от майка му?!! Пък и щом всички са били “един върху друг”, значи така са искали, нали?

# 13 159
  • Сан Франциско
Какво означава - как ще разделиш първокласник от майка му? Кое им разделяш? Тържествен и важен ден е - водиш детето, казваш му колко се гордееш с него, връчваш го на учителката, отдръпваш се. Ами то да вземат и майките да присъстват в часовете - да не се разделят. След края на деня му се радвай, почерпи го…какво ще постигнеш, по време на пандемия, да се навреш в патакламата от дребосъци, за които една от причините да ги пратиш на училище е да се научат на самостоятелност?

# 13 160
Ами то направо що не ги разделяте още от раждането! Така ще е най- безопасно за всички.

# 13 161
  • Сан Франциско
Е, този ^ аргумент няма как да оборя, поздравления.

# 13 162
  • София
Ами то направо що не ги разделяте още от раждането! Така ще е най- безопасно за всички.

Този първокласник да не е кърмаче, а и първокласникът е при децата от класа, а не при майка си.
Снимките са невероятни, учителките си умират да са лице в лице на пет сантиметра от децата. После ще си говорим за дистанция. Предлагам просто да махнат всички мерки и от хартия да не се хаби хартия.

# 13 163
Ако трябва да бъдем честни, днес законът е доста по-строг по отношение на придружаване на децата.
Не виждам защо е това вторачване в първия учебен ден. Учениците така или иначе са по цял ден заедно целогодишно и най-вече през лятото.

# 13 164
Нашите първолаци (училището на малкото) бяха едно върху друго, родителите също. Ми поне между класовете да имаше място, а родителите да са извън двора. Ама не. Що да си дават зор.
Някои съвсем превъртяха на тема коронавирус. Как ще разделиш първокласник от майка му?!! Пък и щом всички са били “един върху друг”, значи така са искали, нали?
Права си до 5 клас майките с децата  в детската градина и после в училище.
Какво е то това първолака с други първолаци на училище без мама?!?

Хоспитализираните намалят май 😊

# 13 165
  • Пловдив
Не знам пускана ли е тази информация: "Епидемичен взрив в шивашки цех в Бургас"
https://bnr.bg/post/101527302/epidemichen-vzriv-v-shivashki-ceh-v-burgas
 Отбелязва се, че никой не е имунизиран освен управителя на цеха.

Взрив, бум, тряс - въобще прочете ли го?

Нотарис, ти можеш ли поне веднъж да не отнесеш иронично към новина, свързана със заразени хора? Идва вповече. За хора с увреждания става дума, поне към тях някаква съпричастност. Имат близки, не знаеш при кого как може да се развият нещата. Как може такива новини да се посрещат с иронизиране.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 07:45 от marzeliva

# 13 166
  • Бургас
На 16ти може ли да седна с него на масичката да уча и на му държа раницата?
Съвсем изплискахте легена. Как сте  ги давали в градина сам сами по цял ден направо не зная.
Второто няма да го коментирам, защото не разбирам смисъла.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 09:15 от MeMyselfI

# 13 167
Не знам пускана ли е тази информация: "Епидемичен взрив в шивашки цех в Бургас"
https://bnr.bg/post/101527302/epidemichen-vzriv-v-shivashki-ceh-v-burgas
 Отбелязва се, че никой не е имунизиран освен управителя на цеха.

Взрив, бум, тряс - въобще прочете ли го?

Нотарис, ти можеш ли поне веднъж да не отнесеш иронично към новина, свързана със заразени хора? Идва вповече. За хора с увреждания става дума, поне към тях някаква съпричастност. Имат близки, не знаеш при кого как може да се развият нещата. Как може такива новини да се посрещат с иронизиране.

Не се отнасям иронично. Единствената “новина” тук е, че има един имунизиран от 21 ли бяха.
Никакъв взрив няма. Един се заразил, след две седмици друг, после още едно семейство. За почти месец 4 от 21, което може и най-вероятно са независими събития едно от друго. Ама на журналистите им дай взрив.

Всъщност следва да се търси защо никой не си е дал труда да убеди и имунизира хората с увреждания, не да се пишат гръмки заглавия.

# 13 168
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Това с убеждаването вече ми се струва в сферата на научната фантастика.

# 13 169
Доц. Хинков сега по Нова ТВ
Първи по смъртност, последни по ваксинация
33 000 са косвените жертви от Ковид до момента се отчита у нас.
Според него , ако така продължава лекарите ще откажат да лекуват.
Модерна обявила, че с напредването на времето защитните свойства отслабват и е нужна трета доза са установили. Става въпрос за изследване на ваксинирани преди 1 година (аз не знам тогава имаше ли възможност) Но..ваксината не държи 1 година са казали, намалявали антителата и съответно защитата.

Общи условия

Активация на акаунт