COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 969 941
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 20 955
  • Пловдив
Tigar_123, в социалните мрежи масово се смеят на информацията за починали на ден и обясняват как не били умрели точно от ковид. Но когато майка ти, брат ти или друг близък лежи с тръба в гърлото и не успее да пребори болестта - изведнъж започваш да мислиш по друг начин.

Естествено е зеленият сертификат на ЕС да е най-адекватен. Но очевАдно не е приложим при нас с 20% ваксинирани, с тестван 1 в семейство с антигенен тест. То дори и този човечец няма право на европейски сертификат, защото няма пср...
Ако знаеха преболедувалите, които се разболяха септември, че няма да им важат антигенните тестове или че след месец ще се наложи зелен сертификат - щеше да има масово тестване с пср за официално потвърждение на болестта. А и не е много ок да се ваксинират веднага.

Видно е, че ще се приспособяваме към условията.
Но трябва визия за управление на кризата и навременно информиране на хората. Трябва приемственост и последователност.
1. Овладяване на заболяемостта, предаването на вируса.
2. Зеленият сертификат към момента: да се адаптира към условията - със сигурност не е добре ваксинираните с 1 доза от двуразова ваксинация да получават сертификат веднага! Но следва да се мисли и за икономиката, децата,
3. Европейски зелен сертификат след 3 месеца.
4. Мониторинг върху новите варианти на вируса. Защото съвсем възможное новите мутации да не се влияят ефективно от старите ваксини...

В новините по БНТ показаха репортаж за некачествената проверка на сертификати.

# 20 956
Пиша за информация за тези които нямат сертификати още:
Пред всички молове в София отвориха лаборатории за “безплатни” тестове.
Пред The Mall тестът е 35 лв - такса биологичен материал.
В Ринг мол - 15 лв такса биологичен материал.
Не се допускат посетители без сертификат независимо дали са за Била, Лидл и аптека.
Интересно Лидл и Била дали ще се разпищят, защото оборотите ще паднат драстично, а по заповед е разрешено да се посетят.
Някои от магазините поемат таксата за служителите си, други - не.
Толкоз за безплатния тест.

# 20 957
Понеже тия дни се пусна снимка на хора, чакащи на дистанция за ваксина в Германия, много исках да пусна гледката днес пред една квартална лаборатория.
Скрит текст:

# 20 958
Днес се наложи да пътувам до малък град, на час-два от София. И на какво се натъкнах - малка кръчмичка работи, наредени отвън  на маса едни по-възрастни мъже и си пият.  После минах покрай две по-големи заведения - имаше хора, даже ми се стори, че видях и тийнейджъри. Не знам - нещо ме съмнява да искат в този малък град зелени сертификати. Самият град спокоен и малко пуст. Сякаш друга реалност, въпреки че е близо до София.

# 20 959
  • В офиса
- антитела и защо няма сертификати за преболедували - на този въпрос вече цялата научна общост отговори
Всъщност научната общност отговори политически. Статистически данни за въпросния отговор няма. Не медицински, а статистически, като в това проучване, което бе постнато малко по-назад: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1
Мисля че извадката и от боледували и от ваксинирани е достатъчно голяма, за да може да се докаже и статистически мнението на научната общност. Наистина ще се радвам да се даде линк към такова статистическо изследване.
Не споря. Не съм гледала въпросния лекар и няма да го гледам.
Просто умерено с емоциите.
Не е въпросът да не се ваксинират неваксинираните, а да има яснота аджеба нещастните преболедували колко са предпазени, защото интуитивното ми усещане е, че са повече предпазени отколкото тирижира научната общност (справка, всички статистически данни, които съм намерила до момента)

# 20 960
иланг - иланг, аз такива хора лично не познавам, а имам доста голям кръг познати..Може би затова ми е много странно и се изумявам от такива морално пропаднали хора..Но то зависи и човек в каква среда живее и работи, когато около теб няма такива, е все едно че не съществуват, и по-добре..Wink

# 20 961
  • София
Без да коментирам колко адекватна ни е политиката, в частност управлението на кризата, но хората наистина ли не са си помислили, че в най-близко време това със сертификатите ще ни достигне и нас?
Независимо от реалността ни, на всички трябваше да е ясно, че щом това се случва в Европа вече повече от 6 месеца, няма да ни подмине и нас. Много наивно от страна на хората...

# 20 962
Не се допускат посетители без сертификат независимо дали са за Била, Лидл и аптека.
Интересно Лидл и Била дали ще се разпищят, защото оборотите ще паднат драстично, а по заповед е разрешено да се посетят.
В заповедта изрично пише, че забраната не важи за аптеки, банки, хранителни магазини, независимо дали се намират в МОЛ или не. А на друго място в същата заповед пише, че важи за Молове. Т.е. ако можеш да се телепортираш в тези обекти без да минаваш по коридорите на Мола не те хваща заповедта.

# 20 963
В заповедта изрично пише, че забраната не важи за аптеки, банки, хранителни магазини, независимо дали се намират в МОЛ или не. А на друго място в същата заповед пише, че важи за Молове. Т.е. ако можеш да се телепортираш в тези обекти без да минаваш по коридорите на Мола не те хваща заповедта.
Странно - как не пускат хора до хранителните магазини, аптеки в молове. В заповедта няма такова нещо.

# 20 964
Дрън,дрън.Пазарувах днес в ''Била'',никой не ми иска сертификат.В ''Промаркет'' също.В ''Теранова'' и халите в София,показах сертификат.На първото място не го отчете,както и на две жени не им отчете бързите тестове.В халите нямаха устройство и само погледнаха.Там и  на двата входа стоят охранители и проверяват.Централният на "Мария-Луиза'' и този откъм паркинга.Друг е въпросът,че има бели птици,които не са разбрали.Две се тюхкаха пред корейският магазин за ХС,че нямат сертификат да влязат вътре.

# 20 965
Уха, над 23 000 дози.. Браво

# 20 966
Преди малко моя позната, която работи в Кауфланд ми каза, че във въпросния обект днес са изисквали сертификати на клиентите, иначе не ги пускала охраната. Не знам доколко е вярно, защото е малко шматка разсеяна, ама уж там работи.

# 20 967
Преди малко моя позната, която работи в Кауфланд ми каза, че във въпросния обект днес са изисквали сертификати на клиентите, иначе не ги пускала охраната. Не знам доколко е вярно, защото е малко шматка разсеяна, ама уж там работи.
Кауфланд е хранителен магазин - не би трябва да искат сертификати.

# 20 968
Дрън,дрън.Пазарувах днес в ''Била'',никой не ми иска сертификат.В ''Промаркет'' също.В ''Теранова'' и халите в София,показах сертификат.На първото място не го отчете,както и на две жени не им отчете бързите тестове.В халите нямаха устройство и само погледнаха.Там и  на двата входа стоят охранители и проверяват.Централният на "Мария-Луиза'' и този откъм паркинга.Друг е въпросът,че има бели птици,които не са разбрали.Две се тюхкаха пред корейският магазин за ХС,че нямат сертификат да влязат вътре.

Ами явно заповедта се интерпретира различно, ето отговор от ФБ:

# 20 969
ivka_smile, изопачавате ми думите. Аз също съм против разделението между ваксинирани и преболедували. Но милион пъти се говори за това как срещу Делтата имунитетът не е траен. А се повтаря и потретва, защото непрекъснато се излиза с мантрата как и ваксинирани се заразяват, как повечето преболедували го минавали леко... Ако зависеше от мен, нямаше да давам сертификат за антитела на хората, които са били позитивни и междувременно са се вяли наляво и надясно. И точно сега те да казват, че правата им са ограничавани. Ето това е двуличното и нехуманното.

Общи условия

Активация на акаунт