COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 966 957
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 22 125
Някои големи магазини пролетта спираха клиентите на входа, сега никой нищо не казва кой когато иска влиза
А това е една проста, но добра мярка.
При нас охраната играеше ролята на стоп и пуск. В Кауфланд и Лидл.

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 20:20 от Mama_Nana

# 22 126
  • София
Пенсионерите не се тъпчат в Кауфлад за промоции, защото супер много им харесва да купуват кюфте от остатъци. Повечето от тях обикалят от промоция на промоция, само и само да си купят нещо. И който не го вижда, не е лошо да излезе от розовия си балон. Че и още по-зле ще става. Не навсякъде има "малки магазинчета". Тяхното време вече отмина. Тук, там има бутикови био месарници и млекарници, които са доста недостъпни за пенсионерите.
Слава Богу, че хората, които вземат решения не четат някои от глупостите, които се ръсят тук. Зелен сертификат, за да си купиш хляб. Вие добре ли сте изобщо

# 22 127
Скрит текст:
Скрит текст:
Качествените интензивни звена в София, се броят на пръстите на едната ръка.
https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/prof-mladenov-za-no … uMTYzNTA4ODgzMy4w

Какво да коментираме повече. Просто болниците нямат потенциал да лекуват и затова смъртността ни е висока. Леглата не решават проблема, но броя заети легла в болниците определят мерките.
Защо лекарите не обяснят на "големия шеф"- МЗ това?

Наясно са. Всички.
Хората отказват да го повярват.
Всеки си мисли, че е по-добре да не се ваксинира, ще си влезе в болница, ако се наложи, защото си е плащал здравни осигуровки.
Скрит текст:
Никой не мисли, че ще го изкара по-тежко от грип.
Още преди 1 година, по времето на Борисов, ваксинацията трябваше да е задължителна, но тогава Борисов, щеше да признае, че не е направил нищо за здравеоопазването. И сме на дъното.
Продължавам да се учудвам на упоритостта на българина.
Ако някой може да ми каже на какво разчита?
Няма да възразя, че хората са настроени недоверчиво и негативно срещу ваксините, но това не дойде от нищото. Всеки ден ни облъчват всякакви "специалисти" с разнопосочни мнения. Вината не е само на хората.
Днес гледах събирането при президента. Трагична картинка. Тези хора, говорят и си вярват на глупостите, които говорят. Това беше просто демонстрация на някаква дейност, която изобщо не цели нищо.
Тестовете ще струват до 10 лева. Кой ще се тества всеки път, за да вземе ЗС, ако му трябва.
Лично съм против "безплатни тестове". Като не искат да се ваксинират, ако работата им го изисква да си плащат. Никой не е длъжен при алтернатива - ваксини, да поема разноските по нечии капризи.

Хванах по каналите, лекарка пулмолог. Жената каза съвсем ясно, ваксинация в пик на епидемия не се прави. Защитата е нулева.
Аз се ваксинирах когато тук ( Германия) имаше пореден пик и се редуваха локдаун след локдаун. Не че съм избрала нарочно,  просто тогава ми дойде реда, защото тук си чакахме реда. Ваксинацията никога не е спирала, дори и когато стана резила с АЗ (тогава пренасочиха хората, които имат час за АЗ да се ваксинират с друг вид ваксина).
Тук нищо не спря ваксинацията- нито пикове, нито локдауни, нито скандали около видове ваксини, нито недостиг на доставки, нито протести и конспирации и пр.

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 20:28 от Катерица

# 22 128
И малко не съвсем научни данни:smiley:
https://www.medscape.com/viewarticle/961366?uac=127834AR&faf … src=wnl_edit_tpal
Кои знаци от зодиака са най-склонни и са ваксинирани:
Според графиката 70% от тези със знака Лъв са напълно ваксинирани, следвани от Водолей на 67%, и Овен и Стрелец и двете на 59%. Другите признаци варират от 58% до 50%, в низходящ ред: Рак, Телец, Близнаци, Везни, Писове, Козирог, и Дева. Скорпио седи в долната част на списъка, като 46% са напълно ваксинирани.

Обаче намаляването ефикасността на ваксините  не е весело хич.
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.13.21264966v1

1 февруари 2021 г. до 13 август 2021 г.
Здравна администрация на ветераните, Обхващащи 2,7% от населението на САЩ
Защитата от ваксини намалява до средата на август 2021 г.
Vaccine protection declined by mid-August 2021

Защитата от ваксини намалява до средата на август 2021 г.
Намалявайки от 91.9% през март
Надолу до 53.9%
(p по-малко от 0,01, n=619 755)
Спадовете са най-големи за ваксината Янсен, последвана от Pfizer–BioNTech и Moderna.
Янсен
Март, 92%
Август, 3%

Пфайзер
Март, 95%
Август, 50%

Модерна
Март, 91%
Август, 64%

Делта вариант като първичен определящ за инфекцията
Все още не е ясно дали намаленията на защитата от ваксини срещу инфекция ще се превърнат в подобни намаления на защитата срещу хоспитализация и смърт.
Ваксините остават най-важният инструмент за предотвратяване на инфекция, тежко заболяване, и смърт,
 но ваксините следва да бъдат придружени от допълнителни мерки, включително маскиране, измиване на ръцете, физическо разминаване, както и други интервенции в областта на общественото здраве
По-конкретно, за защита от инфекция

Скрит текст:
От горните данни надявам се да е ясно защо се увеличават случаите във ваксинираните държави и защо е безумно това със зеления сертификат - ваксинираните да се развяват навсякъде свободно и защо е нужно веднага да се върнат мерките - не само у нас, а и навсякъде в ЕС. И е нужно по границите да има PCR или поне антигенен тест, а не сертификат..

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 20:42 от Анонимен

# 22 129
Катеричке,
Като те ваксинираха, веднага ти дадоха сертификат и ти отиде на дискотека.Simple Smile
Изобщо не може да става дума за сравняване на мерки, а и събития в Германия и България.
Няма смисъл да ти обяснявам как възрастни германци си знаят, кога трябва да се ваксинират за грип, кога да си изнесат боклука .......
Просто сме различни светове.

# 22 130
  • Другата България
Изобщо не ме интересуват ромите, освен в контекста на това, че могат да разнасят вируса. Интересуват ме възрастните пенсионери с или без ваксина, защото дори и ваксинирани са уязвими.
Ама ние за друг контекст ли говорим?
Аз поне говоря именно за този - че така се разнася вируса, включително и на уязвимите не само пенсионери.

# 22 131
  • Варна
Но пенсионерите са рискова група. И ако официално не им се наложат ограничения ще продължат да се тълпят за едната разходка по промоции и в автобуса да си правят разходки да пълнят вода от някой извор, защото е много наложително да се напълни тази вода! Вместо да се кротнат вкъщи и да излизат по магазини само ако е наложително. Същите тези пенсионери могат д а получават пенсиите си по карта, но не! Те държат да се редят в пощата, да се събират там на месечни сбирки и да се тълпят. Нали виждам свекърва ми!

# 22 132
То това са им социалните контакти на пенсионерите. В Русия са им препоръчали 4 месеца да се изолират и, за да им помогнат, им спират безплатните карти за градския транспорт.Там всички пенсионери имат право на такъв.

# 22 133
А дали ефикасността на ваксините не намалява, защото просто вече щамът е нов и ваксината е неактуална? Затова и в страните с висок процент на ваксинирано население взеха да се регистрират пробиви и да има заразени. Имам чувството, че пришпорват до последно да направят и бустерни дози със "старата" ваксина и след някой месец ще пуснат нов "ъпдейтнат" вариант.

# 22 134
  • Другата България
Но пенсионерите са рискова група. И ако официално не им се наложат ограничения ще продължат да се тълпят за едната разходка по промоции и в автобуса да си правят разходки да пълнят вода от някой извор, защото е много наложително да се напълни тази вода! Вместо да се кротнат вкъщи и да излизат по магазини само ако е наложително. Същите тези пенсионери могат д а получават пенсиите си по карта, но не! Те държат да се редят в пощата, да се събират там на месечни сбирки и да се тълпят. Нали виждам свекърва ми!
С Делтата всички сме в рискова група.
Да не говорим за дечицата, колко от тях си изпатиха.
Обаче, вероятно нямаш представа колко възрастни хора живеят сами, с някакви минимални доходи, с които могат наистина да си позволят само неща на промоция, и това е идеята да ходят и да пазаруват промоционално. Правото на съществуване не е ли наложително? Ако няма кой да ти купи храна и лекарства, или да ти изтегли пенсията, как точно да "се кротнат" пред ТВ и сериалите? Вероятно има и като описаните от теб, в големите градове, но в малките, а за селата да не говорим, самотноживеещите са мнозинство. Няма организирана помощ от Общината, има само за такива на легло и трудноподвижни хора, или на социален патронаж които са, но той включва само храна, не и лекарства. Какви месечни сбирки в село с 20 човека жители, явно нямаш представа за "черната" реалност в половин България, що се отнася до възрастните....на доизживяване са оставени за съжаление някои от тях и от собствените си деца.
Но това няма нищо общо с онова, за което говорех аз в предходните си постове.
Говорим за две различни дори социални прослойки, като разбиране, манталитет, поведение, отношение и всичко останало. Затова и много повече пенсионери има ваксинирани от хора на средна възраст, остави ромите - там е трагично, не всички са безотговорни към здравето си. При тях може и да се повлияе от деца или лекари, докато при другите - стимулът е ясен, за момента обаче вероятно се изчаква.

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 20:51 от Merri_An

# 22 135
  • София
Ъпдейтнат вариант щяха да пуснат още април - май, ама нещо не им се получи.

# 22 136
Eто графики за UK, Латвия, Русия, Сингапур

Възраждащ се Ковид-19 означава, че може да идва друга тежка зима
https://www.msn.com/en-xl/europe/top-stories/a-resurgent-covid-1 … iLl?ocid=msedgntp
Няма две еднакви страни, но някои неща са ясни: тези, които ваксинираха рано, като Израел, САЩ и U.K., са първи на опашката, за да изпитат намаляващата ефективност на изстрелите. Тези, които държат допълнителни предпазни парапети за общественото здраве на място -- независимо дали са маски, паспорти за имунитет или ограничения на събирания - изглежда да се справя по-добре. И тези, чиито граждани са отказали ваксините, се сторят най-лошото от всички.

Тенденциите във Великобритания и други силно ваксинирани страни, в които са отпаднали ограниченията и хората общуват на закрито, показват колко ефективни са изстрелите при поддържането на живи и извън болницата хора, каза Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации в здравеопазването на СЗО, на прес-брифинг. Това ще бъде подложено на изпитание тази зима.
"Реалността е, че в ситуация, в която има интензивно социално смесване през зимния период с хора вътре, ще видим по-нататъшно предаване на вируса", каза Райън.

# 22 137
  • Шотландия
А дали ефикасността на ваксините не намалява, защото просто вече щамът е нов и ваксината е неактуална? Затова и в страните с висок процент на ваксинирано население взеха да се регистрират пробиви и да има заразени. Имам чувството, че пришпорват до последно да направят и бустерни дози със "старата" ваксина и след някой месец ще пуснат нов "ъпдейтнат" вариант.
Няма нов щам. Новият вариант (който не е щам), е делта. Сега излезе делта+, който пак не е нов щам, а нов подвариант. И делта, и делта+ са по-заразни от предишните, но това НЕ ОЗНАЧАВА, че ваксината е неактуална.
Имам чувството, че българинът гледа на здравето си, като че си купува диван - иска гаранции, че като си го купи, гарантирано ще го ползва без проблеми. Или като се ваксинира, гарантирано няма да се зарази или разболее.

Време е всички да пораснем и да си дадем сметка, че в борбата с КОВИД няма средство, което да ни гарантира никога да не се разболеем. Ваксината не си я слагаме в хола като дивана, това е средство, което взаимодейства с индивидуалния ни организъм и какъв ще е резултатът в голяма степен зависи от уникалният ни организъм. Знам, че на някои това им се струва обезкуражаващо, но е време също да престанем да разсъждаваме в черно-бели краски - или те ще ми гарантират, че няма да с разболея, или няма да се ваксинирам и ще чакам да излезе някакво сигурно лекарство. Истината е, че НЯМА друго средство, което да намали ВЪЗМОЖНОСТТА да се разболееш и ГАРАНТИРАНО намалява тежкото заболяване и смърт при МНОЗИНСТВОТО хора. Както и няма измислено лекарство против грип, което да го пресича на втория ден. Няма и да има, поне в близкото бъдеще.

Онзи ден разговарях с моя близка, която е под силен стрес. Каза ми - ще се ваксинирам, ама по-нататък, защото сега само едни странични ефекти ми трябват, и ще ме капичнат. Помислих си - а в този стрес и другите ти болежки само един КОВИД ти трябва, за да се капичнеш завинаги... както си в стрес, рискова група си и се утрепваш от работа.

Мисля, че трябва да се разбере ясно - положението в България е критично, болниците се задъхват, хората мрат като мухи. Всеки ден научавам за смъртни случаи на познати, поради естеството на работата ми кръгът на познатите ми е много голям. В такова критично положение всяка мярка, която намалява ЗНАЧИТЕЛНО възможността да попаднеш в болница като критично заболял и да починеш, е добра. Може да не е идеална, но идеални неща в КОВИД няма. И няма да има скоро.

# 22 138
Накрая ще се ваксинират достатъчен брой хора за да може да се живее що годе нормално, но защо трябва да е след платена толкова висока цена в човешки животи?

Хората, които не желаят да бъдат ваксинирани, често оправдават решението си със страх от дългосрочни последици, които все още не са проучени. Според имунолога Карстен Валц (генералният секретар на германското дружество по имунология), това е едно недоразумение.

„Дългосрочните ефекти от ваксинацията са странични ефекти, които се появяват в рамките на няколко седмици след ваксинацията, но са толкова редки, че понякога са необходими години, за да ги свържем с ваксинацията“.

Карстен Валц посочи, че страничните ефекти от ваксинацията винаги се появяват в рамките на няколко седмици след ваксинацията. След това имунната реакция е завършена и ваксината е изчезнала от тялото. Това, което много хора очевидно разбират под дългосрочни последици, а именно, че ще бъда ваксиниран днес и ще има страничен ефект догодина, това не съществува, никога не е съществувало и няма да се случи с ваксина срещу Covid-19 “, обясни експертът.
"Голямото предимство на ваксините срещу коронавируса е, че за кратко време използвахме тази ваксина върху много хора.  В Германия има повече от 100 милиона дози, в световен мащаб повече от 6 милиарда.  Ето защо вече знаем възможни редки странични ефекти като тромбоза на синусовата вена, която води до запушване на определени вени в мозъка.
Ако бяхме извършвали само десет милиона ваксинации всяка година, можеше да се окаже, че тези странични ефекти щяха да бъдат разпознати много по-късно. Ако не друго, ваксините срещу Covid-19 са от гледна точка на дългосрочни ефекти / редки странични ефекти вече по-добре проучени от другите ваксини."

https://www.n-tv.de/panorama/Experte-Viele-verstehen-Langzeitfol … icle22884787.html

# 22 139
"Буквално вчера в Руската федерация се появи AY.4.2 и според първите оценки на учени, които са се сблъскали за първи път, той е още по-заразен в сравнение с Делта, която в момента циркулира в Руската федерация. Предполага се, че е по-заразен с 15%, тоест сега ще се приближим до линия, при която един човек ще зарази до девет души", зам.-директорът по изследване на Централният изследователски институт по епидемиология на Федералната служба за надзор върху правата на потребителите и благосъстоянието на човека Александър Горелов каза пред телевизионния канал "Доктор" в четвъртък.

Главният нерезидентен експерт по пулмология на руското здравно министерство Андрей Малявин отбеляза, че новата мутация е по-заразна и има бързо развитие на симптомите. „Повече хора изпитват умерена, тежка и силно тежка форма. Много бързо развитие на симптомите. И децата започнаха да се разболяват“, цитира експертът, цитиран от ТАСС.

По-рано Камил Хафизов, който ръководи изследователска група, разработваща нови диагностични методи за човешки заболявания в Централния научно-изследователски институт по епидемиология на санитарния надзор, съобщи, че изолираните случаи на новия вариант на коронавирус AY.4.2, подтип на Делта, е бил открит в Русия. Според него появата на новия вариант може да даде допълнителен импулс за увеличаване на заболеваемостта в Русия."
https://vestnikkavkaza.net/news/New-AY-4-2-COVID-19-variant-can- … er-infection.html

Риск от смъртност: Делта = 0,54% [0,52-0,56%]; AY.4.2 = 0,72% [0,55-0,92%]
Риск от хоспитализация: Делта = 0.25% [0,24%-0,26%]; AY.4.2 = 0,31% [0,21-0,45%]

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/syst … l_Briefing_26.pdf

Данните са предварителни, случаите с AY.4.2 не са достатъчни за да се каже със сигурност. Мароко спря полетите от Великобритания, очаквало се и други да последват, но в Европа няма смисъл, варианта вече е официално засечен в Румъния, сигурно е и тук.

Общи условия

Активация на акаунт