COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 991 630
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 485
  • в страната на чудесата
Не е съвсем невярно, Тинки, товарът на делта у ваксинирани е по-малък, отколкото при неваксинирани, следователно и рискът за разпространение е по-малък при тях.

клечките на антигенните тестове са доста по тънки и флекси от тези за ПСР... Преди да бъдем ваксинирани и докато детето ходеше на училище след това тествах всяка седмица, няма никакъв проблем. Но не бих искала сестри или лаборанти да го правят. Предпочитам той да се тества сам. Но това в БГ никога няма да се случи.

# 4 486
Най-голямото ми дете ще се ваксинира, за да предпази себе си, учители и др възрастни с които контактува.
Може ли да сложите точката след "да предпази себе си". Другото е невярно.
И аз докато четях си мислех “Дайте медал на героя!”. То бива, бива клишета, ама пък чак толкоз 😃 Ползата от ваксините и отговорното поведение на обществото вече започнаха да ми звучат като партийни лозунги. Остава да започнем да се обръщаме с “другарю” и “другарко” един към друг.

# 4 487
Cygnus, аз лично съм спокойна, нямам грам притеснение да си пусна децата в присъствена среда, не държа на мерки, маски и тестове. Те не ми носят спокойствие, а ме натоварват. Не всеки е паниран от този вирус. Децата пък  изобщо не следва да бъдат паникьосвани и натискани.
И не, не съм безотговорна, цялото семейство спазваме дистанция и носим маски там, където е задължително, а при първи симптоми моите деца остават у дома и ще ги тествам. Но само и единствено тогава. Всичко друго намирам за прекалено и не бих влизала в такава спирала. И много, много хора мислят като мен, да ти кажа.

# 4 488
  • София
Туристите по морето: Ковид? Какъв ковид?
Хора без маски в магазините, общи сламки за коктейли, балони с райски газ, от които вдишват цели компании, без да се притесняват за заразата. Това показа Нова тв в репортаж от "Слънчев бряг" за това как се спазват мерките против пандемията по морето на прага на четвъртата вълна. На практика мерки там няма. Няма и контрол, тъй като РЗИ е мобилизирана на летището, както и с карантинираните.
Репортажът разказва, че сега са на мода балони с райски газ, които се употребяват от цели компании - от един и същ балон вдишват няколко човека, без да се тревожат, че предават вируси. Подобна е и ситуацията с наргилетата. Пред някои заведения има големи съдове с алкохолни коктейли, оставени за дегустация със сламки, от които може да отпие всеки.
Ако се наложи да дойде линейка по сигнал за ковид, медиците не обличат предпазните си костюми, за да не стресират туристите, твърди още репортажа.
Нова тв показа и кадри от магазин в Кранево, в който нито персоналът, нито пазаруващите носеха маски. Един от клиентите обясни, че по принцип живее в Германия и там маски се носят, но тук е без маска, защото е видял от другите.

Веселбата продължава... засега. Защо са тези тревоги за психиката на нашенци? Наред си е и явно най-важното е да се забавляваме, пък после - каквото дойде. Впрочем какво ще дойде вече, мисля, е ясно на всички.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 12:08 от NumLock

# 4 489
Жасмин, ти добре, но сигурна ли си, че всички в класа са като теб?

# 4 490
Няма да ни затворят уж в близко бъдеще.Аз така го разбирам.Някой знае ли,при колко болни затварят у-щата?Нали имаше някакъв план с мерки.
При 1500 на ден по график присъствено.
При 2500 на ден - ДО .
Това според плана с мерки.
Училища с 70процента ваксинирани , почти няма.
4-5 са за цяла България.
Както сме тръгнали бройките да скачат с по 50 на ден скоро ще стигнем тези цифри. Аман вече!
Нали си давате сметка, че ако по- голямата част от  педагогическия персонал е ваксиниран, учителите ще отказват да преподават на неваксинирани ученици? И пак ще има драма.
Защо ваксиниран учител ще откаже да преподава на неваксинирани ученици...??? Не само, че не виждам никаква драма, ами и никаква логика и смисъл, в това твърдение..

# 4 491
Аз грам желание нямам да гледам болно дете изобщо. Да се чудя какво да го правя като се влоши при пълни болници. Нито да чакам по 2-3 часа из поликлиниките да го прегледат. Нито да изсипя една заплата за лекарства. Грипни ваканции тук имаме, щото по време на грипните вълни из детските отделения места няма, по училищата поне половината деца липсват по две-три седмици, а не е като да могат да се включат в обучителния процес дистанционно с 39 температура. Та предпочитам като видят, че нещата вървят на зле, да ги пуснат ваканция или ДО преди да се изпоразболеят, преди да се зарази моето и да си спестя цялото приключение. А не да играя руска рулетка ще се зарази ли и леко ли ще мине. Няколко седмици или месеца на дистанционно грам не са му проблем за развитието и психическото здраве - нито живее в страна от третия свят, където училището е с по-добри условия от дома ни, нито ще го подлагам на тормоз, ще тръгна да го женя или да го пращам да работи като не е в училище. И на мен ми се иска да има условия за нормален присъствен учебен процес, ама няма как да се случи с по 30 подсмърчащи деца набутани в класните стаи и нежелаещи тестване родители.

# 4 492
Защото делта-вариантът преодолява защитата от ваксините. Защото ваксинираният учител може да има хронични заболявания или понижен имунитет. Защото ничия единична отговорност не може да покрие безхаберие, умножено по двадесет и няколко пъти. Някой не се тревожел. Добре, негово право и избор, който не следва да застрашава чуждото здраве.

# 4 493
Е има ли някой, който иска децата му да се разболея от ковид?
Ами явно болшинството хора нямат нищо против децата им да се разболеят от Ковид, то се вижда директно и от мнения в темата от типа "моето го изкара с един сопол", т.е. няма нищо страшно. Всъщност точно това е очакването "Сигурно ще го хване, но ще го изкара като настинка." Не мога да си представя, че мнозинството не могат чак толкова да навържат две и две и да смятат, че децата им Ковид няма да ги хване, след като няма тестове, маски, а освен на училище, същите тия деца са и на спорт, английски, курс по математика и с приятелчетата пред блока. Wishful thinking си мислех, че е характеристика на 4-5 годишните, явно не само.

# 4 494
  • София
Аз и сега не виждам смисъл децата по време на епидемия да са присъствено, а в същото време да са препълнени болниците. Не, няма нужда да са препълнени с деца. С възрастни. И голяма любов наистина децата да са по 25 в клас по цял ден да си кихат и кашлят взаимно. Сигурно ги сближава.
По моята непредставителна извадка и наблюдения, през последната седмица виждам повече линейки с хора с хазмати по обичайните си маршрути.

# 4 495
Изключителен цинизъм е хората, които не желаят да живеят с ковид и се стремят да ограничат неговото разпространение, вирус, заради който досега само в България има над 30 хиляди жертви и за съжаление това не е края, да бъдат наричани хипохондрици, истерясали паникьори и т.н. И това, че "много хора мислят така" не е за хвалба, това е и основната причина да се натикаме в това блато, от което сега трудно ще излезнем.

# 4 496
  • Bristol
Отново :

Вземането на проби от носовете на деца при тестване за COVID нерядко води до счупване на конхи (носните раковини) или до кръвоизливи. От това се оплакаха родители в редакцията на “Труд”, а лекари потвърдиха казаното от тях. Последствията са затруднено дишане за дълъг период напред, а понякога и изкривяване на носната преграда.”
С метални клечки ли са Ви взимали пробите?!
Клечките, които ползвам са доста гъвкави, даже някой път не съм сигурна дали съм взела хубаво за проба и повтарям. С подобна клечка ми взеха проба и в България преди полета ми.
Със спиралите за мигли е по-вероятно да успеете да извадите око от колкото да се набраните с клечките за Ковид тестовете 🤔

# 4 497
  • В офиса
Най-голямото ми дете ще се ваксинира, за да предпази себе си, учители и др възрастни с които контактува.
Може ли да сложите точката след "да предпази себе си". Другото е невярно.
Ти явно ги познаваш хората по-добре от тях самите, та можеш да им определяш точката. Егати самочувствието.
Де да беше така и разпространението на вируса да зависеше от личностите на хората, или как се чувстват.
https://apnews.com/article/science-health-coronavirus-pandemic-d … f785ca012b5ef84d1
"Study: Vaccinated people can carry as much virus as others"
Разбира се това са все още не достатъчно сигурно данни. Но при наличието на такива що за самочувствие трябва да имаш, за да си мислиш, че ваксиниран предпазваш обществото. Да се смирим и да сме по-скромни в ролята си на спасители на света.

# 4 498
Защо ваксиниран учител ще откаже да преподава на неваксинирани ученици...?
В Австрия започва да се прокрадва една такава нагласа, че неваксинираните деца носят по-голям вирусен товар и могат да пробият защитата на ваксинирания учител. После този човек, въпреки че носи малък товар, може да зарази - макар и за по-кратко време - други. А можел и да мутира при неваксинираните. Не помня подробности, защото като цяли не съм на мнение, че ДО решава проблеми.

Скрит текст:
Аз съм писала в цифри колко бяха позитивните тестове в училищата (с три теста седмично), ако не се лъжа 0.04% от всички в страната (точно така - две нули). За мен има две неща, в които никой не може да ме разубеди вече:

1) затварят учениците, за да спрат възрастните да се размотават (и пускат болни деца на училище, защотот пък иначе ще ги уволнят - знаем как е)
2) възрастните заразяват децата (позитивните учители бяха половината от положителните тестове, направени в училище, тогава - говорят високо, движат се между чиновете итн).

Знам, че има несъгласни. Както обаче казах и при предната такава дискусия, който разполага с цифри, разполага и с аргументи. Другото е само лично мнение и предположения.

ПП
Но при наличието на такива що за самочувствие трябва да имаш, за да си мислиш, че ваксиниран предпазваш обществото. Да се смирим и да сме по-скромни в ролята си на спасители на света.
Мисленето ти е като вълк-единак, но не всички са такива за щастие. Сети се другия път за "спасяването на света", когато се наложи да се оправяш сам сама, защото у нас общество няма.

Малко картинки как функционира едно общество, на което не му е възможно да живее само вътре и върши работата си от дивана. Текст може да се намери точно в последните ми мнения в тази тема. Сега се сетих, че имаше и още, които не разбираха как може човек да мисли и за другите около себе си и то точно тук, каква изненада.

Ще се опитам повече да не се впускам в един и същ разговор Smiley

Скрит текст:

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 12:59 от Анонимен

# 4 499
Ако си ваксиниран пазиш и обществото. Въпросният вирусен товар е сходен при ваксинирани и неваксинирани, но при т.н. пробивни инфекции. Рискът обаче за ваксинирани и неваксинирани да се разболеят от ковид при среща не е един и същ. Дори само с намаляване на вероятността от инфекция се намалява и рискът от предаване на вируса. Това, мисля че досега вече го разисквахме много пъти, колко още пъти трябва?

Общи условия

Активация на акаунт