COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 991 328
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 650
В случай, че някой се е чудил какво предстои:

СЗО: Ковид вариантите ще могат да бъдат кръщавани с имена на съзвездия, след като свърши гръцката азбука

https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/va … k-alphabet-runs/?

# 4 651
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ще имаме много бройки, защото ваксинираните се заразяват и предават вируса. Ако не беше така щяхме да имаме допълнително над 1 млн добре защитени българи. За съжаление ги нямаме. Дали е удобно да покажете картата на Европа за да видим страните с червени зони? После ще коментираме дали някои от страните с голям процент ваксинирано население не са с най-червените украски.

Демек - трябваше да се изпоразболее народа масово, да си заминат още няколко хиляди и евентуално да нямаме сега много бройки сега ли?

# 4 652
В случай, че някой се е чудил какво предстои:

СЗО: Ковид вариантите ще могат да бъдат кръщавани с имена на съзвездия, след като свърши гръцката азбука

https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/va … k-alphabet-runs/?
На професора му е много смешна тази терминология и всички експерти са в шок. Защо не се прие нормалната терминология както е с всички вируси примерно A1H1 B6C17 и т.н. защото всяко такова заглавие дава представа за конкретна мутация. Подозира се е и някакъв замисъл да не се дават географски заглавия на вирусите за да не се дава повод за някаква дискриминация.

# 4 653
Защото, Пехоко, тук става дума за имена за масова употреба. Това A1H1 B6C17 кой ще го използва? Те и сега вариантите имат имена от букви и цифри, но никой не ги използва, защото са сложни, затова масово се използваше британски, юарски, индийски и т.н. в медиите и сред хората, което да за съжаление създава дискриминация. Затова от СЗО предложиха тези имена, които според мен успешно бяха приети.

# 4 654
Това не е научен подход просто казано. Ако ще се разказва по медии и ще се разтягат дискусии от всякакви хора има някакъв смисъл ... но не и научен.

# 4 655
Е, и ураганите ги кръщават, при това с човешки имена, така че нищо ново под слънцето.

# 4 656
Ураганите не могат да се секвенират геномно и общо взето са непредсказуеми като поведение. Има логика да се кръщават с имена защото са сезонни и възникват в конкретни метео условия и на конкретно географско място ... вирусни варианти има милиони може би. Днес по бгонеър имаше интересно предаване по нашата тематика, примерно научих, че ентеровирусите не са просто "детска диария" (1% симптоматика) а са нещо в голяма част от случаите латентна инфекция която може да се възбуди. Няма ваксина, няма и лекарства, в тежки случаи води до енцефалит. А 90% от случаите на диабет при деца се дължат на вирусна инфекция. Засегна се и грипа и колко изменчив е с бързи мутации за които човек няма защита ... като го качат в сайта ще дам линк, струва си според мен да се изгледа ... най-малкото защото не взе  участие Мангъров а топ специалистите у нас по заразни болести.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 23:16 от pehoko

# 4 657
  • София
Тая фалшива загриженост за общественото здраве не ми е по вкуса. Изтрещели от паника хора налагат страховете си на останалите.

как разбра, че е фалшива тая загриженост за общественото здраве, а?
и да те светна, повече от година и половина мина от началото на пандемията. никой не може да пребивава в състояние на паника толкова дълго. тая опорка отдавна не работи. смени плочата.

и на мен не са ми по вкуса кретените, ама на - светът е преобладаващо с такива населен.

# 4 658
Полито си мисли по едни внушения от един лъжеексперт, че хората в болница са по някаква схема настанени.. .не, бърка, това са реално тежко болни хора и някои от тях умират.. просто това е част от конспирацията а като опре ножа до кокал до всеки един реално се почва едно мрънкане та ум да ти зайде.

# 4 659
Извинявам се, ако е коментирано вече, не мога да изчета всичко в темата. В петък CDC са публикували резултатите от ново проучване. То показва, че преболедувалите през 2020 г., които вече са ваксинирани, са в два пъти по-малкък риск от реинфекция с доминиращите през 2021 г. варианти спрямо тези, които са преболедували през 2020 г., но още НЕ са ваксинирани.

Не ми се спори по темата - известно ми е, че рискът от реинфекция при преболедували не е висок (от това, което е известно до момента). Изследването обаче дава представа за ползите от ваксиниране на преболедували.
Откога е това проучване и какво се казва относно защитата на преболедувалите? Ето едно скорошно, което показва, че на този етап преболедувалите няма от какво да се притесняват:Здраве :: ПРОУЧВАНЕ: Клетъчният имунитет бързо изчиства вируса при повторна инфекция :: Monitor.bg https://www.monitor.bg/bg/a/view/prou-ch-vane-kletychnijat-imuni … -infekcija-276333   Ето още едно: Ново проучване загатва, че хуморалният имунитет срещу коронавируса е пожизнен https://www.actualno.com/interest/novo-prouchvane-zagatva-che-hu … news_1601919.html

Първо, моля не ми цитирайте Актуално и Монитор. Подобни източници няма как да информират нечий здравен избор. Поне линкнете проучванията, които се споменават.

Второ, резултатите от споменатото от мен изследване са публикувани в петък. Обхваща първата половина на 2021г. Тук е резюмирано на достъпен език и кратко - https://www.cdc.gov/media/releases/2021/s0806-vaccination-protection.html

Ако не Ви е достатъчна информацията, мога да кача и линк към Medscape. Ще трябва да се регистрирате.

В интерес на истината, рискът от реинфекция с Делта даже не е 2 пъти, а 2.34 пъти по-висок за неваксинирани спрямо ваксинирани (които са преболедували през 2020г, тоест с уханския вариант).

# 4 660
Айде стига с тия заплахи с делта. Да по-заразен е, да засяга и по млади, НО не е нещо неочаквано и нещо много по лошо ... просто един вариант с по-лоша клиника и прогноза ….. недоказано. Експертите дори са на мнение, че това е незабележима мутация, ако беше грипен вирус с това разпространение  до сега да ни е разбил с нулев шанс на ваксините.

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 02:34 от pehoko

# 4 661
Извинявам се, ако е коментирано вече, не мога да изчета всичко в темата. В петък CDC са публикували резултатите от ново проучване. То показва, че преболедувалите през 2020 г., които вече са ваксинирани, са в два пъти по-малкък риск от реинфекция с доминиращите през 2021 г. варианти спрямо тези, които са преболедували през 2020 г., но още НЕ са ваксинирани.

Не ми се спори по темата - известно ми е, че рискът от реинфекция при преболедували не е висок (от това, което е известно до момента). Изследването обаче дава представа за ползите от ваксиниране на преболедували.
Откога е това проучване и какво се казва относно защитата на преболедувалите? Ето едно скорошно, което показва, че на този етап преболедувалите няма от какво да се притесняват:Здраве :: ПРОУЧВАНЕ: Клетъчният имунитет бързо изчиства вируса при повторна инфекция :: Monitor.bg https://www.monitor.bg/bg/a/view/prou-ch-vane-kletychnijat-imuni … -infekcija-276333   Ето още едно: Ново проучване загатва, че хуморалният имунитет срещу коронавируса е пожизнен https://www.actualno.com/interest/novo-prouchvane-zagatva-che-hu … news_1601919.html

Първо, моля не ми цитирайте Актуално и Монитор. Подобни източници няма как да информират нечий здравен избор. Поне линкнете проучванията, които се споменават.

Второ, резултатите от споменатото от мен изследване са публикувани в петък. Обхваща първата половина на 2021г. Тук е резюмирано на достъпен език и кратко - https://www.cdc.gov/media/releases/2021/s0806-vaccination-protection.html

Ако не Ви е достатъчна информацията, мога да кача и линк към Medscape. Ще трябва да се регистрирате.

В интерес на истината, рискът от реинфекция с Делта даже не е 2 пъти, а 2.34 пъти по-висок за неваксинирани спрямо ваксинирани (които са преболедували през 2020г, тоест с уханския вариант).
Ето ви най-официален източник. Пише същото. Публикувано е преди няколко дни. "Данните от проучване, анализиращо SARS-CoV-2 CD4 + и CD8 + Т-клетъчни отговори при пациенти с реконвалесцентен (възстановителен) период на COVID-19 до 317 дни след появата на симптомите, установяват, че Т-клетъчните отговори на паметта се поддържат по време на периода на изследване, независимо от тежестта на COVID-19." Новини | coronavirus.bg https://coronavirus.bg/bg/news/2195

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 02:46 от Анонимен

# 4 662
Да очаквано, цитокините работят. .. естествено е най-добре е да не им се дава шанс дА работят защото те са много зли и трепят и здрави клетки дори не за застраховани от атака - доста вируси ги заразяват. Т.е. искайте си хуморален имунитет, той е безопасен и заразените клетки ще оцелеят защото не искате да умрат което се случва при всяка вирусна зараза щом се инжектират и са обект на цитокини, макрофаги и други убийци на собственото ви тяло. Мисля казах, при тежко болните има големи нива макрофаги което е очаквано - те просто се хранят с мършата  в телата на заразения.Като ролята на мърша са клетките заразени с вируса, те са напълно безполезни и вредни за организма.

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 03:10 от pehoko

# 4 663
Скрит текст:

Откога е това проучване и какво се казва относно защитата на преболедувалите? Ето едно скорошно, което показва, че на този етап преболедувалите няма от какво да се притесняват:Здраве :: ПРОУЧВАНЕ: Клетъчният имунитет бързо изчиства вируса при повторна инфекция :: Monitor.bg https://www.monitor.bg/bg/a/view/prou-ch-vane-kletychnijat-imuni … -infekcija-276333   Ето още едно: Ново проучване загатва, че хуморалният имунитет срещу коронавируса е пожизнен https://www.actualno.com/interest/novo-prouchvane-zagatva-che-hu … news_1601919.html

Ето ви най-официален източник. Пише същото. Публикувано е преди няколко дни. "Данните от проучване, анализиращо SARS-CoV-2 CD4 + и CD8 + Т-клетъчни отговори при пациенти с реконвалесцентен (възстановителен) период на COVID-19 до 317 дни след появата на симптомите, установяват, че Т-клетъчните отговори на паметта се поддържат по време на периода на изследване, независимо от тежестта на COVID-19." Новини | coronavirus.bg https://coronavirus.bg/bg/news/2195

И? Това как противоречи на споделеното от мен проучване?

Много хубаво, че Т-клетъчните отговори се поддържат за целия период на проучването. Факт е, обаче, че има случаи на реинфекция, което значи, че при някои хора (вероятно малко на брой) този отговор, както и хуморалният, не са достатъчни да предотвратят повторно разболяване. В споделеното от мен изследване става въпрос точно за тези случаи. И конкретно - че това (реинфекцията с Делта) се случва 2.34 пъти по-често при неваксинирани преболедували, отколкото при ваксинирани преболедували.

# 4 664
Ако е удобно пуснете и по-подробна част от проучването. Как са стигнали до този резултат? Колко души са наблюдавали или каква статистика са ползвали? Наскоро в този форум пуснаха една статистика базирана върху данните на 6 млн израелци, която показваше, че преболедувалите са многократно по защитени от Делта варианта спрямо ваксинираните. Предполагам, че в показаното от вас изследване цифрите няма да са чак такива, но наистина е интересно да се види какви са.
Ще имаме много бройки, защото ваксинираните се заразяват и предават вируса. Ако не беше така щяхме да имаме допълнително над 1 млн добре защитени българи. За съжаление ги нямаме. Дали е удобно да покажете картата на Европа за да видим страните с червени зони? После ще коментираме дали някои от страните с голям процент ваксинирано население не са с най-червените украски.

Демек - трябваше да се изпоразболее народа масово, да си заминат още няколко хиляди и евентуално да нямаме сега много бройки сега ли?
Явно не сте проследили дискусията внимателно, щом си правите такъв извод. Ако се върнете назад и пак прочетете какво е написано, ще видите, че нямате основание за такова предположение.

Последна редакция: нд, 08 авг 2021, 05:34 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт