COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 039
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 245
В заведененията за ваксинирани да не стане като в този италиански ресторант: 12 човека, от които 11 ваксинирани, някои със зелен паспорт - всички 11 ковид позитивни, освен собственика, който не е ваксиниран: https://unser-mitteleuropa.com/restaurantschliessung-wegen-covid … Fkq3p0b1SNVeBpQLo
Стори ми се фейк нюз, но има такава информация и във фейсбук страницата на ресторанта-

# 7 246
  • Bristol
От позицията на психолог. След години тези деца няма да са нормални тинейджъри, после няма да са нормални възрастни. Освен ако не се промени стандартът за нормалност. Като в книгата “Аз съм легенда”. Подчертавам: книгата, а не филмът.
Като психолог, можеш ли обясни какво разбираш под НОРМАЛНО за даден човек/личност. Психолог и думичката нормално да ползва е = не професионално 🤔

# 7 247
  • Бургас
От позицията на психолог. След години тези деца няма да са нормални тинейджъри, после няма да са нормални възрастни. Освен ако не се промени стандартът за нормалност. Като в книгата “Аз съм легенда”. Подчертавам: книгата, а не филмът.
Като психолог, можеш ли обясни какво разбираш под НОРМАЛНО за даден човек/личност. Психолог и думичката нормално да ползва е = не професионално 🤔
Аз като виждам 80% от нормалните млади(и не чак толкова млади - до 50г.) и тийнове сега и започвам да се замислям, че ненормалните няма как да са по - зле! Някъде дълбоко може и да имат “скрита” емпатия, отговорност, чувство за принадлежност  и т.н, но е мнооогооо дълбоко.

# 7 248
Скрит текст:
Скрит текст:
Това със спазването на карантина у нас май е мисия невъзможна.
Пример - някой влиза на летище София без тест и СОФИЙСКОТО РЗИ го слага под карантина. Човекът отива в родната си къща в Малко Търново. Кой трябва да го проверява дали спазва карантината - да командироват софийски полицаи или местните (които с 95% сигурност нямат информация за карантинирания).
Късно се включвам,но все пак да га напиша
Сина ми се прибра края на юли.Трябваше да предаставят до 24ч негативен пср за да ги освободят.Представиха го,но 5дни никой не им върна имейл,че са свободни.Трябваше да звънят 100телефона.10мин след минаването на проверката личната им лекарка е звъннала,че са под карантина.Значи се подава информяция на момента и към личните и към полицията.
А за безплатното лечение....няма такова животно.Жена от селото на майка ми в многа тежко състояние.Неомври са я държали 2дни сама на кислород без лечение,докато не са платили здравните.Казали са на близките й,че не могат да я лекуват без да плати осигуровките.

[/spoiler]
Моят син се прибра тук за ваканцията в края на юни. На летище София направи веднага бърз тест, резултатите излязоха за 15 минути, пуснахме веднага същите на дадения ел. адрес в РЗИ София и след половин час получихме имейл от тях, че карантината е отменена, докато пътувахме в колата още.
Когато ходихме на екскурзия в Египет пролетта през същата процедура минахме и ние, само че отмяната на карантината беше от РЗИ - Варна - в събота направихме пробите, пуснахме резултатите, в неделя РЗИ - Варна ни върна отговор.
Просто настоявайте и пращайте имейли на съответното РЗИ. Ако трябва - многократно. Длъжни са да ви върнат отговор, ако сте пратили резултати навреме и на който трябва имейл.

В края на юли синът се върна обратно в Нидерландия - там никой не му е искал вече нищо от качването на самолета до слизането и след това. Ни тест, ни каквото и да било друго.

Иначе за спазването на карантината следят органите по местоживеенето на лицето, на адреса, който то е посочило при карантинирането.
Да, подава се информация. Но при толкова бърза отмяна на карантината, като в нашите случаи, тя не стига до ЛЛ, защото е вече отменена.

Скрит текст:
За лечението у нас - есента буквално убиха в болница  наш познат - с хронично заболяване. По телефон съобщил на баща ми, че с дни никой, освен санитар за почистване, не е влизал в стаята му да го прегледа лично и лекува с каквото и да било. Пенсионер. Осигурен значи.
На приятелка майка, също пенсионерка, осигурена значи пак, й по същото време я затриха в друга болница - приета, лежаща с множество хронични заболявания - ползвала е буквално само легло. Никакво лечение. Моята приятелка успяла да влезе на третия ден - дори памперс не са й сменяли на жената - лежала в сещаш се в какво. Смъртта е направо избавление за такива хора.
Въобще не ми се обсъжда здравеопазването. Да ни е жива и здрава имунната система, че без нея сме за никъде. Лимно аз на моята разчитам изцяло.
Иначе пътеките са опапани.
...
Поредна заповед - поредна глупост. Нищо изненадващо няма за мен. Всичко е отбий номер и отчет "Е, и ние сторихме нещо в изпълнение на поръчката. Ще се радваме да отпуснете по някое евро в подкрепа.".
Не знам ,какво ви е впечатлението от Египет ,но ,ако е имало Ковид ,то той е избягал с писъци.
Тук са буквално един върху друг може да си мечтае човек за дистанция,маските са само в големите вериги и ,като влезат ги свалят и никой не ти прави забележка,единствено мерят температурата на входа и толкоз/
Най-интересното е ,че няма препълнени болници,как става тоз номер не разбирам?

# 7 249
  • София
Тийновете са си съвсем нормални и сега, защото природата празно не търпи и те винаги намират начин да се адаптират и да правят простотиите, които правят повечето тийнове. Не понасям, когато възрастни хора, особено психолози, започват да вменяват на тийновете някакви отклонения. Проблемът е във възрастните - те не могат да се справят с емоциите и вътрешните си страхове. Защо всички се ужасяват от хоумофиса и дистанционното обучение? Не защото тийновете ще откачат и ще се десоциализират, а защото възрастните не могат да понесат да са толкова дълго време вкъщи  и всички вътрешни съмнения и тлеещи семейни конфликти избуяват. Децата, естествено, го отнасят. Психолозите първо да работят с родителите, а после с децата, защото възрастните откачат на темата, както се вижда и от тази тема.
И аз не искам децата да са затворени вкъщи за ДО, но децата ще бъдат затворени заради възрастните, защото те искат да живеят като за последно. Разменени са ролите - от децата се очаква повече зрялост и да търпят повече санкции, а възрастните са инфантилни и искат да става на тяхното без оглед на последствията.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 10:43 от Andariel

# 7 250
Всичките ни мерки такива.
Вчера минах покрай Общината, Търново, срещу която има малко паркче. Всички пейки бяха опасани със забранителни ленти, предполагам заради ковид- а, и все пак имаше насядали хора.

Колко струва един негативен пср за осигурен и неосигурен?
Мога ли да си взема бележка от ЛЛ, че ми е противопоказно да си поставям ваксина? И в такъв случай ще ме допускат ли в заведение?
Въпроси, въпроси.

# 7 251
  • Пловдив
Докато отговорността е лична, а не колективна, нещата ще бъдат такива каквито са. Тоя няма да ми се меси, онзи няма да ми казва какво да правя.....Лъснаха всички комплекси на нацията. Всички сме в общия казан. Чак ми е чудно, че все още има хора, които не го осъзнават.

# 7 252
  • Сф
Вчера се видях с моята приятелка от Германия ( Хесен). Тя не е ваксинирана още, изчаква до последно, така си е решила.Съответно понеже не е в колектив, работи сама , няма натиск.Други близки там са ваксинирани. Детето и е на 10 и не е спирало у-ще. Привили им тестове 2 пъти седмично, сега ще е по 3 пъти.
Даже децата сами си ги правили вече. Не съм питала с маски ли и т.н. вероятно. Не може и да си представи да има ДО- тя трябва да работи. В закрити заведения към момента, да седнеш вътре искат отрицателен тест, на вън може всякак да седнеш, не съм задълбавала.Каза че като цяло хората са отговорни и се пазят.Тя е в университетски град, не са имали някакъв страшен бум на кв. Оправят се хората, няма хър мър.Ама и тя вече си е с немски манталитет за 20+ години.Такова чудо като при нас не е виждала, няма и да види.Беше и на морето тук, отделно в свой дом,чуди се защо са толкова безотговорни хората като държание, ..остави ваксинирането, не пречи да не се пазиш и да пазиш другите . Не сме се превърнали,целунали, навирали една в друга,,няма драма,  да
 тука и на опашката ще ти се манталитет , кво да правиш..

# 7 253
Бургас вече е ярко червен 253/100 000.
 В близките дни и други места на картата ще светнат за съжаление.

# 7 254
1 и 2 са кумулативно, а не алтернативно.
Тоест ако персоналът е ваксиниран, а клиентите не са си остава 50% посещаемост, така ли?

# 7 255
  • В офиса
Надявам се, че в Търново пейките са били опасани със забранителни ленти, защото са били прясно боядисани, а не задари ковид.

# 7 256
  • София
Ми не, не смятам, че маските играят каквато и да било роля, особено при малки деца и когато са просто някакво си там парче плат.

напълно си права, маските от плат не вършат никаква работа. затова си купувайте хирургични или ФФП2 маски. отдавна са напълно достъпни и евтини.

Просто виждам как някои умишлено натъртват на разделението ваксинирани и и неваксинирани. Покрай пандемията правата и свободите не са това, което бяха. Не е никак нормално  разпространението на фалшиви новини, доста хора се хващат на глупостите, а дезинформацията вреди. Мечтая за деня, в който ще отворя спокойно социалните мрежи без да прочета поредната простотия.

най-новата хитова опорка, която прочетох, беше следната - всичко си ни беше наред в България, докато не почнаха да си идват за лятна ваканция ваксинираните от Европа и ни изпозаразиха тука...

# 7 257
  • София
1 и 2 са кумулативно, а не алтернативно.
Тоест ако персоналът е ваксиниран, а клиентите не са си остава 50% посещаемост, така ли?
Да. Всяко заведение трябва да уведоми РЗИ кой вариант избира - да е с ваксиниран персонал и да приема само ваксинирани, преболедували и с негативен тест, тогава ще има 100% запълняемост или да приема всякакви гости, без значение дали са си ваксинирали персонала досега, но да работи с до 50% капацитет.

Сега, въпросът е, това важи ли за откритите площи на заведенията или само за закритите? Защото аз не видях това уточнение в заповедта? В момента, и поне още месец сигурно, ще си работят приоритетно на открито...

# 7 258
За заведенията и фитнесите има заповед.

За болнични и медицински заведения има ли изисквания, препоръки?

# 7 259
Вече го няма колегата Бонд, затова и аз ще си позволя да отчета разликата в хоспитализациите.
19 август - 2001 хоспитализирани и 174 в интензивно
20 август - 2161 хоспитализирани и 194 в интензивно
Само за ден 180 човека са постъпили в ковид отделенията ни.

А преди месец, всяка сутрин започваше и само трима хоспитализирани повече от вчера, само 5 ...
Може да се окаже, че разболелите се август са късметлии, защото септември пак няма да има места в болниците и това ще е заслуга на тези дето плюят от сутрин до вечер по ваксините.

Общи условия

Активация на акаунт