COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 981 656
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 9 555
Къде е тази учителска петиция, да я погледна?
Не мога да търся назад.

# 9 556
Хората са чакали в коридорите с часове, доколкото разбирам, не са били настанени в коридорите. Разликата е доста голяма. Не е ново за България да чакаш дълго време в болница за каквото и да било. Говори се за чакащи за консултация, не за тежки случаи. Организационен проблем е че чакащите с доказан коронавирус са в чакалня с други пациенти, да, но не означава че настаняват пациенти в коридорите, което е извън пределите на всякаква логика.
Не знам за Ковид отделенията, но от много години има пациенти по кушетки в коридора. Не е ЕЖК, защото като преди доста години ме приеха в 3 през нощта в ортопедията на Пирогов и се озовах на кушетка в коридора...
Седях си там до следобеда, когато ме оперираха. Бързата операция и прехвърлянето ми след нея във ВИП стая (не съм плащала, разбрах дни след това, когато една администраторка на високо ниво, дошла да оправя документите на лошо потрошена от катастрофа румънска, ми вдигна скандал, че не можело да съм там). Ако не беше братовчед ми, шеф на друга клиника и приятел на шефа на орт. отделение, сигурно и след операцията щях да си лежа в коридора.
А това беше през лятото, сигурно зимата в поледицата е пълно с опериран по коридорите.

# 9 557
Загубата на усещането за път и посока е преди всичко личен акт и няма отношение към нагласите в дадена група.
Не е акт - последица е и е следствие именно от нагласите в една група. Нека следваме поне правилата на формалната логика.

Същото се отнася и за интерпретацията на статията за пазарджишката болница. Медията цели да предизвика читателски интерес и избира гръмко заглавие. Как ще реагира читателят - панически или рационално, е въпрос на психика и възможност тя да бъде контролирана. Сама по себе си статията не може да е "паническа".

Последна редакция: сб, 28 авг 2021, 13:41 от Шарлот

# 9 558
Масово онкологични, сърдечни, диабет.
В България по статистика има в момента 200.000 човека с онкологични заболявания.. Много е ниска възрастта на починалите, чак сега обърнах адекватно внимание. Не видях някоя друга страна толкова подробно да води списък на придружаващите заболявания в другите чужбинни как е? В Австрия не пишат такива подробности. Което пак ме води към мисълта, че внушават, че умират хора с тежки други заболявания. Сърдечни обаче се водят и проблемите с кръвното например. Хронични неврологични могат да са например и мигрените.

И ме впечатли и това: "Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 32. От тях 7 са установени при лекари, 12 - при медицински сестри, 7 - при санитари и 6 - при друг медицински персонал.". Те явно не са го изкарали през предните вълни, въпреки че работят в рискова среда.

Последна редакция: сб, 28 авг 2021, 13:50 от Анонимен

# 9 559
Ръководството на МУ-Пловдив излезе с отворено писмо до студентите. В нега се казва:

"Пред прага сме на новата учебна година. И за сетен път сме изправени пред предизвикателството да работим и да се обучаваме в условията на доказана пандемия. Заповедта на ректорското ръководство Р-1350/20.08.2021 г. за организация на учебния процес през следващата учебна година предизвика напрежение сред някои, изразено бурно в социални мрежи и медии. За съжаление никой от протестиращите студенти не поиска разговор с нас по темата. Подобна организация на учебната дейност с изисквания в ситуация на COVID-19 пандемия се прави и в други университети в света – в САЩ стотици висши училища изискват студентите да са ваксинирани при началото на учебните занятия през есента. Това са университетите в Колумбия, Харвард, Принстън, Станфорд, Илиноис, УКЛА, Иейл и много други. В Европа задължително ваксиниране се въведе за работещите в здравния сектор и обучаващите се в Англия, Франция, Германия. В Италия, Гърция и Франция парламентът одобри задължителната ваксинация в здравния сектор. Медицинските университети в тези страни предвиждат задължителна имунизация или антигенен тест за присъстващите студенти.

Благодарим за категоричната подкрепа на тези студенти и колеги, а те бяха стотици, които: разбраха правилно отговорността, която носим като обучители и обучаеми за опазване на индивидуалното и общественото здраве; са наясно, че вирусът SARS-CoV-2, болестта COVID-19 и настоящата епидемична обстановка представляват сериозна реалност; съзнават, че медицинското образование е специфично, изисква контакт с болни хора и техни роднини, множество комуникации, но и стриктно спазване на противоепидемични мерки и правила, съобразени с особеностите на медицинското обучение; не се поддадоха на провокации за бунт, заплахи за съд, публични протести, внушения за дискриминация и натиск за ваксинация, защото заповедта дава право на избор.

Всеки студент има право да учи и работи, а в медицината това право е свързано с определени задължения и дисциплина, защото носим гражданската и медицинска отговорност да пазим не само нас самите, но и колеги, пациенти и техни роднини, тъй като живеем и работим в общество.

Медицински университет - Пловдив желае да запази атмосфера на спокойствие и разбирателство в учебната си среда и не се стреми към насаждане на напрежение в обществото в условия на сложна политическа обстановка в страната.

На последния ректорски съвет предложихме уточнения в спорната за някои студенти т. 3 с цел осигуряване на повече информираност относно възможностите за вида на обучение, а именно:

Достъпът на студенти до клиничните учебни бази ще се съобразява стриктно с изискванията на ръководствата на лечебните заведения и необходимостта от преструктуриране на болничните звена, която ще се наложи от натоварването на здравната система. Студентите при влизане в практически занятия в учебните клинични бази следва да представят ясни данни за индивидуалния си статус по отношение на COVID-19 (наличие на валиден документ за ваксиниране или документ за преболедуване/антителен тест в началото на семестъра, антигенен или PCR тест), за оценка на риска от внасяне на инфекция при рискови болни и медицински персонал, минимизиране на шанса за предаване на зараза, опазване на индивидуалното и общественото здраве и стабилността на здравната система. За тези студенти, които при обективно доказани обстоятелства и медицински контра-индикации, не могат да се обучават присъствено, ще бъде осигурено адекватно присъствено обучение в Симулационния център или онлайн обучение. Същите при болест, заразоносителство, карантина или други обстоятелства ще бъдат компенсирани с възможност за практическа работа с хоспитализирани пациенти след настъпване на промени, които ще позволят влизането им в присъствена среда. Желаещите да работят в COVID-19 структури могат да компенсират част от практическите си занятия по вътрешни болести.

Призоваваме студентите да се съобразяват с правилата и да спазват противоепидемичните мерки. Подкрепяме правото им на личен избор, но следва да проявяват гражданска и медицинска отговорност, да уважават правото на здраве на пациентите, медицинския персонал и колегите си. Както и в предишни семестри, така и за този, МУ-Пловдив ще осигури необходимите комплекти от лични предпазни средства.

Предстои ни труден семестър. Заедно можем да преодоляваме предизвикателствата в образователния процес – не с гняв и ненавист, а с разбиране и диалог, основани на научна информация."
Това с научната информация е добре, но явно са пропуснали важна част от нея. Ваксинираните студенти могат да се заразяват и предават вируса. Освен това двайсет годишните дори без ваксина почти никога не стигат до интензивно или смърт.

# 9 560
Относно чакането в коридорите – подобна ситуация у нас не е от вчера или от днес; цялостно оказването на спешна помощ (и не само) се е превърнало в една доста трудоемка за изпълнение задача, с която всъщност някой от „по-горните етажи“ е трябвало именно да се съобрази при настъпилата пандемична обстановка. Медиците ни обобщено и без КОВИД са били многократно принуждавани от системата да работят в абсолютен хаос и безредица; покрай него в момента само мога да си представям колко е „цветущо“ положението. И представите ми вероятно, колкото и детайлни и красноречиви, не биха били достатъчно описателни за цялостната картина.

# 9 561
 Това с научната информация е добре, но явно са пропуснали важна част от нея. Ваксинираните студенти могат да се заразяват и предават вируса. Освен това двайсет годишните дори без ваксина почти никога не стигат до интензивно или смърт.
[/quote]
Смени глаголното време - не стигаха отговаря на реалността (т. е. актуално е за ситуацията преди разпространението на делта варианта. Сега границата и на заболеваемост, и на смъртност пада. Прочетете молбата на Шарън Стоун за молитвена подкрепа за умиращия й поради полиорганна недостатъчност племеник. Не се отчита и, че вирусният товар при заразени ваксинирани е по-нисък и при съчетание с ЛПС, нивото на вирусния товар пада още повече, както и че студентите-медици ще имат досег с вякакви пациенти - не само 20-годишни.

# 9 562
Скрит текст:
В България по статистика има в момента 200.000 човека с онкологични заболявания.. Много е ниска възрастта на починалите, чак сега обърнах адекватно внимание. Не видях някоя друга страна толкова подробно да води списък на придружаващите заболявания в другите чужбинни как е? В Австрия не пишат такива подробности. Което пак ме води към мисълта, че внушават, че умират хора с тежки други заболявания. Сърдечни обаче се водят и проблемите с кръвното например. Хронични неврологични могат да са например и мигрените.

И ме впечатли и това: "Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 32. От тях 7 са установени при лекари, 12 - при медицински сестри, 7 - при санитари и 6 - при друг медицински персонал.". Те явно не са го изкарали през предните вълни, въпреки че работят в рискова среда.
то си е впечатляващо, вярно.
Ама дали не са го изкарали, не е ясно, защото чета в другата тема за не един и два случаи на заразени в момента, които са били вече болни есента, зимата или пролетта.

# 9 563
Мда, все другите са ни виновни.
Естествено че са виновни, даже това е много меко казано..Направо са вредни.

# 9 564
  • София
Всеки има възможност да се предпази. Личен избор е дали ще го направи.

# 9 565
Трети, много обичаш да отричаш неща, които други преди теб са решили, че заслужават внимание.
Питаше за договорите - ето кои
https://www.mediapool.bg/dogovorite-na-kabineta-borisov-za-maski … i-news325696.html

В Швеция колко смъртност имаше, при положение, че те почти нямаха мерки? Иначе нашите по идиотизъм нямаха равни, да.
За делта ти говоря, защото сравняваш случаите тогава и сега. А тогава нямаше делта, сега има. Съответно има повече заболеваемост и смъртност.
Къде видя да отричам нещо? Просто не знам за какви договори говориш. Сега погледнах линка и го намирам за нещо маловажно.
Ето я шведската смъртност спрямо нашата когато имахме мерки.

Сравнявам смъртността през пролетта, когато имаше мерки с тази от есента и зимата когато нямаше мерки и нямаше и делта.
Ето я шведската смъртност спрямо нашата, когато при нас бяха затворени молове, заведения, големи магазини и т.н., а при тях всичко си работеше и маските не бяха задължителни.

# 9 566
Всеки има възможност да се предпази. Личен избор е дали ще го направи.
Изобщо не е вярно това, и изобщо не е личен избор.

# 9 567
Сомбра, нямаш пост, без да споменеш думата ваксина. Има тема за ваксините.

Последна редакция: сб, 28 авг 2021, 14:41 от Medika

# 9 568
Скрит текст:

то си е впечатляващо, вярно.
Ама дали не са го изкарали, не е ясно, защото чета в другата тема за не един и два случаи на заразени в момента, които са били вече болни есента, зимата или пролетта.

Имам колежка, която от март месец (2020 година) до сегашния момент е била общо 3 пъти положителна – първия път беше контактна на своя тогавашен болен приятел, направи си тест, въпреки че беше безсимптомна, излезе положителна. Никакви оплаквания. Втория път в края на миналата година – отново положителна, но и симптомна – изкара целия „коктейл“ от възможни реакции (висока температура, неповлияна от лекарства; болки в гърлото, тялото, главата, ушите дори; загуба на вкус и обоняние). В края на по-миналата седмица се прибра от почивка на българското черноморие – отново болна заедно с приятеля си, но нямам информация за състоянието ѝ, срам ме е да питам вече, неудобно е. Не е ваксинирана поради това, че разчиташе на изградения си естествен имунитет.

Това, което исках да кажа, е следното: лекарите може да са разчитали на „натурални сили“, нищо не се знае – едни ги повтаря и потретва, други не ги и хваща. Нямам идея на какво се дължи, медиците вероятно също се чудят. Този пример, който аз съм дала, е единичен, разбира се – няма как да съдя според него за качеството на естествено предопределения и придобит имунитет. Мога единствено да послушам експертите в областта и да имам доверие, че ваксинацията е по-добър вариант.

# 9 569
Смени глаголното време - не стигаха отговаря на реалността (т. е. актуално е за ситуацията преди разпространението на делта варианта. Сега границата и на заболеваемост, и на смъртност пада. Прочетете молбата на Шарън Стоун за молитвена подкрепа за умиращия й поради полиорганна недостатъчност племеник. Не се отчита и, че вирусният товар при заразени ваксинирани е по-нисък и при съчетание с ЛПС, нивото на вирусния товар пада още повече, както и че студентите-медици ще имат досег с вякакви пациенти - не само 20-годишни.
[/quote] Погледнете статистиката и ще видите. Освен това всеки ден излизат и данни за възрастта на починалите и дали имат придружаващи заболявания. Определено за най-голяма радост 20-годишните не присъстват в тези данни.

Общи условия

Активация на акаунт