COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 981 068
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 5 235
Змей Горянин, в информационния портал можеш да видиш тези данни за съответния ден. Обаче аз забелязах спад във ваксинациите.
Но то се вижда и в обществото. Повечето хора не желаят ваксина, не се страхуват от вируса. 😔
marzeliva, аз точно на портала гледам, но не виждам по дни, а само някаква обобщена информация - брой ваксинирани с една доза и с две дози, но не се знае кой кога...
И според мен има леко покачване на ваксинираните, но не съм много сигурна, че това ще помогне кой знае колко конкретно за тази вълна. Ваксините не помагат от днес за утре, трябва време.
milenaka, за тази вълна конкретно не, ама за 8-та, най-много за 9-тата ще сме топ!

# 5 236

А каква трябва да е целта според вас?
"Изкореняване" на вируса?
Вечен локдаун?
Е, между "няма никакви мерки" и "вечен локдаун" има много нюанси на сивото нали?

Кой е казал, че няма никакви мерки?

Казах, че няма "законови" мерки, а само медицински.

Основната медицинска мярка за овладяване на инфекциозно заболяване е тестване-проследяване-карантина.

Ковид е инфекциозно заболяване и медицинските мерки си важат в пълна сила и за него.

Под "законови" мерки се разбира, че правителството вече не налага такива.

Различен национален манталитет. У нас тези "медицински мерки" и със закон не може да се наложат.

# 5 237
  • София
Скрит текст:

Вечен локдаун?
Е, между "няма никакви мерки" и "вечен локдаун" има много нюанси на сивото нали?

Основната медицинска мярка за овладяване на инфекциозно заболяване е тестване-проследяване-карантина.

Ковид е инфекциозно заболяване и медицинските мерки си важат в пълна сила и за него.

Различен национален манталитет. У нас тези "медицински мерки" и със закон не може да се наложат.

Искаш да кажеш, че в България няма тестване -проследяване - каратина? Не съм съгласна.

# 5 238
  • София
Именно, защото българите сме на първо място и по суеверия, митове и легенди.. да не забравяме и ЕЖК.. пък що тогава да не предположим, че както се шири мантра за ваксините, че са опасни и маса хора измират или ще измрат от тях, та що не пуснем и че много преболедували ги повтаря, но се мълчи. Да не говорим, че сме грос- майстори по бърз антигенен, но несъобщен, без карантина... щото то вирус няма. Пък и що да седя затворен.. то е просто грип. И как да се разбере повтаря ли, не ли?
И става не мътна, ами блато, но от най- тинестото. С подвижни пясъци..

Вече мина достатъчно време от началото. Сега е момента, ако ще се дъни естественият имунитет. Тепърва ще се разбира. Още повече, че ваксините и хората не се променят, но виж, вируса да. И не си играйка..

колко хора в България, изкарали Ковид, ще идат да си правят PCR или антигенен тест в лаборатория, ако пак се разшмъркат и разкашлят? почти николко.

Клер, не е вярно, че няма данни за повторни инфекции при преболедували, хайде холан! Данни има достатъчно, дори и ти самата ги коментира няколко постинга по-нагоре (че за 0,4% (британските сведения) не си струвало да се тревожиш).

И между другото, естествено имунизираните МОГАТ да пренасят зараза, точно както и ваксинираните.

Колкото до изводите, дето ще си ги правиш от изказването на Кацаров, ето още малко информация за правене на изводи - във Франция например ваксинираните не се броят за контактни при среща и общуване със заразени с Ковид. Имам примера за познато семейство, родителите ваксинирани, децата им в момента с Ковид, но родителите не са под карантина и могат да ходят на работа.

В момента е такава каша навсякъде, научни данни и политики така яростно се мешат и динамично се разминават, че човек много трябва да залага на здрав разум и училищни знания, за да си изработи лична линия на поведение.

# 5 239
Скрит текст:

Вечен локдаун?

Искаш да кажеш, че в България няма тестване -проследяване - каратина? Не съм съгласна.

А, има. Особено проследяване и най-вече карантина. В приказките на някои. Иначе тестване има, да. Всички, които тръгнат на море в Гърция, се тестват най-доброволно, без да се сещат, че това им нарушава правата.

# 5 240

Днес, например, здравният министър каза по Нова, че ще се налага карантина на напълно ваксинирани хора, идващи от държави в червената зона, защото пренасяли зараза. Няма да го тълкувам това изказване, но лично аз си правя моите изводи.

В Англия контактните на положителен, двойно ваксинирани също подлежат на карантина и то не при влизане в страната, а и в нея.

Точно това доведе до "пинг-демията" и изпращане в карантина на много хора.

Заради "пинг-демията" се замени карантината на двойно ваксинираните в стратегическите икономически отрасли с ежедневно тестване.

# 5 241
jam, само ако стане наистина напечено ще си направят някакъв тест. Само тогава. А като преболедували, се предполага, че ще го изкарат на крак и много леко. Което още повече допринася за моите съмнения. Да, да не забравяме и уж ваксинираните.
Така че, в Бг си караме чудна пандемия. Не могат ни стигнат. Страна на чудеса.
Каква карантина, какво проследяване? В една държава ли живеем? Освен в първата вълна, когато си мислеха, че ей на, сега ще отмине всичко, си дадоха малко зор. Имаше ли две седмици, не помня.. Някъде толкова.
После като разбраха мащаба на пандемията се почна- нямаме толкова служители.. няма това, онова и дотам. Карантина 🤣

# 5 242
Хора, честно не разбирам защо всеки ден се втелясвате в този спор чий имунитет е по-добър - на преболедувалите или на ваксинираните?!

Проблемът са ни непреболедувалите неваксинирани, особено в по-възрастните групи, които пак започнаха да пълнят болниците. Сега гледам хоспитализираните вече са 1207 и 101 интензивни, вчера хоспитализиранте бяха 1100. И не ми обяснявайте, че това били фиктивни хоспитализации, защото за последните 14 дни България е с 85 починали, а Швеция е само с 2 починали за последните две седмици. В Швеция хоспитализираните към днешна дата са общо 150, от които 25 интензивни.

# 5 243
Covid-19: Страхове от рязко покачване на диабета в Индия

В Индия 1 на всеки 6 души в света е с диабет. Има около 77 милиона диабетици, и е на второ място след Китай, който има 116 милиона души, живеещи с болестта.

Диабетът е сред групата на основните състояния, които излагат хората на повишен риск от тежко заболяване Covid-19. Другите са затлъстяване, високо кръвно налягане и сърдечни и белодробни заболявания.

Сега лекарите се опасяват, че голям брой пациенти, които са се възстановили от Covid-19, са изложени на риск от новодиагностициран диабет.

„Притеснението е, че Covid-19 може да предизвика цунами от диабет в Индия след края на пандемията“, ми каза д-р Рахул Бакси, диабетолог от Мумбай.

Той каза, че 8-10% от пациентите му без анамнеза за диабет, които са заразени с Covid-19, продължават да имат високи нива на захар месеци след възстановяването и са били на лекарства.

"Някои имат граничен диабет. Други се справят с лекарства дори една година след възстановяването", каза той.

Лекарите по света обсъждат дали самият Covid-19 причинява диабет при пациенти без предишна анамнеза.
https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-58066767

# 5 244
  • София
jam, аз не твърдя, че преболедувалите не могат да разнасят зараза. Твърдя, че на този етап е ясно, че рядко боледуват повторно. И тъй като и в двете отношения не се отличават от ваксинираните, твърдя, че не е нужно да се натискат да се ваксинират насила.

И освен това твърдя, че неспазването на карантина от доказано болни е изключение. Мисля, че повечето хора чинно си седят вкъщи. Освен ако не видят зор и не се наложи да стигнат на собствен ход в болница за изследвания или прием, защото нямат друг изход.

# 5 245
Лейди, тоест маските на закрито са все още задължителни при вас? Струпването на хора е ограничено?
Защото само с проследяване и карантиниране се вижда, че имате повече заболели в момента от есента, когато дори не бяхте ваксинирани. За мен това не е успех. Успех е да се намали разболяването.

# 5 246
Самият факт, че някои хора разполагат с достатъчно и време и възможности да пишат глупости във форума е доказателство, че сме повлияли над "дарвиновите закони на природата". Те обаче това не го осъзнават, смятат че цивилизацията и комфорта им са даденост, не са.

Явно аз съм наивен идеалист, все се надявах, че човечеството малко от малко е дръпнало в развитието си от времето на маймуните, но след като толкова много хора държат на естествения подбор, определено съм в грешка.

Държат, ама за другите. За тях самите не.

# 5 247
  • В заешката дупка
Това, което се знае със сигурност е, че и ваксинирани, и преболедували могат да се заразят отново. Кои по-често? Това е въпрос, с който към момента може само да се спекулира. Проучвания, пускани са даже в темата, обаче дават индикации, че проболедували + ваксинирани имат по-добра защита от само преболедувалите. Както и че ваксината намалява симптомите на дълъг ковид при вече преболеували. Това също е пускано.

Та дали има “смисъл” да се ваксинират преболедували, всеки да си прецени. Факт е обаче, че в доста държави  се препоръчва ваксинация на преболедували. В Исландия съм писала, че също е така. Трябва само да са минали 3 месеца след заразяване.

# 5 248
Лейди, тоест маските на закрито са все още задължителни при вас? Струпването на хора е ограничено?
Защото само с проследяване и карантиниране се вижда, че имате повече заболели в момента от есента, когато дори не бяхте ваксинирани. За мен това не е успех. Успех е да се намали разболяването.

Няма ограничения за "струпване" на хора.

За маските - правителството вече само препоръчва.

Работодателите са отговорни и те вземат решение дали да изискват маски, защото по закон те са отговорни за safe and healthy на работното място.
В резултат в автобусите си с маска задължително, защото автобусната компания е взела това решение.
Така е и в различни вериги магазини.

Има повече разболели се от есента, защото делта е доста по-агресивен. Това доведе и до много голям брой карантинирани.

Обаче има едно мнооого голяма НО  - хоспитализираните не са надвишили 6 000, дори и по време на пика на новозаразените.
Това всъщност е успеха.

# 5 249
Това за карантината е БГ изобщо не е вярно. В темата всички сме съгласни, че преболедувалите са много повече от официално диагностицираните. Всички тези без тест как точно да си седят вкъщи 14 дни без диагноза, ако са работещи? Данните за карантинирани през цялата пандемия показват, че те или са по-малко, или са колкото активните случаи. За какво карантиниране и проследяване говорим, като в 90% от случаите се карнатинира най-много по един член на семейството? Нито колеги, нито други контакти се проверяват, дори на официално диагностицираните, камо ли на всичките, които са "само с хрема". Деца не се тестват в училище, много малко работодатели са въвели тестване при тях, но иначе сме също като англичаните в това отношение?

Общи условия

Активация на акаунт