COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 981 036
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 5 520
Положението във Флорида не е добро. Най-много хоспитализации откакто е започнала пандемията:

https://twitter.com/EricTopol/status/1425884971953123334

# 5 521
Не знам забелязахте ли какво казаха от Благоевград - децата са били отрицателни при влизане, но в Австрия на 48 часа ги тествали! И така са хванали заразените деца. Ха сега някой да каже, че няма значение честото тестване - така поне част от децата са изолирани и евентуално няма да заразят останалите и близките си. Донякъде се овладява мълниеносното разпространение. Тук и веднъж не дават да ги тестват, пък за Австрия позволили.

# 5 522
  • Варна
Естествено, че има значение честотата на тестване. В Германия четох, че щели да тестват учениците през 2 дни. Тук... Искаме присъствено, ама без тестове и без мерки. После що така, бе, Миме...

# 5 523
  • Bristol
Положението във Флорида не е добро. Най-много хоспитализации откакто е започнала пандемията:

Интересно какъв е процентът ваксинирани там и какви са мерките в момента 🤔

# 5 524
Ето една статия за плана на Израел -  в него се казва,  че се очакват повече хоспитализации и повече смъртни случаи. Само че статията е критична. Защо ли не се радват, че икономиката "ще остане отворена"..

https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-finally-a-politicia … -about-1.10110937

"Така или иначе, важно е да се даде на обществеността пълната история: Държавата Израел е в ход на "приключение", което ще отнеме живота на много хора и ще причини щети върху здравето на много други' и прави това доста безразсъдно. Айлет Шейт Шейт беше единственият, който е сложил всичко на масата."

Скрит текст:
"Министърът на вътрешните работи Аилет Шейт заяви, че правителството планира "да приеме сериозни случаи на КОВИД и да приеме смъртни случаи", след това се извини. Но тя казваше истината: ако нещата продължат, Израел може да види по 100 смъртни случаи на ден.
......
Правителството не желае да налага големи ограничения, решението да остави икономиката почти напълно отворена и летище Бен-Гурион доста отворен доскоро,  решителността си да открие учебната година на 1 септември, въпреки че се очаква това да доведе до около 5000 нови случая сред децата на ден – всичко това ще означава много сериозно болни хора и много смърт. Колко точно?
Научихме изчисленията на правителството в сряда. Въз основа на сегашния коефициент на инфекция, в рамките на една седмица ще има 1,200 пациенти хоспитализирани, половината от тях в сериозно състояние; следващата седмица този брой ще се удвои, с 2,400 хоспитализирани и 1200 сериозно болни, и до 10 септември ще видим цифри, които никога не сме виждали преди – 4,800 хоспитализирани и 2400 сериозно болни.
.....
Планът на правителството е да "приеме" тази крайна ситуация чрез добавяне на 300 повече слотове за лекари, 1,500 повече работни места за медицински сестри, и 600 повече парамедицински работници, с помощ от 3,000 студенти и армия парамедици. Освен това около половината от пациентите, които се нуждаят от хоспитализация, включително и тези в сериозно състояние, ще останат у дома, за да бъдат обгрижвани от член на семейството и медицински екип.
Този план повдига много въпроси за качеството на грижите, хилядите очакваните сериозно болни пациенти ще получат, за това как точно ще бъдат запълнени тези нови работни места, и какво ще има нивото на медицинско обучение, които ще имат тези, които осигуряват грижи. Вярно е, че хиляди медицински сестри ще приключат обучението си през следващите месеци, и има доста лекари, които биха могли да запълнят тези постове, но лекарите и медицинските сестри, които са обучени да работят в интензивни отделения, не са точно един "готов" продукт от рафта, а медицинските сестри, които завършват училище, не придобиват за една нощ опита и уменията да се справят с тежко болни.
Тогава има въпрос, за който никой не говори: броят на смъртните случаи. Почти невъзможно е да се прецени точно колко смъртни случаи ще страдат при този модел, отчасти защото опитът от предишните вълни и особено от третата вълна показа, че след като броят на сериозно болните пациенти се увеличи, качеството на лечението се нарушава и смъртността се увеличава.
В допълнение, известно е, че ваксинираните хора, които се разболяват сериозно, оцеляват при по-високи проценти от неваксинираните, но въпреки това, ако направим консервативно изчисление, базирано на смъртните случаи сред тежко болните по време на третата вълна (около 30 процента) и коригираме това съотношение леко поради предимството на ваксината, ние все пак се озоваваме на близо 100 смъртни случаи на ден  при 2 400 сериозно болни пациенти. За сравнение, в разгара на третата вълна има около 1200 сериозно болни пациенти, с около 170 нови сериозно болни пациенти на ден и средно 48 смъртни случаи на ден.

"Нека да рискуваме и да предположим, че няма да стигнем до този краен сценарий в крайна сметка. Много преди да стигнем до тези катастрофални случаи и смъртни случаи, вероятно е обществеността да промени поведението си или правителството да наруши и да наложи значителни ограничения или блокиране. Или може би по-оптимистични сценарий ще се сбъдне, и третата доза ще започне да дават плодове. В комбинация с огромния брой на тези, които са се възстановили от COVID-19, може би в крайна сметка ще видим намаляване броя на новите случаи."

# 5 525
Проблемът с присъственото се представя по грешен начин. Не трябвало учениците да пазят учителите. Те да си се ваксинират. Оказва се, че са от най-ваксинираните професии. Но все едно.
Проблем не е, че ще се заразят учителите, те са пренебрежимо малък брой.
Опасното е, че в училище 1 дете реално има контакт с почти всички останали, най-малкото от випуска му. Невъзможно е да се постигне спазване на разстояние, постоянна аерация и други подобни, а децата са много на брой. С подобна на делтата заразност, едно дете ще зарази много по-голям брой съученици за нула време, не само от своя клас, но и от другите - ползват се общи тоалетни, стол, коридори, пък дори и клас по клас. Те от своя страна ще заразят също съученици, но и родители, съседи, близки, домашни приятелчета и т.н.
Ако сега се спазваха някакви мерки по време на отпуските, а е видно, че няма изобщо подобно нещо, щяхме да имаме по-малко "заготовка" от заразени, които после да си размножат каквото са хванали и по-неопасно щеше да е пускането на децата за омесване, с краен резултат засягане на още повече от пазещите се или непазещи се близки.
За съжаление съвсем не мисля заболяването при деца за безобидно. Кратко и леко - да, но си остават някои видими и невидими следи, които тепърва ще разбираме дали не са в ущърб на децата ни. В приятелския ни кръг има проблеми и при деца след изкарването. Да ме прощава М, но съм на мнение че колкото по-малко деца и млади го изкарат, толкова по-добре за тях и нас.

Сега погледнах - по смъртност на милион сме си на шесто място в света. Пък искат да се хвърлим ние и децата ни в борбата за стаден имунитет. Нещо, което си мисля, че няма как да се получи с подобна болест.

# 5 526
papi6, да. Абсолютно е така. Повечето искат да учат присъствено, ако е така ще е за много кратко време, защото яко ще пламнат училищата и веднага след тях заразата отива в семействата и роднините на децата, просто е неизбежно..

# 5 527
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Да, аз смятам, че се опазихме до ваксината точно защото и двете ни деца бяха само дистанционно.

# 5 528

Etereia писа преди 3 дена за поведението на губернатора им Десантис. Той е най-категоричният от няколкото губернатори, които отменят заповедите  за задължително носене на маски. Когато бях във Флорида в първата седмица на месец май и разказвах тук, спорих с няколко човека. Още тогава беше видно, че проблем във Флорида се задава. (А тогава нямаше делта.) Защото поведението и нагласите са относително устойчиви категории. Хората не решават изведнъж да сложат маски или изведнъж да се ваксинират. Когато са излагани на  дългомесечен скептицидъм, сега ще им отнеме повече време да променят последните две. Иначе напълно ваксинираните са 50%. Не мога да кажа за колко време са нараснали тези проценти. Не изключвам те да са нараснали в последните дни, а това, разбира се, не води до имунитет. В условията на делта, CDC препоръчва 85-90% ваксинирани.

Допълвам се: Флорида вече достигна нивото на хоспитализациите на Ню Йорк от март-май 2020 г. Но тогава нямаше ваксини.

# 5 529
Любопитни данни. Това как се връзва с конспиративните теории..Satisfied
https://www.haaretz.com/us-news/.premium-u-s-jews-are-most-pro-v … -finds-1.10111880
"Американските евреи са най-про-ваксинната религиозна група в Америка, установява анкета
12% от еврейските американци също са най -малко склонни да потърсят информация от религиозните водачи за ваксините, обвързани с най -малко вероятната от изследваните религиозни групи

Американските евреи са най-вероятната религиозна група, приела ваксината срещу COVID-19, според проучване на Института за изследване на обществената религия и Междурелигиозно младежко ядро.

71 % от американските евреи подкрепят изискването за доказателство за ваксини за дейности като пътуване, работа или училище-сред най-високите от изследваните религиозни групи. Междувременно само 46 процента от американските евреи подкрепят разрешаването на хора да откажат ваксина срещу COVID, ако тя нарушава техните религиозни вярвания, а 29 процента от евреите американци подкрепят отказ от ваксина за деца в държавните училища."

# 5 530

50% са ваксинирани. Губернаторът обаче е за ваксините и твърдо против мерките. Очакват го избори догодина и явно не му се губи рейтинг.

# 5 531
Almondina, този план на Израел всичко да е отворено на мен ми изглежда геноцид към собственото им население, не знам..Вероятно като видят голямо влошаване на ситуацията, ще въведат някакви ограничения, защо да се жертват толкова хора напразно..

# 5 532

50% са ваксинирани. Губернаторът обаче е за ваксините и твърдо против мерките. Очакват го избори догодина и явно не му се губи рейтинг.

# 5 533
Не знам забелязахте ли какво казаха от Благоевград - децата са били отрицателни при влизане, но в Австрия на 48 часа ги тествали! И така са хванали заразените деца. Ха сега някой да каже, че няма значение честото тестване - така поне част от децата са изолирани и евентуално няма да заразят останалите и близките си. Донякъде се овладява мълниеносното разпространение. Тук и веднъж не дават да ги тестват, пък за Австрия позволили.

Или толкова са ги и тествали преди да тръгнат. Онзи ден правих пср за пътуване и беше пълна пародия. Бръкнаха леко в носа, докоснаха ми езика и хайде готова си. Беше ми ясно, че и да има нещо, този тест е просто да ми вземат парите и няма да покаже нищо. Умрях от страх защото и в държавата, където отивах щяха да ме тестват и ако там излезе + да си седя карантина. За щастие всичко беше наред. На връщане обаче да не си помислите, че някой ми е гледал имам ли тест или сертификат на границата. Нищо подобно. Влязох си в страната необезпокоявано както и всички около мен. Ние бяхме изрядни, но дали някой от другите е бил…

# 5 534
Между другото, в Австрия очевидно е доста по-лабаво от Германия. Щом си напазарих дрехи и охраната най- учтиво чак на касата ме помоли да си сложа маска, добре е. В Германия възмутени гражданки щяха да ме погнат със закачалки, ако случайно охраната внезапно е ослепял и съм минала през него.

и естествено, се гордееш с това, че си дала своя принос, нали Simple Smile ако те бях срещнала, и в България щях да те погна със закачалката, бъди сигурна Simple Smile

Аз просто забравих за маската. Случва се и ти напомнят. В Германия веднага, в България въобще, в Австрия малко по-късно отколкото трябва. За това беше коментарът, но твоят е просто един път. Затова пък има много харесвания, което на трети ден на родна земя вече не ме учудва. И хайде да не ме погваш със закачалката, защото досега в България навсякъде или само аз съм с маска, или ако има и други, техните са под носа. Иначе забелязах, че много бойни сте станали, но масово неваксинирани и с поведение на безсмъртни. И други работи, но не е темата за тях.

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 23:26 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт