COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 564
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 6 900
  • София
След като от най-висока трибуна ни беше заявено, че у нас коронакризата се управлява политически, то май и хората решиха, че тя е добър повод да направят напук на политиците - поне аз такова чувство имам. Абсолютно неадекватно поведение, и то при 1400 заразени на ден и скоростно пълнещи се болници, на фона на всички новини от чужбина - наистина имам чувството, че все по-масово се демонстрира нахално и предизвикателно неподчинение. Днес в централен офис на голяма банка - служители без маски или с такива под носа обслужват клиенти също без маски, оглеждащи се победоносно.
Чудя се само - на кого все пак правят напук? За ВИП-персоните винаги ще има спец-обслужване, но ние, останалите, ще сме си пак на стъпалата пред болниците, ако се стигне дотам. Само дето докато това "ако" не е станало реалност, нашенецът показва бабаитлък и се гордее с това, все едно е някакъв героизъм да демонстрираш как не ти пука за нищо и никого. Жалка работа...

# 6 901
Кантарджиев отдавна го гледам като някакво шоу, не като специалист, който може да даде достоверна информация и насоки какво да се прави.
Сетих се за нещо - защо никоя телевизия не покани година е половина шефът на ковид отделението във ВМА? В самото начало се появи един - два пъти за малко, направи ми много добро впечатление.
А, и малко офф-топик. Не може да бъде! Президентът не стои добре маскиран дълго време. Беше на мача на европейското по волейбол за жени в Пловдив.

Нъм, защо се чудиш? Такъв ни е матерЯла...

# 6 902
  • София
Ако искате пример за дисциплина - пуснете си мачът Малмьо (швеция) - Лудогоец, важен плейоф за шампионска лига. Стадионът в Швеция е пълен, доколкото може да е, след като всички фенове стоят през 3 седалки един от друг....
Да си говорим за Шведския модел, а? Нали той беше в устата на половината юзъри в тая тема....

# 6 903
Недоволна, за доц. Попов ли говориш?
Сигурно има какво да каже, важно е, че днес от трибуната на НС, видяхме Чорбанов да казва, че обществената полза от ваксинирането била спорна.  Едва ли ще видим доцента.

# 6 904
  • При семейството си
Между другото при тази вълна в съседната тема за Сблъсъка няма толкова активно, новозаразили се пишещи, особено в по-сериозно състояние. Може би сме още в началото .

# 6 905
Недоволна, за доц. Попов ли говориш?
Сигурно има какво да каже, важно е, че днес от трибуната на НС, видяхме Чорбанов да казва, че обществената полза от ваксинирането била спорна.  Едва ли ще видим доцента.
Да, за доц. Попов писах. А Чорбанов, като плещи такива неща (не съм мазохист, за да ги гледам и слушам тия събрани от кол и въже), за чий поне година се би в гърдите каква гениална ваксина е сътворил. Не искам дори и случайно да видя физиономията му по тв, че нямам пари за нов телевизор.

# 6 906
Цитат
Защото , когато Рюте в Нидерландия затваря, няма : “ Искаме, не искаме”, нищо, че въвежда непопулярни мерки.
Какви непопулярни мерки е въвел Рюте?Непопулярно не затваря навреме при ръст на случаите,а разчита на мъдростта на нидерландците.Те понеже са много надменни,но не и мъдри,не оправдаха ''очакванията'' му.И той политиканства,но го прави по-елегантно,понеже топките му се качват в гърлото.Сега разпуска постепенно,въпреки,че специалистите препоръчали  да се изчака до 20 септември.Рюте преди няколко дни помолил сънародниците си да слушкат,за да си изкарали добре празниците.Новогодишните имал предвид.Дано!Изключително противната кметица на столицата,дето се чуди как да я развали,правела мега тъпи изказвания.Казаха ми,че по местна тв интервюирали младеж.Бил сдухан покрай цялата ситуация.Сега завършил у-ще,не знаел какво да прави с живота си.Пък видял кметицата по тв,тя призовала всички да спазват мерките.Казала:вие младите ще живеете до сто години,има кога да излизате и да се веселите.В този дух било обръщението-призив.На младежа му олекнало,успокоил се и излязъл да пие едно кафе навън.Laughing Какви мерки изпълняват,че са чудо невиждано.Преди две седмици направиха протестно шествие в Амстердам с/у ваксини,мерки и аз не знам какво.Мерки налагат в Австралия.Седят с месеци затворени за по 6-26 случая.

# 6 907
  • Под сянката на разлистените кактуси
бащата.

Аз също се интересувам, откъде Кантарджиев черпи информация за т.нар. доживотен имунитет? В
Например си пази лекциите по медицина? Wink

Това хич няма да е добре, че бая време е минало оттогава, като гледам, а медицината бързо се променя...

# 6 908
Ако искате пример за дисциплина - пуснете си мачът Малмьо (швеция) - Лудогоец, важен плейоф за шампионска лига. Стадионът в Швеция е пълен, доколкото може да е, след като всички фенове стоят през 3 седалки един от друг....
Да си говорим за Шведския модел, а? Нали той беше в устата на половината юзъри в тая тема....
Аз дисциплина не виждам, а и маски също...

# 6 909
А за какво са им маски на открито, ако кротко си стоят на стадиона през три седалки? Те там никога не са носили маски, но и не са задръствали болниците с изключение на миналата пролет.
Манталитет.

# 6 910
А за какво са им маски на открито, ако кротко си стоят на стадиона през три седалки? Те там никога не са носили маски, но и не са задръствали болниците с изключение на миналата пролет.
Манталитет.
Де да бяха през 3 седалки....

# 6 911
Няма оправия. Къде ли вируса е лош, къде ли народа е... Айде да не етикирам.
Хора от домакинство, в което има доказано болен, се развяват. Заразяват, без да им пука. Разболяват се, остават вкъщи за два дни, ако го карат леко, и после наново. И казват '"Аз толкова, време не мога да стоя вкъщи, ще се побъркам"!
Ама, верно ли?!?
Моето 20годишно, умствено изостанало и с хиляди увреждания дете, за което излизането навън е буквално от жизнена необходимост, издържа точно 21 дни без да излиза, защото първо се разболя баща и, тя после. Дали тя може да издържи, при положение че въобще не може да разбере защо, по дяволите, е затворена!!!
Не че някой я е карантинирал, не, няма как да се направи тест на такова дете, освен под упойка.
И не го пиша това, за да се правя на важна. Знам, че много хора са постъпили като нас.
Просто вече нервите ми не издържат на тая простащина наоколо, на тая липса на съпричастност, на тоя явен непукизъм.
Как се живее с мисълта, че си наясно, че сееш зараза, която евентуално би могла да убие?
Пак се отплеснах, но тия дни се нагледах и наслушах на какво ли не.
Между другото Ковид отделението във Враца се пълни със страшна сила. От работещ там го знам. И то някак изведнъж, за последните десетина дни.
Ясно е, че не е само там.
Но всички искаме, искаме, искаме. Да ходят децата на училище искаме, на градина, да ходим на кръчма искаме, да не затварят бизнеси искаме. Голямо искане пада. Ама, стане ли въпрос да дадем нещо от себе си, като поведение имам предвид, ааа, не може, не издържаме.
Аман от искане!
Някои потребители ще нарекат това истеричен изблик. И ще са прави тоя път.
Това не е истеричен изблик, а крайъгълен камък, от който имате поле да размишлявате защо се стигна дотук.
Скрит текст:
И горе главата, за да не падне короната, онази истинската! Simple Smile

# 6 912
На мен ми направи впечатление ниската възрастова група на починалите от корона. Тук не са регистрирали нито един смъртен случай под 45 години. Трябва да се разровя след почивката и проверя как водят статистиката, но официално към ден днешен изглежда така:

Скрит текст:
Изчисленията са на 100 инфекции в дадената възрастова група, разделени по пол.

# 6 913
В Израел днес се въвеждат нови ограничения, пише Haaretz.

Всички лица на възраст над три години трябва да представят сертификат за ваксина или отрицателен резултат от теста за COVID-19, за да влязат в редица закрити съоръжения, като спортни зали, басейни, академични сгради, културни и спортни събития, музеи, библиотеки, ресторанти и хотели.

За магазините и моловете вместо това се прилага ограничение за броя на хората в търговските обекти, същото важи и за по -големи събития, които също имат ограничение и таван за аудитория.

Причината за новите ограничения е увеличаване на инфекцията в страната. В понеделник бяха съобщени   8 646 нови случая на инфекция, което е най -високата дневна стойност през последните шест месеца.

6 от 10 шведи са положително настроени относно въвеждането на covid-паспорти за влизане, например в търговски центрове или места за забавление, както беше направено в много страни.

Това показва проучване на Sifo, проведено от името на TV4 Nyheterna.

Сред хората на възраст между 56-79 години, 7 от 10 смятат, че въвеждането на Covid Pass за участие в социалния живот би било добра идея. Сред по-младите хора на възраст между 18-34 години, по-малко, 5 от 10 искат Covid Pass.

В някои от страните, където се изисква Covid Pass, това доведе до големи демонстрации и протести, като например във Франция и Италия.

Шведската Агенция за обществено здраве засега не смята, че въвеждането на Covid Pass в Швеция е добра идея. - Нашата цел е да намалим разпространението на инфекцията и да не се налага да се отнасяме към хората по различен начин, казва Карин Тегмарк Висел, която е ръководител на отдел в Шведската агенция за обществено здраве.

Шведският епидемиолог Андерс Тегнел също казва, че е скептичен към резултата от това делене на обществото и настройване на хората едни срещу други.

Твърди се, че отказващите ваксинация във Франция плащат хиляди крони, за да си купят фалшиви паспорти за COVID - въпреки че рискуват затвор.

В страната се изисква доказателство за ваксинация, антитела или отрицателни резултати от тестове за псещение в ресторанти, влакове, арени и музеи.

Черният пазар започна отлично през юли, когато властите започнаха да изискват Covid Pass за тези, които искат да посещават кина, музеи или спортни арени. Когато изискването за Covid Pass беше разширено до кафенета, ресторанти, междуградски влакове и други обществени места през август, търсенето се увеличи още повече.

Фалшивите паспорти се продават сравнително открито чрез социални медии като Snapchat и Facebook, въпреки факта, че издателите му рискуват затвор. „Ваксинирането е доброволно, благодарение на нашите услуги“, казва един актьор.

Изискванията на Covid Pass са по идея на президента Еманюел Макрон, чрез което той се надява да мотивира сънародниците си да се ваксинират. Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата във Франция е висока, но има противници и те организират протести пет поредни уикенда.

28-годишен организатор на партита заяви пред AFP, че е купил фалшив паспорт, защото не може да работи по друг начин. Той не твърди, че е против ваксините, но смята, че е погрешно младите хора да бъдат принуждавани да вземат ваксината.

- Ако COVID-19 все още съществува, когато съм на 50 или 60 години, тогава ще се ваксинирам, казва мъжът, който иска да остане анонимен.

Издателите на фалшиви паспорти рискуват затвор до пет години и глоба до 1,5 милиона шведски крони. Всеки, който използва фалшив паспорт, може да бъде осъден на три години зад решетките. Няколко души вече са обвинени в измамата.

Швеция: Почти на 800 тайландски берачи на плодове ще бъдат предложени ваксина срещу COVID-19 в Jämtland и Härjedalen през следващите седмици.

Още в понеделник Регион Вестерноррланд ваксинира колкото се може повече тайландски берачи на плодове в Херносанд.

През лятото клъстерните инфекции, които избухнаха сред чуждестранни берачи на плодове, бяха основен проблем в Норланд и на няколко други места и сега на гастарбайтерите се предлагат ваксини срещу COVID-19.

Първите дози в област Jämtland и Härjedalen бяха дадени във вторник, съобщава Länstidningen Östersund. През следващите няколко седмици между 700 и 800 тайландски берачи на плодове ще бъдат предложени ваксини, изчислява регионът. Желанието за ваксинация е високо и досега нито един берач не е отказал ваксинация.

- Изключително логично е да се направи това. Всички печелят от факта, че тези лица са включени в нашия план за ваксинация, казва за вестника Урбан Тирен, действащ координатор на ваксинацията в региона. (TT)

SVT Nyheter Småland съобщава, че на гимназистите във Växjö през есента ще бъде предложено да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 през учебните часове в прогимназиалните училища и ще ваксинира желаещите ученици, съгласно плана, представен от общината днес. Швеция засега препоръчва ваксинация само на 16-17 годишните.

Надеждата е, че ваксинациите ще започнат следващата седмица.

Учениците под 18 години трябва да имат формуляр за съгласие, подписан от настойник, за да бъдат ваксинирани.

Лена Андерсон Назал, координатор на ваксините в региона Кроноберг, казва за SVT, че има мисли за подобна концепция и в университета.

Регион Упсала вчера пусна прессъобщение, че 70% от 16-17 годишните в региона вече са получили първата си доза. Останалите региони засега изостват с ваксинацията на тази възрастова група и са с далеч по ниски проценти.

В Упсала е открита нова вирусна мутация, съобщава UNT.

Все още не е ясно колко опасна е новата мутация.

Към днешна дата новата мутация, наречена E484Q, е идентифицирана в проба, която е анализирана.

Според звеното за проследяване на инфекциите в окръга има общо осем случая със силни индикации, че това е новата вирусна мутация. В момента се извършва интензивно проследяване на инфекцията около случаите.

Двама от заразените са напълно ваксинирани. Но никой от тези, които се разболяха, не се нуждаеше от болнична помощ.

Матс Мартинел е медицински отговорният лекар в отделението за вземане на проби.

- Това е естествено развитие на ваксинационния натиск, който имаме. Преди достатъчно хора да бъдат напълно ваксинирани, вирусните варианти, които могат да избегнат защитата с ваксина, ще имат предимство, казва той пред вестника.

Инфекцията трябва да е била внесена в страната във връзка с пътувания в Южна Испания и Португалия. Връщащите се пътници трябва от своя страна да са заразили поне един човек.

СЗО критикува решението на САЩ и други страни да предложат допълнителни бустер дози, съобщава SvD.

Шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус каза днес на пресконференция, че в момента не е необходима допълнителна доза.

Той смята, че ваксините трябва да бъдат прехвърлени в други страни.

- Даването на бустерни дози е като даване на допълнителни спасителни жилетки на хора, които вече имат спасителни жилетки, и оставяне на други да се удавят, защото нямат нито един спасителен пояс. Става дума за милиони хора, казва той според SvD.

# 6 914
Кантарджиев отдавна го гледам като някакво шоу, не като специалист, който може да даде достоверна информация и насоки какво да се прави.
Сетих се за нещо - защо никоя телевизия не покани година е половина шефът на ковид отделението във ВМА? В самото начало се появи един - два пъти за малко, направи ми много добро впечатление.
А, и малко офф-топик. Не може да бъде! Президентът не стои добре маскиран дълго време. Беше на мача на европейското по волейбол за жени в Пловдив.

Нъм, защо се чудиш? Такъв ни е матерЯла...
Ти само гледай Пловдив, както яко го е налазила делтата, след подобни спортни събития, какво избухване ще има..

Общи условия

Активация на акаунт