COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 284
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 125
  • София
Разбира се, че редовното тестване на учители и ученици е съвсем разумна идея.

ако ги тестват редовно ще трябва сума народ да седи карантиниран.

# 7 126
  • Пловдив
Положителна новина:

Считано от утре, 20 август, ръководителите на всички администрации трябва да организират работния процес в съответната организация, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа. Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
 По този начин значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол. В заповедта се посочва още, че всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите.

Съгласно същата заповед, от утре, 20 август, въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти/ мероприятия, може да не се прилага, при условиe че:
100% от персонала в съответния обект да е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или да разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Заповедта на здравния министър се отнася за:

конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
на спортни състезания с публика;
посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/rkovoditelite-na … 6T3CeQSFBaWq0S1gI

# 7 127
  • Насред хаоса
Ти нали си от тези дето от месеци неглижираш пандемията и благодарение на такива като теб и бонд и още няколко потребителя, доста хора все още гледат на ваксините не като спасение а като наказание.
Малка корекция - нежеланието да се ваксинира човек към момента не означава неглижиране на пандемията. Как все ги навързвате такива? Защото аз например не искам да се ваксинирам, но си ходя с маската, не се бутам в тумби народ, не ползвам градски транспорт, ходя в заведения на открито и при разстояние между масите, както и ползвам дезинфектант и спазвам строга лична хигиена.
В момента повечето неглижиращи пандемията, поне от това, което видях по морето и не само, са голяма част от ваксинираните, без значение нашенци или чужденци. Защото вече се имат за безсмъртни, разрешено им е да разнасят вируса и не считат за необходимо поне малко да се съобразяват с мерки или нещо подобно. Поради което също и ситуацията в страните шампиони по ваксинация се влошава и те също обмислят затваряне.
П.П. Някой ще ги чака ония умници да се натуткат и стигнат до решението, че трябва тестване. Че не мога да си купя тестове и при необходимост да правя, вместо да чакам сульо и пульо да ми казва, при положение, че повече от година се мели едно и също.

# 7 128
  • Пловдив
Е, как разбра, че са ваксинирани. Пита ги всичките един по един. И откъде знаеш, че не те лъжат.....Или получи факс от кораба-майка. Ако искате да ви вземем писанията сериозно, пишете сериозно.

# 7 129
По-вероятно е да са неваксинирани или изкарали го като грипче. Особено част от последните трудно спазват мерки.

# 7 130
  • Насред хаоса
Е, как разбра, че са ваксинирани. Пита ги всичките един по един. И откъде знаеш, че не те лъжат.....Или получи факс от кораба-майка. Ако искате да ви вземем писанията сериозно, пишете сериозно.
Ама разбира се, няма начин да са ваксинирани 😊.
Мнозина бяха от Израел. А там повечето са ваксинирани. Освен това човек с малко акъл и чувство за самосъхранение, който не се е ваксинирал, спазва мерки, защото не желае да се зарази. Елементарно е.
Какво, не е ли положението такова и в други страни, където масово са ваксинирани?
И накрая - все ми е тая дали ще ми вземате писаното насериозно. Казвам това, което наблюдавам.

# 7 131
La Sombra,
Вероятно е както казваш, всички неваксинирани или около 80% от българите, спазват мерки, а проблемните дето правят калабалъка по морето и по заведенията са от останалите.
Само има една малка подробност , че фактите говорят друго.
България е страната в ЕС която чупи всякакви рекорди по нищожен брой ваксинирани. Предпоследните по ваксинация в ЕС са двойно на нашия процент.
Не може да е нормално в България да не можем да стигнем 20% ваксинирани, а в повечето страни от ЕС да гонят 70-80%.
При такава разлика единственото което се сещам, че нямаме място в ЕС, но дори и Бутан са вече с 90% ваксинирани благодарение и на нашите ваксини.
За съжаление вече сме с R над 1.5 и гоним 2 и скоро дори и с маска на открито ще е опасно.

# 7 132
Сомбра, много голяма част от неваксинираните не се стряскат от тоя "измислен вирус". Моите наблюдения са, че точно те най-малко спазват мерките. А и по статистика са повече от 80%.

# 7 133
  • Насред хаоса
Пак за ваксинирани говориш. Случаите у нас при толкова малко ваксинирани не са ли почти еднакви с тези в Израел?
Не можеш да обвиняваш хората, че не искат да се ваксинират с препарат за спешна употреба.
И, още нещо, понеже тук много се обича обобщаването - не казах едните или другите като цяло, а голяма част, като при това никъде не съм споменала, че категорично едните имат принос, а другите не.
Междувременно в Гърция става още по зле, защото постоянно прииждат туристи. А и там не са назад с ваксинацията, доколкото знам.

# 7 134
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
И моите наблюдения са като на Cygnus.
Просто си държат една линия в отношението към ситуацията - измислен вирус и ваксина, която по-скоро е измислена, за да навреди. От моите познати ваксинирани всички продължаваме да бъдем предпазливи. Разбира се, това не означава, че има и такива, за каквито пише La Sombra, но се съмнявам да са мнозинство.

# 7 135
Само ще ви припомня , че сме в началото на вълната и лошото предстои.
С такова R като нашето и с толкова противници на ваксинацията в началото на септември ще сме с по над 200 хоспитализирани дневно, а към края ще сме шампиони по смъртност в ЕС, нищо че като население сме малко.
Не знам с какви очи ще пишете като започнат да умират пак над 100 човека на ден в България, нещо което няма да се случи в Израел.

# 7 136
Ей сега министъра ще е разкъсан  ....заповед от днес..за вчера...

# 7 137
  • Пловдив

Ама разбира се, няма начин да са ваксинирани 😊.
Мнозина бяха от Израел. А там повечето са ваксинирани. Освен това човек с малко акъл и чувство за самосъхранение, който не се е ваксинирал, спазва мерки, защото не желае да се зарази. Елементарно е.
Какво, не е ли положението такова и в други страни, където масово са ваксинирани?
И накрая - все ми е тая дали ще ми вземате писаното насериозно. Казвам това, което наблюдавам.

Ла Сомбра, спазването на мерки изобщо не е зависимо от това дали човек е ваксиниран. Манталитет е по-скоро, начин на възприемане на ситуацията и донякъде страх. Като нямаше ваксини, беше абсолютно същата работа.
Познавам хора, които от самото начало не взеха насериозно този вирус, спокойно се бутаха в тълпи, ходеха по разни събития на закрито,  на заведения на закрито, дори по време на двете вълни, допреди да затворят заведенията, а после като ги отвориха пак бяха първа писта на заведение. И сега не им мига окото, независимо дали са преболедували, независимо дали са ваксинирани. Тези хора, които си видяла, едва ли са се държали много по-различно преди да се ваксинират. Така мисля аз, може и да греша.

# 7 138
  • Насред хаоса
Само ще ви припомня , че сме в началото на вълната и лошото предстои.
С такова R като нашето и с толкова противници на ваксинацията в началото на септември ще сме с по над 200 хоспитализирани дневно, а към края ще сме шампиони по смъртност в ЕС, нищо че като население сме малко.
Не знам с какви очи ще пишете като започнат да умират пак над 100 човека на ден в България, нещо което няма да се случи в Израел.
Защо ние да нямаме очи? Ти очи имаше ли, когато например съобщаваха жертвите на грипа всяка година, все едно са нещо обичайно? А с какви очи ще кажеш на хората с противопоказания или други основания, че трябва да се ваксинират, независимо какво ще им коства, инак те ще носят вина? Хайде без манипулации, моля.

# 7 139
Заведенията и до сега работеха на 50% Пт капацитета си по заповед, а в реала знаем как стоят нещата . Тази заповед е безмислена, ако не се упражнява последващ контрол по осъществяването и спазването й.  Сигурна съм, че нищо няма да се промени

Общи условия

Активация на акаунт