COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 094
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 170
  • Сан Франциско
В градината на дъщеря ми, от миналия август, откакто я отвориха, всички деца на 2+ години носят маски, по цял ден. Учителките помагат, сменят и така. Децата толкова искат да са там, да са с приятелчета, че не мрънкат и даже си сравняват картинките и моделите на маските. Нито са увредени, нито са травмирани, разбират, че засега това е положението. Родителите сме тъжните, че най-малките не знаят какво беше предишното нормално.

# 7 171
Аз имам съмнение,че възрастните ваксинирани ако се заразят,няма да оцелеят 🤔
Съмняваш се, че ще оцелеят ли? На колежката бащата на 84г. с диабет, подагра, 2 сърдечни операции и куп други заболявания оцеля след като се зарази след 1-ва доза Астра Зенека. Изкарал е 2-3 дни на домашно лечение без съществени поражения.
Нашата близка, която натикаха в ковид отделение с обикновена пневмония, е на 78. Два месеца преди да я набутат там, прекара сериозна операция на тазобедрената става. Е, зарази се доброзорно, но го изкара леко предвид възрастта и операцията. Не е ваксинирана още и не смята да го прави.
Нещо ни ми се вярва, че е така. Мойлизък влезна за съвсем друго в болница, там го заразиха с ковид. След известно време, при направен PCR тест, положителен и въведен в системата, не го приеха в ковид отделение, преди да направят допълнителен тест.

# 7 172
  • Насред хаоса
И аз какво да направя, като не ти се вярва? На очна ставка ли да я доведа?
Още нещо, което няма да ти се вярва - тя цял живот е медицински работник.

# 7 173
Трудно ми е да разбера неочаквания оптимизъм в някои изказвания за резултите, които ни очакват в текущата вълна. Аз лично съм песимист, защото случващото се в държавите, които са преди нас с две-три-четири седмици в развитието на делта варианта е поучително. Дори в тези с добро васкинационно покритие. Нито сме достигнали пика, нито знаем какъв връх имаме потенциала да достигнем (с по-заразен и по-бързо протичащ вариант).

Бях писала за дъщеря ми, която се разболя миналата седмица, ваксинирана в следата на май с АЗ.
Ваксината помогна. Първи лек симптом във вторник вечерта, температура в сряда сутрин, първи антигенен - отрицателен, след два часа - положителен, по-късно през деня PCR - положителен, от неделя няма температура, а от днес антигенният е отрицателен (8-9-ти ден).

Мъчно ми е за хората, които се подведоха и не взеха мерки да се предпазят.

# 7 174
И аз какво да направя, като не ти се вярва? На очна ставка ли да я доведа?
Още нещо, което няма да ти се вярва - тя цял живот е медицински работник.
Най-вероятно си е била с ковид, слезнал към дробовете и не хванат с тест. И са решили това с кръвни изследвания и скенер / рентгена. Много такива случаи има, след като слезне вируса в дробовете, не го хваща теста.

# 7 175
  • Насред хаоса
Това беше първото, за което тя се хвана. За толкова години в сектора знае добре какво да гледа. На снимката е била не ковид пневмония, направи я преди да отиде да я прегледат.

# 7 176
Сомбра, много голяма част от неваксинираните не се стряскат от тоя "измислен вирус". Моите наблюдения са, че точно те най-малко спазват мерките. А и по статистика са повече от 80%.
Аз тук почвам да улавям интересна тенденция. Вече втора съфорумка говореща само за ваксини се оказа, че е преболедувала. Освен Милена и Девата има ли други от хард ваксърите, които да са го изкарали? Поне ми се изясни защо те двете са толкова спокойни. Как може да се пусне анкета показваща колко от тук пишещите и четящите са преболедували, ваксинирани или и двете?

# 7 177
Аз имам съмнение,че възрастните ваксинирани ако се заразят,няма да оцелеят 🤔
А кое те навежда на това съмнение? Rolling Eyes
Мен лично, ме навежда фактът, че около мен вече има два случая на доброкачествени образувания у възрастни хора, наблюдавани с десетилетия и сега след ваксината превърнали се в злокачествени. Единият е свекър ми, другият - вуйчото на моя приятелка, за когото научих днес. Личният лекар на вуйчото е отказал да му сложи ваксина, предвид образуванията и рискът, свързан с тях. Дядото се разярил и заплашил, че ще го докладва, задето ми отказва ваксина. Отишъл при друг, ваксинирал се и след месец вече е раково болен пред операция. Както се е опасявал лекарят му.
Свекър ми е по същия начин - следващия месец влиза в болница за операция, а 10 години не е имал проблем с това нещо. Само че, него никой не го предупреди.

# 7 178
  • Сан Франциско
^ Това докладвано ли е официално на здравните власти?

# 7 179
Теб не съм те питала, питах Барса.  Но понеже с факти говориш, как свърза образуването на доброкачествено/злокачествено образувание/последно кое/ с ваксината. Питам най - добронамерено.

# 7 180
  • София
Ако правилно съм разбрала новата заповед - дава се възможност примерно на един фитнес да допуска само клиенти с ПСР или с ваксина, така ли?

Не.
Ако едно помещение побира 100 човека, то може да работи на 100% капацитет ако посетителите имат документ за ваксина или ПСР тест. Т.е. 100 човека с подобен документ и няма да има ограничение за никого.
НО, ако речем дойдат 50 човека без такъв документ, то ще могат да влязат, но до там. 50% от капацитета е максималното допустим за хора, които не са ваксинирани или нямат отрицателен тест.

# 7 181
  • София
Ако правилно съм разбрала новата заповед - дава се възможност примерно на един фитнес да допуска само клиенти с ПСР или с ваксина, така ли?

Не.
Ако едно помещение побира 100 човека, то може да работи на 100% капацитет ако посетителите имат документ за ваксина или ПСР тест. Т.е. 100 човека с подобен документ и няма да има ограничение за никого.
НО, ако речем дойдат 50 човека без такъв документ, то ще могат да влязат, но до там. 50% от капацитета е максималното допустим за хора, които не са ваксинирани или нямат отрицателен тест.
И аз се зачудих - разбирам го - или поне така е написано, че ако персоналът е 100% ваксиниран или пребоелдувал или т.н...., което какво грее посетителите?

Съгласно същата заповед, от петък, 20 август, въведената противоепидемична мярка за ограничаване до 50% използването на капацитета на определени обекти/ мероприятия, може да не се прилага, при условиe че:

100% от персонала в съответния обект да е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или да разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Заповедта на здравния министър се отнася за:

конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
на спортни състезания с публика;
посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма (най-общо, всякакъв вид заведения - б.р.), игралните зали и казина.

Т.е. - при един семинар какво ме интересува, че персонала на ... хотела е ваксиниран? Или под персонал се разбират участниците в семинара Grinning

# 7 182
  • София
Аз също съм преболедувала и ваксинирана, съпругът ми също. Не сме мерили антитела нито веднъж.
Определено съм хард, хард, ваксър.
Много мои познати също са преболедували и ваксинирани.
И за секунда не съм се съмняваЛа дали ще се ваксинирам. Просто изчаках 6 месеца.

Последна редакция: чт, 19 авг 2021, 22:22 от Валенцето

# 7 183
Гледах по новините на БНТ как започва учебната година в САЩ… Явно американците са съгласни да се увредят отрочетата им от липса на кислород, за разлика от българите.
За кислорода незнам, но психиката на тия деца гаранция  ще липсва. Това е ненормално!
Но няма нужда да даваме примери чак от САЩ, побъркани има и при нас.

# 7 184
Имало вече и у нас тестове за ковид със слюнка
За който ще пътува ПСР със слюнка
https://forbesbulgaria.com/2021/07/12/genica-pcr-test/
За който иска вкъщи или за децата
V-Check COVID-19 Бърз антигенен тест чрез слюнка

Общи условия

Активация на акаунт