COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 094
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 275
Аз много добре си спомням, че за София бяха дали процент ваксинирани и хоспитализирани и бяха казали, че пациентите са с много леки симптоми
Моят въпрос е защо са приели в болница хора с много леки симптоми ?
Вече няма да е така Simple Smile Вероятно и сега вече нямат ресурс да хоспитализират хора с леки симптоми, ако можеш да си представиш лек до средно-тежък ковид.
Отделно има хора в риск и е резон да се хоспитализират и при лека симптоманика…

За ДО, докато в България е фул с хора отказващи да спазват мерки, да се ваксинират и т.н децата ще учат на ДО. Докато родителите отказват маски и регулярно тестване на децата, ще има ДО.
Простичко е. Цял смят показа какво се прави, но при нас няма как да се случи! Затова - ДО!

Аз средно тежък ковид за съжаление знам какво е, както и обяснението от 112 както не може да дишате тогава се обадете… за това мисля, че хора приети ей така за наблюдение в болница и такива с леко симптоми нямат място там. Защото имаше едно други хора, които  не са с ” леки симптоми” и обикаляха с часове с линейките, а други умряха на стълбите. И после беше “ много късно идвате “

# 7 276
Аз много добре си спомням, че за София бяха дали процент ваксинирани и хоспитализирани и бяха казали, че пациентите са с много леки симптоми
Моят въпрос е защо са приели в болница хора с много леки симптоми ?
Вече няма да е така Simple Smile Вероятно и сега вече нямат ресурс да хоспитализират хора с леки симптоми, ако можеш да си представиш лек до средно-тежък ковид.
Отделно има хора в риск и е резон да се хоспитализират и при лека симптоманика…

За ДО, докато в България е фул с хора отказващи да спазват мерки, да се ваксинират и т.н децата ще учат на ДО. Докато родителите отказват маски и регулярно тестване на децата, ще има ДО.
Простичко е. Цял смят показа какво се прави, но при нас няма как да се случи! Затова - ДО!

Аз средно тежък ковид за съжаление знам какво е, както и обяснението от 112 както не може да дишате тогава се обадете… за това мисля, че хора приети ей така за наблюдение в болница и такива с леко симптоми нямат място там. Защото имаше едно други хора, които  не са с ” леки симптоми” и обикаляха с часове с линейките, а други умряха на стълбите. И после беше “ много късно идвате “

Абсолютно!
Помните ли друга миналогодишна управленска простотия - всеки на възраст над 65  г. май беше, с ковид - в болницата! Ужас! Ми моите родители бяха на по 76 пролетта с ковида и бяха "поканени" да идат в болница, ако искат - без температура даже, татко - с болно гърло, майка - с хронична умора и гадене. Отказаха, разбира се. Да вземат пък там да прихванат някоя вече сериозна друга инфекция, че да я "съчетаят" с наличното, с което организмът показа, че си се оправя и сам. Това защо?
Сега при едно добро проследяване от ЛЛ и доболнична помощ повечето изобщо няма да губят време и пълнят легла в болниците излишно.
Докато други "гастролират" в сериозно състояние между лечебни заведения с линейки.
Просто всяка поредна "мярка" лично на мен ми показва, че решенията са просто политически и се взимат не във връзка с някаква задълбочена и професионална мисъл за общото здраве.
А, да, и това изобщо не е само в България. Ако ние имаме Бай Ганьо /толкоз се изтърка той от честа и неадекватна употреба/, то да не забравяме, че другите си имат пък други подобни "герои".

# 7 277
Не знам колко е истина за този италиански ресторант, но съм сигурен, че за да са в ресторанта, значи не са се чувствали зле и са го карали леко или безсимптомно.
Проблемът е колко хора се нуждаят от болнично лечение.
В ЮК минаха милион активни случаи, я си представете ако бяха като нас с над 10% хоспитализирани, дали щяха да могат да хоспитализират 150 хиляди. Е разликата е че там 80% от хората са ваксинирани, а тук обратното.
Там трябва да търсите разликата в третирането на ваксинирани и неваксинирани. Към ваксинираните има привилегии в много страни, защото не им пълнят болниците.

# 7 278
  • Стара Загора
Простотия за вас , според  мен са искали да проследяват показатели и да си съберат инфо в болниците тогава имаше места
Есента почна ужаса

# 7 279
  • Насред хаоса
Това за приемането на леките случаи и аз го наблюдавах. После ревнаха, че болниците били пълни. Е как няма да са?! И да, пътечката е много сладък мотив за това.
Таня, това не е оправдание. Можеха да си ги събират по други канали.

# 7 280
  • Пловдив
Съншайн, това за над 65 години в болница беше в първите месеци на епидемията. Вирусът беше тотално непознат и всички първоначални сведения бяха за повишена опасност при възрастните хора. Всички данни от другите страни бяха в тази посока. Затова се хоспитализираха възрастните. Превантивна мярка беше това. Отпадна, когато се установи, не е необходимо. В началото неизвестните бяха много, оттам и някои мерки, които впоследствие се оказаха излишни. Включително и прословутите пейки, за които ще се говори още 50 години какъв невероятен феномен сме преживели - ленти на пейките. СМС-те за да отидеш до магазин в другите страни ряпа да ядат. Не знаят какво е тормоз - да не можеш да седнеш на пейка. Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 11:01 от marzeliva

# 7 281
Онзи ден позната започна да ми разправя как слязла на аерогара София, минала за паспортна проверка... И изведнъж се чул  глас: "Спазвайте дистанция от 1.50 м, защото има видеонадблюдение..." Огледала се и видяла, че до нея са двамата мъже, между които седяла  над два часа в самолета-глава до глава. После ги извозили с автобуси, където пак били човек до човека, а на аерогарата решили да им пазели здравето. Каза го това доста иронично и добави как след като я потърсили за тест и го показала ги попитала дали вече е свободна. Някои хора не разбират, че до голяма степен мерките да лични отговорност. Транспортът е мястото, където дистанцията е трудно изпълнима и най-малкото може да се носят маски, но нашенецът все намира за какво да се хване и да се оправдава, за да не спазва мерките или да ги омаловажава. Какъв народ сме не знам. Не разбират много хора, че сме толкова свързани в тази ситуация и безотговорността и немърливостта вредят.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 11:53 от daisy12

# 7 282
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Съншайн, това за над 65 години в болница беше в първите месеци на епидемията. Вирусът беше тотално непознат и всички първоначални сведения бяха за повишена опасност при възрастните хора. Всички данни от другите страни бяха в тази посока. Превантивна мярка беше това. Отпадна, когато се установи, не е необходимо. В началото неизвестните бяха много, оттам и някои мерки, които впоследствие се оказаха излишни. Включително и прословутите пейки, за които ще се говори още 50 години, на внуци и правнуци ще се разказва.

Абсолютно подкрепям това мнение.
Но е лесно от дистаницята на времето и след леко прекарана инфекция на близките да се изявяваш от позицията на много компетентен.
Аз стигнах до извода, че не ми пука вече с кой какво ще се случва, никой, извън най-близките и обичани хора няма да убеждавам в нищо. Стига да не си бутат гагите в пряк и преносен смисъл близо до мен, все ми едно дали нещо ще се случи с такъв тип хора.

# 7 283
Това за приемането на леките случаи и аз го наблюдавах. После ревнаха, че болниците били пълни. Е как няма да са?! И да, пътечката е много сладък мотив за това.
Таня, това не е оправдание. Можеха да си ги събират по други канали.
Именно.
Затова напомних, че има ЛЛ и доболнична помощ, на които точно това им е функцията. Ако трябва за всяко болно гърло и отпадналост да проследяваме хора в болница, нищо чудно, че оглавяваме негативните класации за умрели. Поради липса на работеща здравна система.
...
Каква дистанция, какви близки. Говорите общи приказки.
Има и трябва да има ясни параметри за хоспитализация . По закон се наричат "индикации за хоспитализация" и това не са болно гърло и отпадналост, например. Тези изисквания не случайно са нормативно регламентирани - те са точно за това - да се избягва препълване на лечебни заведения с хора, чието място не е там. Не може всеки пореден министър да си решава с оглед политическата поръчка какви да са тези индикации. Това е просто абсурдно. И, както видяхме, води до огромни проблеми със здравеопазването и реално до висока смъртност.

# 7 284
Изобщо не вярвам да има затворени пейки. Ако стоят някакви стари ленти, може. За всички стана ясно, че навън е трудно да се заразиш, освен ако не се целувате по пейките.
За леките случаи в болница, така беше март 2020. После и тежки не приемаха. Актуализирайте си инфото, че ставате досадни.

# 7 285
Къде ги гледате и четете тия смешки с пейките?
Ох, май в Бургас ли беше или в друг цирк, миналата година ги бяха махнали направо в един парк. Но помня ли вече къде, не ми се и търси. Ако трябва всяка глупост, през която сме минали, да я помня или търся... Обаче помня, че ги бяха избочили някъде. Някой престарал се кмет гербаджийски беше.

# 7 286
  • Немция
Вчера се видях с моята приятелка от Германия ( Хесен). Тя не е ваксинирана още, изчаква до последно, така си е решила.Съответно понеже не е в колектив, работи сама , няма натиск.Други близки там са ваксинирани. Детето и е на 10 и не е спирало у-ще. Привили им тестове 2 пъти седмично, сега ще е по 3 пъти.
Даже децата сами си ги правили вече. Не съм питала с маски ли и т.н. вероятно. Не може и да си представи да има ДО- тя трябва да работи. В закрити заведения към момента, да седнеш вътре искат отрицателен тест, на вън може всякак да седнеш, не съм задълбавала.Каза че като цяло хората са отговорни и се пазят.Тя е в университетски град, не са имали някакъв страшен бум на кв. Оправят се хората, няма хър мър.Ама и тя вече си е с немски манталитет за 20+ години.Такова чудо като при нас не е виждала, няма и да види.Беше и на морето тук, отделно в свой дом,чуди се защо са толкова безотговорни хората като държание, ..остави ваксинирането, не пречи да не се пазиш и да пазиш другите . Не сме се превърнали,целунали, навирали една в друга,,няма драма,  да
 тука и на опашката ще ти се манталитет , кво да правиш..
И аз като твоята приятелка се чудех колко може да са безотговорни хората, докато бях в България.
Липсва единна линия от правителството, липсва пропаганда и правилна комуникация. Дори носенето на една маска е проблемно - често не се носи правилно или въобще не се носи.

Моите деца започнаха учебния срок(Германия).
Маски се носят. Засега само в затворено помещение, на двора имат право да ги свалят, но много си ги носят и на двора.
Училищата са с апарати за измерване на въглероден двуокис в помещенията. Получи ли се насищане, прозорците се отварят и се проветрява.
В момента не знам дали ги ползват, все още не е студено и са постоянно на отворени прозорци.

Тестовете си ги правят сами. До 4ти клас (основно у-ще) тестовете са тип близалка, клечката се върти в устата около 20-30 секунди.
От 5ти клас нагоре сами си пъхат клечката в носа, до средата на носа.
Ваксинирани и преболедували до 6 месеца са освободени от тест засега.
В училищата в града ни в края на август започва офанзива за ваксиниране на големите ученици. В имейла на директора не се споменава точно коя възраст има предвид, но училището е от 5 до 13 клас, така че предполагам, че става дума за горните класове.

Исках да организирам на малкия рожден ден в детски клуб с огромни помещения, впоследствие се отказах по ред причини.
Изискванията им бяха децата да са с негативни тестове от училището и да са през цялото време с маска вътре.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 11:00 от Бибит

# 7 287
  • София
Изобщо не вярвам да има затворени пейки. Ако стоят някакви стари ленти, може. За всички стана ясно, че навън е трудно да се заразиш, освен ако не се целувате по пейките.
За леките случаи в болница, така беше март 2020. После и тежки не приемаха. Актуализирайте си инфото, че ставате досадни.
Разбира се, че няма затворени пейки заради ковид. Лента може да има по десетки причини. Онзи ден минавам покрай блока, от гумата на една колана препасали една ледна до едно колче над тротоара. Абсолютно неясно за какво е. Може в канал да са влизали, може кабел отдолу да има, мода са пръскали по тревата.

Заради подобни тъпи дискусии, като тази за ограничителната лента около 2 пейки, маса качествени потребители спряха да пишат в темата. Моля, някои хора да се засрамят.

# 7 288
  • Пловдив

Няма да има затворени пейки, разбира се. Имам чувството, че сега ако отида и лепна един стикер на някоя пейка, до довечера ще има вой - затравят пейките. Smiley Smiley Smiley
Дори и стикерът да е с Мики Маус. Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 11:45 от marzeliva

# 7 289
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Judy, когато болниците се препълваха това не се случваше с такива пациенти, нека не се правим на чукнати!
Говорим за ноември-декември 2020, и март-април 2021.
marzeliva много добре го е написала, няма смисъл да се повтарям.

Ревнаха, че са им препълнени отделенията - абе наистина никакво чувство за свян и уважение ли не остана у вас към хората, които може да се наложи да ви спасяват - вас или ваши близки? За такива мизерници ли смятате лекарите, че използвате такива изрази?

Общи условия

Активация на акаунт