COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 868
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 290
Изобщо не вярвам да има затворени пейки. Ако стоят някакви стари ленти, може. За всички стана ясно, че навън е трудно да се заразиш, освен ако не се целувате по пейките.
За леките случаи в болница, така беше март 2020. После и тежки не приемаха. Актуализирайте си инфото, че ставате досадни.

Инфото е от ноември , където много хора стояха в болница със седмици “ за всеки случай”
Много депутати и чиновници ги приеха в ВМА за всеки случай

# 7 291
Вчера се видях с моята приятелка от Германия ( Хесен). Тя не е ваксинирана още, изчаква до последно, така си е решила.Съответно понеже не е в колектив, работи сама , няма натиск.Други близки там са ваксинирани. Детето и е на 10 и не е спирало у-ще. Привили им тестове 2 пъти седмично, сега ще е по 3 пъти.
Даже децата сами си ги правили вече. Не съм питала с маски ли и т.н. вероятно. Не може и да си представи да има ДО- тя трябва да работи. В закрити заведения към момента, да седнеш вътре искат отрицателен тест, на вън може всякак да седнеш, не съм задълбавала.Каза че като цяло хората са отговорни и се пазят.Тя е в университетски град, не са имали някакъв страшен бум на кв. Оправят се хората, няма хър мър.Ама и тя вече си е с немски манталитет за 20+ години.Такова чудо като при нас не е виждала, няма и да види.Беше и на морето тук, отделно в свой дом,чуди се защо са толкова безотговорни хората като държание, ..остави ваксинирането, не пречи да не се пазиш и да пазиш другите . Не сме се превърнали,целунали, навирали една в друга,,няма драма,  да
 тука и на опашката ще ти се манталитет , кво да правиш..
И аз като твоята приятелка се чудех колко може да са безотговорни хората, докато бях в България.
Липсва единна линия от правителството, липсва пропаганда и правилна комуникация. Дори носенето на една маска често не се носи правилно или въобще не се носи.

Моите деца започнаха учебния срок(Германия).
Маски се носят. Засега само в затворено помещение, на двора имат право да ги свалят, но много си ги носят и на двора.
Училищата са с апарати за измерване на въглероден двуокис в помещенията. Получи ли се насищане, прозорците се отварят и се проветрява.
В момента не знам дали ги ползват, все още не е студено и са постоянно на отворени прозорци.

Тестовете си ги правят сами. До 4ти клас (основно у-ще) тестовете са тип близалка, клечката се върти в устата около 20-30 секунди.
От 5ти клас нагоре сами си пъхат клечката в носа, до средата на носа.
Ваксинирани и преболедували до 6 месеца са освободени от тест засега.
В училищата в града ни в края на август започва офанзива за ваксиниране на големите ученици. В имейла на директора не се споменава точно коя възраст има предвид, но училището е от 5 до 13 клас, така че предполагам, че става дума за горните класове.

Исках да организирам на малкия рожден ден в детски клуб с огромни помещения, впоследствие се отказах.
Изискванията им бяха децата да са с негативни тестове от училището и да са през цялото време с маска вътре.
Изненадвам се, че в Германия има такова изискване за детските рождени дни в клубове. Мои близки ме поканиха на рожден ден на детето си и тук няма някакви изисквания, аз не отидох. 10 деца плюс родителите бяха поканили моите познати,  плюс аниматори. Самият клуб един тесен, а самото събитие е два часа и кусур. Маски и каквито и да били други мерки няма, а в деня на рождения ден имаше близо 1300 заразени.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 03:11 от daisy12

# 7 292
Judy, когато болниците се препълваха това не се случваше с такива пациенти, нека не се правим на чукнати!
Говорим за ноември-декември 2020, и март-април 2021.
marzeliva много добре го е написала, няма смисъл да се повтарям.

Ревнаха, че са им препълнени отделенията - абе наистина никакво чувство за свян ли не остана у вас за хората, които може да се наложи да ви спасяват - вас или ваши близки? За такива мизерници ли смятате лекарите, че използвате такива изрази?

Не знам кои се правите на "чукнати". Smile Вероятно има такива,  но това определено не съм аз.
С моите родители се случи точно по време  на една от "кризите" в края на март /вече го писах изрично и не случайно - който чете го е прочел/ когато болниците пак бяха "претъпкани" и, въпреки това, с удоволствие биха ги приели с кашлица и отпадналост. И изрично получиха "покани" за "събирането" там. Не че е лошо да участват в "купона", но имаше по-подходящи кандидатури. А и не са купонджии по природа. Тях спокойно можеше да си ги следи ЛЛ. И това е функцията на доболничната помощ - пак ще напомня.

# 7 293
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
И кой така на ушенце ви докладва това инфо?
Депутати.... хайде моля ви се, нека не се правим, че не ни е ясно,
че за такъв тип хора така е било и така ще бъзде винаги, не само у нас. По принцип в модерните времена не се счита за престижно да си човек от типа на президента на Уругвай, ако ме разбирате какво имам предвид.

# 7 294
Скрит текст:
Личен случай не е "ушенце". Моите родители, докато бяха в карантина, ги гледах аз. Т.е. грижех се за тях. Ако вие действате "на ушенце", не всички го правим по този начин. Но да  не влизам, поне аз, в подобни елементарни начини на общение.
Оставям ни на това ниво да си ги водите любителите. Темата бъка от подобни без друго. Да не допринасям и аз.

# 7 295
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Края на март миналата година болниците не бяха препълнени.

# 7 296
  • Немция
Вчера се видях с моята приятелка от Германия ( Хесен). Тя не е ваксинирана още, изчаква до последно, така си е решила.Съответно понеже не е в колектив, работи сама , няма натиск.Други близки там са ваксинирани. Детето и е на 10 и не е спирало у-ще. Привили им тестове 2 пъти седмично, сега ще е по 3 пъти.
Даже децата сами си ги правили вече. Не съм питала с маски ли и т.н. вероятно. Не може и да си представи да има ДО- тя трябва да работи. В закрити заведения към момента, да седнеш вътре искат отрицателен тест, на вън може всякак да седнеш, не съм задълбавала.Каза че като цяло хората са отговорни и се пазят.Тя е в университетски град, не са имали някакъв страшен бум на кв. Оправят се хората, няма хър мър.Ама и тя вече си е с немски манталитет за 20+ години.Такова чудо като при нас не е виждала, няма и да види.Беше и на морето тук, отделно в свой дом,чуди се защо са толкова безотговорни хората като държание, ..остави ваксинирането, не пречи да не се пазиш и да пазиш другите . Не сме се превърнали,целунали, навирали една в друга,,няма драма,  да
И аз като твоята приятелка се чудех колко може да са безотговорни хората, докато бях в България.
Липсва единна линия от правителството, липсва пропаганда и правилна комуникация. Дори носенето на една маска често не се носи правилно или въобще не се носи.

Маски се носят. Засега само в затворено помещение, на двора имат право да ги свалят, но много си ги носят и на двора.
Училищата са с апарати за измерване на въглероден двуокис в помещенията. Получи ли се насищане, прозорците се отварят и се проветрява.
В момента не знам дали ги ползват, все още не е студено и са постоянно на отворени прозорци.

Тестовете си ги правят сами. До 4ти клас (основно у-ще) тестовете са тип близалка, клечката се върти в устата около 20-30 секунди.
В училищата в града ни в края на август започва офанзива за ваксиниране на големите ученици. В имейла на директора не се споменава точно коя възраст има предвид, но училището е от 5 до 13 клас, така че предполагам, че става дума за горните класове.

Исках да организирам на малкия рожден ден в детски клуб с огромни помещения, впоследствие се отказах.
Изискванията им бяха децата да са с негативни тестове от училището и да са през цялото време с маска вътре.
Изненадвам се, че в Германия има такова изискване за детските рождени дни. Мои близки ме поканиха на рожден ден на детето си и тук няма някакви изисквания, аз не отидох. 10 деца плюс родителите бяха поканили моите познати,  плюс аниматори - маски и каквото и да били други мерки няма, а в деня на рождения ден имаше близо 1300 заразени.
Дейзи, в Германия е така, затегнато е, няма база за сравнение.
Твоите впечатления как се организира детски рожден ден в български условия не ме изненадват.
Сериозни мерки в България няма, факт.
Все бях на нокти да не се заразим, докато бяхме в България. С мъжа ми сме ваксинирани, децата не.
Вижда се как всичко, свързано с епидемията е оставено на случайността.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 11:16 от Бибит

# 7 297
Избери си теза. Ще ти е по-лесно:

Judy, когато болниците се препълваха това не се случваше с такива пациенти, нека не се правим на чукнати!

Ревнаха, че са им препълнени отделенията - абе наистина никакво чувство за свян и уважение ли не остана у вас към хората, които може да се наложи да ви спасяват - вас или ваши близки? За такива мизерници ли смятате лекарите, че използвате такива изрази?

Края на март миналата година болниците не бяха препълнени.

Какво ти харесва от двете за "края на март"?
Уточни, да знам какво обсъждаме.

https://www.dw.com/bg/%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-%D0% … D0%B2/av-55617771
"От март не сме почивали. Прибираме се само да вечеряме и да спим", разказват лекари от "Пирогов". Всички легла в отделенията за Ковид-19 са заети. Недостигът на персонал се усеща все по-остро."

https://www.dunavmost.com/novini/d-r-georgi-mindov-evropa-goresh … -nai-lekite-merki
"Нямаме подаден критерий от институция, да кажем РЗИ, за хоспитализация. Когато пациент се влоши, няма механизъм да го освободя от карантината. Той трябва на собствен риск от финансова санкция да избяга от карантината и да си направи снимка. Не можем да управляваме процеса в домашни условия", оплака се личният лекар пред Bulgaria ON AIR.
Изключително важна вметка е тази. Хаосът е създаден точно от управляващите /държавата, не "кризата", второто е било и е неуправляемо на практика, само отчетността е налице/.

Само ще напомня, че и март-април имаше "отказ" от извършване на планови операции и прием в редица болници.
https://www.svobodnaevropa.bg/a/31155996.html

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/bolnic … ndemiiata-324593/
Значи - "болниците - под натиск", а ние натискаме хора, които не са за там, да увеличат този натиск. Дам, логично и оправдано. Ама отвред.

И тогава пак пеехме, че многото болни тежали на "системата" /чунким у нас имаме здравна система/.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 11:14 от Judy

# 7 298
Копирала съм го от коментар под статия:
“ваксинирано на 90% население в Израел за последните 14 дни ( 5 - 18 август 2021 г.) има 76 427 новозаразени. В другите страни с най-висок процент ваксинирано население, за същия четиринадесет дневен период, има регистрирани нови случаи:  Великобритания - 350 519 Турция - 315 965 Франция - 325 967  В една малка България с едва 20% ваксинирано население за този период има само 10 895 регистрирани нови случаи! Дали е "случайност", че там където има най-висок процент ваксинирани има и най-много новозаразени...?”

Моля проверявайте данните като цитирате нещо. Израел 63% с 2 дози + 5.1 % с една доза. Доста далече са от 90%.

# 7 299
Със седмици да стои някой с леки симптоми е опашата лъжа. Пишете го с цел дезинформация.
Пътеката е 7-8 дни. Кой ще плаща после?
И в коя болница, в кой град, става това?

# 7 300
Блокирането в столицата на Австралия Сидни беше удължено до края на септември.

Властите също наложиха комендантски час на 2 милиона жители в най-засегнатите предградия на града.

Жителите на Сидни трябва да останат "у дома" от края на юни.

Инфекциите обаче са се удвоили през последната седмица, като в петък са регистрирани 642 нови случая, а в четвъртък - 681.

„Извинявам се на по -голямата част от хората в тези общности, които вършат правилното нещо, но за да продължим нашето здраве и безопасност, трябва да вземем тези трудни решения“, каза премиерът на Нов Южен Уелс (NSW) Гладис Береджиклиан.

Тя добави, че комендантският час - който ще продължи от 21:00 до 05:00 - е имал за цел да "намали движението на младите хора".

Критиците обаче казват, че има малко медицински доказателства, които да показват, че комендантският час е ефективна борба с вирусите.

Местните законодатели също критикуват властите за прилагането на по-строги ограничения в по-бедните западни и югозападни предградия на града.

Най -строгите правила са насочени към най -етническите общностите в града.

Наред с комендантския час, хората в тези предградия ще бъдат ограничени само до 1 час упражнения дневно.

Мерките са предназначени да предотвратят повече хора да „загубят близки“, каза премиерът.

Понастоящем над половината от 25 -те милиона души в Австралия живеят в затворен режим на фона на огнища в Мелбърн и Канбера.

Сидни остава най -голямото безпокойство - 65 смъртни случая вече са регистрирани в NSW в резултат на последната епидемия.

Останалата част от NSW също е блокирана, но г -жа Berejiklian заяви, че ограниченията извън Сидни ще бъдат облекчени на 28 август.

Жителите на Мелбърн в четвъртък отбелязаха своя 200 -и ден от блокирането от началото на пандемията.

През последните седмици се наложиха ваксинации. Повече от една четвърт от австралийците вече са напълно ваксинирани.
https://www.bbc.co.uk/news/world-australia-58277503

# 7 301

Изненадвам се, че в Германия има такова изискване за детските рождени дни. Мои близки ме поканиха на рожден ден на детето си и тук няма някакви изисквания, аз не отидох. 10 деца плюс родителите бяха поканили моите познати,  плюс аниматори - маски и каквото и да били други мерки няма, а в деня на рождения ден имаше близо 1300 заразени.
Дейзи, в Германия е така, затегнато е, няма база за сравнение.
Твоите впечатления как се организира детски рожден ден в български условия не ме изненадват.
Сериозни мерки в България няма, факт.
Все бях на нокти да не се заразим, докато бяхме в България. С мъжа ми сме ваксинирани, децата не.
И аз се потресох, а на въпросния детски рожден ден и възрастните роднини бяха поканили сакън да не пропуснат събитието. Детският рожден ден е важен, а че бройката заразени е била над 1000 никого не интересува. Непукизъм гони народа. Ти се притесняваш, че децата не са ваксинирани, а точно вчера говорих с една приятелка, която сега заминава на море с дъщеря си. Детето е на 10, а само приятелката ми е ваксинирана. Казва не се притеснявам за детето, слънце и витамини и всичко ще е наред. Така родителите у нас се успокояват. Всичко е точно, проблем няма.

# 7 302
  • Насред хаоса
Ама разбира се, че всичко, което не отговаря на мантрата ония са виновни, е лъжа. Да приема ли тогава, че и вие лъжете за всяко нещо, което кажете? Аз още преди сума страници казах, че си приемаха леки случаи като стой, та гледай. Те стентове на здрави хора слагаха за пари, та някакви със сополи няма да приемат.

# 7 303
Копирала съм го от коментар под статия:
“ваксинирано на 90% население в Израел за последните 14 дни ( 5 - 18 август 2021 г.) има 76 427 новозаразени. В другите страни с най-висок процент ваксинирано население, за същия четиринадесет дневен период, има регистрирани нови случаи:  Великобритания - 350 519 Турция - 315 965 Франция - 325 967  В една малка България с едва 20% ваксинирано население за този период има само 10 895 регистрирани нови случаи! Дали е "случайност", че там където има най-висок процент ваксинирани има и най-много новозаразени...?”

Моля проверявайте данните като цитирате нещо. Израел 63% с 2 дози + 5.1 % с една доза. Доста далече са от 90%.

Спорите за данни, които са различни. В цитата на Mateah не пише какво се има предвид под "ваксинирани" - с една ли, с две ли дози, или вече с модерните напоследък "трети бустери" /звучи съвсем оправдано като поставяне на ботокс вече/, които, според една вицаджийска статия в Днес.бг, се поставяли били за да си "спомнел" организмът.Laughing
Уточнете се първо - може да не  говорите за едно и също нещо.
Иначе става като веднъж през март имало проблеми с местата по болниците у нас, следващ пост на един и същ потребител - нямало било.

Ама разбира се, че всичко, което не отговаря на мантрата ония са виновни, е лъжа. Да приема ли тогава, че и вие лъжете за всяко нещо, което кажете? Аз още преди сума страници казах, че си приемаха леки случаи като стой, та гледай. Те стентове на здрави хора слагаха за пари, та някакви със сополи няма да приемат.
Трендът на редовите списващи тук вероятно така е вървял година и половина и горница вече и сега им се развалил рахатлъка.
Е за какви "ушенца" ми пише тука една от списващите, като аз говоря за конкретен случай с моите родители, за които по време на карантината се грижех аз - всеки ден ходех у тях, те си следяха сатурация, кръвно, пулс и т.н. сами, понеже т. нар. ни "здравна система" така и не организира прегледи по домовете на карантинирани, но пък най-щедро им предлага болнична помощ, от каквато те нямат нужда. Във време, в което пропагандата ни промиваше мозъците, че местата по болниците са кът и че здравната "система" била съсипана от това.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 11:23 от Judy

# 7 304

Ревнаха, че са им препълнени отделенията - абе наистина никакво чувство за свян ли не остана у вас за хората, които може да се наложи да ви спасяват - вас или ваши близки? За такива мизерници ли смятате лекарите, че използвате такива изрази?

Не знам кои се правите на "чукнати". Smile Вероятно има такива,  но това определено не съм аз.
С моите родители се случи точно по време  на една от "кризите" в края на март /вече го писах изрично и не случайно - който чете го е прочел/ когато болниците пак бяха "претъпкани" и, въпреки това, с удоволствие биха ги приели с кашлица и отпадналост. И изрично получиха "покани" за "събирането" там. Не че е лошо да участват в "купона", но имаше по-подходящи кандидатури. А и не са купонджии по природа. Тях спокойно можеше да си ги следи ЛЛ. И това е функцията на доболничната помощ - пак ще напомня.
Като ще го караме на лични преживявания, аз пък със сатурация 90, двойна пневмония, Д-димер и CRP много над нормата бях върната да си се лекувам вкъщи, защото нямаше места. Пробвах и с всякакви контакти и отново отговорът беше, че всичко е препълнено. Имам приятел на 35, който беше принуден да си вземе кислороден апарат вкъщи и да плаща на сестра , която да го следи всеки ден.  Останаха си последствия при млад спортен тип човек - който цяло лято е на кану-каяк състезания. Тази година каза, че изобщо не може да гребе.Та наистина спрете с мантите с хремавите в болница. Не изключвам при ниско натоварване да се точат пътеки с по-леки случаи (както и за всичко друго), но това не значи, че болниците са били пълни със симуланти през двете предходни вълни.

Общи условия

Активация на акаунт