COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 980 094
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 350
Да, но като е спешно няма да чакаш за час. Нашите педиатри имат планови часове и извънредни, като имат два кабинета - за консултации и инфекциозни

# 7 351
  • София
Не съм висяла пред кабинета, защото не приема без записване. А със симптоми, хич. По телефона само.

И това правилно ли е, според теб? За какво е такъв лл? Ами ако е спешно?

# 7 352
КОВИД не е спешно.
И направление за ПСР вече не е ли електронно? Защо трябва да приема?

# 7 353
  • София
За мен е скандално повече от година след началото на пандемията у нас да няма изяснена и отработена процедура - какво да прави човек, ако има симптоми, положителен тест, ако се окаже контактен на заразени, към кого да се обърне и кой поема отговорност за това този човек да бъде изолиран, следен за симптоми, лекуван при леки такива и хоспитализиран при необходимост. Не знам как е в другите страни, но според мен би трябвало именно здравната система да поеме всеки един случай и заразеният и/или болен от коронавирус да бъде под надзор и да се гарантира карантина и адекватно лечение. Как точно - ами държавата трябва да определи и осигури механизми и да е ясно точно какво да се прави, не да се оставят хората да се лутат и чудят какво да правят и към кого да се обърнат за помощ. Нима е работа на болния да преценява колко е зле и дали е време за СП или може още малко да потърпи, още ли да звъни на ЛЛ, дето не си вдига телефона или да тръгва към болницата?!
Толкова време мина, а прогрес - никакъв.
Чудно ли е че умират хора, които може би биха оцелели, ако получаваха адекватни здравни грижи?
Чудно ли е че идва нова вълна, а ние пак сме в ситуацията от миналата година, когато все пак имаше оправдание - пандемията ни изненада. А сега - какво е оправданието, освен безотговорност и прехвърляне на топката?

# 7 354
  • София
КОВИД не е спешно.

Ами то на този принцип нищо не е спешно. И понеже направления се издават електронно, не виждам смисъл изобщо от съществуването на лл. Че и пари да им се дават на бройка пациенти, не на посещение. Пълни хрантутници.

И отгоре на всичко има трима лл вечни говорители по тв, особено една проскубана възрастна лелка, дето се изказват като крайна инстанция за ковид, дето са го чули само по тел. и са го видели през крив макарон, освен ако лично те не са го прекарали.

# 7 355
Престснете да гледате на ковид болните като на прокажени - имат същите права като вас да получат достъп до адекватно лечение. Ако ЛЛ откаже преглед на ковид болен, могат да му спретнат много добра проверка и глоба. Нямат право да отказват прегледи . Специалистите пулмолози с които се консултирате нали не мислите, че не са докосвали ковид болен.
Някой пенсионер много ще разбере от електронно направление

# 7 356
Айде пак Извънреден брифинг...за тези, които ще е интересно- по Нова Нюз от 13.30.
😂😂 Да се смееш ли ..
Дежа вю..
Нищо не научихме за една година време, че и отгоре.

# 7 357
  • София
Пишете, ако кажат нещо интересно.

# 7 358
Пишете, ако кажат нещо интересно.
Няма да си го причиня 🙂

# 7 359
===
Judy, не правите ли разлика между болни и карантинирани? Контролът на карантината никога не е бил работа на медиците, а на полицията и РЗИ.

Как ти хрумна? Описах леко болни, с леки симптоми. Не здрави-прави хора. Такъв беше разговора, ако сте го проследили - за болни с леки симптоми. Които, разбира се, с ковид са И карантинирани. Описах и какви показатели са проследявали в конкретния случай, сами, понеже си имат закупена лична апаратура.
За медицинско проследяване си говорим, не за полицейщина и гонки на разни страховити правонарушители.
Има ли вече тук предложения за това, кой ще проследява, преглежда и лекува такива хора, които ПОРАДИ КАРАНТИНАТА СИ не могат да излязат и да се наредят на опашката в поликлиниката? Понеже било съвсем невъзможно да имаме домашни посещения, въпреки, че ЛЛ има график, в който задължително следва да има подобни часове. Интересно ми е какво се предлага. Да продължим в напрегнатите случаи и периоди да обикаляме с линейките измежду болниците?
На мен идеята да се конкретизира и обективира в юридически документ точно включването на ЛЛ и доболничната помощ за леките случаи ми се вижда не само логична, а и много необходима. Иначе просто гастролирането на линейките между здравните заведения ще си продължава до безкрай. И ще пишем починали от ковид, станалите жертва на неадекватната здравна държавна политика.

Престснете да гледате на ковид болните като на прокажени - имат същите права като вас да получат достъп до адекватно лечение. Ако ЛЛ откаже преглед на ковид болен, могат да му спретнат много добра проверка и глоба. Нямат право да отказват прегледи . Специалистите пулмолози с които се консултирате нали не мислите, че не са докосвали ковид болен.
Някой пенсионер много ще разбере от електронно направление
Дано няма много такива лекари. Тая, на майка ми, я беше върнала от вратата, когато майка отиде за посещение и направление за рентген и тест. Накарала беше баща ми да влезе в кабинета и да вземе направлението. Санким той не беше същият, само дето нищо не му личеше външно.
Моята лекарка и тази, на децата, винаги ни е приемала лично в кабинета си, независимо с какви симптоми сме. Лекар е. Болни лекува, нормално е болни хора да ходят, не само здрави за медицински бележки и болнични.
Лекуващата ме е идвала у нас да ми поставя инжекции деган, когато съм бивала с повръщане, например. Без да се пазари, че имало било пациенти. Ми има, ама и аз съм пациент. А не всеки може да се дигне да обикаля поликлиниките, нито да ходи в болница за едно повръщане.

За мен е скандално повече от година след началото на пандемията у нас да няма изяснена и отработена процедура - какво да прави човек, ако има симптоми, положителен тест, ако се окаже контактен на заразени, към кого да се обърне и кой поема отговорност за това този човек да бъде изолиран, следен за симптоми, лекуван при леки такива и хоспитализиран при необходимост. Не знам как е в другите страни, но според мен би трябвало именно здравната система да поеме всеки един случай и заразеният и/или болен от коронавирус да бъде под надзор и да се гарантира карантина и адекватно лечение. Как точно - ами държавата трябва да определи и осигури механизми и да е ясно точно какво да се прави, не да се оставят хората да се лутат и чудят какво да правят и към кого да се обърнат за помощ. Нима е работа на болния да преценява колко е зле и дали е време за СП или може още малко да потърпи, още ли да звъни на ЛЛ, дето не си вдига телефона или да тръгва към болницата?!
Толкова време мина, а прогрес - никакъв.
Чудно ли е че умират хора, които може би биха оцелели, ако получаваха адекватни здравни грижи?
Чудно ли е че идва нова вълна, а ние пак сме в ситуацията от миналата година, когато все пак имаше оправдание - пандемията ни изненада. А сега - какво е оправданието, освен безотговорност и прехвърляне на топката?
И за мен.
И как да е чудно? Напротив - повече от логично е при тази ситуация.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 13:32 от Judy

# 7 360
КОВИД не е спешно.
Ковид не е спешно ,но пък за сметка на това много опасно и умират хора.
та не разбрах ,как не е спешно?

# 7 361
Някой има ли обяснение на следния казус:
Близко мое семейство: жена с две дози Файзер, мъжът й с една, дъщерята неваксинирана.
Постъпват по едно и също време в болница, откарват там месец и половина /мъжът и жената/. Дъщерята излиза след 2 седмици с пневмония беше.
Родителите й на кислород, със сатурация малко под 85.
Нали, ваксинирани.

Втори случай. Деверът ми с две дози АЗ, лепна Делта варианта. В петък и щама беше ясен.

Не искам отговори. Запазете си ги за себе си. Споделям реални факти и съм бясна.

Дано приключи някога целият този кошмар и се върнем поетапно към нормалния ритъм…… аман!!!!

# 7 362
За миналата година и карантината - много мои познати изкараха вируса без да са официално в системата, защото в момента в който се разболееш и влезеш като болен карантиниран или/ и контактен такъв си обречен на лекарско неглижиране  .
Контактният става болен бързо, обаче няма право на преглед , не може да си купи антибиотик предписан по телефона, не може да напусне дома си 10 дни, а от 112 ще дойдат само след като се влоши много. ЛЛ може да проведе някой и друг разговор да го чуе как диша по слушалката на телефона. Ето за това умряха много хора, а други “ скрити” болни висяха по поликлиники и кабинети.
Не всеки ковид болен има нужда от ренгеновата снимка, в началото ако се проведе адекватно лечение може да не се стигне до усложнения .
Карантинираните реално лечение нямаха пиеха по Мангъровски чай и чакаха да им мине
"Адекватно" лечение от самото начало реално няма. Всъщност пиенето на чай и антипиретици наистина е достатъчно, ако не настъпи влошаване. Проблемът е точно, че при първи симптоми няма нужда нито от снимка, нито от кръвни, но резките обрати са много възможни. Аз на 5-ти ден правих снимка и изследвания, които бяха що-годе добри и точно три дни по-късно бяха вече много зле. Затова е нужно адекватното проследяване и МОМЕНТАЛНА реакция при влошаване.

# 7 363
Някой има ли обяснение на следния казус:
Близко мое семейство: жена с две дози Файзер, мъжът й с една, дъщерята неваксинирана.
Постъпват по едно и също време в болница, откарват там месец и половина /мъжът и жената/. Дъщерята излиза след 2 седмици с пневмония беше.
Родителите й на кислород, със сатурация малко под 85.
Нали, ваксинирани.

Втори случай. Деверът ми с две дози АЗ, лепна Делта варианта. В петък и щама беше ясен.

Не искам отговори. Запазете си ги за себе си. Споделям реални факти и съм бясна.

Дано приключи някога целият този кошмар и се върнем поетапно към нормалния ритъм…… аман!!!!
Е, не чакай да приключи скоро. Все пак тези ваксини трябва да се похарчат.

# 7 364
Ох 13 -права беше.Включих за малко и само чух,че цяло лято ресторантьорите работили на 50% ,а сега им се дава възможност да работят на 100 % с новата заповед.Опитвали се максимално да отложат затварянето за да не травмират хората/това повторено 5 пъти/ -моля ви се.Легла има..,но аз нямам нерви .Повръща ми се от безотговорност и явни лъжи.Тоя лично ще го поканя на гости и ще го разходя-да ми покаже кои са тия работещи на 50 %.И ще го черпя ако ми намери таково заведение!

Общи условия

Активация на акаунт