COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 979 868
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 7 365
Това е за да кажат най-късно в края на месеца -  имахте избор, но вие искате на 50% и няма обезщетения за вас

# 7 366
Някой има ли обяснение на следния казус:
Близко мое семейство: жена с две дози Файзер, мъжът й с една, дъщерята неваксинирана.
Постъпват по едно и също време в болница, откарват там месец и половина /мъжът и жената/. Дъщерята излиза след 2 седмици с пневмония беше.
Родителите й на кислород, със сатурация малко под 85.
Нали, ваксинирани.

Втори случай. Деверът ми с две дози АЗ, лепна Делта варианта. В петък и щама беше ясен.

Не искам отговори. Запазете си ги за себе си. Споделям реални факти и съм бясна.

Дано приключи някога целият този кошмар и се върнем поетапно към нормалния ритъм…… аман!!!!

Имаме подобен случай - пак съпрузи, възрастни хора, приятели на моите родители. При тях жената беше близо месец на кислороден апарат в болницата. Мъжът беше със сърдечна операция миналата година и уж него пазеха, пък той се оправи за 1-2 седмици, обаче остана в болницата с жена си. Жената вече 3-ти месец не е оздравяла и май няма да оздравее. А за него се страхуваха и заради него тръгнаха да се ваксинират.
Не можеш да предположиш кога и как ще се развие при когото и да било едно подобно заболяване.
КОВИД не е спешно.
И направление за ПСР вече не е ли електронно? Защо трябва да приема?
Ковид не е спешно ,но пък за сметка на това много опасно и умират хора.
та не разбрах ,как не е спешно?
А не е и нужно да е спешно. Но когато човек е болен е нормално и да му се прояви нужда от лекар - две седмици са това. Може състоянието му да се промени, да трябва да му се измерват показатели. Въобще отдавна трябваше да се реши у нас този въпрос - какво правим с леките случаи. А не да си играем на каквото стане и който дал фира - дал. Бройки да отчитаме. На държавата й пука само да отчете мерки и поставени ваксини. Другото - каквото стане.
Спешните състояния са за спешната помощ. Ковид най-често не е "спешен", но от лекар често си има нужда. Не от спешна помощ. От нормално лечение и прегледи.

# 7 367
Сега ще излезе , че напълно ваксинираните са поне двойно на официалното - като почне едно масово вадене на сертификати под масата само и само да може да се мятат кюфтета и салати по кръчмите.

# 7 368
Според заповедта на министъра обектите трябва да изберат кой режим ще спазват - дали 50% или 100%, но със сертификат (ваксинирани, преболедували, PCR).
"Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да  уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол."
Заповед РД-01-712/19.08.2021 г

Може би сега ще се появят и първите заведения само за ваксинирани. Със сигурност няма да са всички, но има хора, за които това би било предимство - да не се смесват с неваксинирани.
Ваксинираните поемат същият вирусен товар както и неваксинираните. Какво значение за вас има дали ще срещнете ваксиниран разпространител на короната или неваксиниран?

# 7 369
Докато сме уж в четвърта вълна, вече ни кроят шапка за петата 🤫
https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/V-Iztochna-Evropa-s … ot-virusa-1117542

“ Той обаче се притеснява от евентуална пета вълна в началото на следващата година. “Защото имунитетът на много хора дотогава може да е изчезнал".
Ясно ли ви е какво ни чака? Дотогава ще е изтекъл имунитетът на всички дето сега се ваксинираха и януари отново ще сме под строй за следващата доза! Това е истината за коронакризата. Вирус има, дали неволно изпуснат или нарочно хвърлен, но мерките на правителствата са предварително режисирани. Пък нека ние си стоим и следим бройките, нека коментираме проценти, дялове и съотношения! А въобще няма да споменавам тези, дето искат неваксинираните да бъдат низвергнати като чумави. Тези пишещи са направо жалки!

# 7 370
===
Judy, не правите ли разлика между болни и карантинирани? Контролът на карантината никога не е бил работа на медиците, а на полицията и РЗИ.

Как ти хрумна? Описах леко болни, с леки симптоми. Не здрави-прави хора. Такъв беше разговора, ако сте го проследили - за болни с леки симптоми. Които, разбира се, с ковид са И карантинирани. Описах и какви показатели са проследявали в конкретния случай, сами, понеже си имат закупена лична апаратура.
За медицинско проследяване си говорим, не за полицейщина и гонки.
Има ли вече тук предложения за това, кой ще проследява, преглежда и лекува такива хора, които ПОРАДИ КАРАНТИНАТА СИ не могат да излязат и да се наредят на опашката в поликлиниката? Понеже било съвсем невъзможно да имаме домашни посещения, въпреки, че ЛЛ има график, в който задължително следва да има подобни часове. Интересно ми е какво се предлага. Да продължим в напрегнатите случаи и периоди да обикаляме с линейките измежду болниците?
На мен идеята да се конкретизира и обективира в юридически документ точно включването на ЛЛ и доболничната помощ за леките случаи ми се вижда не само логична, а и много необходима. Иначе просто гастролирането на линейките между здравните заведения ще си продължава до безкрай. И ще пишем починали от ковид, станалите жертва на неадекватната здравна държавна политика.

Скрит текст:
Престснете да гледате на ковид болните като на прокажени - имат същите права като вас да получат достъп до адекватно лечение. Ако ЛЛ откаже преглед на ковид болен, могат да му спретнат много добра проверка и глоба. Нямат право да отказват прегледи . Специалистите пулмолози с които се консултирате нали не мислите, че не са докосвали ковид болен.
Някой пенсионер много ще разбере от електронно направление
Дано няма много такива лекари. Тая, на майка ми, я беше върнала от вратата, когато майка отиде за посещение и направление за рентген и тест. Накарала беше баща ми да влезе в кабинета и да вземе направлението. Санким той не беше същият, само дето нищо не му личеше външно.
Моята лекарка и тази, на децата, винаги ни е приемала лично в кабинета си, независимо с какви симптоми сме. Лекар е. Болни лекува, нормално е болни хора да ходят, не само здрави за медицински бележки и болнични.
Лекуващата ме е идвала у нас да ми поставя инжекции деган, когато съм бивала с повръщане, например. Без да се пазари, че имало било пациенти. Ми има, ама и аз съм пациент. А не всеки може да се дигне да обикаля поликлиниките, нито да ходи в болница за едно повръщане.

За мен е скандално повече от година след началото на пандемията у нас да няма изяснена и отработена процедура - какво да прави човек, ако има симптоми, положителен тест, ако се окаже контактен на заразени, към кого да се обърне и кой поема отговорност за това този човек да бъде изолиран, следен за симптоми, лекуван при леки такива и хоспитализиран при необходимост. Не знам как е в другите страни, но според мен би трябвало именно здравната система да поеме всеки един случай и заразеният и/или болен от коронавирус да бъде под надзор и да се гарантира карантина и адекватно лечение. Как точно - ами държавата трябва да определи и осигури механизми и да е ясно точно какво да се прави, не да се оставят хората да се лутат и чудят какво да правят и към кого да се обърнат за помощ. Нима е работа на болния да преценява колко е зле и дали е време за СП или може още малко да потърпи, още ли да звъни на ЛЛ, дето не си вдига телефона или да тръгва към болницата?!
Толкова време мина, а прогрес - никакъв.
Чудно ли е че умират хора, които може би биха оцелели, ако получаваха адекватни здравни грижи?
Чудно ли е че идва нова вълна, а ние пак сме в ситуацията от миналата година, когато все пак имаше оправдание - пандемията ни изненада. А сега - какво е оправданието, освен безотговорност и прехвърляне на топката?
И за мен.
И как да е чудно? Напротив - повече от логично е при тази ситуация.

Няма лошо да се регламентира ако ще и със закон. Проблемът е, че се предлага да се регламентират неизпълними неща и изначално е ясно, че разпоредбите няма да се спазват. Дори от най-съвестните ЛЛ, поради обективна невъзможност. Наистина ли вярвате, че каквото и да е наредено, един личен лекар с листа от 3000 човека(моята има около 3500), което в условията на тази епидемия значи поне 100-150 болни едновременно, ще има време да посети всички лично поне по веднъж? Това просто не е работещо решение, а предложение, колкото да се отчете дейност и елементарно прехвърляне на отговорност от една институция на друга. Което в крайна сметка ще доведе само до още по-труден достъп до медицинска помощ за нуждаещите се.
За тези месеци, които имаха, по-добре да бяха помислили да създадат някакви специализирани Ковид-звена, към които да могат да се обръщат хората. Ако трябва, с привличане за работа в тях именно на ЛЛ на ротационен принцип.

# 7 371
  • София
За миналата година и карантината - много мои познати изкараха вируса без да са официално в системата, защото в момента в който се разболееш и влезеш като болен карантиниран или/ и контактен такъв си обречен на лекарско неглижиране  .
Контактният става болен бързо, обаче няма право на преглед , не може да си купи антибиотик предписан по телефона, не може да напусне дома си 10 дни, а от 112 ще дойдат само след като се влоши много. ЛЛ може да проведе някой и друг разговор да го чуе как диша по слушалката на телефона. Ето за това умряха много хора, а други “ скрити” болни висяха по поликлиники и кабинети.
Не всеки ковид болен има нужда от ренгеновата снимка, в началото ако се проведе адекватно лечение може да не се стигне до усложнения .
Карантинираните реално лечение нямаха пиеха по Мангъровски чай и чакаха да им мине
"Адекватно" лечение от самото начало реално няма. Всъщност пиенето на чай и антипиретици наистина е достатъчно, ако не настъпи влошаване. Проблемът е точно, че при първи симптоми няма нужда нито от снимка, нито от кръвни, но резките обрати са много възможни. Аз на 5-ти ден правих снимка и изследвания, които бяха що-годе добри и точно три дни по-късно бяха вече много зле. Затова е нужно адекватното проследяване и МОМЕНТАЛНА реакция при влошаване.

Абсолютно вярно. И тук е мястото и ролята на лл, ако са истински лекари. Защото не е работа на обикновените хора сами да преценяват, дали са се влошили, да си направят ли снимка или скенер и кога е време за влизане в болница. Тук се крие истината за високата смъртност от тая болест и никой не може да ме убеди в обратното. Само че никой не го признава,  а много иначе интелигентни хора, даже не го осъзнават.

# 7 372
Не съм прочела нищо от вчера, ще се върна довечера, като поскучая малко.

Исках само да напиша, че в хотела днес информираха официално, че Ламбда вече е доказана в Австрия, по-конкретно в Долна Австрия. Нови мерки поне за нас няма, в Залцбург сме. Без маски се ходи в СПА и в хотела, ние точно свикнахме..

Не знам Виена какво ще прави, сигурно ще затегнат малко, все пак са съседни общини.

ПП Веднага редактирам, нищо никъде няма да се затяга, вече е имало официално изявление.

Интересно къде изчезна колумбийският вариант, откриха в отпадъчните води още през юли, но няма до днес нито един случай.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 13:54 от Анонимен

# 7 373
Ахам, значи петата вълна февруари е ламбда, след това отпуска и септември имаме да речем “ омега”

# 7 374
  • София
Причиних си Стойчо на брифинга. Основното беше да се успокоят ресторантьорите, че не ги ограничават с нищо.
"Цяло лято на 50% от капацитета си работят всички мероприятия и това не се променя. С новата заповед им се дава възможност да работят на 100%", обясни министърът.
"Не се налагат ограничителни мерки. Налагат се стимулиращи - да работиш на 100, вместо на 50 процента. Подчертавам отново - нищо не се променя", категоричен е д-р Стойчо Кацаров.
"Към днешна дата допълнителни мерки не се налагат. Това е нашата оценка", подчерта отново д-р Кацаров.
Той допълни, че могат да се налагат регионалните мерки, а дори националните могат да не бъдат въвеждани, ако това не се налага в областта. "Мерките не се налагат по браншове, а в зависимост от оценка на епидемичния риск. Това е водещото, не кой с какво се занимава", каза в заключение здравният министър.

ТУК
Е, успокоих се - всичко е наред, купонът продължава. Smirk

# 7 375
Някой има ли обяснение на следния казус:
Близко мое семейство: жена с две дози Файзер, мъжът й с една, дъщерята неваксинирана.
Постъпват по едно и също време в болница, откарват там месец и половина /мъжът и жената/. Дъщерята излиза след 2 седмици с пневмония беше.
Родителите й на кислород, със сатурация малко под 85.
Нали, ваксинирани.

Втори случай. Деверът ми с две дози АЗ, лепна Делта варианта. В петък и щама беше ясен.

Не искам отговори. Запазете си ги за себе си. Споделям реални факти и съм бясна.

Дано приключи някога целият този кошмар и се върнем поетапно към нормалния ритъм…… аман!!!!

Ако не греша ваксината е с 80-85% ефективност срещу Делта варианта.

Тоест от 100 ваксинирани , 15-20 ще се разболеят.Това е добра защита. За момента това е положението.
 Надявам се вашите приятели да се оправят.

# 7 376
  • София
СЗО: Бустерна доза не е необходима

Скрит текст:
Имунизацията предотвратява тежкото протичане на COVID-19 и леталния изход от варианта Делта. Това заяви главният научен съветник в Световната здравна организация (СЗО) Сумия Сваминатан, предаде в. Монитор.

По време на брифинг експертът от СЗО Мария ван Керкхов обърна внимание на това, че в страните с високи нива на ваксинирани вариантът Делта циркулира в общности с малко имунизирани срещу COVID-19 хора, които не спазват противоепидемичните мерки.

На този етап от СЗО не смята, че има необходимост от допълнителни бустерни дози от ваксините.

"Данните, с които разполагаме, не говорят за това, че са необходими бустерни дози. Прилагането им не бива да се смята за приоритет", каза Сваминатан.

Подобна позиция изложи и директорът на програмата за извънредни ситуации в СЗО Майкъл Райън.

"Това напомня на ситуация, в която човек със спасителен пояс се опитва да си надене още един в момент, когато другият човек няма никакъв спасителен пояс", каза той.

"Вариантът Делта се разпространява по-бързо от "колективната реакция" срещу него на здравните власти в страните по света", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той подчерта, че има решение на проблема с Делта и с други опасни разновидности на вируса - за това е нужно бързо да се увеличат мащабите за тестване за коронавируса, осигуряване на кислород, лечебни материали, ваксини, индивидуални защитни средства за болниците и медицинския персонал, както и разширяване на изследванията за разработка на нови инструменти в борбата с пандемията.

Според генералния директор на СЗО сега "75 на сто от всички ваксини са използвани в десет страни по света, а държавите с ниски доходи са ваксинирали едва 2 на сто от населението си".

Гебрейесус отбеляза, че в историята на човечеството е настъпил "момент на крайна уязвимост", като редом с пандемията то се сблъсква и с други извънредни ситуации - бедствия, конфликти и промени в климата.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/08/20/szo-busterna-doza-ne- … neobhodima.501042
[/spoiler]

Нали всички знаем, че след няма месец СЗО ще запее друга песен, като се развилнее делтата в повече страни с преобладаващо ваксинирано население?

Нали всички знаем, че СЗО са като бавен албански реотан? Нали го знаем? Тогава защо им препечатваме глупостите, като след месец ще съветват точно обратното....

# 7 377
след това отпуска и септември имаме да речем “ омега”
Филипинският още не е дошъл.

ПП Сега ги разгледах: ета, цета, тета, епсилон, иота и каппа.

Последна редакция: пт, 20 авг 2021, 14:07 от Анонимен

# 7 378
  • Насред хаоса
Роналд, на Тедрос чак прическата му хвърчи от мислене какво да сервира след 2 седмици. Миналата седмица май беше, когато каза, че трета доза не била нужна. С мотива, че нямало ваксини за бедните страни. Вчера го мернах в някакъв сайт, че се кахъри за делтата. Точно на тоя му трябва една ваксина, ама под формата на неокастрена сопа.

# 7 379
Аз наистина не схващам привилегията на един ваксиниран , който спокойно си разнася заразата и може да е сигурен само в собственото си евентуално по- леко преболедуване и невлизащите в статистиката преболедували с налични антитела, чиято защита е по- сигурна.
Интересно защо документ за налични актуални антитела не значи нищо в момента.

Общи условия

Активация на акаунт